Napisal/-a myster Ne sep 09, 2007 9:16 am
em če boš na moped vezu ti bo čez nekaj časa skurlo vezje, ker mopedi imajo dvosmerni tok, ti pa rabiš enosmernega, kot akumulatorji za v avto/motorji...jst sm mel na 4ki pod lučjo en bel kabel in sem preklopil neonki.pa če maš starejši moped, ti vrjetn dela 6V napetost...tk da to tut preveri.jst sm mel dve 4ki.prva je delala pod 6V (mel sm 2 neonki...odklopil sm 1 neonko, tako da sem imel samo eno).druga je imela 12V, zato sem lahko imel obe neonki.mel pa sem priklopleno: rdeč kabel je bil na tistem belem kablu pod lučjo, črn pa na okvir motorja.
potem sem imel probleme, ker mi je skurlo vezje...kolegu sem dal delat novega.ko mi ga je naredu sem kupil akumulator za motorje na 12V.za sedežu na 4ki je blo še dovol prostora, da sem naredil škatlo na vratce s ključavnico(po merah akumulatorja in vezja).vrata (pokrov) sem ublazinil in tapiciral, tako da sopotnik je tudi imel udobno vožnjo (glej sliko).vezal na akumulator in je bil mir s vezjem.
na dinamo sem že tut pomislil, pa je brezveze, ker ma motor amortizerje in dinamo ni konstantno na istem mestu...razn če bi varil kaka vodila od vilc sam to je brezveze...
kak električar ti bo povedu ki dobit "pretvornik" za enosmerni tok.