Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
Mike_E_
Novinec

Kraj: Ljubljana

"Bonus" kategorija A pri opravljenem vozniškem izp

Napisal/-a Mike_E_ Ne avg 24, 2003 2:24 pm

A kdo ve kako je s tem? Te, k so v zadnje času naredil izpit (jih poznam par, pa sm vidu) majo v vozniškem dovoljenju "poštemplano" tut kategorijo A za opombo "do 50km/h" :-P

Se prav lahko voziš motorna kolesa (125ccm, 250ccm,500ccm,..) že takoj po opravljenem izpitu B kategorije? Seveda samo po naselju (k je omejitev do 50kmh?) :roll:

Uporabniški avatar
.::GTR::.
Uporabnik

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a .::GTR::. Ne avg 24, 2003 2:39 pm

jest mam tut tko pa mam izpit že skor en let...
drgač pa nimam pojma kva to pomen :roll:

Uporabniški avatar
just_in
Poznavalec foruma

Kraj: gorenjska :)

Napisal/-a just_in Ne avg 24, 2003 3:09 pm

ja enako je tud če nardiš za H kategorijo dobiš tole zravn...

sam toj kr neki :noro :noro
mulc nardi izpit za moped, fotru reče da ma za 125 tud, fotr mu kup 125, mulc nč izkušnj (50 km/h se valda nau vozu) se zaleti pa so pizdarije...

to so kolegu dal tole zrav izpita za H in že hoče 125 kupt... kr neki u glavnem... bedarija... :? :!:
Slika

Uporabniški avatar
misty
Novinec

Kraj: dobrepolje

Re: "Bonus" kategorija A pri opravljenem vozniškem

Napisal/-a misty Ne avg 24, 2003 4:37 pm

Mike_E_ je napisal/-a:A kdo ve kako je s tem? Te, k so v zadnje času naredil izpit (jih poznam par, pa sm vidu) majo v vozniškem dovoljenju "poštemplano" tut kategorijo A za opombo "do 50km/h" :-P

Se prav lahko voziš motorna kolesa (125ccm, 250ccm,500ccm,..) že takoj po opravljenem izpitu B kategorije? Seveda samo po naselju (k je omejitev do 50kmh?) :roll:

Mal naivno si to predstavljaš :roll:
Sam po tvoji logiki bi pol lahko vozu tud izven naselja (ampak največ 50 km/h).
AFAIK lahko voziš tista "motorna kolesa" ki tovarniško ne gredo več kot 50 km/h.
Ne vem, kaj je s H kategorijo, sam se mi zdi da je H kategorija do 45 km/h, tole z A kategorijo (do 50) so mogli pošlihtat pa zarad EU.

Nč bat, da bi lahko kar eno ninđo vozu s tem A-jem :P

Uporabniški avatar
just_in
Poznavalec foruma

Kraj: gorenjska :)

Napisal/-a just_in Ne avg 24, 2003 4:51 pm

misty je napisal/-a:Nč bat, da bi lahko kar eno ninđo vozu s tem A-jem :P

ne bi blo slab... :P
Slika

Uporabniški avatar
Mike_E_
Novinec

Napisal/-a Mike_E_ Ne avg 24, 2003 5:03 pm

misty je napisal/-a:Ne vem, kaj je s H kategorijo, sam se mi zdi da je H kategorija do 45 km/h, tole z A kategorijo (do 50) so mogli pošlihtat pa zarad EU.

Nč bat, da bi lahko kar eno ninđo vozu s tem A-jem :P

Se mi je zdel prelepo da bi blo res :lol:
Sam je pa neumnost totalna.. glede na to da je kategorija H "do 50ccm, in na ravnem ne preseže hitrosti 50km/h", se prav to že mamo.. :roll:

Uporabniški avatar
misty
Novinec

Kraj: dobrepolje

Napisal/-a misty Ne avg 24, 2003 5:17 pm

Mike_E_ je napisal/-a:Sam je pa neumnost totalna.. glede na to da je kategorija H "do 50ccm, in na ravnem ne preseže hitrosti 50km/h", se prav to že mamo.. :roll:

ne vem točno kako je s tem, sem bil pa zraven ko je direktor ene AŠ klicaru po ... kajvemkirih ministrstvih, da so mu sploh znal objasnt kaj je s tem. Njegovih "besed" tuki ne bom ponavljau :lol: . Na konc je zaključu, da je to ena kozlarija vseskup.
Ene par copy/paste:
-------------------------
Iz določil Zakona o varnosti cestnega prometa izhaja, da vozniško dovoljenje kategorije B vključuje tudi vozniško dovoljenje kategorij G (motokultivatorji in delovni stroji) in H (kolesa z motorjem). Kolo z motorjem je motorno vozilo z dvema ali tremi kolesi, katerega delovna prostornina motorja z notranjim izgorevanjem ne presega 50 ccm in na ravni cesti ne more razviti večje hitrosti kot 45 km/h. Ker je bila prejšnja omejitev 50 km/h in je na tržišču veliko vozil, ki dosegajo to hitrost, je v zakonu tudi določeno, da vozniško dovoljenje kategorije H vključuje tudi kategorijo A za motorna kolesa katerih konstrukcijsko določena hitrost ne presega 50 km/h. Konstrukcijsko določena hitrost je razvidna iz izjave proizvajalca oz. uvoznika o tehnični brezhibnosti vozila (homologacija).
------------------------
Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o varnosti cestnega prometa (ZVCP-C – Ur. l. št. 67/02) je spremenil izraz motorno kolo, ki po spremembi obsega vsa motorna vozila na dveh kolesih, s stransko prikolico ali brez nje, katerih delovna prostornina motorja presega 50 ccm oziroma pri katerih konstrukcijsko določena hitrost presega 45 km/h.
Po tej spremembi izraz motorno kolo dodatno obsega tudi tista dosedanja kolesa z motorjem, katerih konstrukcijska hitrost presega 45 km/h.
Vsi ki so pridobili vozniško dovoljenje za kategorijo H preden je stopil v veljavo ZVCP-C (pred julijem 2002) imajo pravico voziti motorna kolesa, katerih konstrukcijsko določena hitrost presega 45 km/h (ne sme pa presegati 50 km/h) le, če na Upravni enoti zamenjajo vozniško dovoljenje, kjer jim v opombe pripišejo »A le do 50 km/h«. S seboj potrebujejo tudi fotografijo za novo vozniško dovoljenje. Tako imetniki kategorije H obdržijo že pridobljene pravice.
Vsi, ki so opravili vozniški izpit za kategorijo H po juliju leta 2002, lahko vozijo kolesa z motorjem, ki ne presegajo 50 ccm in 45 km/h. Za hitrejša in močnejša vozila potrebujejo kategorijo A.
-------------------------
:shock:

mangomelona
Nov uporabnik

Re: "Bonus" kategorija A pri opravljenem vozniškem izp

Napisal/-a mangomelona Če avg 25, 2011 7:05 am

Zdravo!

Mene pa zanima katero kategorijo motorja lahko opravljam (A1/A2) glede na to da imam 20 let. Zdej so baje neka nova pravila, sam nevem kje točno jih pogledat. Kak motor lahko pol tut vozim? kolk kW...?

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Če avg 25, 2011 12:09 pm

Spet ena bolana žlendrovska posebnost policije. Jaz s popolnoma novim Tomos Automatikom (49ccm), ki je že 20 let v kleti, ne smem na cesto, pa vem, da me vsak Ciao prehiti za šalo. Hočejo imet tablice pa kaj jaz vem kaj še. Tako mi ostane stari Solex S3800, ki pa spet ne moreš nikamor z njim, ker ti ga takoj ukradejo.

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Če avg 25, 2011 12:22 pm

mangomelona je napisal/-a:Zdravo!

Mene pa zanima katero kategorijo motorja lahko opravljam (A1/A2) glede na to da imam 20 let. Zdej so baje neka nova pravila, sam nevem kje točno jih pogledat. Kak motor lahko pol tut vozim? kolk kW...?

Kategorije vozniškega dovoljenja in predpisana starost:
A1 - 16 let, do 125 ccm in do 11 kW;
A2 - 18 let, do 35 kW
A - 24 let ali minimalno 20 let, če imamo najmanj dve leti kategorijo A2
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Uporabniški avatar
HPF
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a HPF Če avg 25, 2011 12:23 pm

mangomelona je napisal/-a:Zdravo!

Opravljaš kategorijo A2. Ko boš star pa 24, pa boš moral delat še za A. Če bi bil pa že starejši od 24 let, pa bi opravljal direktno za A, ampak si še potem mladi voznik, torej še nimaš takoj možnosti za neomejeno.
Za A2 so so sicer dvignili mejo iz 25kw na 35kw, ampak so zraven uvedli butasto pravilo, da izvorna moč ne sme presegati blokade x2. To se pravi, če daš noter blokado na 25kw, izvorna moč motorja ne sme presegati 50kw. Če daš notri blokado na 35kw, pa izvorna moč ne sme presegati 70kw. Blokade za 25kw dobiš povsod, za 35kw pa žal še ne. Zaradi tega uradno odpadejo 600 kubični sportaši (npr. 600rr, r6, k636, gsxr 600 vsi z izvorno močjo večjo od 70kw), kar se meni osebno zdi bedno, ker blokada je le blokada.
No lahko sicer kupiš tudi takšnega, policaji menda ne komplicirajo preveč, ker imaš v prometni vpisano blokirano moč, izvorna moč pa piše le v homologacijskem kartončnu, ki bi ga pa po pravem moral nosit zraven.. Obstajajo sicer neke uradne možnosti, recimo, da ti motor blokirajo že v tovarni in ti v homo. vpišejo izvorno moč 25/35kw, ali pa da blokiraš motor pred registracijo, pa upaš, da bo pisalo v homologaciji isto. Enim je uspelo..
Za homologacijo ti policaji načeloma ne težijo, razen če izzivaš, al pa maš gor kak aftermarket izpuh, po možnosti brez vstavljenega db killerja.. večji problemi znajo bit z zavarovalnico, če se kaj zgodi.. sej veš.. so tvoji najboljši prijatelji, ko jim plačaš.. ko pa bi oni mogli, pa bojo naredli vse, da ne bodo rabli plačat če ne bo štimalo.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če avg 25, 2011 12:28 pm

joztom je napisal/-a:Spet ena bolana žlendrovska posebnost policije. Jaz s popolnoma novim Tomos Automatikom (49ccm), ki je že 20 let v kleti, ne smem na cesto, pa vem, da me vsak Ciao prehiti za šalo. Hočejo imet tablice pa kaj jaz vem kaj še. Tako mi ostane stari Solex S3800, ki pa spet ne moreš nikamor z njim, ker ti ga takoj ukradejo.

Zadnjič, ko je bila Moto GP dirka v ZDA, so novinarji naredili en prispevek. V Kaliforniji so zelo popularni stari Tomosi, domačin pa je rekel, da se registracijo plača samo enkrat za vsak moped (dokler ga imaš), stane pa menda le 16 dolarjev, če sem si prav zapomnil :shock:

Pri nas bodo pa kmalu še peš-honde obdavčili :roll: :roll:

mangomelona
Nov uporabnik

Napisal/-a mangomelona Če avg 25, 2011 12:43 pm

Ok. Najlepša hvala za odg!
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov