Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

*URŠIKA*
Nov uporabnik

brezžična omrežja

Napisal/-a *URŠIKA* Pe jul 05, 2013 8:25 pm

Pozdravljeni!

Sem nova na področju uporabe pametnih mobilnih telefonov in wireless omrežij, so bare with me :-)

Kupila sem si svoj prvi pametni telefon samsung galaxy s3 lte, ker je bila pač ugodna ponudba, bil je cenejši od vrstnika, ki nima lte, pa nekoliko novejšo različico androida ima, vendar zdaj ugotavljam, da ima nekaj pomanjkljivosti.

Internetno povezavo z njim nameravam uporabljati izključno preko wi-fi v območjih kjer je le -ta brezplačen , vendar v specifikaciji pise, da od wi-fi podpira le Wi - Fi 802.11 b/g/n.

Konkurencni telefon, h kateremu me malo bolj vleče (s4 mini), pa podpira Wi - Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi -Fi Direct in Wi-Fi hotspot .

Na svojem telefonu sedaj sicer vidim, da wifi direct sicer ima, skrbi pa me, ker nima hotspota ...
JE LE-TA NUJNO POTREBEN ZA UPORABO BREZŽIČNIH OMREŽIJ v območjih kjer so ta dostopna brezplacno ali ne?
Kaksna je razlika med Wi - Fi 802.11 b/g/n in Wi - Fi 802.11 a/b/g/n.?

Hvala za pomoč !

U

Uporabniški avatar
danatory
Novinec

Re: brezžična omrežja

Napisal/-a danatory Pe jul 05, 2013 8:54 pm

Tudi Galaxy S3 in mislim, da vsak nov Android telefon podpira a/b/g/n ter vse ostalo - Hotspot, DLNA, Direct.

Večina ima nastavljeno wifi način na g ali pa mešano b/g/n.
Razlike med temi načini so v frekvenci ter hitrosti.

S funkcijo Hotspot ustvariš svoje Wifi omrežje preko katerega deliš 3G, EDGE... internetno povezavo, ki jo sprejemaš od svojega mobilnega operaterja.
DLNA se uporablja za komuniciranje z multimedijskimi napravami. Npr - upravljanje glasbe na računalniku, radiu preko telefona.
Wifi direct pa omogoča povezavo dveh naprav brez dostopne točke. Tako kot je to možno z Bluetooth.

Tako, da brez skrbi. S tem telefonom se lahko povežeš povsod.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Pe jul 05, 2013 8:57 pm

Kolikor gledam, imata oba modela vse to, kar naštevaš. Sicer pa dvomim, da bi to pomanjkljivost opazila v praksi. Tako da nima smisla menjat S3 LTE za S4 Mini.
Slika

*URŠIKA*
Nov uporabnik

Napisal/-a *URŠIKA* Pe jul 05, 2013 9:14 pm

Hvala obema za odgovora.
Ne vem, tako pise v specifikaciji.
Dejansko se posamezni telefoni iste znamke na razlicnih trgih (ameriski, evropski) lahko v dolocenih lastnostih razlikujejo.

Kar me pri (mojem) s3 lte moti je tudi to, da nima radia fm (ki ga je imela ze vsaka nokia) in pa mikro sim si moram zrihtat (s4 mini je nima recimo).

Kaksna pa je razlika med Wi - Fi 802.11 b/g/n in Wi - Fi 802.11 a/b/g/n.? Vem, da a podpira manjse frekvence... recimo s4 ima tudi le Wi - Fi 802.11 a/b/g/n, s3 lte pa Wi - Fi 802.11 b/g/n - je brez a.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Pe jul 05, 2013 10:27 pm

*URŠIKA* je napisal/-a:Hvala obema za odgovora.
Ne vem, tako pise v specifikaciji.
Dejansko se posamezni telefoni iste znamke na razlicnih trgih (ameriski, evropski) lahko v dolocenih lastnostih razlikujejo.

Kar me pri (mojem) s3 lte moti je tudi to, da nima radia fm (ki ga je imela ze vsaka nokia) in pa mikro sim si moram zrihtat (s4 mini je nima recimo).

Kaksna pa je razlika med Wi - Fi 802.11 b/g/n in Wi - Fi 802.11 a/b/g/n.? Vem, da a podpira manjse frekvence... recimo s4 ima tudi le Wi - Fi 802.11 a/b/g/n, s3 lte pa Wi - Fi 802.11 b/g/n - je brez a.

evo, da razložim po kmečko ( če se motim naj me kdo popravi/dopolni):

oznake a/b/g/n služijo kot načini komuniciranja naprav z brezžičnim modemom. višji kot je protokol večja je "hitrost", večja je moč signala.

primer: a = začetnik
n = profesionalec

a protokol uporablja frekvenco tudi do 5 GHZ medtem ko ostali protokoli uporabljajo frekvence v rangu 2.4 GHZ. slabost protokola "A" je da ni tako močan signal kot je to denimo protokol "B" ki je v širši uporabi.

številke naj te ne zmotijo, če boš uporabljala protokole od B naprej ... je to to. za nas preproste uporabnike ti protokoli nikoli ne bodo tako pomembni kot za hig-tech userje ( informatiki itd...).

in še nekaj...če telefon nastaviš "ročno" na protokol boš imela lahko težave z komunikacijo telefona z brežičnim modemom, ker se morata tako telefon kot modem prepoznati z protokoli.

primer: apple iphone dela zelo slabo na protokol N ( se mi zdi), medtem ko apple imac protokol N odlično prepozna, rešitev? moral sem nastaviti brezžični modem na protokol B, da bi lahko obe napravi hkrati dostopali do interneta.

radio? naloži aplikacijo in je to to in ne kompliciraj.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov