Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

rnisan
Novinec

Sesut rač. zaradi programa?

Napisal/-a rnisan Sr jan 04, 2012 5:38 pm

Pozdravljeni,

stvar je taka: Na računalniku imam naložen orig. Windows XP SP2 (ki je verjetno bil posodobljen na novejši SP ampak se ne spomnim). Danes dopoldne sem ga normalno uporabljal. Potem sem želel naložiti na računalnik originalen program Birokrat (od podjetja Andersen d.o.o.) in ravno pred zaključkom inštalacije (uspešno je namestil gonilnike, tudi program, nazadnje je inštalacija neke aplikacije Microsoft SQL 2005 al nekaj takega). Skratka, brez te aplikacije program verjetno ne dela, ker je inštalacija avtomatska. Tik pred koncem le tega se mi pojavi moder ekran ter nekaj napisanega (4 ali 5 vrstic). Resetiram računalnik ročno, zažene program Windows in medtem, ko se vsi programi še nalagajo dobim najprej opozorilo, da baze SQL al nekaj takega manjkajo oz. niso prav nameščene ter naj jih deinštaliram in namestim znova. Kliknem "OK" in čez par sekund spet moder ekran, par vrstic besedila (besedilo ni vedno popolnoma isto - enkrat je o dumping SQL baz).

In tako vedno znova. Windowsa ne morem sploh uporabljat, ker me cca. 5-10s po zagonu vrže ven. Ve kdo, kako bi se to dalo rešit brez ponovnega nalaganja Windowsa in ostalih programov? Rač. je dvojedrni Intel, ne vem točno kateri procesor. Windows sem na novo naložil med novoletnimi prazniki.

Opomba: S programom Birokrat ni nič narobe, ker ga imam naloženega na drugem računalniku že dva meseca in dela bp. Sedaj sem kupil boljši rač. in bi rad prestavil vse poslovne zadeve na ta novi rač. Namestitev kateregakoli Windowsa razen XP ne pride v poštev, ker ga potrebujem za prevajanje.

Upam, da bo kdo znal pomagati, ker se mi ne da spet 2+ uri rihtat računalnika. :)

LP,
rnisan

Uporabniški avatar
Skubic
Stalni uporabnik

Re: Sesut rač. zaradi programa?

Napisal/-a Skubic Sr jan 04, 2012 5:42 pm

Z varnim zagonom probaj priti v winse in pobrisati naloženo, ali pa izberi, naj naloži zadnjo delujočo verzijo winsov.

PS - windows xp na dvojedrniku s, predvidevam da, 2GB rama? Kakšen poseben razlog?

rnisan
Novinec

Napisal/-a rnisan Sr jan 04, 2012 5:52 pm

Skubic je napisal/-a:Z varnim zagonom probaj priti v winse in pobrisati naloženo, ali pa izberi, naj naloži zadnjo delujočo verzijo winsov.

PS - windows xp na dvojedrniku s, predvidevam da, 2GB rama? Kakšen poseben razlog?

Sploh mi ne ponudi varnega zagona. Moram kaj stisnit med samim zagonom, da mi sploh ponudi to opcijo?

Imam prevajalski program, ki ga uporabljam in ki deluje le na xp. Žal na drugih Win ne deluje, sem že probal.

Rama je pa ali 2 ali 4GB. Nisem se poglabljal, kupil sem rabljen računalnik za majhen denar. Spec. mi niso bile na prvem mestu, važno mi je, da mi v pisarni dela BP.

Uporabniški avatar
BoneS
Poznavalec foruma

Kraj: Moćvara

Napisal/-a BoneS Sr jan 04, 2012 8:08 pm

A v winse lahko prides? Ce lahko, poskus system recovery. Pa izber cas pred instalacijo tega programa..ce ne gre, vstavi cdrom od winsov ter v biosu izber "boot from cd"..potem bos prisel v instalacijski program. Tam imas opcijo "repair". Upam, da imas vsaj dve particiji na disku. Na eni pa OS.
Slika

rnisan
Novinec

Napisal/-a rnisan Sr jan 04, 2012 8:21 pm

Mah, saj zaenkrat nimam nič bistvenega na tem računalniku tako da, če ga bom moral sesut in na novo naložit mi je edino škoda časa, nič drugega. Prevod, na katerem sem delal, sem pa shranil in poslal preko yahoo maila sam sebi, tak da nisem ničesar izgubil.

Hvala za odgovore, upam da uspe. Še vedno pa ne vem, kaj potem naj s tem Birokrat. Upam, da bo uspela inštalacija.

Je lahko kak problem, če imam na enem računalniku recimo Win XP in Win 7? Recimo XP bi imel za prevajati, Win 7 pa za ostale stvari. Seveda to v skrajni sili...

yani
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a yani Sr jan 04, 2012 8:57 pm

Zdravo.
V varni zagon prideš, če pri bootanju pritiskaš tipko F8. Potem imaš na izbiro več opcij, ki jih lahko poizkusiš. Po opisanem sodeč, je prišlo do napake pri inštalaciji microsoft Sql 2005 in po mojem mnenju do napak v registru windowsov. Skoraj 100% bi problem rešil System recovery, kjer nastaviš na en datum preden si inštaliral. Možnosti je seveda veliko, vse je pa odvisno kako velika je napaka.

Dva različna operacijska sistema (win 7 in win xp) čist lepo delata na enem računalniku. Inštalirana morata biti ločeno vsak na svojo particijo. Priporočam, da se prvo inštalira win 7, zaradi posebne particije, ki jo sam ustvari v velikosti 100mb, ki jo potem ne vidiš, vendar je potrebna za pravilno delovanje. Potem pa še na ločeno particijo inštaliraš win xp in stvar je rešena.

Kolikor sem zasledil na strani od Birokrata, ta podpira windows 7 in ni potrebe po xp več. (pridobit pač moraš nov inštalacijski file narejen za windows 7)

Vse je opisano na njihovi strani http://www.birokrat.si/default.asp?mid= ... o_birokrat

LP, Jani

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Sr jan 04, 2012 8:59 pm

Birokrat namesti SQL server express 2005, ki je zastonj. Lahko si ga tudi sam potegneš iz microsoftove strani in si to inštaliraš sam, potem pa birokrata gor in bo samo nadgradil (če sploh) karkoli z bazami.

Bi pa rekel, da je nekaj narobe z ramom ali pa celo da te meče ven zaradi pregrevanja (kak ventilator na procesorju crknil, ali pa je zabasan s smetmi).

win XP so stari 10 let. In so zastareli. Jaz bi na tvojem mestu dal gor windows 7.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Sr jan 04, 2012 9:17 pm

nebivedu je napisal/-a:Birokrat namesti SQL server express 2005, ki je zastonj. Lahko si ga tudi sam potegneš iz microsoftove strani in si to inštaliraš sam, potem pa birokrata gor in bo samo nadgradil (če sploh) karkoli z bazami.

Bi pa rekel, da je nekaj narobe z ramom ali pa celo da te meče ven zaradi pregrevanja (kak ventilator na procesorju crknil, ali pa je zabasan s smetmi).

win XP so stari 10 let. In so zastareli. Jaz bi na tvojem mestu dal gor windows 7.

pregreje se gotovo ne po le 5 - 10 sekundah..

Pritiskaj F8 da ti pokaže meni z možnostmi različnih zagonov. Izberi varni zagon in odinštaliraj birokrata. Na prejšnji firmi smo razvijali podoben program kot birokrat. Poleg inštalacije programa samega se ti poinštalira še baza ( v tvojem primeru očitno sql 2005 express ) v katero se shranjujejo podatki. Nekaj se ti je očitno slabo poinštaliralo ( domnevam da se je nekaj pofedlalo v registru ali pa si pozabil kako nastavitev ).

si sledil tem navodilom?

http://www.birokrat.si/Media/demo/Names ... 20DEMO.pdf
No escape from the mass mind rape...

rnisan
Novinec

Napisal/-a rnisan Sr jan 04, 2012 10:17 pm

Napaka se pojavi med inštaliranjem. Danes sem 5 ur brez težav uporabljal računalnik, potem želel inštalirati Birokrata in nenadoma so se pojavile težave. Vse nastavitve sem pustil privzete, spremenil ime računalnika da ni vseboval "-". Skratka, vse po reglcih. Bom poskusil se vrniti na zadnji znani uspešni zagon, če ne pa v varni način in pobrisati celega Birokrata ter vse znova. Če ne bo šlo, pa bom premislil o dvojnem OS na tem računalniku.

Pregrevanje definitivno ni problem, saj vse dela. Tudi rami dvomim da so problematični, bom pa videl. Sem pa že tud med prazniki probal igrice na tem rač. in vse delalo BP. Verjamem, da to bolj obremeni rač. kot inštalacija Birokrata. Če uspem deinštalirat in bo vse delalo, potem pomeni da mu Birokrat ne paše. Sicer pa tud XP ne bi smel biti problem za Birokrata, saj sem ga 2 meseca uporabljal na starem računalniku - še slabšem - z XP. Je pa res da je gor SP3.

Če ste že maheri tukaj: zna kdo prenesti nastavitve (arhiv) Birokrata z enega rač. na drugega? :)

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Sr jan 04, 2012 11:57 pm

rnisan je napisal/-a:Napaka se pojavi med inštaliranjem. Danes sem 5 ur brez težav uporabljal računalnik, potem želel inštalirati Birokrata in nenadoma so se pojavile težave. Vse nastavitve sem pustil privzete, spremenil ime računalnika da ni vseboval "-". Skratka, vse po reglcih. Bom poskusil se vrniti na zadnji znani uspešni zagon, če ne pa v varni način in pobrisati celega Birokrata ter vse znova. Če ne bo šlo, pa bom premislil o dvojnem OS na tem računalniku.

Pregrevanje definitivno ni problem, saj vse dela. Tudi rami dvomim da so problematični, bom pa videl. Sem pa že tud med prazniki probal igrice na tem rač. in vse delalo BP. Verjamem, da to bolj obremeni rač. kot inštalacija Birokrata. Če uspem deinštalirat in bo vse delalo, potem pomeni da mu Birokrat ne paše. Sicer pa tud XP ne bi smel biti problem za Birokrata, saj sem ga 2 meseca uporabljal na starem računalniku - še slabšem - z XP. Je pa res da je gor SP3.

Če ste že maheri tukaj: zna kdo prenesti nastavitve (arhiv) Birokrata z enega rač. na drugega? :)

to jaz dnevno delam v službi :) ..ne sicer na birokratu, ampak mislim da je to precej enostaven backup baze na starem sql-u in restore na novem.

rnisan
Novinec

Napisal/-a rnisan Če jan 05, 2012 7:33 am

a_sist je napisal/-a:to jaz dnevno delam v službi :) ..ne sicer na birokratu, ampak mislim da je to precej enostaven backup baze na starem sql-u in restore na novem.

In kako se to naredi? Saj znam arhivirat, vem tudi kje je arhiv. Vendar arhiv, ki ga naredim, je .zip datoteka. Kaj potem kar to zip datoteko kam postavim pa razširim ali kako?

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Če jan 05, 2012 7:57 am

Kot sem rekel - birokrata ne poznam. Pri večini podobnih programov je pa tako.. ali so vsi podatki shranjeni v bazi ( ali več bazah), ali pa je vsebina shranjena nekje na disku in so v bazi shranjene samo relacije med temi fajli. Kaj ti misliš pod arhiviranje - ne vem. Verjetno je to neka funkcija v programu, ki uporabniku služi kot nek način backupiranja. Vendar se bojim da to ni to, kar ti iščeš. Na vsak način ti svetujem, da če pri bazah ne veš točno kaj delaš - pusti raje pri miru. Ta orodja so namreč narejena v duhu, da kdorkoli z njimi dela, naj bi vedel kaj dela in te zato ne sprašuje 10x 'are you sure' ;)

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Napisal/-a DaDek Če jan 05, 2012 8:33 am

Biroktatova instalacija verjetno ne namesti Microsoft SQL Management konzole, tako da boš moral poarhivirat z kakšnim njihovim orodjem. to ti bo najlažje itak, ker birokrat je eden izmet tistih programov, ki folk ki ga razvija nima najbolj logike o podatkovnih bazah (in imajo miljon baz za "eno delovno okolje" (beri podjetje)). NAjboljše da koanktiraš andersen da ti prestavijo. To je max ena ura dela. Če nimaš pojma o MSSQL (in če nima birokrat orodja namenjenega temu) pusti primiru. moje priporočilo.

Arhiv v programu ti dela arhivske fajle, ki ti lahko služijo kot restore. Pri prenosu baz se ponavadi kar dela detach/attach, če delaš v okolju Management konzole. Kakorkoli pokliči birokrat da ti uredijo. :)

Dobro bi bilo, če bi nekako napako polovil ki se ti pojavi (mogoče slikaj s telefono če ne gre drugače). Skoraj ne verjamem da bi sam express povzročal težavo.. za 2005 je dovolj sp1 menda..

rnisan
Novinec

Napisal/-a rnisan Pe jan 06, 2012 8:52 am

No, v Varnem nacinu se ne da urediti tega. Pobrisal sem lahko le program Birokrat, ne pa gonilnikov zanj ali SQL baz. Mi napise, da ali ni pravilno namesceno ali pa zato ne morem, ker sem v varnem nacinu. JA, HVALA! Itak, da sm v varnem nacinu. :) Tako da ob normalnem zagonu se vedno pride do napake. Tudi Last known good configuration ni odpravilo tezave.
Ko pa pride do napake mi pa napise tole na modrem zaslonu:

STOP: c000021a {Fatal System Error}
The Windows SubSystem System process terminated unexpectedlz with a status of 0x
c0000005 (0x7c9106c3 0x0057f36c).
The system has been shut down.

Beginning dump of physical memory
Physical memory dump complete.
Contact your system administrator or technical support group for further assistance.
ali

STOP: c000021a {Fatal System Error}
The Windows SubSystem System process terminated unexpectedlz with a status of 0x
c0000005 (0x7c910f83 0x0057f00c).
The system has been shut down.

Se kaka druga resitev mogoce ali me caka nalaganje novega Win?

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Napisal/-a DaDek Pe jan 06, 2012 9:19 am

hmm to je lahko programsko ali hardwarsko.. Pomojebolj prvo glede na to da se je direkt ob namestitvi zgodilo (edino če si HW - verjetno ram, prvič spravo do take mere od nakupa računalnika) :D

malo si poglej na googlu kaj bi lahko bilo, če imaš žilico oz voljo za odpravljanje napake..

http://www.google.si/search?q=Beginning ... 80&bih=861

Tu pa še kako manualno deinstalirat SQL (sem že kar nekaj krat delal po postopkih iz linkov na googlu):
http://www.google.si/search?q=how+to+un ... =firefox-a

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Pe jan 06, 2012 9:22 am

mal bi moral brisati po registru, da odstraniš sql express. ampak ti spet svetujem.. če ne veš kaj delaš - ne delaj. Poznaš kakega soseda, frenda, ki bi ti to pogledal?

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Napisal/-a DaDek Pe jan 06, 2012 9:34 am

a_sist je napisal/-a:mal bi moral brisati po registru, da odstraniš sql express. ampak ti spet svetujem.. če ne veš kaj delaš - ne delaj. Poznaš kakega soseda, frenda, ki bi ti to pogledal?

registre se editira, ko so vse druge možnosti obkljukane.. ;)

poglej prvo malo prvi link iz how to manually.. če seveda nebo bluescreena :/

Drugače pa.. zdaj si verjetno toliko svojega časa porabil za raziskovanje in pisanje po forumu, da bi nekomu dal 30-50e za servisno uro, pa bi zadeva že mogoče delovala ;)

rnisan
Novinec

Napisal/-a rnisan Pe jan 06, 2012 10:09 am

Casa za raziskovanje mi ni zal, ker sem se nekaj iz tega naucil. Bom sedaj na novo instaliral win pa probal znova. Pa bomo videli kaj bo. Ce se bodo problemi pojavljali pa gre rac. na test. Mi je pa cudno, da bi bil rac problem, saj kot sem rekel, problem se je pojavil med instalacijo in je od takrat, pred tem sem vlekel dol filme, igral igrice, brskal po netu, prevajal brez problema.

Hvala vsem se enkrat

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Pe jan 06, 2012 11:01 am

DaDek je napisal/-a:
a_sist je napisal/-a:mal bi moral brisati po registru, da odstraniš sql express. ampak ti spet svetujem.. če ne veš kaj delaš - ne delaj. Poznaš kakega soseda, frenda, ki bi ti to pogledal?

kako bi pa ti odstranil program, ki ga z uninstallerjem ne moreš? s čarobno palčko? =P

Reinštaliraj, pa si dej še SP3 gor.

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Napisal/-a DaDek Pe jan 06, 2012 2:29 pm

a_sist je napisal/-a:
DaDek je napisal/-a:

kako bi pa ti odstranil program, ki ga z uninstallerjem ne moreš? s čarobno palčko? =P

Reinštaliraj, pa si dej še SP3 gor.

sem napisal da so še drugi koraki (sem mu dal link iz googla - prvi link iz izbora je microsoftov, ki ne predvideva karihiranja po registrih). Problem je, da mssql servis teče z nepravilno konfiguriranimi komponentami.

avtor teme: letno naredim med 30-50 SQL Express instalacij zadnjih 6let.. do zdaj se mi je 2x mislim da zgodilo to.. 1x sem zadevo reševal, drugič sem priklopil disk v drug računalnik prekopiral podatke in formatiral. Najhitreje in najbolj zanesljivo.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov