Malo branja:
Malo zgodovine z naše strani in zakaj se to dogaja kar se.
Naš klub je bil že aktiven pred letom 2000 uradno pa leta 2000/01. Že takrat je prirejal srečanja, dirke,... vsako leto. Mešani termini.
Od leta 2004 naprej, pa smo imeli vsako leto vedno 2. vikend v maju tradicionalno mednarodno srečanje (se pravi sedaj bo to 7 leto zapovrstjo). In za ta datum vedo tudi tujci, ki hodijo vedno in redno tudi na naša srečanja. Nikoli nismo imeli na našem šovu pod 100 vozil.
Kaj se je dogajalo: iz tega konca nas je kar nekaj hodilo na srečanja po celi Sloveniji na več srečanj (od 2002 do 2006 leta - Grosuplje, Mozirje, Ajdovščina, Koper, Ljubljana, Kranj,...) a v istem času pa na naša srečanja dejansko od Mb oz. Ce naprej ni prišel nikoli nihče (mogoče 2 avta, tujcev pa 50 kom). In z leti je bilo vedno več srečanj doma in v tujini s prekrivanjem tudi datumov, zato smo začeli mi raje hoditi več na šove v tujino. (oni so prišli k nam - mi gremo nazaj k njim, logično).Pa še boljši so bili.
No in od takrat 2007 naprej smo se začeli pomurski klubi pogovarjati o našem skupnem druženju in potem, če se bomo tako družili bomo tudi nekaj teh vozil ocenili in na koncu leta narediti zabavo in podelitev prvakom pokalnega prvenstva (bili 3-4 klubi).
Isto leto se je začelo STR prvenstvo in podani so bili tudi datumi tekem. Mi v PP SVS smo se takrat zmenili, kateri še niso imeli datumov, da naj preverijo, da se ne bo prekrivalo. Tako, da so lahko šli tekmovalci PP SVS poljubno tudi na prvenstvo STR, kateri so želeli. Se pravi nobenih zadržkov z naše strani. In nekaj jih je tudi redno hodilo, še sam sem šel na nekatere (LJ, MB,..) in se nisem nikoli pritoževal na organizacijo šova ali ocenjevanje. Š e lani sem bil na STR tekmi in nisem rekel ni mu za ocenjevanje ali kaj drugega - nisem zato tam da bom nekoga šimfal pa se kregal pa ka bi mogel pokal domov nesti. Sodniki so se tam tako odločili in pika. (več sreče prihodnjič). In nisem pisal nič slabega po forumih.
Potem pa ti dve prvenstvi:
Nam ni šlo nikoli v nos, da je STR prvenstvo (saj je bilo to kao "državno prvenstvo" in kateri imajo takšne naj avte in njim gre za naslov, hvala bogu da naj grejo na STR. Mi, ki pa pač nimamo takšnih vozil pa pridemo pač bolj občasno na te prireditve, ko nam čas dopušča.
Na naše šove pa še vedno ne prihaja skoraj nihče iz drugega dela SLO. Pa ne, da bi naj prišli na PP SVS ampak na dnevno tekmo, ki nima veze z našim pokalom. Tudi drugi klubi vzhodne slovenije imajo slab obisk iz osrednje in zahodne SLO.
A naše prvenstvo pa je začelo že nekaterim iti v nos oz. njim več to ni bilo najbolj všeč, da imamo svoje (itak ima še manjšo težo kot pa STR). Zato ne razumem, kaj-zakaj jim to ne paše.
Mi smo imeli pogoj, da lahko sodelujejo samo klubi v prvenstvu, posamezniki pa ne. Razlog je v tem, da bi se naj posamezniki včlanjevali v te različne klube in s tem krepili in pomagali klubom ter bi se s tem tudi izboljšala srečanja,... (Letos smo tu malo spremenili, tako da lahko sedelujejo tudi posamezniki, vendar če želijo biti v točkovanju morejo plačati pristop v PP SVS 50 evrov na prvenstvo, isto kot klubi (pa če je v klubu 20 avtov). - to je za tiste, ki ne želijo biti v nobenem klubu (ker potem imajo nekaj klubskih obveznosti - odgovornosti do kluba,...)
Ampak, naše prvenstvo se je začelo širiti iz leta v leto in sedaj je še nekaj več interesentov - povpraševanj.
Zakaj? ne vem očitno ni tak slabo kot se to vidi na forumih in to od tistih, ki ne razumejo našega prvenstva, ali pa niti niso bili nikoli prisotni, ali so nam pa fauš,.. Zanimivo je to, da v tem prvenstvu še noben klub ni izstopil od prvenstva oz. da naslednjo sezono ne bi hoteli sodelovati. Sedaj nas je že 8-9 klubov, ki prihajajo že tudi iz štajerskega konca in to je čez 60 vozil. In se lepo vsi med sabo razumemo. Res, da nimamo vsi vrhunskih vozil, ampak nas to ne moti, se udeležujejo vsa vozila, ker mi se DRUŽIMO, nekaj kar lepih se pa tudi da videt. Pa tudi za tiste manj poriktane so tudi kategorije.
Leta 2007 smo se mi pogovarjali z Jako (povabil nas je tudi na sestanek, da se pomenimo o datumih tekmah,..), glede prvenstev. In smo rekli, da je lahko tekma tudi pri nas za STR in bi mi potem tudi sodelovali. Potem pa je povedal je, da so že določeni datumi in tekme in da bo STR na tem koncu na Ptuju. Dobro, potem mi nimamo kaj hoditi na sestanek, če je že vse določeno in je vse fiksno. OK, potem pa nič.
Ni bilo nikakršnih zamer, bilo pa je malo čudno, da te vabi na sestanek, a bilo pa je že vse nastavljeno. No in tisto leto mislim, da je še tisto srečanje odpadlo na Ptuju, tako da ni bilo nobenega srečanje na tem koncu Slovenije.
Če bi bilo pri nas, bi pa bilo definitivno izpeljano in bi nekaj nas hodilo tudi naprej na šove STR, čeprav so vsi bili okrog LJ proti Primorski. Po drugi strani pa bi takrat spet mi najkrajšo potegnili, ker k nam bi prišlo mogoče par avtov (npr. če je 6 tekem in na eno ne grem (ker ostala so vse v okolici LJ nam je bliže) kaj mo hodil v MS) mi bi pa morali na večino iti če bi želeli imeti kak končni rezutat (mi pa naj imamo max stroške).
Na podlagi tega smo bili še bolj odločni, da imamo svoje prvenstvo (za nas navadne smrtnike) in se nam je vedno več pridruževalo (kateri so vidli point vsega tega).
In leta 2008, (podali smo datum že pred novim letom) Delali smo namreč najbolj rizičen šov našega malega kluba (2. vikend v maju kot vedno), kjer smo zakupili sejmišče v Gornji Radgoni, ki nas je stalo čez 20.000 evrov.
Smo bili v kontaktu spet z Jako (nismo zamerili glede odvijanja lanskega leta) in rekli, da lahko naredi STR in EMMO pri nas, ker imamo ogromen zakupljen prostor, za dva dni. Takrat nam je rekel, da bo on imel točno na ta datum v Ajdovščini show - prej ga ni imel nikoli. Pozneje nas je poklical, da bi mogoče on prestavil svoje srečanje. Vprašal pa nas je: če bo STR pri nas, če potem mi ne bomo imeli PP SVS. Sem rekel, mi bomo imeli PP SVS saj to nima nikšne veze in nič ne škodi STRju, ker njegovo je itak državno, naše pa manjšega ranga tak, da to nima nobenega vpliva. Tako bi bili na našem šovu dejansko 3 tekme: STR in PP SVS potem pa še Pokal šova.
In v tistem, v kratkem času nam javi, da on ne more prestaviti svojega šova. OK (že drugič nič dogovora).
Pa nam je še povedal, da smo mu ukradli ime šova (zelo podobna) avto motoshow - mi ne, prej on nam. Mi smo imeli že leta 2006 - http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... hp?t=39199 in pa leta 2008 - http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... hp?t=59699
No vseeno.
Septembra nas je potem še nekaj iz našega konca šlo v LJ na finalno prireditev in se ni nihšče nič pritoževal in nas to nič ne moti, da so tam finale ipd. (in mi smo potem tisti, ki vse pljuvamo po ostalih in mi vsem krademo ne vem kaj,..?)
Pa še vedno nisem jaz osebno nikomur nič zameril, pa nevem kako šimfal katero koli prireditev ali kaj podobnega. Ker vem, kaj je sploh organizirati kakšno koli prireditev. Vse itak ne bo nikoli perfektno in za vse.
Da si malo odpočijete od branja.
To smo še naredili januarja predstavitveni filmček: www.youtube.com/watch?v=uhOsJgpiYLg
Sedaj boste mogoče razumeli zakaj je to tako in zakaj so eni opravičeno jezni ipd. In zakaj se mi več ne obremenjujemo z STRjem
Za naprej:
Letos bomo imeli najverjetneje šov pred samim trgovskim centrom v MS (normalno 2 vikend v maju) in to v soboto, ko je v tem centru največ obiska in nam lastnik da samo v soboto to možnost.
Ni vstopnine, da bi imeli kaj od tega, ampak mi delamo nekaj še za pomurje, da se kaj dogaja, da se narod zbere, se pozabava, kaj vidi , da se druži... (ker so časi, prevsem pri nas, ko jih je ogromno brez služb in so vsi dejansko zagrenjeni, nimajo kaj počet,...) Šele potem nam je za tisto tekmovanje.
Lani je naš šov obiskalo približno 1500 ljudi, pa smo imeli drugje, na obrobju mesta in v nedeljo, ko ni bilo trgovin odprtih. Dirko Dragrace pa si je prišlo ogledat čez 3000 ljudi.
Smo skromen klub in delamo šove, ker se nekaj dogaja in ne da bi z šovom obogateli, tudi sam PP SVS je tako nastavljen, da dejansko ni noben strošek za sodelujoče. Če pa pogledamo STR pravilnik da gre denar iz vsake tekme od vsakega tekmovalca večji del STRju in ne organizatorju, kateri vse pripravit, imeti stroške s podelitvijo,... Na koncu pa zmagovalci dobijo nekaj malega na finalni tekmi (no mogoče se motim)
No pri nas v PPju pa se na koncu priredi http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... hp?t=72247 nekaj konkretnega (druženje, zabava, druženje in potem podelitev)
Sedaj pa moje mnenje glede STRja:
Super, da je. Samo moral bi biti nastavljen na boljši način. - v nadeljevanju:
Pa še to:
Lahko je več prvenstev (ne vem zakaj ene to moti) - to sploh ni noben problem. Zakaj?
Eno je glavno prvanstvo npr. STR, ki šteje za državno prvenstvo. Ostala pa so manjša in se pač štejejo po svoje in nimajo nobenega vpliva na STR.
Če imamo mi PP SVS imamo svoja druženja posledično tudi točkovanja in na koncu svojo podelitev.
Lahko imajo tudi v LJ ali Primorski na podoben način in bi imeli spet oni tam lepa druženja.
Mi imamo npr. 8 terminov pa Lj ima nekaj, pa ta se lahko prekrivajo, sploh ni problem. To so manjša srečanja in tudi slabši avti so potem lahko nagrajeni. - motivacija, da ostanejo v tej vrstah in mogoče bodo izboljšavali vozila in prihajali na STR čez čas.
Ampak STR bi pa mogel imeti posebne datume, ki se ne smejo prekrivati z nobenim drugim "manjšim" srečanjem. Teh tekem bi moglo biti točno 4+1. In to 2 izbrani srečanji na npr. zahodnem koncu (Ajdovščina+Koper), 2 na našem koncu (MS+MB) in finale npr. LJ.
NPR: da bi bila v MS seveda PP SVS tekma (se pravi za določene tekmovalce v tem prvenstvu), potem bi se še tekmovalo v STRju, (tisti ki bi to želeli) in pa še dnevno tekmovanje, (kjer sodelujejo vsi prisotni) in nima veze z nobenim prvenstvom (organizatorjev izbor).
Pa podobno npr. v kopru (če majo svoj pokal ali posamezna tekma) + ali STR tekma in tako tudi še ostale tekme.
In od teh "malih" srečanj vzhodni del bi bila npr. MS (istočasno kot je PP SVS) tudi glavna tekma, ki se šteje za STR v tem času pa ne sme biti nobena druga tekma niti "manjša" na zahodi strani. Ko bi bila pa v KP pa ne sme biti na vzhodu nobena. Potem bi bili odvisni samo od teh 5 datumov tekem (no niti ne, od 2 tekem) ker v svojem koncu imaš takrat že na svoji prireditrvi svojo prvenstvo in STR tekmo - če se razumemo.
In če tako pogledamo, potem lahko boljši avti grejo na ta glavna srečanja in še stroškov imajo vsi podobne za prihode na STR tekme.
Pa kaj bi še s tem naredili poglej. ČE je pri nas srečanje: simbolično
npr. PP SVS = 50 avtov od tega jih še gre tekmovat 15 v STR
STR = 20 (samo STR) + 15 od PP SVS = 35 avtov
in bi na srečanju bilo že zaradi odeh prvenstvev 70 različnih avtov in to brez ostalih še (40), ki bodo sodelovali samo na organizatorjevi tekmi in potem že imamo en zanimivi šov z cirka 110 vozili npr.
Lepše kot če imaš samo STR tekmo , potem pa jih je tam npr. 30-40 avtov. Zato jaz pravim, da sta lahko ti dve točkovalni tekmi (prvenstvi) skupaj na šovu. Organizatorju pa je pomembno le število.
Seveda pa more biti pravilnik STR dobro nastavljen in bi moral biti tudi pogoj sploh kdo lahko tam tekmuje in ne vsi oz. neki pogoji na kak način lahko kdo tekmuje.
Problem pa bo določiti katera bi bila ta organizatorja (2 v vzhodnem in 2 v zahodnem delu), ker v takšnem primeru bi bili verjetno vsi radi, da bi ga sami dobili. Seveda, če nebi bil spet v pravilniku določena kakšna čudna tarifa.
Mislim, da pri nas bi se že zmenili kdo bi imel (ker se med sabo razumemo in se pogovarjamo) Eno leto ta dva kluba, drugo leto ta kluba, itd (ker med nami bi bilo to na fer način narejeno)(Če kateri ne bi želel, bi pa takoj povedal in bi imel drugi klub).
Potem pa je še možnost naslednja: glede pravilnika - sistem lokacij tekem in št. bi moglo biti isto. Pravilnik bi moral imeti enake kategorije, same ocenjevalne liste pa niti ne. Avti bi morali biti vedno v isti kategoriji tako npr. na vzhodni tekmi in na zahodni potem (vsi hodijo na vse tekme) potem pa na katero mesto se uvrstijo kje in zato dobijo točke na podlagi mest in ti dajo potem končnega zmagovalca.
Se pravi če bi mi pa STR imeli iste kategorije, bi samo vrstni red teh tekmovalcev seštevali in pika.
Sodniki bi pa morali biti res res realni in fer - kar pa pri nas je težko kdo.
Tu je preveč možnosti, vendar vedno bo se našel da mu ne bo nekaj pasalo.
Vse bi se lahko dalo dogovorit samo ne na tak način kot se je do sedaj.
Za letos mislim da je že 90% za kaj takega prepozno.
Za prihodnje pa, če bi bil pravilnik STR narejen tako, da bi ustrezal oz. bi ugajal tudi naši vzhodni strani oz. klubom PP SVS, bi se mi prvo med sabo pogovorili in razpravljali ter se skupno odločili kako in kaj in če bi bolj aktivno sodelovali ter organizirali tudi tekme za STR in kdo bi organiziral,... (ker se znamo pogovorit, poslušat, odločit in ne da ena oseba tako pove in pika).
Vsi, ki sodelujejo v PP SVS pa nimajo nikakršnih prepovedi z naše strani glede udeleževanja na STR tekmah. Vsak lahko po svoji želji gre kamor hoče.
PP SVS je imel že en pomemben sestanek za nadaljno prvenstvo SVS, kjer smo že naredili novi pravilnik. Več o tem pa v kratkem v drugi temi!
Toliko za enkrat, kregajte se (ker to je slovenski hobi

Lp, Dani