Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Starši in tehnologija

Napisal/-a sonček Če jan 04, 2007 12:21 am

Živjo. Ali vaši starši znajo uporabljat mobitel,računalnik, net, bankomat kartice, vozit avto... itd.
Več pa sledi v nadaljevanju
Osu gre samo enkrat na led.lp

-BERTONE-
Novinec

Napisal/-a -BERTONE- Če jan 04, 2007 12:40 am

Moj foter ne zna uporabljati računalnika, se mi zdi da se ga celo boji, zato se sam od sebe še ni vsedel za računalnik(enkrat pa smo ga prisilili :) ), pa imamo tri doma. Tudi na mobitel se nikaor ne more/noče navadit tako kot bi bilo treba. Je tudi res da je foter star 55 let, kar pomeni da je še tista garda, ki v mladih letih seveda ni vedela kaj je to računalnik. :) No ampak zna pa marsikaj drugega, med drugim se spozna na popravljanje avtov in koles(specialke MTB), zna sešvasati skoraj kakršno koli železno konstrukcijo ki si jo lahko zamisliš oz karkoli železnega, zna zidat, betonirat, zna vrtnarit, zna gozdarit, nekaj malega celo mizarit, pozna ogromno zgodovine in je na sploh razgledan(ker veliko bere, časopise predvsem).
Mati pa se dokaj spozna na word, po netu pa skoraj ne zna surfat.
Kar pa si naštel še naslednja, bankomat, kartice, vozit avto, to pa normalno da vsi v hiši obvladamo u nulo. ;)

Uporabniški avatar
acid
Poznavalec foruma

Kraj: Vuzenica/MariboR

Napisal/-a acid Če jan 04, 2007 12:55 am

Tako kot moja mati tako kot foter v službi uporabljata računalnik, tako da poznata osnovne in potrebne funkcije delovanja. :P Tudi mobitel uporabljata oba, čeprav foter pred leti nikakor ni hoto slišat za telefon, potem pa se je nekak le sprijazno in si ga je sam kupo. :D Tudi obadva imata izpit za avto pravtako obadva s pridom uporabljata bankomat kartice, mati sploh. ;)
*** VOLKSWAGEN GOLF MKV TSI GT 170PS ***

Uporabniški avatar
In_Liner
Novinec

Kraj: Sezana

Napisal/-a In_Liner Če jan 04, 2007 8:31 am

Jah oče zna precej na računalnik mama zna tko kar zna iz službe neke osnove...drgač mama ni nevem kak tehničen tip medtek ko oče je pa ljubitelj tehnologije..ubistvu je eden mojstrov v Hi-Fi sitemnih v sloveniji. Tako da se tudi v vsakodnevnbem žiuljenju srečuje z tehnologijo

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Če jan 04, 2007 12:31 pm

moji starsi glede na to da so ze precej cez 60 znajo.. kar precej uporabne tehnologije
moj oce zna uporabljat gsm (zna pisat,brat smsje in slikat ter posiljat MMS-je)
kar se tice mati pa je pri gsmju malo bolj zadaj ampak se uci...
voznjo z avtom pa ima samo oce... mati se ni hotela podajat v to (tista leta)
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če jan 04, 2007 8:45 pm

mat zna kuhat,prat pa likat fotr je pa specialc če kaj ne zna se bo nauču pa če magar "učni" material takoj crkne tko da kr obvlada zadeve je pa mat zelo dobr znala uporabljat kuhalnico na moji riti ko sem bil še mulc

Uporabniški avatar
FireSTORM
Poznavalec foruma

Kraj: Murska Sobota

Napisal/-a FireSTORM Če jan 04, 2007 10:33 pm

mama:
računalnik - no way
mobitel - še kar
avto - vozi, ampak za moje pojme prepočasi in preveč...ustrašeno...
bankomat kartice - ja, ampak ma raje kreditne :lol:

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Napisal/-a sonček Če jan 04, 2007 10:33 pm

Zdej pa še moje:

Kar sem naštel zgoraj ne znata staraša nič uporabljat edino oče je pred leti še vozil avto(škoda favorit),ki pa je na žalost tako zgnila da se je vrata odtujila,pragovov sploh ni bilo, spredji blatniki pa so imeli po 2-5 cm luknje,zadnje obrobe so bila katastrofa res katastrofa (bi slikal avto sam se nisem spovnil, ga pa nimamo več), brat je potem kupil in on upravlja z škodo fabio je kot družinski avto oz.jest sem tisti k vozim starše naokrog, takrat smo potem kupili kar nekaj novih stvari traktor ter avto cca 10 mili.drugač sem pa POMAGAČ pri vsaki tehnologiji, moja mati innoče ne znata z raznoraznimi karticami, razen mercator pike,mobitela ga ne znata uporabljat,kaj šele prijet v roke,računalnik pa je sploh res tuja naprava, sicer pa sta oče in mati upokojena (srednja kmetija cca 60ha)....ni kej bolje da se ne spoznata na take reči,ker nam delajo samo preglavice mobi ke,računalnik igre itd avti ke..

Če pa vas še kaj zanima a vprašte. Aja doma pa sem nekje med Idrijo in Ljubljano podeželje, res mirno, svež zrak mi včasih pomaga,če mi je slabo ali pa se slabše počutim, vsak dan sem v Ljubljani se vozim z avtom, stroški presegajo vrednost avta. Letno kilometrov delam 30 tkm pa še to zelo merkam, ....

To je o tehnologij.

Drugač pa starša znata bolje druge stvari opravljat kot pa kakšne mestni starši, oče je v preteklosti zelo veliko naredil,postavil saj iammo postavljenih nekaj več kot 8 objektov, mati je zelo dobra gopodinja kuha res dobre jedi, ....

Uporabniški avatar
In_Liner
Novinec

Napisal/-a In_Liner Če jan 04, 2007 11:55 pm

dej pri denašnji mladini je ravno obratno...znajo uporabljat uso možno tehnologijo ene motike ali pa kake poonce jih je pa že strah primt...
:D :D

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Napisal/-a sonček Pe jan 05, 2007 12:49 am

In_Liner je napisal/-a:dej pri denašnji mladini je ravno obratno...znajo uporabljat uso možno tehnologijo ene motike ali pa kake poonce jih je pa že strah primt...
:D :D

Sam moja mtka je hotela met 7 otrok tako pa nas je 5. Fotr je mel še 10 bratov in sestr.

lp

Uporabniški avatar
Nixxon
Mojster foruma

Kraj: Vrhnika

Napisal/-a Nixxon Pe jan 05, 2007 9:40 am

Moja mami se je dokaj hitro naučila računalnika in ga sedaj s pridom koristi.
Oče ga uporablja za tisti svoj program ki ga ima, sedaj se ga je že dokaj navadil
Pred kratkim se je računalnika začela učiti moja babica, stara malo manj kot 80 let. Zadnja leta se udeležuje skoraj vseh možnih krožkov. Svaka ji čast.

Drgač pa imajo vsi mobitele ipd.
Slika

Uporabniški avatar
*KAYA*
Novinec

Kraj: Ivančna Gorica

Napisal/-a *KAYA* Pe jan 05, 2007 11:20 am

Mama računalnika ne zna kej dost uporabljat, oz. bolj osnove, drugo ne..
Fotr pa kr obvlada računalnik, mobitel oba znata uporabljat, samo mami moram jst kej včasih razložit :) Kartice oba z veseljem uporabljata. :lol: Avto tut oba vozita. Fotr res obvlada, nimam nobenih pripomb.. :lol:
Rada vas ima Kaychi :)=(:

Slika Slika Slika

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Pe jan 05, 2007 12:49 pm

jaz sem mogu mami kake pol leta razlagat kako se kopira datoteka iz diskete na računalnik (ta prvič si je naredila navodil: 2× levi klik na moj računalnik/ 2× levi klik na disketna enota/desni klik na datoteko/odpre se meni/najdeš kopiraj/pritisneš kopiraj/zapreš okno/odpreš mapo.. in tako naprej.. navodil za cel a4 format papirja pa je samo skopirat blo treba..)

sicer pa se je od takrat že kar navadla, zdaj zna celo na mail pogledat, z wordom zna kar, sej večinoma samo to dela. foter pa kar je officeov in drugih orodij, ki jih rabi za delo obvlada v nulo, ostalo pa si vzame čas pa se nauči, čeprav nerad.. ko je prešaltal iz win 98 na xp je kot bi mu zavezal oči.. še na ikone skor da ni znal klikat, vse mu je bilo neznano, kr tresu se je skor pa je bila samo osnovna oblika spremenjena..

sicer pa kot opažam pri mami, je glavni problem ta, da se kar nekak boji uporabljat oz. delat s kakršnokoli tehnologijo, katere ni absolutno prisiljena uporabljat.. ker kar noče poslušat. ji rečem ,to je pa tko enostavno prtisneš to pa prtisneš tist pa dela.. pa sploh ne posluša, sam prav ne ne ne, to boš ti delu. pa ko ji razlagam kaj pri računalniku jo moram kot otroka zraven sprašvat naj ponavlja, da sploh vidim, če je kaj slišala, zaradi tega ker sploh ne posluša. in z vsemi je tako. ji razložim pa ji rečem nej proba.. pa ne zna niti prvega koraka niti nič, ker sem razlagal steni zgleda :)

sicer pa to sta oba rahlo pred 50 stara, da ne omenjam stare mame.. čudež mi je, da se je navadla na pilotu prižgat tv pa menjat kanale.. da najde kje je za glasnost je že cela misija :D bohnedej da bi zamenjal tv al pa daljinc :D da bi mi pa mogoče uspelo ji razložit, kako uporabljat mikrovalovno, da bi si znala sama mleko segret pa tut sem že čisto obupal :D

lp
Slika

Uporabniški avatar
TITan
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a TITan Pe jan 05, 2007 7:55 pm

Moji so kar se tega tiče kar sposobni. Fotru gre računalnik dobro od rok (on misli da predobro, tak da me ne posluša in uporabla IE pol pa viruse faše... :p ) mobitel tud (zna na pamet vse, pa nima ravno regle (Qtek 9100)).
Mami gre računalnik še kar od rok za tist kar rabi (malo neta, word, exel, programi za risanje vezij...). Mobitel malo manj (imenik, sporočila pa foto še nekak zna :) ).
Slika

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Pe jan 05, 2007 9:36 pm

najbol mi je, ko foter recmo nabav nov mobitel pa mu jst takoj začnem da ma to pa to ful dobr pa da nej si to uštima da b vse laži pa on sam kima pa čudn gleda. pol pa čez kake par mescov pride do mene, veš sm odkriu eno ful fajn zadevo, as ti to vedu da ma (odkriu je pa to, kar sm mu razlagou). sam dobr, vsaj odkrije :D

lp
Slika

Uporabniški avatar
Spyker
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Ljubljane

Napisal/-a Spyker Ne jan 07, 2007 2:25 pm

Moji starci so pa bolj tko tko kar se tega tiče. Matki še gre nekak, na računalniku zna uporabljat Word, Outlook, Proklik, en program za knjiženje računov in na netu zna kej pogledat. Na srečo zna vse to tud sprintat, uporabljat fotokopirni stroj, faks itd. Mobitel uporablja tolk da se zna oglasit, koga poklicat, prebrat in poslat sms, nato je pa zgodbe konec. Pa glede bankomata, ga zna uporabljat, tud avto zna (dokaj dobro) vozit.

Fotr je druga pesem...mobitel sicer uporablja tolk da zna sprejet klic in nekoga poklicat, tud par slikc je že naredu z njim...pa bankomat zna uporabljat in seveda vozit avto :lol: Za ostale tehnične drobnarije je pa čisti nevednež :) Računalnik mu je španska vas (za razliko od kalkulatorja!).

Dedi pa babi znata pa uporabljat stacionarni telefon in delati s televizijo, pa dedi vozi še avto, potem se pa tud pri njima že konča :) Tko je to ja, včasih vse te tehnologije ni bilo in je starejši ljudje sedaj niso vajeni, tud velik težje se je navadijo, za razliko od nas mladih, ki smo v takem svetu večji del našega življenja.
Če je ravno, ni zabavno.

Uporabniški avatar
splash
Poznavalec foruma

Napisal/-a splash Ne jan 07, 2007 4:27 pm

le mirkajte da vam babice in dedki ne bodo UMTSa pa VDSLa začeli uporabljat, ker pol ne bo več smešno :)

Uporabniški avatar
In_Liner
Novinec

Napisal/-a In_Liner Ne jan 07, 2007 4:48 pm

Stratus_ je napisal/-a:Moj fotr je skoz na ebayu :lol:

moj tud 24 ur še ponoč ustaja da zbida kako stvar lool

Uporabniški avatar
Bel-Tirid
Poznavalec foruma

Kraj: Bled

Napisal/-a Bel-Tirid Ne jan 14, 2007 5:20 pm

hehehe
Pr ns je pa tko. Mt je že celo žviljenje v računovodstvu pa še nikoli ni uporabljala računalnika, tut dotaknit se ga ne upa. No saj mobitel smo jo naučil uporablat, z avtom se pa pelje max 5km.

Fotr pa še vedno raziskuje, počasi ampak saj raziskuje. Uzadno sm mu mogu eno stran pokazat k jo je najdu v časopisu. In jo je gledal 4 ure. Jest sm so pregledov cc 2 min. Ampak gre na bolje, sedaj je že bolha, google....
avto :tomidelej:

(sta pa cisto specializirana za delo ki ga opravljata, res pohvalno)

Vse drugo pa obvladata, kar se pa zaplete pri nam hi tech narodu. Od elektrike, vodovoda, gorilcev, motorjev, orodij, izdelovanja.... Jest in prilatelji podobne starosti kar jih poznam od tega bore malo vemo.

Jest sm, ko mi fotr neki pri gorilcu kaže tak, kot ko jest njemu kažem nekaj na računalniku
Slika Slika
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost