ja teme o friziranih mopedih (verjetno smo skoraj vsi tam zaceli, vsaj letnik 80 in starejsi) se nikoli ne navelicas. admina prosim, da ce je mozno in sprejemljivo prenese teh nekaj postov na temo mopedov v novo temo.
drugace pa lahko predstavim se moj projekt izpred 20 let. BT50 + komplet masina od E90 - ena zadnjih novih, ki so se lezale v koprskem skladiscu. obdelava cilindra: izpusni kanal povecan za 14mm in kak teden brusenja, ker je potrebno brusiti samo od znotraj navzven, drugace se olusci nicasil s stene cilindra (hvala kolega). dellorto 22 PHBL in rocno narejena trobentica (od raznih jogutovih lonckov, do koncne podrejane iz neke plastike). test tudi z bing 28, drugega pametnega nisem nasel, pa se ni hotel nikoli zavrtet (ja, vcasih je bila cela znanost kak del dobit. takrat si bil ves srecen, ce ti je staramama dala kakih 100dem, in si ze naslednjo minuto klicaril naokoli, ce gre kdo v trst). kapa je bila spuscena do maksimuma. bat od 80cc dirkalnega casala (enak premer kot E90 in na sreco tudi pusa za sornik). olje TTS (ljubelj vabi) in motul (kadar sem ga dobil). 'dirkalna shema prestavljanja'

1. gor in ostale dol. salthebl okol obrnjen in tacke prsvasane direkt na okvir. klipone balanca, narezani slicksi od 50cc dirkalnega.
o auspuhih pa bi lahko napisal celo knjgo. gor jih je bilo med 8-10. kar nekaj sem jih sam naredil (od kolega sosed pospenglal in drugi sesvasal). prvi lasten projekt je bil tak, da sva s prijateljem vzela sliko od takratne honde NSR500, pogledala kako zgleda auspuh in zacela risat. po nekaj tednih je bil auspuh sestavljen, rezultat pa tak, da je sel moped max 40. pih. nato je kolega staknil se nek nor auspuh, ki je bil narejen na osnovi vespinega (ja zavit kot kolac) in rezultat je bil 13.000 obratov in tri delujoce prestave, v cetrti je ze crknil. ter po parih dnevih utrgana blajerca (pri magnetu). na sreco sem kmalu in cisto po nakljucju dobil skopirano anglesko strojnisko knjigo, kjer je bil razlozen princip delovanja 2T motorja in kako izkoristiti resonancni efekt za boljse polnjenje cilindra.
po se nekaj odtrganih blajercah (kadar sem prisel v slovenjijavtovo trgovino me je trgovka vedno vprasala, ce rabim se kaksno blajerco

) sem olajsal magnet na minimum (podrejan po zunanji strani) in takrat mi je ratala tudi rekordna hitrost, ki smo jo naracunal na 134km/h. ker je bilo neskoncno prerekanja o stevcih, smo izmerili 2km odsek ceste in stopali v eno in drugo stran (ideja iz avtomagazina, kjer so poleg testov vedno pisali da merijo v obe strani). prenosi pa so bili 15/27 in po spominu cez 10k obratov. ko je moped delal ni bil nikol problem MZ250 dol udart. toliko o dosezenih hitrostih.
skoz pa je bila nora zelja najti D6 seststopenjski menjalnik. celo vedel sem kdo ga ima, a ga ni dal za noben denar na svetu.
pred leti sem na mnogih forumih iskal, ce je moped slucajno se ziv, pa ni o njem nihce nic vedel. ce bi nasel kak lep primerek BTja in E90 motorja bi ga mogoce spet kupil, za sprostitvene vecere v garazi.
@čare: pobrusen cilinder od E90 sem videl samo ekrat v zivljenju in kot vem, je bil tudi edini (vsaj takrat). pobrusen , da je pasal bat od stotaka in na novo oblecen pri rendulicu. vendar se je takoj odluscil in zapikal. krom pac ni primeren za cilindre. nanos nicasila pa so, vsaj kolikor je meni znano edini v SLO samo v kopru znal narest. bat direktno v cilinder pa pac ne gre, ker je pri E90 narejen iz Al in cisto premehak.
--
edit mactron: urejen premik v svojo temo.