Mrcina je napisal/-a:Jah glejte, stvar je po eni strani logična. Po bolonjski reformi bosta po stopnji izenačena dosedanji univerzitetni študij in bolonjski magisterij (strokovni magisteri). Če bi z njimi izenačili še visoko izobrazbo, potem bi imel isto stopnjo, kot da končaš triletno visoko, štiriletno univerzitetno ali pa petletno bolonjsko magistrsko šolo. Kar ne gre. Poleg tega moraš nekam vtakniti še končano prvo stopnjo po bolonjski reformi.
In zato je prav, da so po stopnji izenačeni tisti z visoko in tisti s prvo stopnjo po bolonjski. Ter na drugi strani univerzitetni in tisti z drugo stopnjo po bolonjski...
Se pa strinjam, da je način znižanje stopnje tistim, ki so končali visoko šolo neprijazen do njih in da bi lahko za spremembo stopenj država ubrala kakšen drug način. Ampak izobrazba kot taka ostane. Prej si imel tri leta šole in šesto stopnjo, sedaj pa imaš pet let in šesto stopnjo, ampak pač toliko večje znanje, da nisi zastonj teh dveh let stran vrgel. Če veste kaj hočem povedati.
Peticije pa ne bom podpisal. Ker je moje mnenje, da mora biti razlikovano med univerzitetno in visokošolsko izobrazbo. Seveda pa pričakujem, da bo država ustrezno prilagodila zakone (predvsem recimo Zakon o javnih uslužbencih), da tisti z visoko šolo zaradi zmanjšanja stopnje ne bodo na slabšem. Če bo referendum o tem, takoj podpišem![]()
LP Nejc
Mrcina je napisal/-a:Jah glejte, stvar je po eni strani logična. Po bolonjski reformi bosta po stopnji izenačena dosedanji univerzitetni študij in bolonjski magisterij (strokovni magisteri). Če bi z njimi izenačili še visoko izobrazbo, potem bi imel isto stopnjo, kot da končaš triletno visoko, štiriletno univerzitetno ali pa petletno bolonjsko magistrsko šolo. Kar ne gre. Poleg tega moraš nekam vtakniti še končano prvo stopnjo po bolonjski reformi.
In zato je prav, da so po stopnji izenačeni tisti z visoko in tisti s prvo stopnjo po bolonjski. Ter na drugi strani univerzitetni in tisti z drugo stopnjo po bolonjski...
Se pa strinjam, da je način znižanje stopnje tistim, ki so končali visoko šolo neprijazen do njih in da bi lahko za spremembo stopenj država ubrala kakšen drug način. Ampak izobrazba kot taka ostane. Prej si imel tri leta šole in šesto stopnjo, sedaj pa imaš pet let in šesto stopnjo, ampak pač toliko večje znanje, da nisi zastonj teh dveh let stran vrgel. Če veste kaj hočem povedati.
Peticije pa ne bom podpisal. Ker je moje mnenje, da mora biti razlikovano med univerzitetno in visokošolsko izobrazbo. Seveda pa pričakujem, da bo država ustrezno prilagodila zakone (predvsem recimo Zakon o javnih uslužbencih), da tisti z visoko šolo zaradi zmanjšanja stopnje ne bodo na slabšem. Če bo referendum o tem, takoj podpišem![]()
LP Nejc
87. člen
(predpisana izobrazba za nazive)
(1) Predpisana izobrazba za nazive prvega kariernega razreda je univerzitetna izobrazba ali visoka strokovna izobrazba s specializacijo oziroma magisterijem.
(2) Predpisana izobrazba za nazive drugega in tretjega kariernega razreda je najmanj visoka strokovna izobrazba.
(3) Predpisana izobrazba za nazive četrtega kariernega razreda je najmanj višja strokovna izobrazba.
(4) Predpisana izobrazba za nazive petega kariernega razreda je najmanj srednja splošna ali srednja strokovna izobrazba.
Mrcina je napisal/-a:Naj ponazorim z avtomobilskim primerom: Naročil si Daewoo Nubiro, ker pa se je vmes spremenila označba si dobil Chevrolet Nubiro. Boš šel tožiti uvoznika, da te je ogoljufal? Dejansko si dobil popolnoma enak avto, samo označba je drugačan. Prav tako je izobrazba popolnoma enaka, samo označba stopnje je drugačna...
LP Mrcina
maky je napisal/-a:sej jaz se ne razburjam... jaz se šolam zato, da bom kej znal ne pa zato, da mi bo pisalo nekaj ob mojem imenu.
samo vseeno: ne more ti država vzeti nekaj, kar so ti že dali. jaz sem se vpisal pod vplivom, da bom imel naziv dipl. ekon in 7 stopnjo izobrazbe. zdej so me pa (oz. me še niso ker še nisem končal ampak se vpisan po starem sistemu) degradirali za nazaj. to je tisto ko me pogreje.
glede tega da sama stopnja ne vpliva nič... poglej si malo na zavod in kašni so pogoji: recimo primer: vsaj 7. stopnja ekonomske smeri. tu takoj odpade VPŠ ker je sedaj 6 stopnja, a razlika v smeri študija je pa minimalna in zelo primerljiva.
Mrcina je napisal/-a:maky je napisal/-a:sej jaz se ne razburjam... jaz se šolam zato, da bom kej znal ne pa zato, da mi bo pisalo nekaj ob mojem imenu.
samo vseeno: ne more ti država vzeti nekaj, kar so ti že dali. jaz sem se vpisal pod vplivom, da bom imel naziv dipl. ekon in 7 stopnjo izobrazbe. zdej so me pa (oz. me še niso ker še nisem končal ampak se vpisan po starem sistemu) degradirali za nazaj. to je tisto ko me pogreje.
glede tega da sama stopnja ne vpliva nič... poglej si malo na zavod in kašni so pogoji: recimo primer: vsaj 7. stopnja ekonomske smeri. tu takoj odpade VPŠ ker je sedaj 6 stopnja, a razlika v smeri študija je pa minimalna in zelo primerljiva.
tole se zavedam, ampak na zavodu bodo pač tole morali prilagoditi. Saj to sem napisal, da upam da bo država prilogodila zakone in sploh vse predpise. Visoka bo ostala visoka, samo stopnja bo sedaj šesta namesto sedma... Sicer seveda obstaja bojazen (ki pri naši vladi, pa četudi bi bila leva in ne desnani čisto neutemeljena) da tega ne bodo ustrezno prilagodili, potem pa boste tisti z visoko šolo resno oškodovani. Pač hotel sem ponazoriti, da je v zakonih to sedaj že urejeno. Ker se zavod mora ravnati po zakonu, mislim da problemov tukaj ne bo. Ne vem pa, če so vsi zakoni, kolektivne pogodbe ipd pisani enako, kot primer, ki sem ga podal. Če niso, srčno upam, da bodo...
@nebivedu: Eclipse-R je lepo napisal: Avto je isti, ne glede na značko. Izobrazba je ista, ne glede na stopnjo...
Pa ne zamerit fantje, vem zakaj ste raz*izdeni, na vašem mestu bi najbrž bil tudi jaz (maky ima prav, končujem univerzitetni študij). Poskušam vam predstaviti še drugo stran. In to, da govorim kar govorim in dejstvo da peticije ne bom podpisal ne pomeni, da se strinjam s to reformo. Zavračam je pa tudi ne. Obe strani se mi zdita nekako izravnani, plus in minus, če veste kaj hočem povedati.
Lp Mrcina
sistem, kako narediti tako, da bojo vsi zadovoljni je čisto preprost:
višja šola: 6 stopnja
Visoka (1 bolonjska stopnja) :7/I
Uni : 7/II
2 bolonjska stopnja (strokovni magisterij) 7/III oz. 8/I
Magisterij po starem programu oz. UNI 8/II
maky je napisal/-a:sistem, kako narediti tako, da bojo vsi zadovoljni je čisto preprost:
višja šola: 6 stopnja
Visoka (1 bolonjska stopnja) :7/I
Uni : 7/II
2 bolonjska stopnja (strokovni magisterij) 7/III oz. 8/I
Magisterij po starem programu oz. UNI 8/II
maky je napisal/-a:Logično je da so razlike v študiju samo da je pa tako velika razlika med zelo sorodnim programom (kot sta EUNI in VPŠ) je pa vseeno preveč. sploh ker je 70% predmetov enakih in po istem programu kar za visoko in višjo ne moreš trditi a vseno trdiš , da se po tvoje more razlikovati.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov