Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Doco
Nov uporabnik

Izpit A1, kaj nismo v Evropi

Napisal/-a Doco So apr 07, 2012 12:51 pm

Pri nas velja za odraslega (izkušenega) voznika, ki ima kategorijo B, da lahko s tem izpitom vozi moped do 50ccm z maks.hitrostjo 45km/h. Tako vozilo na voznem pasu kjer vozijo avti ni del prometa ampak OVIRA v prometu. Na lokalnih cestah se gibajo hitrosti od 50 v naselju do 90 na odprti cesti, zato so počasni mopedi v stalni nevarnosti, saj jih kolone avtov, kamionov in avtobusov neprestano prehitevajo.

V večini EU je za izkušenega voznika z B kategorijo (ne govorim o najstnikih in šoferjih začetnikoh!) dovoljena uporaba mopedov do 125ccm, ki se normalno vklopijo v promet in potujejo s kolono avtomobilov, saj lahko dosežejo hitrosti tja do 90km/h, s tem pa ne ovirajo prometa in ne ogrožajo sebe in drugih.

Ali lahko kdo pojasni logiko tega predpisa pri nas ... smo spet bolj pametni kot ostanek Evrope?

Hvala, lp Doc
Zadnjič spremenil Doco, dne So apr 07, 2012 7:08 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

javornic
Novinec

Kraj: Velenje

Re: Izpit A1, kaj nismo v Evopi

Napisal/-a javornic So apr 07, 2012 1:42 pm

Kolikor vem je za mopede do 50ccm pravilo, da morajo voziti čist ob strani pasu, da ne ovirajo ostalih udeležencev v prometu. Prosim, naj me kdo popravi, če razmišljam narobe.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko So apr 07, 2012 1:52 pm

javornic je napisal/-a:Kolikor vem je za mopede do 50ccm pravilo, da morajo voziti čist ob strani pasu, da ne ovirajo ostalih udeležencev v prometu. Prosim, naj me kdo popravi, če razmišljam narobe.

Mislim, da je v zlatih časih mopedizma veljalo pravilo, da lahko imaš 1m vozišča....0.5m levo/desno.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
_T_O_M_O_
Novinec

Napisal/-a _T_O_M_O_ So apr 07, 2012 1:59 pm

Imaš prav mislim da je pol metra od roba cestišča. Samo to ne pomaga nič, vem ko sem se z atx peljal po regionalni ene 70 km/h, čisto ob robu ceste pa je mimo mene pripeljal tuareg me je kr za 1 meter prestavil zaradi vseh zračnih turbulenc, kaj šele če bi šel zakonskih 45 km/h :huh: . Tko da teh 45 km/h je neumnih, tudi po Ljubljani se z njimi ne moreš peljat, si še zmeraj ovira za druge veliko večje(SUV, trola itd.) udeležence v prometu. če ti motor ne gre vsaj 60 km/h za po ljubljani in 80-90 km/h za na regionalne nimaš kej delat na cesti, samo nesrečo iščeš.

Uporabniški avatar
skopusnik
Stalni uporabnik

Napisal/-a skopusnik So apr 07, 2012 2:04 pm

Tudi sam se strinjam s tem. Se vozim okrog s skuterjem. Pa se probajte po cesti kjer je omejitev 70 ali celo 90 peljat 45km/h, ko vas vsi živčni prehitevajo medtem ko nasproti vozijo avtomobili. Potem te bo pa v pločnik zrinu ker prehiteva v škarjice...To je nevarno. Za moje pojme bi mogla bit omejitev nekje 60-70km/h.
www.mihafabijan.si
Renault Sport

javornic
Novinec

Kraj: Velenje

Napisal/-a javornic So apr 07, 2012 2:09 pm

No, pol imam dokaj pravilno razmišljanje =P

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS So apr 07, 2012 2:29 pm

Pejte naredit izpit za A (neomejeno) pa se vozite 200 zarad mene.
Sem pa odločno proti temu, da vsak ata z B kategorijo vozi motor, čeprav za to ni sposoben. :roll:

Uporabniški avatar
branee
Uporabnik

Napisal/-a branee So apr 07, 2012 2:55 pm

Ne mores delat A neomejeno ker moras bit dovolj star(oz lahko ko si dovolj star). In ko si dovolj star ne mores izbirat med kategorijami kaj bos ampak te avtomaticno postavijo v tisto katero spadas. Mislim da je bila a neomejeno startost 23+.

Se pravi ce si 23 potem ne bos dobil kategorije do 250ccm tko k smo mel vcas ampak A neomejeno..
Minds are like parachutes. They only function when they are open.

Uporabniški avatar
splash
Poznavalec foruma

Napisal/-a splash So apr 07, 2012 3:20 pm

peroRS je napisal/-a:Pejte naredit izpit za A (neomejeno) pa se vozite 200 zarad mene.
Sem pa odločno proti temu, da vsak ata z B kategorijo vozi motor, čeprav za to ni sposoben. :roll:

eni imajo b kategorijo pa še avta ne znajo vozit, kaj šele motor :mrgreen:

Doco
Nov uporabnik

Napisal/-a Doco So apr 07, 2012 4:23 pm

#Mislim, da je v zlatih časih mopedizma veljalo pravilo, da lahko imaš 1m vozišča....0.5m levo/desno.[/quote]#

Pravzaprav me pretežno zanima, ali smo nujno bolj pametni kot Evropa, namreč tisti 1m itak nič ne pomeni, saj so regionalne ceste komaj široke za dva avtomobila (ali tovornjaka), medtem ko še dodatni moped ki se pelje 45km/h je pa že na meji izrivanja s ceste ali pa "bližnjega srečanja tretje vrste "ogledal nasproti vozečih vozil.

Pa saj regionalne ceste so povsod po svetu približno enako široke in vendarle drugje razmišljajo bolj v smeri PROMETNE VARNOSTI, kar šlepanje s 45km/h med avtomobili zagotovo NI!!!

Ponavljam: ne govorim o najstnikih, ki so opravili test varne vožnje pri 15! Zakaj bi bilo konec zlatih časov, tudi moped je prevozno sredstvo, ki bo vedno bolj aktualno v recesijskih časih. Zakaj bi jih ogrožali, oziroma obratno, če je dovolj sprejetje normalnega predpisa, ki velja povsod drugot ... in jim omogočiti VARNO vključitev v promet?

Lp Doco

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a EX-B So apr 07, 2012 4:50 pm

Doco: nisem se slisal za nobeno evropsko drzavo, ki ti z izpitom B dovoljuje voznjo A1 motorja (nastej in napisi vire), dobis pa AM, kot omenjas. In glede na to kako folk vozi, in da se zelo veliko ljudi ki ima pravi izpit za A neomejeno nima zadosti pameti da bi normalno furala po cesti (da ne bo kdo mislil, tudi sam imam A neomejeno in sem motorist, samo da se znam peljat normalno, mi ni treba divjat po navadnih cestah), mislim da je tako bolje da tudi ostane. Ce se hoces vozit z motorjem, pa kakrsnimkoli ze (tudi A1 motorji znajo bit hudicevo hitri), gres naredit posebej izpit.

Aja, nekje sem videl da je nekdo omenjal 23 let za A neomejeno. To ni res, A neomejeno gres lahko delat z 20 letimi, ce imas prej ze vsaj dve leti A2 kategorijo in pa s 24 letimi, ce zacenjas od zacetka.
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

Bucko99
Stalni uporabnik

Kraj: Around Ljubljana

Napisal/-a Bucko99 So apr 07, 2012 5:15 pm

Tale 45 km/h je še iz časov fičkov, bolhc.... takrat so bile hitrosti po cestah precej nižje, prav tako so bilil avti manjši - ožji. Za moje pojme bi mogl tole brzino mal dvignt, prav tako tistim Aixamom ki se lahko vozijo s 16imi leti, saj so samo ovirav v prometu - seveda bi avto moral biti tudi precej bolj stabilen! Na moji relaciji se vozta 2 taka Aixama in prau čudi me da sta še živa...

bently
Nov uporabnik

Napisal/-a bently So apr 07, 2012 6:00 pm

Bucko99 je napisal/-a:Tale 45 km/h je še iz časov fičkov, bolhc....

Če se prav spomnim je hitrost nekoč že bila omejena na 50 ali celo malce več, šele nekaj let nazaj so sprejeli to blesarijo. :huh: Sicer ne gre za ogromno razliko vendarv potemtakem ta motor (vsaj zakonsko zablokiran) skoraj ni uporaben nikjer drugje kot v mestu, pa še tam na nekaterih cestah pogojno.

Doco
Nov uporabnik

Napisal/-a Doco So apr 07, 2012 6:02 pm

EX-B je napisal/-a:Doco: nisem se slisal za nobeno evropsko drzavo, ki ti z izpitom B dovoljuje voznjo A1 motorja (nastej in napisi vire),

kot mi je znano (google) B pokriva A1 v: Angliji (za izpit pred 1.8.1980) Italiji, Španiji, Portugalski, Franciji in Latviji, morda še kje. omejitev hitrosti je 80km/h, kar zadošča za varen vklop v kolono avtomobilov na reg.cestah. Smatram, da 45km/h na cesti med avtomobili ni varno, po kolesarski stezi se ne smejo voziti.

V mestu je praktično nemogoče najti "poceni" parkirno mesto, mopedistov iz predmestja, ki hodijo v službo v center bo vedno več (kalkulacija: 20x parkiranje za 8 ur = 160x1,2€=192€ + poraba goriva za avto pri oddaljenosti 15km : 30kmx20=600km=cca. 55litrovx1,5€=82€ .... skupaj recimo 270€). Moped porabi 4l/100 torej 24l na mesec=36€, parkirnine večinoma ni. Razlika: 235€ :D

Pri zategovanju pasu ki se nam obeta ... torej vse več počasnih in razmeroma širokih mopedov, vesp ipd. na cestah (kot že dolgo pri Italjanih). Menim, da bodo (bomo) bolj varni, če se dopusti vožnja A1 s kategorijo B. V kolikor se bo voznik počutil VARNO med avtomobili in mu za štempiljko v dovoljenju ne bo potrebno odšteti 1000€ si bo moped omislil marsikateri voznik avta in na cestah bo manj avtov v katerih se na delovno mesto pelje 1 oseba.

Moja 2 centa
doco

NoFear85
Novinec

Napisal/-a NoFear85 So apr 07, 2012 6:07 pm

Ostala Evropa - kaj pa kultura voznje v Sloveniji se res lahko primerja z "ostalo Evropo"? Dajte se tudi to vprasat. Pa ne leti na nobenega osebno, pa naj bo to voznja kolesa, mopeda, avta, letala,... cesarkoli. Na cesti vsi zivcni, kdo bo prej, desno pravilo, pravilo enakovrednih cest, krozna krizisca samo primeri o pomanjkanju znanja in vozniske kulture. Da ne omenjam za nas konec ze pozabljenih semaforjev, tu pa ne bi izgubljal besed, ker to je izpod kritike.

Doco
Nov uporabnik

Napisal/-a Doco So apr 07, 2012 6:20 pm

javornic je napisal/-a:Kolikor vem je za mopede do 50ccm pravilo, da morajo voziti čist ob strani pasu, da ne ovirajo ostalih udeležencev v prometu. Prosim, naj me kdo popravi, če razmišljam narobe.

Iz Šentvida v center se zjutraj vozijo po desnem pasu, prehitet ga ne moreš, ker sta oba pasa zasedena, prostora ni ... torej se cijaziš za njim 40-45km/h z ene rdeče v drugo, hmmm varno?

Uporabniški avatar
106
Stalni uporabnik

Kraj: Tukaj

Napisal/-a 106 So apr 07, 2012 6:41 pm

V večini EU je za izkušenega voznika z B kategorijo (ne govorim o najstnikih in šoferjih začetnikoh!) dovoljena uporaba mopedov do 125ccm, ki se normalno vklopijo v promet in potujejo s kolono avtomobilov, saj lahko dosežejo hitrosti tja do 90km/h, s tem pa ne ovirajo prometa in ne ogrožajo sebe in drugih.

Ja pa kaj bi ti rad izpit mel đabe z B do 125ccm al te samo motijo tisti kateri vozijo 50 tam kjer je 50 :huh:

Doco
Nov uporabnik

Napisal/-a Doco So apr 07, 2012 7:04 pm

106 je napisal/-a:

Ja pa kaj bi ti rad izpit mel đabe z B do 125ccm al te samo motijo tisti kateri vozijo 50 tam kjer je 50 :huh:

tam je 60 omejitev, ti vozi 40 za njimi, če je to varno in kul? ja točno kot praviš: v motociklističnih deželah s tradicijo in dolgoletnimi izkušnjami vozniki z B klaso lahko vozijo do 125ccm, ki ne ovirajo prometa. s tem se v eni potezi izogneš izredno nevarnim prehitevanjem in nesrečam s tem v zvezi.

lpd

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Re: Izpit A1, kaj nismo v Evropi

Napisal/-a NejcZ So apr 07, 2012 7:17 pm

Naredite izpit za motorj, vsi smo ga morali.
Nikamor nemoremo dat đabe izpita nekomu ki pač naredi izpit za avto, če bi bilo po mojem bi še skuterje skinil strram ker to nima nobene veze z vožnjo avtomobila! Bolj kot skuteristi tako ali tako redkokateri vozi 45, so moteči biciklisti, vozijo še počasneje, pa trikrat več sranja delajo in gužve ker zdej je že vsak profesionalec ko si kupi bicikl pa dres v Hervisu.
Zadnjič spremenil NejcZ, dne So apr 07, 2012 7:55 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
I'm not speeding I'm qualifying...

peroRS
Mojster foruma

Re: Izpit A1, kaj nismo v Evropi

Napisal/-a peroRS So apr 07, 2012 7:19 pm

NejcZ je napisal/-a:Naredite izpit za motorj, vsi smo ga morali.
Nikamor nemoremo dat đabe izpita nekomu ki pač naredi izpit za avto, če bi bilo po mojem bi še skuterje skinil strram ker to nima nobene veze z vožnjo avtomobila! Bolj kot skuteristi 8tako ali tako redkokateri vozi 45) so moteči biciklisti, vozijo še počasneje, pa trikrat več sranja delajo in gužve ker zdej je že vsak profesionalec ko si kupi bicikl pa dres v Hervisu.

podpis
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov