.com je napisal/-a:jaz bom zdajle kmalu absolvent arhitekture, čez leto dni pa magister arhitekture...
Ko sem jaz pred 6imi leti začel hodit na faks, je v tem ''fohu'' cvetelo... Ko sem končal prvi letnik pa BUM prišla t.i. kriza in vse se je skupaj zaustavilo...
Že leta 2010 je bilo v Sloveniji, katera ima 2mio prebivalcev, 2000arhitektov preveč... vsako leto nas konča nekje 100... pa recimo, da jih od teh 100 20 dobi službo takoj, ker so njihovi starši/znanci arhitekti...
Ostali pa kaj? ja v mercator oz. avtopralnico delat, vsak dan prek študenta/avtorsko iščejo dnevni šiht/zaslužek... z drugo najvišjo izobrazbo kar je mogoče...
ok, pustimo to...
KAM SEDAJ? - Nizozemska, Nemčija, Avstralija, Seul(J.Koreja), skandinavija...
ampak je težko it... Družina, prijatelji, kolegi, jezik...vse to pustiš za sabo... eni zmorejo, drugi pač ne...
Mene to še čaka... hvalabogu imamo doma firmo, ki dobro posluje; ampak mi je oče rekel... tu ne boš delal, ker si preveč časa študiral in imaš predobro izobrazbo, da bi tu bil... Lahko bi tu pri meni delal že od 18. leta dalje... PRAV IMA... torej je edina šansa za spodobno plačilo in čast glede na izobrazbo: tujina... so be it... je pa žalostno...
Žalostno, se morm strinjat. Arhitektura ni simpl študij, zelo malo jih je sploh sprejetih na faks. Da je pa arhitektov preveč, si pa nebi mislil.
Tkole pol razmišljaš-koji klinac si se trudu s faksom, če pol službe ne dobiš.
Pa je v mojih "mladih" letih veljalo-pojd študirat, da ne boš garal kot črnc. Da boš vsaj imel lahko dostojno življenje.
Pa se je v parih letih vse postavl na glavo. Imam še sicer malo upanja, ampak zares čisto malo, da bo čez nekaj let pri nas boljše. Če ne bo, pa z mojo spakirava pa greva. Predpogoj je, da si najdeva službe, kar za mojo ne bo problem, ker je farmacevtka. Zame gradbenika bo že težja, ampak mi ni težko prijet tudi za lopato, če bo nuja.
Tok daleč smo padl, da če imaš kredit, enga malčka doma, pa bog ne daj, da je eden od staršev brez službe-ma ne preživiš.
Tud pokojnine so takšne, da NE omogočajo dostojnega življenja zadnjih let, ki so ti preostala na zemlji. kako se boš preživel s cca 400€ pokojnine? Pa po možnosti, da moraš še v dom za ostarele? Vsi ti, ki so dočakal pokojnino, so delali za to, da bodo, ko se iztrošijo, dostojno živeli...
Ma sej, bolj kot razmišljam, bolj mi gre na bruhanje vseskup.