Ne studiram gostinstva, ampak nekaj kar brez gostinstva tudi ne more uspesno poslovati.
Naj uganem, kdo ti je dal informacijo o pomanjkanju delavcev? Sigurno profesor ali nekdo ki je strokoven delavec v gostinstvu.
Pomanjkanje delavcev pa je zato ker je osnovna placa gostinca 500Eu ali manj, spet odvisno na kaksnem polozaju si.
Letos sem naprimer srecal skupino mladih srbov, ki so celo poletje delali na Blejskem gradu za 1Eu na uro. Cakaj tule je nekaj narobe, ena izmed najznamenitejsih turisticnih tock v sloveniji in osebje v restavraciji ne zna slovenko govort, kljub temu da so cene ubijalske??
Povprecna placa natakarja/kuharja v podjetju Sava hoteli bled je komaj 500Eu, in to so vecinoma hoteli s 4imi zvezdicami. V kranjski gori Gorenjka d.o.o. je isto, vsi se spilajo visoki turizem in gostinstvo, cene so ubijalske, place pa dosti manjse ce bi surfal na zadnjem delu smetarskega vozila.
Seen primer: delas kot natakar, in delas vse vikende, praznike, itd, naberes si nenormalno stevilo nadur, potem pa ti jih firma ne izplaca, koristit kot dopust pa jih ne mores, ker te nihce ne misli kriti za tolko dni, ali pa pac enostavno ni osebja za to.
Med privatniki bos tezko dobil redno zaposlitev, sploh pa ne v lokalu, kjer imajo veliko prednost dijakinje/študentke, k ne znajo v "high" lokalu naredit kuhanega vina ali odpret buteljke.
Poglej trgovci so to zmesnjavo zakonsko uredili in danes ne more bit kar kdorkoli trgovec, moras imet ustrezno izobrazbo za to, in kot sem seznanjen, inspektorji niso prizanesljivi krsiteljem. Medtem ko je gostinec lahko vsakdo, zato pa sem tudi napisal, da imas isto moznost zaposlitve, kot nekdo, ki nima zakljucenega sedmega razreda osnovne sole.
Prej bodo zacel uvazat bolgare za delo v gostinstvu, kot pa zvisali place:)
Vecina kolegov in znancev, ki jim ni uspelo naredit srednje sole, so nasli zaposlitev v gostinstvu ali v bliznji zelezarni, pa vidim, da tisti, ki delajo v zelezarni, so veliko na boljsem.
No tole je iz prve roke, ceprav malce na dolgo povedano, ce te se kaj zanima, pa prasej