Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

mišek
Uporabnik

Električni radiator?

Napisal/-a mišek So jan 09, 2010 9:48 pm

Slučajno kdo uporablja kaj takega?
http://www.atlas-trading.si/index.php?m ... uct&pid=48

Doma nekaj razmišljamo, da bi kaj takega utaknili v en prostor.
Velikosti 16 kvadratov. Razmišljam o nakupu Atlasovega 2,2kW; pride okrog 150 eur.
Zdaj pa ne vem ali se to splača nabavit ali ne? Ima kdo kaj izkušenj s tem. Eni jih fejst hvalijo, drugi pravijo, da samo elektriko kuri koristi pa ni veliko, tak da ne vem kaj naj rečem :?
Pa, če mi kdo iz prakse ve povedat, kakšna bi naj bila minimalna oddaljenost predmetov od radiatorja v spodnjem delu, da ima zadosti prostora za kroženje zraka? Poleg bi stala postelja, zato sprašujem. Od tal gor bi ga pa toliko dvignil, da bi šel topel tok nad posteljo. Pač v navodilih priporočajo približno 10cm od tal, odmika na sprednji strani pa 5cm > to se meni zdi premalo za normalno kroženje zraka in učinkovito gretje. Pri nas bi lahko bila ta razdalja 15cm, več ne gre, je na drugi strani napoti omara in ne morem dat postle bolj proč od zida :?
Druga možnost je še potem edino, da dokupim poleg kolesa pa ga postavimo bolj na sredino prostora, samo to je bol tak, tak :x
Če kdo kaj takega uporablja bi bil zelo vesel, kakega mnenja kako se v praksi obnese.

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek Ne jan 10, 2010 11:01 am

atlasova 1500ka mi greje eno sobo (cca 15m2) in to odlicno

glede razdalje...enkrat pises od pecke stran, drugic od tal? ne razumem ravno najboljse, kaj mislis...
imta nogice, na katerih stoji, tako da za razdaljo od tal ne skrbi (imam parket, pa ni nobenih tezav spodaj), glede same razdalje od pecke pa, hja, nimam 2m pred njo nic, od stene pa je cca 15-10cm vstran
samo krozenje zraka tudi ne bi smelo bit problematicno, saj nima ventilatorja, vroc zrak pa itak na zgornji strani gre ven

je pa zelo posrecena stvarca programator/timer, kjer lahko za vsak dan v tednu nastavis, kdaj in koliko naj greje (spodnja/zgornja temp, mislim, da tudi cas)
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Ne jan 10, 2010 1:55 pm

@dobek; potem si ti zadovoljen, lepo to.
Z razdaljami sem mislil, kakšen mora bit odmik od sprednje (čelne) strani. Z razdaljo od tal je pa tako, montiraš lahko na steno ali pa na kolesa (moreš dodatno kupit). Pač pri montaži na steno v navodilih priporočajo 5 do 10cm odmika od tal. Pri čelnem odmiku pa je v navodilih, da more bit min. 5cm - to se meni malo zdi. Pač si mislim, da potem ni zagotovljenega zadostnega pretoka zraka, ker spodaj vleče hladen zrak.

Pri nas bi rabli za 16m2, samo ni izolacije, zato bi rajši najmočnejšega vzel. 2,2kW mislim, da je od 1,5kW dražji za 25eur. Pač se bolj po redko vklaplja. Ali misliš, da je kaj narobe, če je močnejši?
Kak dolgo ga že ti uporabljaš, pa če mogoče kaj spremljaš koliko elektrike porabi? Kako pogosto se vklaplja? Koliko časa pa rabi, da recimo iz 15°C zagreje na 22°C, ter kako natančno drži nastavljeno temperaturo?

Glede timerja pa zgleda, da je res kar posrečen. Drugi (dražji) proizvajalci kaj takega ne ponujajo. Sem gledal Glamox je drag, kot bi bil zlat. (2kW > 333 eur :roll: ) pa nima takega timerja.
Ne vem, če ne bom šel jutri tole nabavit :)

Uporabniški avatar
abcabc
Uporabnik

Kraj: Zahodna Slovenija

Napisal/-a abcabc Ne jan 10, 2010 4:12 pm

Jaz imam v svoji mali sobi radiator DCG electronic 1500w pa me zanima, če se da dobit za mali denar še kaj bolj varčnega. (do 50 evrov)
Soba je zelo majhna

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek Ne jan 10, 2010 10:59 pm

casov ti ne bo znal kaj prevec tocno komentirat, ker nisem toliko doma...je pa dokaj hitro..
uporabljam ga nekje od jeseni, ponavadi imam zdaj pozimi na 21-22 nastavljenega, ce je na 24 je ze precej vroce v prostoru (ki tudi ni ne vem kako izoliran, starejsi blok pac, iz katerega je med gradnjo bilo kar nekaj materiala pokradenega :))

tocne cene za elektriko ti zal tudi ne vem povedat, je pa dosti manj, kot sem mel prej, ko je bilo ogrecano s termoakumulacijsko pecjo
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

Uporabniški avatar
abcabc
Uporabnik

Kraj: Zahodna Slovenija

Napisal/-a abcabc Po jan 11, 2010 8:15 am

dobek je napisal/-a:zdaj pozimi na 21-22 nastavljenega, ce je na 24 je ze precej vroce

v sobi maš tolk toplo.
Jaz imam od 17-19°C.
Pri 20°C pa se začnem kuhat no ta trenutek mam dlih 20°C, ampak sem mal bolan in je ravno prav.
Nekateri mate čist prevroče v stanovanju/hiši, kaj hote v kratkih rokavih in v kratkih hlačah po bajt,stanovanju.

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Kraj: Miklavž pri Mb

Napisal/-a Lumpy_ Po jan 11, 2010 10:38 am

Sonček, kaj ti hodiš v puhovki pa v šalu po hiši? :lol:
Autobahnbomber......Freude am fahren
BMW f10 535i Sapphire Black Metallic

Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma

Kraj: WestCoast

Napisal/-a mr.ramo Po jan 11, 2010 11:43 am

Lumpy_ je napisal/-a:Sonček, kaj ti hodiš v puhovki pa v šalu po hiši? :lol:

:tomidelej: :lol: :lol: :clapclap :clapclap dobra :lol: :lol:

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Po jan 11, 2010 12:02 pm

V puhovki pri 19°? Tud jst mam v stanovanju 20°C, če je več, mi je že vroče. Ni glih zdravo v kratkih rokavih skakat po stanovanju pri 26°, potem pa ven na -10°...

Glede radiatorjev - to so ene od redkih naprav, ki imajo 100% izkoristek (tudi morebitne izgube grejejo sobo). Zato "varčnega" radiatorja ne moreš kupiti. Prišparaš lahko samo z več izolacije prostora, nižjo nastavljeno temperaturo in učinkovitim zračenjem (rekuperacija toplote).
Ali bo 2,2 kW dosti, je torej odvisno od izolacije sobe, nastavljene temperature in zunanje temperature. Ponavadi se radiator postavi pod okno, ker se tam spušča hladen zrak.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Po jan 11, 2010 4:55 pm

Energetik81 je napisal/-a:V puhovki pri 19°? Tud jst mam v stanovanju 20°C, če je več, mi je že vroče. Ni glih zdravo v kratkih rokavih skakat po stanovanju pri 26°, potem pa ven na -10°...

Glede radiatorjev - to so ene od redkih naprav, ki imajo 100% izkoristek (tudi morebitne izgube grejejo sobo). Zato "varčnega" radiatorja ne moreš kupiti. Prišparaš lahko samo z več izolacije prostora, nižjo nastavljeno temperaturo in učinkovitim zračenjem (rekuperacija toplote).
Ali bo 2,2 kW dosti, je torej odvisno od izolacije sobe, nastavljene temperature in zunanje temperature. Ponavadi se radiator postavi pod okno, ker se tam spušča hladen zrak.

Nekaj že more biti, tudi @dobek je napisal, da prej, ko je grel s termoakumolacijsko pečjo je porabil dosti več elektrike. Tak da ne greje vsaka električna stvar enako, čeprav ima eneko moč.
Kolikor berem komentarje uporabnikov ti pravijo, da so ti radiatorji sposobni greti večje površine pri enaki moči kot kakšni drugi elektro grelci, oz. drugače za nek prostor porabijo manj elektrike ;)
Klinc nabavil bom tole, potem bom pa videl. Imamo en navaden električni oljni radiator doma, bom videl kaka je razlika.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Po jan 11, 2010 5:14 pm

mišek je napisal/-a:. Imamo en navaden električni oljni radiator doma, bom videl kaka je razlika.

ta je definitivno najboljši in najvarčnejši......(ko smo še v kontejnerju delali, smo sprobavali marsikaj in so se ti oljni rebrasti pokazali najučinkovitejši, tudi ko je termostat ugasnil, je kr en lep čas minil, da se je ratal mlačen in se zopet prižgal)

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Po jan 11, 2010 5:18 pm

Pri nas pa skozi špila 23°C :)
Pač starejši starši in jim je mraz.

Drugače pa pri nas se kombinira klima inverter + centralno (plin), ker drugače bi samo plina imeli +200€ na mesec tako, pa je s klimo manj :)

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po jan 11, 2010 8:46 pm

mišek je napisal/-a:Nekaj že more biti, tudi @dobek je napisal, da prej, ko je grel s termoakumolacijsko pečjo je porabil dosti več elektrike. Tak da ne greje vsaka električna stvar enako, čeprav ima eneko moč.
Kolikor berem komentarje uporabnikov ti pravijo, da so ti radiatorji sposobni greti večje površine pri enaki moči kot kakšni drugi elektro grelci, oz. drugače za nek prostor porabijo manj elektrike ;)
Klinc nabavil bom tole, potem bom pa videl. Imamo en navaden električni oljni radiator doma, bom videl kaka je razlika.

Lahko je oljni radiator, infra peč, karkoli si izmisliš - če bodo grelci imeli enako moč, bodo pri enako izolirani in prezračevani sobi, pri enaki temp. razliki zunaj-znotraj porabili enako električne energije.
Tudi termoakumulacijska porabi enako, samo lahko narediš tako, da ti porablja elektriko pri nižji tarifi in tako pride ogrevanje ceneje. Poraba energije bo pa še vedno enaka. OŠ fizika...

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Po jan 11, 2010 11:03 pm

Teorija gor ali dol, če ljudje v praksi vidijo, da ni enako. Če se na števcu konkretno pozna, potem bo že držalo, da ni vse samo v moči, eni očitno dajo z isto vložene energije več koristi.
V glavnem, danes sem nabavil 2200W Atlasa, s kolesi vred sem ga dobil za 150,22eur.
Sem ga priklopil, ker je novo je najprej malo smrdelo, nič strašnega. Drugače pa prvi vtis je dober. Mislim res v parih sekundah je vroč in res čutiš tok vročega zraka čez rešetke. Za enkrat sem dobil občutek, da bo tole res dosti bol grelo kot pa tist oljni radiator. Sej tist se segreje kot vrag, se lahko opečeš na njemu, ampak kakega posebnega efekta pa ni, kljub temu, da še ima poleg ventilator.
Je pa pri tem Atlasu res svetovn tist termostat. Prav zanimiva in uporabna igračka :), nisem še vseh možnosti sprobal, je pa uporabna zadeva. Bistvena razlika v primerjavi z rebrastim radiatorjem je, da ta meri dejansko temperaturo in vzdržuje nastavljeno, oljni pa dela glede na temperaturo radiatorja ne pa prostora. Tisti od začetka, ko je še mrzlo se izklaplja, ko pa se prostor segreje pa se še radiator kar segreva na isto temperaturo, v prostoru pa vedno bolj vroče.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 To jan 12, 2010 8:49 am

No, potem je poraba pri oljnem zato večja, ker ima zanič termostat in ker je bilo v sobi vroče. Če bi imela oljni in ta tvoj nov radiator isti termostat, z nastavljeno isto temepraturo prostora, bi pa porabila natanko isto. Logično pa je, da če ti zaradi zanič termostata segreje sobo na 30°namesto na 20°, da bodo izgube in poraba večje.
Ker vsak električni grelec, ki se nahaja v ogrevanem prostoru, ima enak izkoristek, ki je 100%. To je dejstvo.
Sicer pa se lepo grej z novim Atlasom.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek To jan 12, 2010 11:07 am

Ja samo more bit še nekje drugje razlika - sama izvedba grelca.
Oljni radiator, če postaviš v neko mrzlo sobo 20m2 lahko eno uro greje pa je še kar mrzlo. Tale novi ima pa dosti večji efekt, porabi pa samo za tistih 200W več elektrike.
Bom videl čez čas, za enkrat mi tako deluje, da dosti bolj obvladuje situacijo.
Pri oljnem pa ni zanič termostat, tist ima tak način delovanja. Pač ne meri temperature v prostoru.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 To jan 12, 2010 1:08 pm

mišek je napisal/-a:Ja samo more bit še nekje drugje razlika - sama izvedba grelca.
Oljni radiator, če postaviš v neko mrzlo sobo 20m2 lahko eno uro greje pa je še kar mrzlo. Tale novi ima pa dosti večji efekt, porabi pa samo za tistih 200W več elektrike.
Bom videl čez čas, za enkrat mi tako deluje, da dosti bolj obvladuje situacijo.
Pri oljnem pa ni zanič termostat, tist ima tak način delovanja. Pač ne meri temperature v prostoru.

Je mrzlo - ker se mora prej olje segret - bo pa točno to porabljeno energijo izseval še potem, ko ga boš že izklopil. Medtem, ko bo ta tvoj Atlas takrat še veselo pil energijo iz vtičnice.
Poleg tega nima veze, koliko ima radiator nazivno moč. Energije bo porabil na dan enako, pa če je 500W ali 2000W - če bo temperaturna razlika zunaj-znotraj v obeh primerih enaka. 500W bo delal non-stop, 2000W pa bo delal 1min, se ugasnil za 3min in tako naprej. Porabljena energija je pa moč x čas. Bo enaka v obeh primerih.

Ja vem, oljni drži temperaturo olja in ga briga za temp. zraka. Zato mu je treba na roke spreminjat temp., da je v prostoru ustrezna.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot], Komisar Korozije in 3 gostov