Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

o vladi, korporacijah in gorivih

Napisal/-a domen_ Če avg 05, 2010 10:37 pm

Tukaj bi rad nadaljeval to temo, ki se mi ne zdi primerna za izbo Vozila prihodnosti.

INFINITI je napisal/-a:Ni treba bit naiven na temu svetu, med vsemi vladami, organizacijami, tajkuni ipd, si ti mali človek na zadnjem mestu in nihče ne dela v tvojem interesu razen tebe samega.

Jaz ne verjamem raznim teorijam zarot, da so recimo super-duper znanstveniki odkrili super-duper baterije, ampak hudobne vlade in tajkuni in nasploh vsi zlobezi tega sveta pa jim tega veleizuma, ki bi resil clovestvo pred gotovim propadom, ne pustijo lansirati. Js mislim, da ce bi kaksen tak produkt obstajal bi to pomenilo da bi eno podjetje v trenutku dobilo monopolni polozaj in s tem velikanske zasluzke, tako da ga gotovo ne bi drzalo zase. Tudi vlade in tajkuni ne blokirajo trga kar tako, sploh mednarodnega, ki ga tako ali tako ne morejo. Celo se vec - tudi oni so ljudje in dihajo isti zrak kot ga mi, kot ga nasi otroci, kot ga njihovi otroci... Ce blokirajo avto brez emisij unicujejo sami sebe. In js ne verjamem, da to pocnejo, ker edino kar pridobijo je nekaj denarja vec. Denar pa ni vse, to dobro vedo tudi bogatasi.

Je pa res, to rad priznam, da kapitalizem med ljudmi zelo poudari denar oz. premozenje kot vrednoto. Res je tudi, da nekatera monopolna podjetja izkoriscajo svoj polozaj za se vec dobickov, ampak takoj ko je konkurenca tukaj se to konca.

Jaz sicer drugace gledam na druzbo in drzavo. To je zame skupnost v kateri vsi zivimo, vsi nekaj prispevamo za kvaliteto zivljenja, in ce kdo dela slabe stvari jih dela samemu sebi in vsem nam.

CITROENAR ŠT 1 je napisal/-a:Žel se moram globoko strinjat s tem kar sta oba napisala in dodat da verjeli ali ne ljudje imamo ogromno moč, torej v tem kontekstu gledano kot potrošniki.
Kaksno moc? Kje se ta moc vidi? Ce lahko malo bolj razlozis, tudi s primerom ce je mozno.
CITROENAR ŠT 1 je napisal/-a:MNOŽIČNO MORAMO ZAHTEVATI DA DELAJO KORAPORACIJE IN VLADE ITD. V NAŠO SKUPNO KORIST - KORIST VSEH, NE PA ZA KORIST SVOJIH DEBELIH BOGATIH RITI
Saj korporacije delajo v naso korist - ponujajo nam izdelke, na nas pa je odlocitev ali jih kupimo ali ne. Ce jih ne, bodo v hipu propadle. Ce ni potrosnika ni korporacije.
Kar se vlade in drzavne ureditve tice pa je bolj komplicirano - tu pa priznam, da ni neke pametne resitve. Demokracija z volitvami vsake 4 leta je nek kompromis, ker marsikatere druge ureditve drzave so bile se katastrofalno slabse.
Spomnim pa se nekega komentarja o slovenskih politikih, takole je sel: "Mi ne moremo imeti boljsih politikov, kot imamo ljudi. Ce imamo hinavske, zavistne, butaste in nasploh drek od ljudi, ne moremo pricakovati da bodo politiki kaj boljsi. Pa imamo, kot imamo."
In js imam v Sloveniji velikokrat tak obcutek, da bi ljudje lahko bili bolj odprti in prijazni drug do drugega, da bi sosedu privoscili da mu avto dela, ne da se mu kvari, ipd.
CITROENAR ŠT 1 je napisal/-a:A NE DA BI HUJSKAL VSEPOVPREK IN KAR TJA BREZVEZE, ZATO KER PRESNETO DOBRO VEM KAJ GOVORIM. GRE SE ZA TO DA NAM JE MAR TUDI KOT MAJHNIM "NAVADNIM" LJUDEM ZA DRUG ZA DRUGEGA IN NE ZA ZGOLJ LASTNE INTERESE.
Tocno tako. In js bi to zahtevo postavil pred vsakega cloveka, ki zivi v nasi skupnosti: pred kaznjenca, pred Roma, pred tistega ki pelje prehitro skozi naselja, pred drzavnega uradnika (ki ga je nekdo podkupil da napise razpis tocno na kozo enega podjetja), pred tajkune, politike, in tudi pred navadne ljudi. Sej ne zivimo v locenih svetovih ampak smo drug od drugega odvisni. Kaj bi blo ce bi avtomehaniki strajkal? Ja, problem. Isto kokr je problem ce zdravniki. Isto kokr je problem ce nekdo nasilje zganja, alpa ce prehitro vozi, ipd,.. Vse to gre v svojo lastno skodo.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Pe avg 06, 2010 6:17 am

Ja super duper baterije in še marsikaj obstaja, tudi če slučajno "uide" informacija preko interneta v javnost je začuda naenkrat vsega konec in ne duha in sluha več o tehnološki iznajdbi. Ponavadi so to firme, ki niso v lasti multinacionalk in če jim slučajno uspe nekaj novega in boljšega jih hitro kupijo in zaprejo patente. To se od vedno tako dela.
Glede goriva recimo; bil je pred leti članek v autobildu o enemu možakarju iz mislim da malezije. Baje je človek naredil avto, ki laufa na vodo in uporablja nek "konverter" . In to dooolgo, doolgo prej preden smo slišali prve novice o takšnih projektih ala BMW, ki laufa na hidrogen ipd.
Nemški novinarji so šli dol in vse testirali; pregledali če je kje kakšna cevka za benz in se čudili kako to da dejansko ni nobenega vonja po bencinu, izpušnih plinov ipd, le voda malo kaplja čez auspuh. Par tednov kasneje je bil novi članek o njemu. Vlade in korporacije so mu ponujale vse in svašta, da jim da svojo skrivnost. Najvišji ponudnik je bila kar Kitajska vlada. Ponudili so mu lasten otok, ogromne količine denarja in celo žene po lastni izbiri - najbrž je sprejel, ker o tej zgodbi ni več nič slišati. Boli njega patka za tebe "Pavle iz zakotnega sela" in tvojo dobrobit; on se je drago prodal, novega lastnika patenta pa še bolj boli patka.
Pa da ne boš mislil, da je to nekaj izjemnega takšne zadeve se dogajajo nonstop.
RECIMO:
http://www.youtube.com/watch?v=ImGaraPr ... _embedded#!

Ah pa saj ne moreš biti tako naiven danes - poglej si malo okoli sebe koliko afer in primerov kraje in delovanja v osebno korist je pri teh "pomembnežih". V svetu je kriza, ljudje se množično odpuščajo hkrati pa se osebni dobički posameznikov večajo. Pa drekaste vojne zavoljo nafte zavite v celofan domoljublja in pomoči narodu, kjer se lastne fante in dekleta iz revnih četrti novači in žrtvuje z obljubo, da bodo imeli pozneje lahko stabilno službo in plačane šolnine.
Ja tudi oni dihajo isti zrak - mar res? Oni bodo tako kot vedno poskrbeli za tvojo rit; ti se pa kar zanašaj da bodo pomislili tudi nate.

Še malo pučnega:
http://easygrowhouseplants.blogspot.com ... dered.html

-Ja VSE je to "teorija" zarote :lol:
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe avg 06, 2010 8:54 am

INFINITI, prosim ne spet o avtu na vodo, ker vsak, ki ni spal pri srednješolski fiziki bo takoj vedel, da je to nemogoče tudi v teoriji. Malo kritičnega filtra je pa treba imeti v glavi.
Tudi če bi imeli neke super-duper baterije - od kje bo pa elektrika prišla? Bomo nenadoma zgradili še enkrat toliko nukleark kot jih je sedaj?

Najboljši shranjevalnik energije sta še vedno bencin in dizel. Samo pametno ju je treba izkoristiti (=hibridni pogon z rekuperacijo zavorne energije).
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Pe avg 06, 2010 9:26 am

Motiš se in to zelo - si ti spal pri fiziki in kemiji? Si kdaj slišal za elektrolizo?
Iz vode se lahko odvaja hidrogen in od tu prihaja "gorivo" - saj sem dal gor linke, pa si sam poglej - kako lahko zatiskaš oči na takšne zadeve?
-Drugo pa je koliko so ljudje sposobni narediti ustrezni konverter za to zadevo; pa nekateri očitno glede na video pispevke so - ali pa misliš da je ameriška vlada od tipa iz fox news odkupila bullshit?

-Pa sej očitno sploh nisi gledal prispevka.

Kot drugo; te super duper baterije delujejo na podlagi kemične reakcije različnih elementov, ki ob združitvi proizvajajo elektriko - od kod si ti privlekel idejo da potrebujemo termonuklearke? LOL

Metod in tehnologij glede shranjevanja in proizvajanja energije je malo morje:
http://peswiki.com/energy/Directory:Batteries
http://pesn.com/2008/10/22/9501495_Litr ... wer_Cells/

Rekuperacija ipd, je samo kapljica v morju kar se tiče energije in voda zaradi svoje zasnove ponuja 3X več energije kot enaka količina bencina ali nafte.

Predlagam da si najdeš en zanimiv film "who killed electric car" tako za začetek, potem pa malo začni brati brez neutemeljenega nerganja po forumu prav?

Če bi bili malce bolj pametni 100 let nazaj, danes nebi poznali pojmov; globalno sergevanje, smog ipd. Ja, nekateri ne boste verjeli - 100 let nazaj, ko je avto izgledal kot kočija brez konjev, je bilo več električnih avtomobilov na cesti kot pa bencinskih.
Celo disel motor je bil na začetku zamišljen da laufa na rastlinsko olje in ne na "dinozavrova trupla" kot to počnemo danes. Vendar takrat je bilo nafte kolikor hočeš na voljo za smešno ceno, pojma onesnaževnaja pa ni poznal nihče, bilo je možnosti za veliko zaslužka preko vrtanja za nafto, tako da je prevladal motor na notranje izgorevanje.
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe avg 06, 2010 9:57 am

Mi sploh ni treba pogledat filmčka, ker se že na 100km da je zadeva no-go in BS. Enostavno zaradi zakona termodinamike, da energija ne more nastati iz nič in se ohranja.
Če tankaš izključno vodo in iz auspuha teče voda, to pomeni, da se avto ne more premikati. Amen. Oz. se lahko premika v brezračnem prostoru po čisti ravnini s konstantno hitrostjo če ima kot celota izkoristek 100% (perpetuum mobile).

Kot drugo; te super duper baterije delujejo na podlagi kemične reakcije različnih elementov, ki ob združitvi proizvajajo elektriko - od kod si ti privlekel idejo da potrebujemo termonuklearke? LOL

Pa ti veš, da so morali te elemente pridobiti iz rude z elektrolizo in pri tem porabili enako oz. več energije, kot se bo sprostila pri uporabi baterije? Energija za elektrolizo pa pride - od kje? Iz JE. Spet enak zakon termodinamike na delu.

P.S.: sem si že nekaj časa nazaj ogledal par takih Youtube filmčkov, pa sem takoj videl koliko je ura.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Pe avg 06, 2010 10:05 am

Saj pravim - mešaš pojme, pa nič ne vidiš okoli sebe. Brkljaš zakone o perpetum mobile in načinu pridobivanja oz izrabljanja energije. Pa ignoriraš dejstva v stilu popil sem pamet celega sveta

Prav, potem pa lepo kot noj glavo v pesek z idejo "kar ne vidim - ne obstaja, torej sem na varnem" -BRAVO :clapclap

Slika

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe avg 06, 2010 10:19 am

Jaz mešam pojme? Ne, vem kateri so osnovni fizikalni zakoni po katerih se vse ravna. In prav lepo gledam vse naokrog sebe. Seveda pa imam filter, ki pove ali je nekaj BS ali pa bi lahko bilo vsaj teoretično možno.
Sicer je pa predlagam ogled tega filmčka:
http://www.youtube.com/watch?v=T69TOuqaqXI&feature=player_embedded

In smešno je, da bi moral jaz verjeti, da naše avte lahko poganjajo neke super baterije (ki so očitno nastale brez nekih vložkov energije) oz. voda, hkrati pa me zatolčeš, če predložim gola fizikalna dejstva, ki se dokazujejo dan za dnem in povsod?
Zadnjič spremenil Energetik81, dne Pe avg 06, 2010 11:53 am, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ Pe avg 06, 2010 11:13 am

@INFINITI: Sem si pogledal video in tisto povezavo, ampak pri verodostojnosti se zatakne, poglej: http://en.wikipedia.org/wiki/Water_fuel_cell. Stvar je potegavscina (tudi tisto o umoru je potegavscina), kot vecina taksnih garaznih izumov, ki bi resili svet.

Skratka, js verjamem da imajo korporacije veliko masla na glavi, ampak taksne teorije zarote pa vseeno pretiravajo v vse smeri.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Pe avg 06, 2010 1:19 pm

Energetik81 je napisal/-a:Jaz mešam pojme? Ne, vem kateri so osnovni fizikalni zakoni po katerih se vse ravna. In prav lepo gledam vse naokrog sebe. Seveda pa imam filter, ki pove ali je nekaj BS ali pa bi lahko bilo vsaj teoretično možno.
Sicer je pa predlagam ogled tega filmčka:
http://www.youtube.com/watch?v=T69TOuqaqXI&feature=player_embedded

In smešno je, da bi moral jaz verjeti, da naše avte lahko poganjajo neke super baterije (ki so očitno nastale brez nekih vložkov energije) oz. voda, hkrati pa me zatolčeš, če predložim gola fizikalna dejstva, ki se dokazujejo dan za dnem in povsod?

Pa kdo ti je klinac govoril o perpetum mobile - govorim o temu, da obstajajo različne možnosti da vložimo precej manj, da dobimo ven precej več kar se tiče pogona. A si tup v glavo?

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Pe avg 06, 2010 1:29 pm

domen_ je napisal/-a:@INFINITI: Sem si pogledal video in tisto povezavo, ampak pri verodostojnosti se zatakne, poglej: http://en.wikipedia.org/wiki/Water_fuel_cell. Stvar je potegavscina (tudi tisto o umoru je potegavscina), kot vecina taksnih garaznih izumov, ki bi resili svet.

Skratka, js verjamem da imajo korporacije veliko masla na glavi, ampak taksne teorije zarote pa vseeno pretiravajo v vse smeri.

A si pogledal tudi vse ostalo? Gre se za to, da naj nebi bilo nekaj revolucionarnega temveč "was nothing revolutionary about the cell at all and that it was simply using conventional electrolysis". Pa še vedno veliko prič trdi da je možakar imel prav, pa so lobiji to zakopali. Kaj pa drugi ljudje ki so delali podobne zadeve?

Uporabniški avatar
airmike
Uporabnik

Kraj: Rogaška Slatina

Napisal/-a airmike Pe avg 06, 2010 2:42 pm

Jaz sem izumil motor na jabolčni sok sam so petrolovci prišli k meni domov pa mi vse odnesli in zabičali naj bom tiho!

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek Pe avg 06, 2010 2:44 pm

airmike je napisal/-a:Jaz sem izumil motor na jabolčni sok sam so petrolovci prišli k meni domov pa mi vse odnesli in zabičali naj bom tiho!

a so ti hruske tud prepovedali sadit? ce ne... :EE
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

Uporabniški avatar
airmike
Uporabnik

Kraj: Rogaška Slatina

Napisal/-a airmike Pe avg 06, 2010 2:45 pm

dobek je napisal/-a:
airmike je napisal/-a:Jaz sem izumil motor na jabolčni sok sam so petrolovci prišli k meni domov pa mi vse odnesli in zabičali naj bom tiho!

a so ti hruske tud prepovedali sadit? ce ne... :EE

Samo citruse lahko sadim ker baje gorivo iz citrusov naj nebi bilo stabilno zato se ne splača razvijat v to smer.....

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe avg 06, 2010 2:49 pm

INFINITI je napisal/-a:Pa kdo ti je klinac govoril o perpetum mobile - govorim o temu, da obstajajo različne možnosti da vložimo precej manj, da dobimo ven precej več kar se tiče pogona. A si tup v glavo?

Ti, ko govoriš o avtu na vodo. To je kot bi hotel sam sebe dvigniti za lase. H2O je zelo stabilna molekula in iz njenih sestavin ne moreš sestaviti nič bolj stabilnega, da bi ven potegnil razliko energije. Tudi če jo razstaviš na H2 in O2 ter to spet skuriš, nisi naredil nič.

Nisem pa nikoli trdil, da ne obstajajo možnosti izboljšanja izkoristka primarnega goriva. 70% energije bencina gre skozi izpuh in hladilnik v obliki toplote, pri mestni vožnji pa velik del skurimo tudi na zavorah. Tukaj se lahko pridobi še veliko izkoristka. Da bi pa avto vozil izključno na vodo - ni teorije, pa če se vsi izumitelji tega sveta postavijo na trepalnice. (razen če jim rata v domači garaži naredit fuzijski reaktor v velikosti ICE mašine :twisted: )

Poleg tega od moderatorja ne bi pričakoval zmerjanja... Lahko imamo povsem argumetirano debato.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Pe avg 06, 2010 3:22 pm

Največji kupci in razvijalci alternativnih goriv so ravno naftaši sami, ker se ne mislijo odpovedati zaslužkom. Njihova želja je da kontrolirjo in prodajajo gorivo, pa naj bo kakršnokoli že. Njihovi zaslužki so triljonski - bo kdo od njih takšno budalo, da se bo odpovedal tem zalužkom?
Poleg tega nenehna lobiranja preko državnih oblasti v ZDA recimo (stric Bush prihaja iz naftarske familije). Lep primer: če si kot poslovnež kupil hibrida si dobil 4000$ davčnih olajšav.
Če si se odločil za požrešni, partonski big ass SUV pa si dobil 100.000$ olajšav - kao spodbuda za mala podjetja. In zopet pridemo do ogromnih zaslužkov naftne industrije. Ja Faaaak - zanimivo a ne? Le kdo od američanov se bo potem odločil za malo vozilce na baterije če pa lahko naokoli frajari v svojem HUMMERJU a ne?
http://www.hybridcenter.org/hybrid-vs-hummer.html
http://www.ourfuture.org/blog-entry/200 ... -suv-craze

Me zanima tudi kaj je sedaj z tistim malezijcem...

Zame ni argumentirane debate z nekom ki se namerno tako neumno pogovarja - in to ti povem kot JAZ in ne kakršenkoli moderator.
Me zanima kje delaš glede na nick in stališča svojih opranih možganov, ker si zelo omejen, zelo!

Se vidimo čez cca 30-40 let, me zanima če bo še vedno prdel naokoli z svojim bencinskim vozom in mizernimi rekuperacijskimi izkoristki - ki jih BTW sploh nimaš pod svojim plehom.
Mogoče boš pa do takrat zamenjal kakšnih 5 avtomobilov; vsakič bo pol litra manj in imel 10% boljšo rekuperacijo. Navsezadnje - zakaj bi ti plačal enkrat za vedno če se te lahko vmes pomolze za večkratni nakup a ne?
Moj profesor iz faksa je enkrat lepo povedal - "vsak narod ima točno takšnega vladarja kot si ga zasluži" - torej si boš lepo kar sam sebi kriv za naivnost in kimanje z glavo.

Vsem drugim pa priporočam ogled tega filma:

http://www.youtube.com/watch?v=39K36Rw7LYc

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim To avg 10, 2010 12:51 pm

Nekateri pa ste smešni ali pa naivni.

Kako pa naj bi nadzirali in vodili ljudi, kot pa da jih prepričaš, da je nekaj nujno potrebno, da jim nekdo škodi, da je bolezen hudo nevarna, da stvari ne morejo funkcionirati brez tega in tega.. Od nekdaj so lobiji nadzirali svet in krojili usodo. Kateri lobiji kontrolirajo svet? Naftni, farmacevtski, orožarski. Pa tudi vsa ta gonja z ekologijo je že smešna. Izdelujejo "eko" zadeve, jih prodajajo po bizarnih cenah, a za izdelavo te stvari, onesnažijo okolje 6x bolj.

Kaj bi se zgodio, če bi ugotovili, da ne potrebujemo goriv, zdravil, itd? Svet bi se popolnoma spremenil. Kaj nam preostane? Rodiš se, si del kolesca v tem konceptu in to je to. Manj ko veš in manj ko razmišljaš o teh stvareh, bolj si srečen.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov