Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Najemna pogodba (stanovanje)

Napisal/-a B|ind To jan 03, 2012 6:19 pm

Zanima me sledeče.. najel bi / bom stanovanje.. mesečna najemnina je 330€, lastnik pa želi da se na najemno pogodbo napiše nižji znesek, recimo okoli 150€.
Torej.. imam jaz od tega kaj škode če pristanem na to ?

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Re: Najemna pogodba (stanovanje)

Napisal/-a crxdelsol To jan 03, 2012 6:27 pm

Oddajamo stanovanja, delamo isto. To je zaradi davka, neboš na škodi le lastnik bo imel manjše stroške letne.

Uporabniški avatar
maius28
Novinec

Kraj: Gališki slapovi

Napisal/-a maius28 To jan 03, 2012 6:37 pm

Poskrbi, da boš imel še ti kaj od tega. Drugače je to kaznivo dejanje. Prav gotovo bi zanimalo DURS. Kako se pa bosta zmenila, pa je vajin dogovor.

LP
Nikoli ni prepozno.

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind To jan 03, 2012 6:38 pm

Njegov razlog poznam ja.. davki itd.
Samo nisem pa vedel zase.. hvala za odg.
Pričakujem še kakšnega za potrditev :)

Ampak še nekaj, a se zaveda lastnik stanovanja da sem za pogodbeno določeno obdobje jaz ubistvu dolžen plačevati znesek ki je naveden na pogodbi, torej namesto 330€ le 150€in da mi ubistvu nihče nič ne more.
In s tem da tukaj je govora o podpisu pogodbe za več let.

maius28, ja, da je tole mimo zakona vem. Ampak po parih pogovorih z lastniki oz. ljudmi ki oddajajo se takega načina plačevanja poslužuje večina.
Da bom imel jaz kaj od tega ? Ja.. dejansko najemnino nižjo za par 10€.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis To jan 03, 2012 7:02 pm

lahko ti pa ta isti lastnik dvigne ceno najemnine in bo pokril strošek najemnine iz naslova davčne osnove ( za stanovanje, poslovne prostore, opremo itd. se akontacija dohodnine izračuna, odtegne in plača po stopnji 25 odstotkov od 60 odstotkov najemnine).

Uporabniški avatar
ninjeti
Uporabnik

Napisal/-a ninjeti To jan 03, 2012 7:03 pm

Jaz bi podpisal pogodbo in mu potem dajal toliko, koliko sem podpisal pogodbo :lol:
Če bi delal probleme pa bi itak mel vse črno na belem. Toliko je napisano in to je to :DDD

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis To jan 03, 2012 7:05 pm

ninjeti je napisal/-a:Jaz bi podpisal pogodbo in mu potem dajal toliko, koliko sem podpisal pogodbo :lol:
Če bi delal probleme pa bi itak mel vse črno na belem. Toliko je napisano in to je to :DDD

če sta oba ( najemnik in najemodajalec) poštena in "normalna" bosta najprej sledila ustnemu dogovoru in šele nato "papirnemu" dogovoru...

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind To jan 03, 2012 7:06 pm

Jaz sem predvsem vprašal iz informativnega vidika, ker sicer mu mislim plačevati znesek za katerega se bova dogovorila.

adis, kako oz. na osnovi česa lahko kar tako dvigne najemnino ? Ne razumem.. ?
Razen če v pogodbi tako piše..ampak seveda take pogodbe nebom podpisal.

edit:
Ja, malo je problematično tudi to da se mi zdi da ima človek resne denarne (in še kakšne drugačne) težave in mu zaradi tega ne zaupam najbolje. In me je strah da se kje ne opečem.. ker na tem področju nimam resnih iskušenj.

Nebi rad v prihodnjih mesecih še kakšne teme odpiral u vezi napremičninskega prava ali kaj podobnega :lol:

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis To jan 03, 2012 7:11 pm

B|ind je napisal/-a:Jaz sem predvsem vprašal iz informativnega vidika, ker sicer mu mislim plačevati znesek za katerega se bova dogovorila.

adis, kako oz. na osnovi česa lahko kar tako dvigne najemnino ? Ne razumem.. ?
Razen če v pogodbi tako piše..ampak seveda take pogodbe nebom podpisal.

edit:
Ja, malo je problematično tudi to da se mi zdi da ima človek resne denarne (in še kakšne drugačne) težave in mu zaradi tega ne zaupam najbolje. In me je strah da se kje ne opečem.. ker na tem področju nimam resnih iskušenj.

Nebi rad v prihodnjih mesecih še kakšne teme odpiral u vezi napremičninskega prava ali kaj podobnega :lol:

stvar je takšna...v kolikor se ti ne odločiš za stanovanje po dogovorjeni ceni ( izkljujoč ustni dogovor) se bo pa nekdo drug odločil za najem in bo plačeval pod istimi pogoji kot so bili tebi dani...v nasprotnem primeru pa lahko najemodajalec enostavno poviša najemnino za strošek davčne osnove in ga ponudil nekomu tretjemu v najem... itd...

Uporabniški avatar
ninjeti
Uporabnik

Napisal/-a ninjeti To jan 03, 2012 7:13 pm

adis je napisal/-a:
ninjeti je napisal/-a:Jaz bi podpisal pogodbo in mu potem dajal toliko, koliko sem podpisal pogodbo :lol:

če sta oba ( najemnik in najemodajalec) poštena in "normalna" bosta najprej sledila ustnemu dogovoru in šele nato "papirnemu" dogovoru...

Fix ur sarcasm detector. Drugače pa sem osebno naletel (kot tudi številni moji prijatelji) na ogromno lažnivcev in praznih obljub. Tako da nimam dobrega mnenja o najemodajalcih (ampak ne vseh - trenutno sem namreč zelo zadovoljen).

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind To jan 03, 2012 7:18 pm

ninjeti in s čem recimo te/me lahko naplahta ?
Recimo da izključimo kake tehnične težave ker v tem primeru gre za novo stanovanje oz. rabljeno 6 mesecev.

Uporabniški avatar
ninjeti
Uporabnik

Napisal/-a ninjeti To jan 03, 2012 7:31 pm

B|ind je napisal/-a:ninjeti in s čem recimo te/me lahko naplahta ?
Recimo da izključimo kake tehnične težave ker v tem primeru gre za novo stanovanje oz. rabljeno 6 mesecev.

Hja maš precej stvari. Laganje o višini stroškov, laganje parkirnih prostorih, problemi s sosedi, slaba izolacija in veliko posledično večji stroški ogrevanja, nedelujoče ogrevanje (ki ga opaziš komaj pozimi). Problemi pri dogovarjanju za višino najema (pozneje zahteva več denarja). Potem prikrivanje raznih napak v stanovanju in slabega vzdrževanja - v času iskanja najemnika se za silo in za kratek čas zadeve porihtajo, ampak se kasneje pokažejo... Sicer pa velikokrat že na človeku vidiš kako je stanovanje - so velikokrat slike stanovanja.

Kar se tiče novih stanovanj - sem v MB videl veliko primerov novih stanovanj, ki so katastrofa (dravske terase). Plesen, neizolacija, ... Ampak se pa še vedno najde veliko dobrih stanovanj.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind To jan 03, 2012 9:20 pm

Lahko prosim napišeš koliko kvadratov ima stanovanje? Me tako informativno zanima :)

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind To jan 03, 2012 9:21 pm

Gre za 43 kvadratnih metrov.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind To jan 03, 2012 9:24 pm

U jebenti... reci mu, naj zniža za 100€.

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind To jan 03, 2012 9:28 pm

Mah kaj pa vem.. so mi pravili da je (pre)drago. Ampak spet, stanovanje je novo, opremljeno in glavni faktor - všeč mi je. :)
Je pa v Iv. Gorici kar mi je idealno zaradi bližine Novega mesta in Ljubljane, relacije kjer se največ vozim.

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind Če jan 05, 2012 4:51 pm

Toliko o ustnih dogovorih.. danes prišlo sms sporočilo da se je premislil in stanovanja nebo oddal.
Ni kaj, iščemo naprej.. tokrat še bolj previdno in pa na besede ne vrjamem več nobenemu !

Uporabniški avatar
branee
Uporabnik

Napisal/-a branee Če jan 05, 2012 5:06 pm

V pogodbi naj bo navedeno kaj tocno so tvoji stroski, da ne bos vplaceval v kaksen sklad ko bos v kaksnem bloku, ker to ni tvoj strosek temvec strosek lastnika in ta se tebi ne racuna. Vedno preden najames kaj zastevaj prejsne stroske na vpogled in sicer tiste v letnem ter tiste v zimskem casu, ter preglej kaj vse se placuje. Ce je vecstanovanjski objekt rabi imet delilnike, tako da se ve kdo kaj placa in ne pavsalno po kvadraturi in osebah pa nevem kaj se vse se spomnijo.

To sicer da pisejo manjse zneske kot obracunavajo je kar povecini, stvar seveda ni legalna (utaja davkov), lahko pa iz tega kej potegnes (par deset evrov nizjo najemnino). Sedaj je stvar taka, da tisti, ki imajo dodatno nepremicnino zelijo cimprej oddati, v primeru da ne in je prostor prazen jih se vec kosta, po novem.
Minds are like parachutes. They only function when they are open.

Uporabniški avatar
error 90
Uporabnik

Napisal/-a error 90 Če jan 05, 2012 5:34 pm

branee je napisal/-a:V , v primeru da ne in je prostor prazen jih se vec kosta, po novem.

Lahko prosim poveš kaj več o tem?
Slika

Uporabniški avatar
branee
Uporabnik

Napisal/-a branee Če jan 05, 2012 5:45 pm

nisem siguren ali je sel ze skozi, vendar naj bi imela tista prazna stanovanja 3x drazjo davcno osnovo kot tista ki so zasedena, bilo je pred parimi meseci na televiziji (pa ne me narobe razumet, to ni ta davek ki se ga placa od visine najemnine). To je letni davek na nepremicnino ki se racuna po njeni vrednosti
Minds are like parachutes. They only function when they are open.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov