Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Bora1986
Nov uporabnik

Ebay-vprašanja

Napisal/-a Bora1986 Pe nov 30, 2012 11:15 pm

Preden me napadete iz vseh strani naj povem, da sem uporabil iskanje in prebral kar je blo možno o tej temi, prav tako na ostalih forumih in sem našel različne podatke, zato me zanimajo samo ta vprašanja ki jih bom navedel.
1.Davek plačamo pri nakupu iz držav ki niso v EU ali vseeno in znaša 20% vrednosti izdelka (ali + poštnine)?
2.Carina se plača pri nakupu iz držav izven EU in pri nakupu nad 150€ za vrednost + poštnino?
3.Se carina plača pri obeh primerih glede na to da gledam na ebay.de:
a) Artikelstandort: Postoffice, China in je tud prodajalec iz Hong Konga
b) Artikelstandort: Frankfurt, Deutschland, prodajalec pa spet iz Honk Konga (ni isti).
Tu me dejansko zanima od kot bo prišla pošiljka in kakšni bojo stroški povezani s tem
4. Kako se računa cena carine in pa poštnina?
5. Še kakšni napotki...?

Hvala za odgovore

Vikking
Uporabnik

Re: Ebay-vprašanja

Napisal/-a Vikking Pe nov 30, 2012 11:50 pm

1, 2, 3, 4, 5- odgovre dobiš tukaj: http://www.carina.gov.si/si/carinski_po ... eko_poste/

a, b: vprašaj prodajalca od kod ti bo poslal.

Uporabniški avatar
Mister Twister
Novinec

Kraj: kamnik

Napisal/-a Mister Twister So dec 01, 2012 10:24 am

Dajatve se plačajo če blago prejmeš izven Evropske unije.
Carino plačaš, če znesek presega 150€, carinska stopnja pa je odvisna od blaga. Ponavadi od 2 do 10% vrednosti blaga
Davek plačaš na blago, poštnino, storške nakazila in na carino(če je) in sicer 20%.
Če kupuješ na ebay.de ne pomeni da bo prišlo iz nemčije. Pozanimaj se pri prodajalci iz kje pošilja.

PS: Do vrednosti 30$ ni dajatev ;) Se mora pa carina strinjati s to vrednostjo :!:

Uporabniški avatar
HPF
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a HPF So dec 01, 2012 12:30 pm

Mister Twister ti je vse lepo objasno, jaz bi dodal samo še, 2 stvari..

Velikost dajatve, ki jo plačaš je večinoma odvisna od carinika, ki opravlja postopek. Zadnji paket, ki sem ga imel je bil 33€, pa sem bil oproščen davka, čeprav je prišel izven EU, pa sem predložil povezavo do spletne dražbe in potrdilo plačila iz paypala, kjer je bilo dobro razvidno, da je bilo več. Tako da ko kontaktiraš z njimi je boljše bit prijazen, kot pa da se dereš po telefonu ali emailu, da mu boš mamo.. če ti da za plačat davek..

Če naročuješ nekaj malega, kar je glih tolko, da boš presegel vrednost za plačilo davka, se ti splača za tak izdelek pogledat še pri nas, ker moreš potem zraven 20% davka plačati še mislim da od 3 do 5€ stroške carinjenja.

Mimogrede pa še; tam ko piše lokacija izdelka, bi načeloma moralo bit pravo mesto in država (po večini tudi je), čeprav to žal nekateri Kitajci izkoriščajo in napišejo drugo mesto.. Potem izdelek na paketu označijo kot "gift", ampak naši cariniki že dolgo več ne padajo na to :)

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR So dec 01, 2012 3:24 pm

Sem naročil s Kitajske, pa so mi 20€ carine opalili za 98€ vredno svar.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost