Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

mišek
Uporabnik

Neizkoriščen dopust, regres??

Napisal/-a mišek Sr maj 09, 2012 10:03 am

Pozdravljeni!

Imam vprašanje pravne narave; doletelo me je to, kar marsikoga v teh časih, delodajalec mi ni podaljšal pogodbe. Zdaj me pa zanima:
- pri tem delodajalcu sem bil neprekinjeno zaposlen od 24.spetembra 2009 do 26. aprila 2012; vendar mi je ves čas podaljšaval pogodbe, v tem letu sem imel dve.

Nič me ni obvestil, da mi ne bo podaljšal; ostalo mi je 5 dni lanskega dopusta in ves letošnji
- ali je kje kak zakon, da mora sedaj meni on ta dopust plačati, ali ga lahko zataji??
- kako je z regresom; mora mi ga plačati za letošnje 4 mesece ne? Lanskega sem dobil.
Tukaj sem našel obrazec, da lahko vložiš tožbo, če regresa ne izplača, torej tu ni debate da mi ne bi izplačal za 4 mesece, imam prav?
http://www.informiran.si/survey.aspx?do ... erID=24678

Kako je z dopustom, po pravem bi me moral obvestiti, da ne bo podaljšal ne, in da imam možnost koristiti dopust, imam prav? Pač sem si ga šparal, da bi kasneje koristil. Zdaj mi je pa ostal, lahko zahtevam, da mi ga plača? Je kakšen člen zakona o tem? Lepo prosim, če ga kdo najde, da ga prilepi, sem iskal pa ne najdem, kolikor sem sledil po raznih forumih, stvar ni točno dorečena. Meni se pa gre tu za 11 dni dopusta, kar je v bistvu pol plače. Te dni bi imel pravico biti doma, sem jih pa oddelal.

Se lepo zahvaljuje, za kak namig, kako pristopit k zadevi. Jutri grem na firmo, in bi rad bil malo podložen z informacijami ;)

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Re: Neizkoriščen dopust, regres??

Napisal/-a adis Sr maj 09, 2012 10:07 am

neizkoriščen letni dopust:
http://www.sodisce.si/znanje/sodna_prak ... sce/46918/ res da je leto 1997.

Uporabniški avatar
ddas
Novinec

Napisal/-a ddas Sr maj 09, 2012 10:31 am

http://www.ambicij.si/index.php?option= ... &Itemid=73

Na tej strani boš mogoče našel kaj zase.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Sr maj 09, 2012 10:42 am

Ja stvar je že stara; tukaj piše da delodajalec ni dolžen te poslat na koriščenje dopusta in če ga ne izkoristiš zaradi krivde delodajalca, nisi opravičen do odškodnine (da ti zavrne prošnjo za dopust). Ampak, kaj pa moj primer; a ni nekje tudi zakon, da te mora delodajalec pisno obvestit, da ti ne bo podlajšal in s tem potem veš da izkoristiš dopust?
Jaz nisem nikakor bil obveščen o prenehanju, niti ustno; torej ne morem vedet o prenehanju in s tem nisem imel možnosti, da bi lahko izkoristil dopust.
Torej bi se lahko naslanjal na to, da je krivda delodajalca, ker me ni obvestil,da mi ne bo podljašal pogodbe?

tole sem našel http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... vilka=2006
zadnja točka 83 člena se nanaša na moj primer ne? Torej bi me moral pisno obvestiti, da bom dobil odpoved?
83. člen

(postopek pred odpovedjo s strani delodajalca)

(1) Pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga mora delodajalec pisno opozoriti delavca na izpolnjevanje obveznosti in možnost odpovedi v primeru ponovitve kršitve.

(2) Pred redno odpovedjo iz razloga nesposobnosti ali krivdnega razloga in pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, mora delodajalec delavcu omogočiti zagovor, smiselno upoštevaje prvi in drugi odstavek 177. člena tega zakona, razen če obstajajo okoliščine, zaradi katerih bi bilo od delodajalca neupravičeno pričakovati, da delavcu to omogoči, oziroma če delavec to izrecno odkloni ali če se neopravičeno ne odzove povabilu na zagovor.

(3) O nameravani redni odpovedi iz poslovnega razloga mora delodajalec pisno obvestiti delavca.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Sr maj 09, 2012 10:55 am

Regres ti mora dat za 4 mesece, torej eno tretjino tistega, kar bo dal ostalim, ki bodo tam celo leto.

Za dopust mu je pa vseeno, ti ga lahko koristiš, ali pa ga vržeš stran.
Old subarus never die, they just get faster!

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Sr maj 09, 2012 11:10 am

Ja samo, on bi me moral pisno obvestit o prenehanju. Se lahko sklicujem, da je to
184. člen
(odškodninska odgovornost delodajalca)

(1) Če je delavcu povzročena škoda pri delu ali v zvezi z delom, mu jo mora povrniti delodajalec po splošnih pravilih civilnega prava.

(2) Odškodninska odgovornost delodajalca se nanaša tudi na škodo, ki jo je delodajalec povzročil delavcu s kršenjem pravic iz delovnega razmerja.

Ker v zakonu o delovnih razmerjih piše, da mora delodajalec pisno obvestiti delavca o odpovedi. Tega ni naredil, nisem nič dobil in podpisal, torej je to kršenje in je meni naredil škodo, ker nisem vedel in zato nisem izkoristil dopusta; lahko tako rečem?

slodreamer
Nov uporabnik

Napisal/-a slodreamer Sr maj 09, 2012 11:37 am

če se ti izteče pogodba po moje ni isto kot pa prenehanje delovnega razmerja oz. odpoved

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Sr maj 09, 2012 11:50 am

V tem primeru ne gre za odpoved (redno ali izredno) delovnega razmerja temveč za enostavno prenehanje pogodbe o zaposlitvi za določen čas:

"1. Prenehanje pogodbe o zaposlitvi za določen čas

77. člen

(splošno)

(1) Pogodba o zaposlitvi, sklenjena za določen čas, preneha veljati brez odpovednega roka s potekom časa, za katerega je bila sklenjena, oziroma ko je dogovorjeno delo opravljeno ali s prenehanjem razloga, zaradi katerega je bila sklenjena.

(2) Pogodba o zaposlitvi, sklenjena za določen čas, lahko preneha, če se pred potekom časa po prejšnjem odstavku o tem sporazumeta pogodbeni stranki ali če nastopijo drugi razlogi za prenehanje pogodbe o zaposlitvi v skladu z določbami tega zakona."
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Sr maj 09, 2012 11:53 am

Potem ni dolžn obvestit, da ne bo podaljšano?
Lahko potem takem pozabim na dopust?
Sem klical zdaj na inšpektorat za delo, pa se noben vrag ne oglasi, naj grejo v klinac, potem pa še štrajkajo :roll:

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Sr maj 09, 2012 1:09 pm

Sem se pogovarjal zdaj z enim, ko mama dela na sodišču; pravi da za dopust se lahko obrišem pod nosom, da to grejo nekateri v civilne tožbe, samo se ne splača, sami stroški, potem pa še zgubiš, ti privatniki imajo tak same veze.
Da razen, če bo sam kaj hotel dat. To pa ne vrjamem. Regres pa more dat.

Uporabniški avatar
adamovc
Stalni uporabnik

Napisal/-a adamovc Sr maj 09, 2012 1:12 pm

Kot jaz razumem se je pogodba iztekla in bi moral ti na to misliti in pravočasno porabiti dopust. Človeško razumem, da si se vsaj delno zanašal, da bo pogodba tudi tokrat podaljšana in na to nisi tako gledal, zato se bojim da so te po domače za dopust "nategnili". Moja žena je sedaj v podobnem položaju - 1-letna pogodba ji poteče čez 3 mesece in če ji v roku dveh mesecev do izteka ne bodo zagotovili podaljšanja pogodbe (in če potem najkasneje ene mesec pred iztekom pogodbe ne bodo tudi podpisali) bo v preostalih tednih do izteka pogodbe izkoristila ves preostali lanski in letošnji dopust.

Sorazmeren del regresa pa ti pripada.
http://www.posvetu.si/ - nasveti za brezskrbna in ugodna potovanja po svetu

Slika

MiCkEySLO
Nov uporabnik

Napisal/-a MiCkEySLO Sr maj 09, 2012 1:46 pm

Včasih se splača tudi kakšnega pravnika oz. odvetnika vprašati, kakšne so možnosti...

Pravno podlago za odločitev o denarnem nadomestilu za neizrabo letnega dopusta predstavljajo določbe ZDR o letnem dopustu (členi 159 do 166) in Direktiva 2003/88/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 4. november 2003 o določenih vidikih organizacije delovnega časa (v nadaljevanju Direktiva 2003/88/ES), ki se uporablja na podlagi 1. člena ZDR. V 2. točki 7. člena je določeno, da minimalnega letnega dopusta ni mogoče nadomestiti z denarnim nadomestilom, razen v primeru prenehanja delovnega razmerja. Sodišče je vezano na sodno prakso Sodišča EU, ki je v zvezi s sedmim členom direktive odločalo v zadevah Schultz-Hoff (C-350/06) in Stinger (C-520/06). Zaradi navedenih odločitev je treba določbo 166. člena ZDR razlagati tako, da delavcu pripada ob prenehanju delovnega razmerja nadomestilo za neizkoriščen dopust in ni potrebno, da so izpolnjene splošne predpostavke odškodninske odgovornosti na strani delodajalca.Tako je za odločitev o utemeljenosti zahtevka pomembno zgolj to, koliko dni letnega dopusta je delavec v relevantnem obdobju pridobil in koliko dni ga je izkoristil.

Pokaži tale sestavek delodajalcu in če bo pameten, ti bo zadevo izplačal takoj, drugače pa mirno vloži tožbo...

Lp

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Sr maj 09, 2012 1:53 pm

mišek je napisal/-a:Potem ni dolžn obvestit, da ne bo podaljšano?

Načeloma ni dolžan obvestiti - bolj gre za človeški odnos delodajalca. Lahko se zgodi tudi povsem teoretično, da delodajalec absolutno ne ve do zadnjega dne, ko se ti izteče pogodba o zaposlitvi, ali ti jo podaljša ali ne. In se npr. odloči šele tik pred iztekom o nepodaljšanju.

Dobro je napisal tudi adamovc v spodnjem postu:

adamovc je napisal/-a: ... Človeško razumem, da si se vsaj delno zanašal, da bo pogodba tudi tokrat podaljšana in na to nisi tako gledal, zato se bojim da so te po domače za dopust "nategnili"...

Sicer mislim (nisem čisto prepričan), da je možen prenos neizkoriščenih dni dopusta, če se kasneje zaposliš drugje. V nasprotnem primeru pa se dogovori z delodajalcem, da ti izplača še neizkoriščeni dopust.

Edit: glede dopusta je sedaj dobro opisal MiCkEySLO
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
matey18
Novinec

Kraj: kranj

Napisal/-a matey18 Sr maj 09, 2012 2:00 pm

Mel isti problem leto nazaj. Na srečo sem šel prej sam k direktorju prašat kva misl tko da sm nekak iz njega izbezal da ne misl podalšat in sem šel še tapravi cajt pokurt dopust. Če nebi šel prašat bi mi pa tazadn dan pe..ru povedu in bi se prav tako lahko obrisal pod nosom.

Uporabniški avatar
aklan86
Stalni uporabnik

Napisal/-a aklan86 Sr maj 09, 2012 2:36 pm

Regres boš dobil za 4 mesece, dopust boš lahko (ostanek) koristil pri drugem delodajalcu, če pa ne boš dobil zaposlitve še letos, si ga pa šenkal. Glede na to, da nisi dobil odpovedi ampak ti je potekla pogodba za določen čas, mislim da delodajalec ni dolžan plačevati dopusta niti obestiti o nepodaljšanju pogodbe. Žal je pač tako.
Slika

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Sr maj 09, 2012 2:38 pm

Ostali so sve napisali. Jaz ti želim srečo pri iskanju nove službe! (kakšno šolo pa imaš?)

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Sr maj 09, 2012 3:12 pm

aklan86 je napisal/-a:Regres boš dobil za 4 mesece, dopust boš lahko (ostanek) koristil pri drugem delodajalcu, če pa ne boš dobil zaposlitve še letos, si ga pa šenkal. Glede na to, da nisi dobil odpovedi ampak ti je potekla pogodba za določen čas, mislim da delodajalec ni dolžan plačevati dopusta niti obestiti o nepodaljšanju pogodbe. Žal je pač tako.

Samo tole mi ni razumlivo; da prideš nekam na šiht in boš tam koristil dopust, ki ti je drugje ostal? Ta dopust bi moral plačat zdajšni delodajalec, če bi ga koristil. Da bo meni drugi kar plačal dopust, ki bi ga moral nekdo drug?

kamal
Novinec

Napisal/-a kamal Sr maj 09, 2012 3:53 pm

Lanski dopust moraš pokurt itak do 30.6.2012. Pri novem delodajalcu boš dobil pa sorazmerni del dopusta. Dopust se ne prenaša.
Se vidmo ko se zagledamo.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Sr maj 09, 2012 4:15 pm

Glede na to, da si kr s prve začel s vprašanji in nekimi zakoni smatram, da se niti poskušal nisi dogovorit z delodajalcem. Kaj pa on pravi?
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Sr maj 09, 2012 5:32 pm

lisko je napisal/-a:Glede na to, da si kr s prve začel s vprašanji in nekimi zakoni smatram, da se niti poskušal nisi dogovorit z delodajalcem. Kaj pa on pravi?

Delodajalec je baraba, nima niti malo človeškega odnosa. Če ti kaj to pove, da če si en dan na bolniški ni božičnice, da je marsikomu pred prazniki naredil prekinitev pa po praznikih nazaj klical....da daje pogodbe tud za sam 14 dni...., da en dan pred prešernovim dnevom reče, da to sploh ni praznik pa napiše, da se dela...ljudje pa že imeli svoje plane...predlogi pogodbe bi se naj dobili 3 dni prej...tu dobiš oboje skupaj in to 15min po zadnjem delovnem dnevu glede na prejšno pogodbo, da si skoraj 3 leta na šihtu pa nikoli na zdravniškem....plače so pa bile redne, ampak zajebava tako da groza, samo številka si, nič vredna.
V glavnem če ni po zakonu, ni varijante da bi kaj dobil, zato sem spraševal, če je kakšna zakonska podlaga.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 6 gostov