Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
Skubic
Stalni uporabnik

Nakup motorja - kupljena Yamaha

Napisal/-a Skubic Po jan 09, 2012 10:16 am

Zdravo!
Do pomladi - začetka sezone - imam namen kupiti rabljen motor, nekje 500-750ccm. Izpit imam A neomejeno, ampak močnejših motorjev že lep čas nisem vozil. Iščem nek tourer/naked/enduro motor kot je Transalp ali pa Fazer 600. Še najbolj mi je všeč (za začetek oziroma vsaj prvo leto) Fazerka, pa tudi cene starejših so precej ugodne. Gledal sem še V-Strom, Transalp, drugih niti ne.
Naj poudarim, da iščem motor, ki bo verjetno tudi za vsak dan, ne samo za nedeljske izlete, pač tudi za v službo recimo, ne rabim petarde ker cestaki mi res ne potegnejo več, rad bi, da me motor ne utrudi in se pelješ udobno in da lahko zaviješ tudi na makedam - gozdne poti.
Ali imate še kak predlog ali nasvet? Cenovni okvir je pa do 2000€.

Hvala za pomoč, lp D
Zadnjič spremenil Skubic, dne Ne mar 11, 2012 6:09 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
roberto-82
Uporabnik

Kraj: Črna na Koroškem

Re: Nakup motorja

Napisal/-a roberto-82 Po jan 09, 2012 10:48 am

sam imam hondo trans alp 650ccm l2001 in ti jo priporočam ker je udoben napak na njih praktično ni ,servis na usakih 6-7k km.
Edino kar določenam predstavlja problem je višina sam se velik 186cm pa je že skoraj problem jo rikverc tišat v kakšen klanc in poraba je pri moji okoli 6-7l je pa res da večinoma sva skoz 2 na motorju na leto pa naredim z njo okoli 7k km in brez problema lp
NE DELAJ DRUGEMU TISTGA,KAR NOČEŠ,DA DRUG DELA TEBI.
[img]http://www.shrani.si/f/3M/Wx/1eNyr63y/neimenovano.jpg[/img]

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Po jan 09, 2012 10:57 am

Za Fazer imaš največjo ponudbo rabljenih, cene so dokaj nizke. Motor je kvaliteten, za vsak dan v službo, prav tako za potovanja.

Če se boš veliko vozil po makadamu, potem je res mogoče da pogledaš za kakšnim v-strom, transalp je že bolj hardcore, mogoče Aprillia Coponord ali Honda Varadero. Če bo motor res za vsak dan, tudi v službo, je fajn da ima vsaj nekaj oklepa (več vetrne zaščite), torej ne bi gledal tistih brez oklepa.
Mogoče BMW GS ni slaba izbira, niso pa cene prijazne denarnici.

Na koncu se lahko odločiš tudi za maxiscooter. Izbira je precejšna.

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Po jan 09, 2012 11:05 am

Zanimiva izbira bi bil še TDM (ki pa je sicer malo izven tvoje željene kubikaže), ampak je pa zlo udoben za vožnjo in res vsestranski.
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Uporabniški avatar
Skubic
Stalni uporabnik

Napisal/-a Skubic Po jan 09, 2012 11:08 am

No ja saj nekaj ogromno po makadamu se nimam namena vozit, samo tako sem pač omenil... večinoma bo to asfalt in kakšne odmaknjene ceste (izletniške), ki pa so itak 95% asfaltirane.
roberto-82 je napisal/-a:sam imam hondo trans alp 650ccm l2001 in ti jo priporočam ker je udoben napak na njih praktično ni ,servis na usakih 6-7k km.
Edino kar določenam predstavlja problem je višina sam se velik 186cm pa je že skoraj problem jo rikverc tišat v kakšen klanc in poraba je pri moji okoli 6-7l je pa res da večinoma sva skoz 2 na motorju na leto pa naredim z njo okoli 7k km in brez problema lp

Kaj misliš s tem problemom - da si prevelik al premajhen? :)
Vikking je napisal/-a:Za Fazer imaš največjo ponudbo rabljenih, cene so dokaj nizke. Motor je kvaliteten, za vsak dan v službo, prav tako za potovanja.

Če se boš veliko vozil po makadamu, potem je res mogoče da pogledaš za kakšnim v-strom, transalp je že bolj hardcore, mogoče Aprillia Coponord ali Honda Varadero. Če bo motor res za vsak dan, tudi v službo, je fajn da ima vsaj nekaj oklepa (več vetrne zaščite), torej ne bi gledal tistih brez oklepa.
Mogoče BMW GS ni slaba izbira, niso pa cene prijazne denarnici.

Na koncu se lahko odločiš tudi za maxiscooter. Izbira je precejšna.

Verjetno bi za začetek ali za prvo leto Fazerko ja, pa če bi bila premalo robustna kasneje Transalp.

ampak trenutno na avto-netu ni nekaj veliko ta starih fazerk - ali se ponudba poveča v spomladanskih mesecih? Morda še kakšno drugo iskalno mesto kot avto.net?

Hvala za pomoč!

Uporabniški avatar
Skubic
Stalni uporabnik

Napisal/-a Skubic Po jan 09, 2012 11:15 am

gecco je napisal/-a:Zanimiva izbira bi bil še TDM (ki pa je sicer malo izven tvoje željene kubikaže), ampak je pa zlo udoben za vožnjo in res vsestranski.

Hvala za predlog, nisem poznal prej :)

Kaj pa je razlika recimo pri dotičnih 850ccm - samo višja registracija? Ker ni sedaj sveto, da more bit točno 600 ali pa kaj takega :) mi je zelo všeč motor :)

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Napisal/-a gecco Po jan 09, 2012 11:38 am

Skubic je napisal/-a:
gecco je napisal/-a:Zanimiva izbira bi bil še TDM (ki pa je sicer malo izven tvoje željene kubikaže), ampak je pa zlo udoben za vožnjo in res vsestranski.

Kaj pa je razlika recimo pri dotičnih 850ccm - samo višja registracija? Ker ni sedaj sveto, da more bit točno 600 ali pa kaj takega :) mi je zelo všeč motor :)

Zavarovanje gre itak po kW, tako da kubikaža nima takega pomena. Taksa je pa če se ne motim ista za vsa vozila nad 500 ccm.
Drugače pa, na TDM-u (recimo 900, 2003 letnik) lahko računaš na porabo med 5-6litri, odvisno od vožnje seveda.

Osebno bi ti priporočal da sprobaš vse željene modele, ker je kar nekaj razlik med njimi. Boš hitro videl kaj ti paše!
Slika

Uporabniški avatar
LaMike
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a LaMike Po jan 09, 2012 11:59 am

Tudi jaz ti lahko priporočam TDM-a. Bo za tvoje zahteve vrhunski. To sezono sem preživel na 850-ki, na asfaltu in makadamu. Praktično niti ene okvare, le redni servisi. Sedaj ima motor 44k km. Motor je napram fazerju 600 (letnik 05) bolj odziven, eksploziven in hitrejši (tdm=2cilindraš). Ko sva z kolegom primerjala fazerja in tdm-a (takrat sem vozil fazerja) sem ga komaj dohajal.
Edino, kar mi ne odgovarja pri tdm-u je, da mi je malo previsok. Velik sem 171cm in sem komaj dosegel do tal. Zraven cenovnega okvirja ti zato predlagam, da še izbiraš glede na velikost (razen če si seveda dovolj velik). ;)
"this is so euro its asian" by Sam B.

Uporabniški avatar
Skubic
Stalni uporabnik

Napisal/-a Skubic Po jan 09, 2012 12:05 pm

LaMike je napisal/-a:Tudi jaz ti lahko priporočam TDM-a. Bo za tvoje zahteve vrhunski. To sezono sem preživel na 850-ki, na asfaltu in makadamu. Praktično niti ene okvare, le redni servisi. Sedaj ima motor 44k km. Motor je napram fazerju 600 (letnik 05) bolj odziven, eksploziven in hitrejši (tdm=2cilindraš). Ko sva z kolegom primerjala fazerja in tdm-a (takrat sem vozil fazerja) sem ga komaj dohajal.
Edino, kar mi ne odgovarja pri tdm-u je, da mi je malo previsok. Velik sem 171cm in sem komaj dosegel do tal. Zraven cenovnega okvirja ti zato predlagam, da še izbiraš glede na velikost (razen če si seveda dovolj velik). ;)

Imam 185cm, tako da upam, da bom kos večini motociklov :)

gecco je napisal/-a:
Skubic je napisal/-a:

Zavarovanje gre itak po kW, tako da kubikaža nima takega pomena. Taksa je pa če se ne motim ista za vsa vozila nad 500 ccm.
Drugače pa, na TDM-u (recimo 900, 2003 letnik) lahko računaš na porabo med 5-6litri, odvisno od vožnje seveda.

Osebno bi ti priporočal da sprobaš vse željene modele, ker je kar nekaj razlik med njimi. Boš hitro videl kaj ti paše!

Hvala za info :)

Hja, bi z veseljem preizkusil, samo verjetno noben prodajalec ne želi malo posojati motorja oziroma dajati testnih voženj neresnim kupcem, kar je logično :) novi testni pa - le kje jih dobiti v teh časih?

Uporabniški avatar
dejan84
Poznavalec foruma

Kraj: Cesta moj duma

Napisal/-a dejan84 Po jan 09, 2012 12:13 pm

Če ne bo ravno vožnja v službo znašala 100km v eno stran, pa če ne boš imel preferenc imeti ves čas tudi sopotnika na hrbtu, pol se splača tud za kakim supermoto motorjem pogledat. Je bolj zabaven za vozit in tudi okretnejši, ker je zelo lahek. Je super, ker se zaradi višine lahko tudi na kako brezpotje zapelješ. Nima pa prav veliko vetrne zaščite, ampak tak motor tud ni za avtocestno kruzanje. Jaz imam sedaj ktm-a, pa mi je super. Bo pa šel spomladi v prodajo, če se bo do takrat našel kak novejši primerek (seveda spet SM), ki bo vreden nakupa. Drugače se bo pa vozil naprej :D
Zakaj vozniki hond v dežju vozijo tako hitro? Ker bežijo pred rjo :D

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Napisal/-a gecco Po jan 09, 2012 12:15 pm

S testiranjem sem imel v mislih da pač pojdi na ogled...večinoma prodajalci še pustijo da se usedeš na motor (ne da greš na vožnjo). Npr. tukaj se je omenjal Fazer in sedaj še TDM, dva čisto različna motorja z različnimi držami. Sprobaj obe drži pa boš videl kaj ti bolj odgovarja.

Motohit v Krškem vidim da ima trenutno kar nekaj motorjev, ki bi ti morde pasali (Pegaso, Multistrada, GS, Hornet, Versys, Fazer).

Za testno vožnjo se pa ponavadi da dogovoriti čisto na koncu, ko si že praktično odločen. Prodajalcu pa v tem primeru predaš kupnino.
Slika

Uporabniški avatar
Skubic
Stalni uporabnik

Napisal/-a Skubic Po jan 09, 2012 12:23 pm

dejan84 je napisal/-a:Če ne bo ravno vožnja v službo znašala 100km v eno stran, pa če ne boš imel preferenc imeti ves čas tudi sopotnika na hrbtu, pol se splača tud za kakim supermoto motorjem pogledat. Je bolj zabaven za vozit in tudi okretnejši, ker je zelo lahek. Je super, ker se zaradi višine lahko tudi na kako brezpotje zapelješ. Nima pa prav veliko vetrne zaščite, ampak tak motor tud ni za avtocestno kruzanje. Jaz imam sedaj ktm-a, pa mi je super. Bo pa šel spomladi v prodajo, če se bo do takrat našel kak novejši primerek (seveda spet SM), ki bo vreden nakupa. Drugače se bo pa vozil naprej :D

Ne, vožnja nebi bila tako dolga, ampak nekako se mi bolj dopadejo robustnejši, težji motorji, ne vem zakaj, morda pa si premislim :)

gecco je napisal/-a:S testiranjem sem imel v mislih da pač pojdi na ogled...večinoma prodajalci še pustijo da se usedeš na motor (ne da greš na vožnjo). Npr. tukaj se je omenjal Fazer in sedaj še TDM, dva čisto različna motorja z različnimi držami. Sprobaj obe drži pa boš videl kaj ti bolj odgovarja.

Za testno vožnjo se pa ponavadi da dogovoriti čisto na koncu, ko si že praktično odločen. Prodajalcu pa v tem primeru predaš kupnino.

Imaš prav ja, dejansko sem sedel samo na Fazerju, na nobenem drugem, tako da bi že z ogledom in posaditvijo za krmilo imel boljšo predstavo...
Ker me finance kar precej omejujejo, so mi Yamahe nekako bolj dostopne (glede na cene avto.neta), tako da Honda morda kdaj v prihodnosti. Za moj prvi tak motor bi tako verjetno kakšna od omenjenih Yamah bila kar pravšnja.

Kako pa je kaj s temi starejšimi motorji? Na kaj je potrebno paziti? Ali je nad 50.000km že preveč? Ker finance očitno dopuščajo letnike okrog 2000, mlajše težko :)

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Napisal/-a gecco Po jan 09, 2012 12:26 pm

Načeloma če je bilo z motorjem ravnano pravilno, 50.000km ne pomeni veliko. V spodnjem članku je lepo zapisano na kaj biti pozoren pri nakupu rabljenega..
http://www.motosvet.com/nakup-rabljeneg ... ogled.html
Slika

Uporabniški avatar
Skubic
Stalni uporabnik

Napisal/-a Skubic Po jan 09, 2012 12:43 pm

gecco je napisal/-a:Načeloma če je bilo z motorjem ravnano pravilno, 50.000km ne pomeni veliko. V spodnjem članku je lepo zapisano na kaj biti pozoren pri nakupu rabljenega..
http://www.motosvet.com/nakup-rabljeneg ... ogled.html

Zelo koristno, hvala :)

Uporabniški avatar
Skubic
Stalni uporabnik

Napisal/-a Skubic To jan 10, 2012 8:41 am

Malo razmišljam o tem, da bi kupil ene 2 uri v avtošoli, pa se malo zapeljal v spremstvu, da pridobim malo zaupanja... sedaj je itak neprimeren čas za to, a čez kak mesec ali dva bo že bolje, a morda kdo pozna kakšno dobro avto šolo v LJ, ki imajo dokaj normalo opremo/motor? :)

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking To jan 10, 2012 9:39 am

Toplo priporočam: http://www.moto-aktivisti.si/varno-z-motociklom/

Drugače pa na poligon, kjer imajo postavljene stožce za motoriste. Prav fino da dobiš občutek.

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Napisal/-a gecco To jan 10, 2012 9:41 am

Vikking je napisal/-a:Toplo priporočam: http://www.moto-aktivisti.si/varno-z-motociklom/

Drugače pa na poligon, kjer imajo postavljene stožce za motoriste. Prav fino da dobiš občutek.

Se strinjam, maksijeve delavnice so super. Malo spremljaj spomladi kdaj bo naslednja.
Slika

Uporabniški avatar
hribko
Poznavalec foruma

Kraj: koroška

Napisal/-a hribko To jan 10, 2012 10:04 am

če boš razmišljal o nekedu ti priporočam nekaj podobnega
http://www.avto.net/_MOTO/ad.asp?ID=4921982
ker si pa omejen z € pa poglej za starejšim modelom,ker je praktično neuničljiv motor če so le servisi redni........
tega sam jaz ganjal 4 sezone in to sem ga res konkretno gnal pa v 22000 prevoženih km sem samo redno menjal olje pa enkrat svečke in disk ploščice,abs je super zadeva samo navadit se ga moraš ker ti avtomatsko pomaga zadaj bremzat........

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Napisal/-a gecco To jan 10, 2012 10:07 am

hribko je napisal/-a:če boš razmišljal o nekedu ti priporočam nekaj podobnega
http://www.avto.net/_MOTO/ad.asp?ID=4921982
ker si pa omejen z € pa poglej za starejšim modelom,ker je praktično neuničljiv motor če so le servisi redni........
tega sam jaz ganjal 4 sezone in to sem ga res konkretno gnal pa v 22000 prevoženih km sem samo redno menjal olje pa enkrat svečke in disk ploščice,abs je super zadeva samo navadit se ga moraš ker ti avtomatsko pomaga zadaj bremzat........

imaš ti v mislih ABS ali Hondin CBS (combined brake system), ki dejansko pomaga zadaj bremzati?
Slika

Uporabniški avatar
hribko
Poznavalec foruma

Kraj: koroška

Napisal/-a hribko To jan 10, 2012 10:35 am

gecco je napisal/-a:
imaš ti v mislih ABS ali Hondin CBS (combined brake system), ki dejansko pomaga zadaj bremzati?

ABS
kaj točno je pa še zraven pisalo pa ti žal neznam povedat ker sem pozabil,motor je lani maja al junija šel iz mojih rok.......
bom očeta vprašal ker ima isti ABS na transalpu
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov