Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Balkanske plače. Evropske cene. Kam to pelje ?

Napisal/-a sonček Ne okt 07, 2007 6:14 pm

Živjo

Veste v čem mislim debatirat z vami o teh Septembrskih in Oktobrskih podražitvah.

V Sloveniji in v Italiji je meso enake vrednosti in se Italjanom ne splača več kupovati v Sloveniji. Ampak oni imajo plače (kakšen so že ????) in kakšen imamo mi na min.

Pa to, da je mleko 1l = 1l bencina halo pa kaj jimj je.

Sindikati in delavci bodo Novebra protestiral kaj mislite se bodo prej pogodl ali ne.

Zakaj je to tako cene Evropske in Balkanske plače. Če hočeš imaš lahko 1000€ plače ampak je treba delat po cele dneve in še sobote + nadure in končni rezulata je, da si zjeban kot te bi nekdo prtepu (brat delov na tak način).

Kam to pelje ????? In zakaj so take plače menda odtrgajo -60% od plače tako, da dejsnko delavec dobi samo 40% plače od bruta dobi pa neto.

Evo trenja:
http://24ur.com/bin/video_show.php?TREN ... a=60053087
24ur.com - Video

lp
Osu gre samo enkrat na led.lp

Uporabniški avatar
Badmike
Novinec

Kraj: Tu pa tam

Napisal/-a Badmike Ne okt 07, 2007 6:33 pm

Eh jaz sem tak jezen glede teh podražitvah da bi najraje te ku.... nesnažne v parlamentu vse postreljal!
Novembra pa grem dol v LJ protestirat :evil:
Pa če bo priložnost še kakega politika parkrat z kladivom po kibli mahnem, da se mu bo posvetilo da so te naše plače nič vredne!

Mater jim j.... :!:
Pa ne zdaj spet tega dol brisat in zaklepat teme ker sem radoveden kakega mnenja so drugi!

L.p. Mike
Make my day

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo Ne okt 07, 2007 6:37 pm

Jaz bi pa rad slišal odgovor na eno vprašanje. Ampak od nekoga, ki ima malo pojma o ekonomiji in ne samo iz gostilniških pogovorov. Sicer se pa vprašanje navezuje na sončkovo.

Kako to, da imajo naši sosedje (Italija, Avstrija, Nemčija - ja vem ni soseda...) vse stvari enake cene ali pa celo nižje kot mi v Sloveniji, s tem da imajo vsaj 2x tolikšne plače.

Ta logika meni osebno ne štima...
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Kraj: Miklavž pri Mb

Napisal/-a Lumpy_ Ne okt 07, 2007 6:47 pm

Ker tu pri nas oni na "vrhu" samo gledajo na svojo rit, pa ki si bo kaj lahko v žep vtakno. Boli njega tam, če bo en navadn delavec preživel.

To blo zdaj moje mišljenje, nisem ekonomist. Me zanima kolk sem mimo fsekal.
Autobahnbomber......Freude am fahren
BMW f10 535i Sapphire Black Metallic

Uporabniški avatar
tomson
Uporabnik

Kraj: LJ / MB

Napisal/-a tomson Ne okt 07, 2007 7:15 pm

treba se je zavedat, da realna mezda (plača) raste in je večja od inflacije
a vi pričaukejete, da se bodo plače povečale za 20-30% :?:
mi bomo imeli evropske plače šele tedaj, ko bomo evropsko produktivni kot je avstrija, zato pa je tudi pomembna gospodarska rast, ki nas vodi do evropskih plač

res je, da je inflacija v zadnjih letih skorajda rekordna (bila je tudi v prehodu v kapitalizem), vendar moramo potrpeti, kar je za nekatere zelo težko, vendar še vseeno plače RASTEJO in bodo rasle
AUDI A6 c5 3.0 220hp Quattro Benzin/LPG

Uporabniški avatar
tomson
Uporabnik

Napisal/-a tomson Ne okt 07, 2007 7:15 pm

Sh3bO je napisal/-a:Jaz bi pa rad slišal odgovor na eno vprašanje. Ampak od nekoga, ki ima malo pojma o ekonomiji in ne samo iz gostilniških pogovorov. Sicer se pa vprašanje navezuje na sončkovo.

Kako to, da imajo naši sosedje (Italija, Avstrija, Nemčija - ja vem ni soseda...) vse stvari enake cene ali pa celo nižje kot mi v Sloveniji, s tem da imajo vsaj 2x tolikšne plače.

eden izmed razlogov je, da nismo evropsko produktivni (glede plač)
eden izmed razlogov je pregreto gospodarstvo na področju kmetijstva in premalo konkurence (glede cen)

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Ne okt 07, 2007 7:46 pm

dobički se morejo obvezno delit na delavce (mislim da to v avstriji vštejejo zraven 13. plače).že itak je vse drago...sj slovenci bi lahk meli SVOJ kruh iz slovenske zemlje, ampak raje igrajo na to karto da bodo imeli za biodizel.
moti me predvsem to da naš zaslužen dnar "okradejo" vsak mesec in devajo unim ko so na centru za delu, pr drugmu pa žge ne črno, ciganom ko dobijo podpore več kot pa ena marljiva čistilka, in grešene invseticije naše vlade:nakup letala,500 stolov po 2200€/stol (k sreči še ni izpolnjena), potem nekaterea "kvalitetne" kiruruške mize, ko so crkovale ena za drugu, kako si poslanci rihtajo pisarne ( zagonli mislim da 14.7 miljarde sit-brez opreme kot so računalniki, pisala...),ceste v sloveniji so zanič, zato so raj dali te ceste občinam, da se uni ne bodo obremenjevali,za vojsko zmečejo tuk dnarja, da bomo začeli z vojsko, in še in še...

glavno vprašanje je, kam gre denar???

Uporabniški avatar
BAGGIO
Novinec

Kraj: NM

Napisal/-a BAGGIO Ne okt 07, 2007 7:56 pm

17 let nazaj je bilo cca. 8 občin, sedaj jih je prek 200. Ustanavljajo se še pokrajine, pa še kakšna nova občina. Vse to pomeni čedalje več uradnikov, za katere gre denar iz naših žepov. In še več bo tega, tako da kmalu ne bo niti 60% naše plače dovolj za njih.

Uporabniški avatar
RED_line
Stalni uporabnik

Kraj: Markovec City

Napisal/-a RED_line Ne okt 07, 2007 8:08 pm

jaz grem na protest! to je samo kriva nesposobna država!
gassssssssssssssssss

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Ne okt 07, 2007 8:22 pm

RED_line je napisal/-a:jaz grem na protest! to je samo kriva nesposobna država!

ni kriva država...krivi so uni v ljubljani, ki so odgovorni za to...z janšem na čelu...še kučanu ni ratal tk pokvarit državo, kkr pa janša

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Ne okt 07, 2007 8:43 pm

Sh3bO je napisal/-a:Jaz bi pa rad slišal odgovor na eno vprašanje. Ampak od nekoga, ki ima malo pojma o ekonomiji in ne samo iz gostilniških pogovorov. Sicer se pa vprašanje navezuje na sončkovo.

evo ti odgovora:
slovenija mora povečati svojo produktivnost in IZVOZ + zmanjšati mora pa UVOZ, poleg tega treba zmanjšat davek na gospodarstvo da bi lahko postali "zanimivi" za tuj kapital, treba je zmanjaš obremenjenost na plače ter umik države iz gospodarstva - tako iz telekoma, energetike ipd....

kar se tiče italije in drugih držav, ki imajo večje plače pa je stvar v izvozu, oni veliko več izvažajo kot pa uvažajo to pa privede do manjših obratovalnih stroškov v podjetjih, večje davke v državno blagajno ta na podlagi tega zmanjša davek podjetjem ter poveča subvencije tem istim podjetjem

naj le spomnim na dejstvo da je slo zadolžena in mora vračati denar v svetovno banko kar pa dosega na ta način da postavlja davke itd....

npr.: kruh v slo bi bil veliko cenejši če bi se "kmetje" v slo malo bolj zganili in pridelali več moke kot to počnejo zdaj, tako smo odvisni pa od uvoza moke iz npr. madžarske

sicer je pa to zelo obširna tema in debata....

OFF: se mi zdi da smo neki tazga že imeli na forumu

lp

Uporabniški avatar
tomson
Uporabnik

Napisal/-a tomson Ne okt 07, 2007 8:58 pm

adis je napisal/-a:npr.: kruh v slo bi bil veliko cenejši če bi se "kmetje" v slo malo bolj zganili in pridelali več moke kot to počnejo zdaj, tako smo odvisni pa od uvoza moke iz npr. madžarske

lp

nekaj statistike: DELEŽ V CENI NEKATERIH IZDELKOV (v odstotkih)
KRUH:
kmet 3,5%
predelovalec 25,8%
trgovina 57,5%
država 8,5% (standard)
mlinar/zadruga 4,7%

največji dobiček pri kruhu dobi trgovina, tako da tisti, ki mislijo, da največji delež poberejo kmetje, se motijo

Janša vzpodbuja vstop bivše juge v EU, saj bi se nam odprl trg, na katerega Slovenija računa in je to tudi eden izmed načinov povečanja izvoza.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Ne okt 07, 2007 9:18 pm

@tomson: treba menjat dobavitelja, v tem primeru trgovino, "naš najboljši sosed ne bo več najboljši" ker dobiva konkurenco...in to je hofer, lidl, itd....

sedaj je vprašanje, ali boste kupovali pri mercatorju kjer so cene večje je to pač vaša izbira.

npr. monopolist merkator si lahko dovoli zvišanja cen, zakaj? ker kupci silijo po tiste "merkator pike" ki so na koncu leta vredne mogoče 10 ali pa 20 €. in to je "bedno" prav tako kot so bedne "merkator pike", gre za preprosto zavajanje ljudi, in dokler se ljudje sami pri sebi ne bodo odločili da treba nekaj spremeniti bodo še naprej silili po tiste pike...namesto da kupujejo iste oz. boljše izdelke pri konkurenci

če hočete relativno poceni izdelke le z drugačnim napisom pa kupujte pri konkurenci...imate tukaj prosto izbiro nakupa,

aja, trg z 2 miljonoma prebivalci in trg z npr. 20 miljonov prebivalci se ne moreta nikakor primerjati! tako kot se ne more primerjati npr. audi a2 z a8, razlike so enormne, takšne razlike so tudi pri trgih ( beri država)

ker v slo hočemo biti vsi lepi itd...in ker zanemarjamo kmete in kmetice in se nam zdijo manjvredni se prav iz teh istih razlogov dogajajo podražitve, če bi doma imeli vir iz katerega bi črpali bi bil ta isti kruh dosti bolj cenejši kot je dejansko zdaj

Uporabniški avatar
tomson
Uporabnik

Napisal/-a tomson Ne okt 07, 2007 9:28 pm

mercator monopolist :?:
to pa ne bo glih držalo, ne :D

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Ne okt 07, 2007 9:48 pm

tomson je napisal/-a:mercator monopolist :?:
to pa ne bo glih držalo, ne :D

pardon je oligopolist ( merkator + interšpar = imata kartelni dogovor glede nekaterih cen)

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Napisal/-a sonček Ne okt 07, 2007 10:05 pm

Se oproščam, nekaj sem še našel: komentarji

http://24ur.com/bin/etconf.php?conf_id= ... ge=1#posts
24ur.com - e trenja

lp
Osu gre samo enkrat na led.lp

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Ne okt 07, 2007 10:45 pm

myster je napisal/-a:glavno vprašanje je, kam gre denar???

....na Kajmanske otoke..........

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Ne okt 07, 2007 10:50 pm

myster je napisal/-a:ni kriva država...krivi so uni v ljubljani, ki so odgovorni za to...z janšem na čelu...še

....kdo je bil na čelu države 1992-2004 ko se glavna lumparija dogajala...ne ga srat zdej z Janšo......LDS je odgovor .....edini pravilni (saj te "zdajšnji" še ukrast nimajo kaj)...
...certifikati...Rop stoletja....in kdo jih je zbiral?...Ste slišali za Darka Horvata, Davorina Sadarja.....in sedaj se ustanavlja Zares...... :roll:

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po okt 08, 2007 6:01 am

Evo, danes so se siri podražili za 20%, mleko pa za 15, tko da so kr noro visoke cene.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Beastmaster
Novinec

Kraj: Domžale

Napisal/-a Beastmaster Po okt 08, 2007 8:02 am

Ne bo šla zima not, ko bomo vsi v gmajni!! Banda!
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov