Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

ajitam
Nov uporabnik

Priklaplanje 12V in 220V porabnikov

Napisal/-a ajitam Po maj 05, 2008 12:18 am

Pozdravljeni

opremljam avto in avtodom za driko. avto moram prikluciti dve rotaciski luci, GPS, pa verjetno bo se kaj (racunalnik, telefon, CB postaja) gledal sem razdelilce v conrad-u zanima pa me ali so kaksne omejitve v stevilu porabnikov. skrbi me namrec akomulator - vem da z 10A lahko marsikaj napajas vendar bojim se da se nebo prehitro izpraznil.

ce razdelilec nima dovolj vticnic lahko na eno prikljucim kar naprej nov razdelilec

kot elektrotehnik vem da je toreticno to mozno zanima pa me prakticno in na tem podrocju res nimam izkusenj

skoraj enaka zgodba je v avtodomu le da bom tu verjetno dal 12/220 pretvornik - ali lahko prilkucim dva - enega 100 drugega pa 150 W

najlepsa hvala

target_practice
Novinec

Napisal/-a target_practice Po maj 05, 2008 10:39 am

"Stukanje" razdelilcev je lahko nevarno.Obstaja nevarnost pozara kot posledica pregrevanja kablov. To da se bo prehitro ispraznil pomeni samo to, da bos moral avto veckrat laufati da bos sproti polnil akumulator. Seveda bos pred vsakim vzigom moral vse porabnike ugasniti....

Slab stromar si.

Odvisno koliko mocan DC/AC pretvornik imas.

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ Po maj 05, 2008 4:41 pm

kdo je tebi podaril maturo :shock:
litr bencina, litr olja ;)

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Re: Priklaplanje 12V in 220V porabnikov

Napisal/-a sebaveh To maj 06, 2008 7:27 pm

ajitam je napisal/-a:ce razdelilec nima dovolj vticnic lahko na eno prikljucim kar naprej nov razdelilec

Tisti manjših moči, nekje do 300W imajo itak samo eno vtičnico na sebi. Podaljške in razdelilce seveda lahko uporabiš. Na kakšnem 30 metrskem pa bo že preveč izgub.

kot elektrotehnik vem da je toreticno to mozno zanima pa me prakticno in na tem podrocju res nimam izkusenj

Tudi jaz še nisem imel nobenega razsmernika razstavljenega, ampak če so njegove vtičnice vezane vzporedno, potem ni problema. Če pa iz kakršnegakoli razloga niso, in so vtičnice v notranjosti mogoče vezane vsaka na svojo točko v elektronskem vezju (torej sta znotraj nekako ločeni) potem pa je najbolje če porabnike priklopiš tako, da bodo vtičnice, kolikor jih razsmernik pač ima, enakomerno obremenjene.

skoraj enaka zgodba je v avtodomu le da bom tu verjetno dal 12/220 pretvornik - ali lahko prilkucim dva - enega 100 drugega pa 150 W

najlepsa hvala

Lahko uporabiš več razsmernikov, tudi različnih, in jih povežeš na en akumulator. Ampak glej, da vtičnice na razsmernikih ne bodo nikjer v stiku! To naj velja tudi za ozemljitve. Kovinsko ohišje ene naprave, priklopljene na en razsmernik naj ne bo v stiku s kovinskim ohišjem druge naprave, ki se napaja iz drugega razsmernika. Saj mogoče se ne bo zgodilo nič slabega, ampak nikoli ne veš kaj so eni konstruktorji zlotali skupaj.

Seveda pa boš pri dveh 100+150 W razsmernikih imel več izgub, kot pa pri enem 250 W.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov