Napisal/-a robiCalibra Ne jun 29, 2008 9:34 am
Že na prvem sestanku, kjer se je snoval pravilnik za STR smo se pogovarjali, da bi morala biti v sodniškem paru dva čim bolj ločena sodnika. Torej po možnosti dva sodnika iz različnih klubov (koncev Slo), tako da bi bilo ocenjevanje čim bolj objektivno in pravično. O tem smo debatirali ravno zato, da bi si ocenjevalca lahko delila mnenja in našla kompromis pri dajanju ali odvzemanju točk. Poleg tega menim, da bi avtomobile morali ocenjevati sodniki, ki se kolikor toliko spoznajo na avtomobile in vejo oceniti kaj je original, kaj samo preoblečeno ali prebarvano in kaj popolnoma predelano (za to so namreč različne točke po pravilniku, jih pa nekateri kar enačijo).
Že na kar nekaj tekmah se je zgodilo, da je avtomobile ocenjeval par (fant in njegova punca), pri čemur pa je očitno, da je punca bolj zapisnikar kot pa delilec mnenj o predelavi in strokovnosti predelave. Torej, poleg tega, da avtov ne ocenjujeta dva poznavalca avtomobilov, sta sodnika še "iz iste družine", kar je še več kot če bi bila iz istega kluba. Ne vidim kje bi lahko bilo tukaj objektivno ocenjevanje...
Z mojim komentarjem nikakor ne želim kritizirati tega sodniškega para ali ju kakorkoli užaliti, žalim samo izvedeti vaše cenjeno mnenje o tej situaciji.
Naj še povem, da ko sem ta problem predočil nekaterim, ki imajo pri tem kaj besede, mi je bilo rečeno, da ni sodnikov ki bi sodili, oz. da nihče noče soditi. Zdaj pa lahko povem, da sem tudi jaz sodnik in da me ni še nihče poklical, če bi bil pripravljen soditi.
Meni je tuning način življenja, predelovati avto mi je v veselje, zato mi je v veliko čast, če lahko sodim in delim mnenja z ostalimi predelovalci.
Če lahko na koncu dodam samo še to: take in drugačne razstave in meetingi, bi morali predelovalce vzpodbujati in jih navduševati za predelovanje svojih avtomobilov, ne pa samo gledati kje bi lahko kako točko odbili. Žal, opažam, da je vedno več razočaranih tekmovalcev in to me kot ljubitelja tuninga (in ne tekmovanj) zelo žalosti.