Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

E91
Nov uporabnik

Digitalni zrcalnorefleksni fotoaparat

Napisal/-a E91 Sr jun 08, 2011 9:20 pm

Torej rad bi kupil en "dober" digitalni fotoaparat z objektivom, pa se nekako ne morem odločiti za katerega, ker se tudi ne spoznam na te stvari, zato bi lepo prosil za vaša mnenja oziroma nekoga, ki se na to dobro spozna =). Cenovni rang gledam tam nekako med 800 in 1000euri. Gledal sem (samo po internetu) Canon EOS 600d EF-S 18-55 mm IS II ter Nikon D90 18-105 VR ali D5100 18-105 VR . Glede na to, da se ne spoznam na te zadeve niti malo, bi lepo prosil za vaša menja oziroma predloge še za kakšen drug model.

Hvala lepa in lp

Uporabniški avatar
skopusnik
Stalni uporabnik

Re: Digitalni zrcalnorefleksni fotoaparat

Napisal/-a skopusnik Sr jun 08, 2011 9:42 pm

Začetnik predvidevam? Jaz bi na tvojem mestu vzel Nikon D5100 z objektivom 18-105 VR. Ima velik funkcij, s katerimi dobiš različne učinke (strip pa take fore, mal preberi opis), vrtljiv LCD (imam D5000, velikokrat prav pride!), odličen za začetnika, novejši od D90 :) Jaz bi vsekakor vzel tega :) Canona pa ne poznam...
www.mihafabijan.si
Renault Sport

E91
Nov uporabnik

Napisal/-a E91 Sr jun 08, 2011 10:31 pm

Jep, še čisti =). Veš kaj me še zanima... Kakšna je razlika med objektivoma 18-55 VR in 18-105 VR. Se splača recimo dat 100eur več za ta drugi objektiv ali bi prvi zadostoval?

Uporabniški avatar
skopusnik
Stalni uporabnik

Napisal/-a skopusnik Sr jun 08, 2011 11:26 pm

obvezno vzemi 18-105 če ti finance dopuščajo...večja goriščna razdalja (zelo prav pride), boljša ostrina, hitreje ostri (pomembno če slikaš športe...), skratka, je vreden 100€ več. Sam imam 18-55 in 55-200, včasih si od kolega sposodim 18-105, in mi je res velik bolj všeč :) pa tud v roko dost lepš sede (nekoliko večji je).
www.mihafabijan.si
Renault Sport

Uporabniški avatar
Klobasa
Novinec

Napisal/-a Klobasa Če jun 09, 2011 12:11 am

če si začetnik in se ne spoznaš na te stvari, si sploh ne kupuj takega fotoaparata ker ti za 95% funkcij ne bo jasno kaj pomenijo. Obvladaš PS in veš kaj je RAW format? (ne zajebavam, resno mislim) rajši vzemi enega za 500 in daj 200e za tečaj fotografiranja. Pa če te že denar tišči si za 300e kupi dober rač. monitor.

Uporabniški avatar
brett
Novinec

Napisal/-a brett Če jun 09, 2011 5:32 am

Klobasa je napisal/-a:če si začetnik in se ne spoznaš na te stvari, si sploh ne kupuj takega fotoaparata ker ti za 95% funkcij ne bo jasno kaj pomenijo. Obvladaš PS in veš kaj je RAW format? (ne zajebavam, resno mislim) rajši vzemi enega za 500 in daj 200e za tečaj fotografiranja. Pa če te že denar tišči si za 300e kupi dober rač. monitor.

Se kar strinjam z napisanim!

Zelo dobri kompaktni - višji rang le-teh (pod 400 EUR) digitalci obstajajo in v določenih segmentih so na isti ravni kot osnovni DSLR-ji (ali toliko popularni Nikon D3000 in D3100), ki so vstop v ta svet fotografije. Če imaš namen fotografirati priložnostno, družinsko naravnano (izleti, veseli trenutki,...) ti bo zadostoval kompaktni digitalc. Ali pa vstopni v DSLR-ju, kjer ti avtomatika že vse naredi in se ni treba "matrati" z obdelavami na računalniku.
Drugače pa "en dobr" digitalc z objektivom (DSLR) ne boš pri nas našel za 800 do 1000 EUR. Raje pomnoži vsaj x2! Za pod "jurja" dobiš vstopni (naprimer NIKON D3100,...) razred (z kakim objektivom), ali pa hobi razred brez objektivov!
Trenutno je za moje pojme za hobi fotografa najboljši NIKON D7000 (aparat je najcenejše dobiti za 1040 EUR, čez mejo par 10 EUR manj, čez lužo pa že za 820 EUR)), najbolj uravnotežen, ampak ni ravno za nekoga, ki šele vstopa v ta svet fotografije. Ker se že močno spogleduje z razredom Napredni (no potem pa sledi še Profesionalni.
Slab ni niti Canon EOS 60D (ekvivalenten NIKON D7000) - višji hobi rang.

Več pa si lahko prebereš Tukaj: http://www.e-fotografija.si/efotografija/kamere/kamere.htm

LP

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Če jun 09, 2011 8:50 am

Nikon D7000 je že na meji hobi programa... Nikonov D5100 je sicer (po mojem mnenju) best buy; velik cmos senzor, 16 MP (kar je 2X vrh glave), iso razširljiv do 25600 (kar je tud čist odveč), FullHD s 30 fps; pri tem ima opcijo selekcioniranja barv... Mislim, zakon fotoaparat, ki mu sprva morda ne boš kos, a zakaj bi mu bil? To je isto, kot bi šel nekomu težit, zakaj si je kupil evo-ta, če pa še VTI-ja vmes ni imel (karikiram). Z 18-105 objektivom pa tudi ni tako zelo drag:http://www.mimovrste.com/artikel/1730408831/q=nikon%20d5100/digitalni-fotoaparat-nikon-d5100-18-105-vr (850€). Nikon 7000 je v kitu z objektivom v Big Bang-u denimo nekaj čez 1000€. D3100 je pa vstopni model, ko se boš enkrat upraksal si boš vrjetno želel kaj bolj sposobnega, zato je vrjetno bolj smotrn nakup D5100. Internet je pa tako ali tako poln znanja, za ostale stvari so pa (fotografski) forumi... Je pa za razmislit, če si bolj tip za cenon-e; objektivi navzkriž ne pašejo, ima pa cenon manj šuma v slabših pogojih.

Kar se pa kakovostnih kompaktov tiče, sam pa en čas oprezal za nikondovim P500; odlična zadevščina s širokokotnim objektivom, 25-kratnim optičnim zoomom, FullHD videi s 30 fps. Samo ni to to, cena je pa cca 400€.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Kraj: Dolenjska

Napisal/-a jack86 Če jun 09, 2011 9:18 am

Moj glas gre za D5100 z 18-105 VR objektivom.
Jaz si lastim D5000, vrhunska naprava, sploh za hobi - začetnike. Če bi danes kupoval bi stisnil malo več in vzel D7100 z vsaj 18-105 VR.
D90 pozabi, ker je že precej zastarel.

Meni osebno je nikon (D5000) precej bolj prijeten za uporabo kot canon. Že sama kvaliteta izdelave je pri nikonu občutno boljša. Canon deluje preveč trdo-plastično.

Tud tuki bom napisal, stvar okusa.

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Če jun 09, 2011 9:21 am

Če imaš možnost, definitivno vzemi 18-105, obvezno mora pa biti VR!

Drgač pa tko kot so ti že zapisali...če si ne nameravaš vzeti kar precej časa, preštudirati navodila, funkcije, prebrati kar neki navodil po forumih in drugje po netu nimaš kaj delati s takim fotoaparatom, so kompaktni čisto dovolj zmogljivi.
Je pa res, ko se enkrat navadiš z takim delat pa kompaktni ni nikoli več dovolj dober :)
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

E91
Nov uporabnik

Napisal/-a E91 Če jun 09, 2011 9:50 am

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovore. Trenutno si lastim sony-jevega digitalca ki pa me po treh letih ne prepriča več. Tako da sem se odločil, da poizkusim s tako vrsto fotoaparata. Imam občutek da bi lahko naredil precej lepše slike z objektivom kakor pa z navadnim. Res pa je da ga nisem še nikoli uporabljal ampak enkrat je potrebno začet :). Mislim, da ko si enkrat prebereš vse zadeve ter sam sčasoma raziščeš stvari, ni nobenega problema. Drugače pa ja, zelo uživam v fotografiranju in dobrih slikah, vendar s tem digitalcem ni ne enega ne drugega več, zato velika želja po objektivu =)

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Napisal/-a DragonForce Če jun 09, 2011 10:03 am

Z DSLR je res nekaj drugega kot s kompaktom, samo potreben je nek čas, da se naučiš vsega, jaz bi rekel, da rabiš leto ali malo več, da vse pogruntaš, kako in kaj. Seveda je odvisno, koliko slikaš in koliko imaš volje ;)

Na tej strani je praktično razloženo vse o digitalni fotografiji, zelo koristno:

http://www.digital-photography-school.com/

Uporabniški avatar
skopusnik
Stalni uporabnik

Napisal/-a skopusnik Če jun 09, 2011 7:40 pm

Vsi ki nimate pojma zadržte besede zase. Tukej strašite k da bi se spravu avion vozt.
Jst sem direkt kupil Nikon D5000, in sploh ni problem. Nekaj časa boš potreboval da se navadiš, potem bo pa šlo. Če ti kaj ni jasno kaj pomeni, vzemi navodila v roke in beri ter poizkušaj! več kot boš imel volje, boljše slike bojo. ni tako težko kot nekateri pišejo.
Za 1000€ da ne dobiš dobrega kompleta? D5100 z 18-105 VR, kaj čš bolšga za začetek? Se da pa dobit tudi cenejšega (D5000, D3100). D7000 je pa res na meji vstopnih aparatov (oz. za amaterje), je že kar zelo spodoben DSLR (primerljiv z D300).

Cenejših pa raje ne kupuj (za cca. 400€). če te fotografija veseli, ga boš hitro prerasel :) D5100 bo odličen. ni prezahteven, pa zadostoval ti bo za verjetno kar nekaj časa ;)

edit: če želiš, v tujini (nizozemska) imajo za nekatere stvari precej nižje cene! preveri na cameranu.nl in foka.nl :) poštnina je pa baje okrog 20€
www.mihafabijan.si
Renault Sport

Uporabniški avatar
brett
Novinec

Napisal/-a brett Ne jun 12, 2011 9:30 am

skopusnik je napisal/-a:Vsi ki nimate pojma zadržte besede zase. Tukej strašite k da bi se spravu avion vozt.
Jst sem direkt kupil Nikon D5000, in sploh ni problem. Nekaj časa boš potreboval da se navadiš, potem bo pa šlo. Če ti kaj ni jasno kaj pomeni, vzemi navodila v roke in beri ter poizkušaj! več kot boš imel volje, boljše slike bojo. ni tako težko kot nekateri pišejo.
Za 1000€ da ne dobiš dobrega kompleta? D5100 z 18-105 VR, kaj čš bolšga za začetek? Se da pa dobit tudi cenejšega (D5000, D3100). D7000 je pa res na meji vstopnih aparatov (oz. za amaterje), je že kar zelo spodoben DSLR (primerljiv z D300).

Cenejših pa raje ne kupuj (za cca. 400€). če te fotografija veseli, ga boš hitro prerasel :) D5100 bo odličen. ni prezahteven, pa zadostoval ti bo za verjetno kar nekaj časa ;)

edit: če želiš, v tujini (nizozemska) imajo za nekatere stvari precej nižje cene! preveri na cameranu.nl in foka.nl :) poštnina je pa baje okrog 20€

Nobenega se ne želi strašiti, vendar je na mestu, da se človeka usmeri! Preden gre v nakup naj prebere vsaj osnovne "pasti" DSLR razreda, ker ni malo ljudi, ki misli kaj bo vse naredil s takim aparatom, potem pa se izkaže, da to ni to in mu celo kompaktneži boljšo fotko naredijo (npr.: ostrenje, pozicija, barve,...). In razočaranje je tu. Problem pa ni v aparatu ampak v rokovanju z njim, poznavanju "fizikalnih" zakonov zanj! In pa dobrem objektivu!! Veliko ljudi misli da je vse v aparatu, vendar je zelooo veliko odvisno od kvalitete objektiva!
Nikona D5100 je ok imeti, če res nisi zahteven uporabnik, če pa želiš nekaj več je treba poseči po razredu višje. Zakaj: ker se zna zgoditi, da D5100 (ipd.) kmalu prerasteš (leto dni), ptem pa ti je žal, da nisi kaj "močnejšega" kupil. D7000 je pa ravno tisti razred (omenjam ga ker je meni najljubši in je trenutno merilo v naprednem hobi razredu. Ni pa nujna izbira, lahko da kak drugi bolje "sede"), ki pokrije večino zahtev tudi zahtevnejših uporabnikov (vse je povezano z ročnimi nastavitvami, ne AUTO) in ti tako lahko služi dlje časa brez želja po "hujši" mrcini!

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Ne jun 12, 2011 9:50 am

Ne zapravljaj bogastva na sam fotoaparat (body). Raje vloži več v objektive.

Za navadne fotke so tisti objektivi v "kit-u" sicer dobri, sploh za začetek in pa recimo za kaka popotovanja. Ampak če hočeš kaj več, moraš vzeti poleg tega "all-around" objektiva, s širokim razponom (torej 18-105, 18-200, 18-270, ipd), tudi ali en zoom objektiv (70-200), dober širokokotni (10-x, 12-x, 17-x mm) ali fiksni objektiv (recimo 50, 60, 80 mm). Lahko pa vse tri. Pač s časom boš videl, kak tip fotografije ti najbolj leži oz se poslužuješ. Nekateri večinoma fotkajo samo detajle, drugi makro, tretji pa imajo ogromno širokokotnih fotografij.

Razlike med objektivi so precejšnje, prav tako v ceni. Poleg "originalnih" (Canon, Nikon..) objektivov imaš tudi cenejše substitute znamk, kot so Tamron, Sigma.. Jaz sem prvi zrcalno refkleksni fotkič vzel rabljen (še stari Canon 300D) za male pare, vmes nabavil dva, tri objektive, potem pa novi fotkič.

W3s7_S1D3
Novinec

Napisal/-a W3s7_S1D3 Ne jun 12, 2011 9:57 am

najprej naj te opozorim, da je DSLR klasa vreča brez dna :)
Enako sem bil sam v dilemi pri nakupu med kompaktom in DSLRjem kakšno leto nazaj, pa sem se odločil za slednjega. Prvo ti ostane kit objektiv prešvoh, potem rabš kakšnega portretnega, pa macro postane mamljiv, potem enega bolj konkretnega (recimo 70-200 F2,8), pa en wide, pa kakšen fish, potem kako bliskavico, pa kakšno lučko da se poigraš z domačim studijem, pa gre hitro 2,4,6 k €... v opremo :D
Prvo bi ti priporočil, da se ne takoj zaletiš sam v Nikona (čeprav sem sam Nikonaš). Poglej še druge proizvajalce. Meni se je recimo po argonomiji zelo dopadel Pentax ter Sony. Skratka poglej kaj ti bolj paše v roko.
Načeloma velja pravilo, raje slabši body pa dober objektiv, kot pa obratno.
Več ni nujno boljše. Govorim na MPx, že ko vsi najprej vidijo te MPx, ne vidijo pa ozadja le tega.
Če misliš kupovat rabljeno opremo, predvsem objektive, jih je za Canone trenutno več. Se pa zmeraj več pojavlja Nikonove opreme, pa Sony zadnje čase tudi opažam, da ga je kar veliko (govorim za Slovenski trg).

Če kupuješ novo, si poglej cene v tujini, predvsem cene na Nizozemskem (recimo foka.nl).

Toliko z moje strani. Ceno vidim, da si že postavil, sedaj pa samo na lov za najboljšo ponudbo ;)

Pa srečno z nakupom

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Ne jun 12, 2011 10:29 am

Aja, pa če že kupuješ "kit" objektiv (pač da je objektiv skupaj s fotkičem), potem za začetek raje vzemi kak s širšim razponom (18-105, 18-200..), kljub temu, da je kakovost fotografije sicer malenkost slabša. Ti bo bolj uporaben, ker z 18-55 ne boš zdržal doglo časa. Pa ne zaradi slabe kakovosti, ampak ker 55mm ni ravno dovolj "zoom".

Sicer pa 18-105 vs 18-200, 18-270.. Tisti z 18-200 ali več mm so sicer praktični, ampak če nima stabilizatorja, bodo fotke v mal temnejši svetlobi od 100mm naprej verjetno mal "stresene", tako da neke hude uporabnosti ne bo. Boš pa lahko recimo na kakem morju, podnevi, z 18-200 ali 18-270 ujel na plaži tudi kako bolj oddaljeno pupo, kot bi rekli štajerci ;) Z 18-55 mm pa se pri 55 mm itak ne bo vedelo al je ženska al moški.

Sicer, lahko da niti ne boš potreboval dodatnih objektivov, razen kakega "univerzalnega". Pač je odvisno od tega, koliko imaš rad fotografijo. Če ti je fotografija pri srcu, potem je res vreča brez dna (objektivi, držlo, bliskavice, filtri,..). Če pa kupuješ boljši fotkič zato, da bodo fotke z rojstnih dnevov, fotke avtomobila, fotke plaže in pa fotke odraščanja otroka lepše, potem ti bodo 18-105 in podobni, absolutno dovolj. Sicer se potem postavlja vprašanje smiselnosti nakupa DSLR fotkiča, ampak jaz sem vseeno za DSLR. Sej razlika v ceni ni več tako huda.

Uporabniški avatar
hp6715s
Novinec

Napisal/-a hp6715s Ne jun 12, 2011 10:51 am

ejsim je napisal/-a:Ne zapravljaj bogastva na sam fotoaparat (body). Raje vloži več v objektive.

x2

Body (za začetnika) niti ni toliko važen, važni so potem objektivi. Meni zadostuje recimo Canon 450d, ki ga imam že 3 leta. Kit 18-55 sem zamenjal s Sigmo 18-200 SC OS (v akciji bila 330€), ki super služi mojemu namenu. Je pa res, da premalo forografiram, moral bi več, pa se mi včasih ne da. Kot fiksni (portetni) objektiv imam Heliosa 58mm, iz starega ruskega Zenita in dela lepe fotke, edino ostrenje je problem v slabši osvetljenosti.
Tako da za soliden komplet ti ni treba zapraviti nevem koliko denarja. Tudi rabljena roba je dostikrat zelo dobra, zato bi razmisli tudi v tej smeri.

Uporabniški avatar
Gapiii
Moderator foruma

Napisal/-a Gapiii Ne jun 12, 2011 11:07 am

Za začetnika kupi Pentax k100d ali k200d ( ta ima že protiprašno zaščito notri) in je za začetnika eden boljših dslrov.

Uporabniški avatar
Rey
Novinec

Kraj: Ankaran

Napisal/-a Rey Ne jun 12, 2011 12:08 pm

ejsim je napisal/-a:Ne zapravljaj bogastva na sam fotoaparat (body). Raje vloži več v objektive.

Se popolnoma strinjam, ampak.....vprašanje kolko je trenutno € na razpolago?

@E91 koliko si pripravljen zapravit? če je omejitev tam do 1000€ ti priporočam (med temi ki si jih sam naštel) rabljenega Nikona D90 + 18-105 (še raje 18-200 ker 18-105mm je kr "kratek"). Če pa je budget 2000€ pa nabaviš isti body ter npr. Tamron 17-50/2,8 in Tamron 70-200/2,8 + zunanji fleš.

Uporabniški avatar
skopusnik
Stalni uporabnik

Napisal/-a skopusnik Ne jun 12, 2011 12:25 pm

Tamrona 70-200 ne hvalijo glih, Sigma 70-200 2.8 je menda precej boljša.
Jaz bi za cca. 1000€ vzel D5100 in 18-105 VR, čez čas pa še dokupil Sigmo 70-200 2.8 (sam je precej velik objektiv).
www.mihafabijan.si
Renault Sport
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov