Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Obstojnost cinkanja

Napisal/-a crxdelsol Če sep 06, 2012 8:21 pm

Zdravo,
imam nek projektek za hobi, pa bi rad nekaj novega naredo... zanima me kako bi se obneslo če bi bil štel od mopeda cinkan na zlato barvo - obstojnost ? Kolega ima cinkane zavorne čeljusti in je sedaj že skoraj leto dni mimo pa je še vedno vse kot novo. Sorodnik sicer dela kjer cinkajo ampak mi nezna odgovorit glede obstojnosti v kolikor nebo nič nanešeno na pocinkano kovino (nobena zaščita).

Uporabniški avatar
srcnik
Poznavalec foruma

Re: Obstojnost cinkanja

Napisal/-a srcnik Če sep 06, 2012 8:30 pm

Zlato lahko samo hladno cinkaš, kar izpade lepše a tudi manj obstojno od vročega cinkanja.

Če boš pa dal ogrodje motorja cinkat in bo dobro nareto imaš pa pol mir kar lep čaš. Pod pogojem da nimaš na prostem celo leto parkiranega.

Če se pa kje kak konec rje pojavi imaš pa cink sprej, samo ne vem, če je tudi v zlati barvi.

Moraš pa vedeti, da če boš mel kak kovinski opilek na motorju, od bližnjega vrtanja itd. in na mokrem bo rja takoj prežrla cink.

Druga stvar se pozanimaj, kakšne dimenzije lahko največ cinkajo tam kamor misliš nesti.

Drugače pa go for it ;)

Lp

Uporabniški avatar
crxdelsol

Napisal/-a crxdelsol Če sep 06, 2012 8:35 pm

Gištel bi mi lahko pocinkali so rekli, cena je hecno nizka, efekt pri zlati pa mi je najbolj všeč ko nastane taka maurica zlato/vijolično/zeleno...če kdo ve kaj mislim. Tega sem se bal da bo tole občutljivo na takšne stvari ki jih omenjaš. Sicer ga mislim vozit samo po lepem pa še to par km na leto ampak vseeno nebi rad še 1x razstavljal zaradi bedarij, z sprejem pa je tako tako...ni to to če popravljaš potem.

Kaj pa če bi preko dal ličarju da prozorno polakira ? Nekako me pri tem skrbi kako bi se prijel lak direkt na cinkano kovino?

sixtoo
Novinec

Napisal/-a sixtoo Če sep 06, 2012 11:52 pm

Idealna rešitev za tvoj "problem" je, da zadevo cinkaš v željenem efektu, ter daš nato še prašno lakirat.
Sami več ali manj večino stvari, ki so za ven/izpostavljene raznim vremenskim pogojem/bolj obremenjene dajemo na cinkanje (od potreb in možnosti odvisno ali gre za vročo ali galvansko (hladno) cinkanje. Prašno lakirati daš lahko v vse odtenke po RAL lestvici, vključno s prozornimi laki (sijaj, pol mat in mat).

Pazi kako boš pripravil okvir za cinkanje-če boš peskal, naj bo peskano z res finim materialom (idealka bi bil suhi led, v primeru da je okvir lepo ohranjen), drugače bo po cinkanju vidna "hrapavost" površine.

No, osnove imaš, zdaj pa veselo na delo ;)

Uporabniški avatar
crxdelsol

Napisal/-a crxdelsol Pe sep 07, 2012 12:05 am

Hvala, nisem vedel da gre prašno barvat tudi prozorno. Sedaj kolebam med cinkanjem + prozorno prašno ali prašnim barvnim... Hvala za pomoč.

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Kraj: Fram

Napisal/-a grega983 Pe sep 07, 2012 7:41 pm

Mojster, zavedaj se, da votlih delov pri galvanizaciji in prašnem barvanju ne gre zaščititi.
Je pa galvanizacija pol k.... vredna, ker je to bolj kot kaj drugega le dekorativnega značaja.

Predvsem je važno,da pred galvanizavijo okvir res temeljito očistiš vse barve in rje. V nasprotnem primeru bodo rezultati :nae
Lancia Delta Hf T pa Alfa 159 SW 20v pa Alfa 33Permanent 4 pa ......

Uporabniški avatar
crxdelsol

Napisal/-a crxdelsol Pe sep 07, 2012 8:52 pm

Ja pri vseh vijakih ki jih dam cinkat ni samo dekorativnega značaja čisto tak...Vse bo peskano.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov