Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Podnajemniško stanovanje

Napisal/-a B|ind Ne mar 03, 2013 8:22 pm

Mene pa zanima ali sem jaz kot podnajemnik dolžan pobeliti stanovanje po tem ko sem se že izselil?
Negre pa tukaj za nobene ekstremne umazanije na stenah..se pa sem ter tja pozna kaj, predvsem v hodniku in v kuhinji
Bivši najemodajalec pa mi zdaj teži da naj plačam beljenje oz. pobelim sam.

Tako da prosim za kak nasvet/argument od koga ki ima več iskušenj na tem področju (pravice/dolžnosti najemnika).

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Podnajemniško stanovanje

Napisal/-a INFINITI Ne mar 03, 2013 8:27 pm

Čisto direktno - po pravilh naj bi pustil za sabo vse enako kot si prejel. Zdej pa odvisno kako občutljiv je najemodajalec.
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind Ne mar 03, 2013 9:03 pm

Po katerih pravilih ?

Gre se za to da mi je najemodajalec prikril nekaj stvari okoli sosedov (hrup) in glede stroškov (ogrevanje). Zato je nekaj slabe volje na obeh straneh.. in sem se odločil da mu nebom ustregel v vsaki njegovi želji da mu jaz obnovim stanovanje. Tako da me zanima kaj sem dejansko dolžan..po zakonu ?

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Ne mar 03, 2013 9:06 pm

B|ind je napisal/-a:Po katerih pravilih ?

Gre se za to da mi je najemodajalec prikril nekaj stvari okoli sosedov (hrup) in glede stroškov (ogrevanje). Zato je nekaj slabe volje na obeh straneh.. in sem se odločil da mu nebom ustregel v vsaki njegovi želji da mu jaz obnovim stanovanje. Tako da me zanima kaj sem dejansko dolžan..po zakonu ?

Kot ti je že nekdo pred mano povedal, dolžan si zapustiti stanovanje v enakem stanju, kot je bilo pred tvojo vselitvijo.

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind Ne mar 03, 2013 9:13 pm

Ja ok...zdaj pa še prosim da mi nekdo pove iz kje izhaja to ? Obstaja kak pravilnik ali zakon o tem ?
Ker v pogodbi ni nič..pogodba je ubistvu tisti plavi obrazec ki se ga kupi v knjigarni in se samo vpiše podatke notri.
Recimo zdaj v drugem stanovanju imam pogodbo na 6ih straneh ki jo je lastnik spisal posebaj samo za ta namen in je notri popolnoma vse navedeno v piko..kakšne imam pravice in dolžnosti.
Pa dodal bi še da on od mene zahteva da mu plačam še eno najmenino za mesec marec (čeprav nisem več notri) kao zaradi odpovednega roka.. jaz sem se s tem strinjam in mu plačal 0 eur ker je na pogodbi znesek 0€.
Torej jaz sem šel njemu zelo na roke, saj nebo rabil plačat davka zdaj pa on mene zajebava zaradi nekih pikic po zidu.

Kaj se zgodi če jaz njega prijavim ? Sem v tem primeru tudi jaz kršil kakšne zakone (glede zneska na pogodbi) ?

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Ne mar 03, 2013 9:15 pm

Če je bilo prebeljeno ko si se vselil,mora biti tudi ko se izseliš.To so kr neke osnove.

Jaz ti posodim avto z polnim tankom ti mi vrneš z praznim in to ni OK a ne.

Če daje stanovanje v najem na črno pa naj se lepo yebe in naj bo tiho da ga ne prijaviš.

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind Ne mar 03, 2013 9:29 pm

Načeloma sem nekonflikten in razumen človek ampak tukaj me najemodajalec privija na veliko in mi je počil živec !
Sem izračunal da je on utajil za dobrih 600€ davka.. torej je to precej Jupol barve. Ker tukaj se gre za cca 30m2 površine ki jo je potrebno prebeliti (hodnik, kuhinja).. ampak bolj kot samo beljenje se gre zdaj že za princip.

Ja, stanovanje je bilo prebeljeno. AMPAK glede na to koliko sem mu šel jaz na roke ko sem rekel da mi je vseeno kaj napiše na pogodbo pri znesku najemnine bi pa lahko mi šel tudi on na roko pa rekel 'jebiga za teh 10l jupola bom pa pač sam dal'.
Tako da iščem po netu pa nikjer ne najdem da bi jaz bil dolžen beliti stanovanje. Bi pa ga pobelil če bi tudi z njegove strani bile vse stvari korektne.

edit:
Berem zdaj na drugem forumu da je najemodajalec dolžan vzdrževati stanovanje (k temu spada beljenje) razen v primeru da najemnik namerno umaže stene (kar pa jaz nisem storil).

Uporabniški avatar
DiF0r
Nov uporabnik

Napisal/-a DiF0r Ne mar 03, 2013 9:35 pm

Glede na to, da ti je že v štartu nekatere stvari prikril, reči da so bile stene takšne že ob vselitvi. :)
Slika

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind Ne mar 03, 2013 9:45 pm

Dodal bi še to da v pogodbi piše:
''Po prenehanju najemnega razmerja mora najemnik izročiti lastniku stanovanje v stanju, v kakršnem ga je prevzel, pri čemer se upoštevajo spremembe, nastale pri normalni uporabi stanovanja, in tiste, ki jih je najemnik opravil v soglasju z lastnikom.''

Torej če jaz pravilno razumem odebeljeni del so rahlo umazane stene spremembe ki nastanejo pri normalni uporabi. Tukaj ne govorim o kakih flekih, barvah, flomastrih po steni ali o čem podobnem. Pač nekaj ljudi je šlo skozi hodnik, se nasloniš gor z jakno in sčasoma se sem pa tja vidi kakšni 'temnejši' del.

Uporabniški avatar
arijan
Novinec

Napisal/-a arijan Ne mar 03, 2013 9:49 pm

Ne vem kako je s tem davkom, glede na to da je napisana najemnina 0€. Pomeni da si mu ti plačeval 0€.
Ne vem koliko je v tem primeru davka za plačat :)
To govorim samo v primeru da ga ti prijaviš zaradi utaje.

Pod vzdrževanje so verjetno mišljene druge stvari, kot je oprema ali kakšne napake v stanovanju, ne pa stene. Stene si ti umazal, namerno ali ne. Same se že niso.
Če v pogodbi ne piše, kakšna mora biti stanovanje ko ga zapustiš, potem se ne rabiš sekirat glede sten, pa tudi glede marca, če ne piše da mora biti odpovedni rok en mesec mu tudi ne rabiš plačat, če nisi/ne boš bival v stanovanju. Če ti je prikrival informacije ob vselitvi, mu pa povej da naj ti povrne do tiste vsote, ki je rekel da bodo stroški in za tiste neprespane noči zaradi sosedov, potem boš pa ti prebelil stanovanje. :)

Pod te spremembe bi bolj rekel da se upošteva obraba pohištva in opreme. Tega ravno ne moreš popravit, razen da novo kupiš.

mucek
Novinec

Napisal/-a mucek Ne mar 03, 2013 9:56 pm

Poglej Stanovanjski zakonik, 2009. Če me spomin ne vara, je tam notri kar dobro opisano vse skupaj.

Lp, g

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind Ne mar 03, 2013 10:00 pm

Imaš prav glede utaje davka.. ampak to je dvorezni meč ker on od mene nemore dobiti niti eura več če mu jaz ne želim dat.
Da še dodam da najemnina za mesec januar in februar ni plačana ker čakamo poračun zaradi kurjave od upravnika. Dogovor je tak da glede na poračun ki bo cca 200€ doplačam do razlike najemnine in s tem rešimo januar.. februar pa krije varščina. Ker razen teh jebenih sten ni nobenih poškodb na pohištvu (razen stoli ki pa jih bom dal pretapicirati). V pogodbi ne piše nič razen tega kar sem napisal v prejšnem postu pa pač neki členi zakona ki pa nimajo veze s stenami. Odpovedni rok po pogodbi je 60dni, in torej naj bi mu jaz na račun tega roka plačal najemnino še za marec ki pa znaša 0€ :)

mucek, bom pogledal.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Po mar 04, 2013 9:59 am

Jaz sem tudi bil enkrat v novem stanovanju kot najemnik. Ženska je imela vse upicanjeno u nulo. Po manj kot letu dni sem kupoval svoje stanovanje drugje in sem se torej izselil. No skratka v tem časo sem tudi sam naredil kako pikico, črno odrgninico in kapljico omake po beli steni. Ko je prišel dan izselitve, sem vse lepo spucal, obrisal prah, vse u nulo. Za tiste barvne odrgnine in kake packe po steni sem pa ugotovil, da grejo izvrstno dol z navadno papirnato brisačo + čistilom za steklo oz okna :)
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Po mar 04, 2013 10:04 am

Teži zato, ker ve, da se mu na sodišče ne splača za kanto jupola. Normalna uporaba ja - za Slovence, za civiliziran svet pa je standard, da pustiš tako, kot si dobil.

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind Po mar 04, 2013 10:27 am

Ampak beljenje spada pod osnovno vzdrževanje stanovanja
ki pa je breme lastnika. Nenormalno bi zame pomenilo da bi
po steni bili odtisi čevljev ipd.
To bi bilo namerno in bi bil jaz kot najemnik dolžen beliti.

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Po mar 04, 2013 10:45 am

Uporabniški avatar
ddas
Novinec

Napisal/-a ddas Po mar 04, 2013 12:11 pm

tudi tukaj je dosti napisano

Slika

Uporabniški avatar
BoneS
Poznavalec foruma

Kraj: Moćvara

Napisal/-a BoneS Po mar 04, 2013 1:24 pm

A je lastnik prijavil pogodbo na durs? Ce ni, si jo lahk da za klobuk oz. ti nic ne more. Ce je, potem velja tako, kot so nekateri zgoraj ze omenili.
Slika

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Po mar 04, 2013 2:59 pm

kupiš jupol, prebarvata skupaj s punco in se vmes malo pohecata... :lol:

simpl.

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind Pe mar 08, 2013 7:43 pm

Haha !!

In potem hočem bit 'fer' pa zrihtam da se stole pretapicira in s kolegi prebelimo stanovanje pa mi lastnika prideta ven z izjavo da tudi zavese niso ravno tako kot so bile in pa da v kotih ni dobro pobeljeno (btw. belil je človek ki se s tem profesjonalno ukvarja) :shock: :lol:

Vglavnem ni konca v tej zgodbi očitno.. tako da sem jih obvestil da jima jaz stanovanja nebom več obnavljal in da naj se javita da uredimo s poračunom kurjave in da sem zaključil z njima.
Tako je to ko hočeš bit fer in ponudiš prst neki stari pogoltnež na drugi strani pa zgrabi roko do ramena. Pfej ! :nae
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost