Področje namenjeno zbiranju znanja in uporabnih stvari! Obvezno branje za novince!
 
Uporabniški avatar
_VeNoM_
Mojster foruma
 
Prispevkov: 3086
Pridružen: Sr apr 30, 2003 12:30 am
Kraj: Lj-Krško

Vse od DeViTo izpuhu itd..

Napisal/-a _VeNoM_ Če nov 11, 2004 4:59 pm

Slika

No pa začnimo!
Predelave avtomobilov

Nekaj let za Nemčijo, Švico in Avstrijo se tudi v Slovenijo izrazito širi želja po predelavah avtomobilov. Medtem, ko so v Veliki Britaniji manj pristaši stylinga (optičnih predelav), se tam bolj posvečajo tehničnim predelavam motorja in podvozja. V Evropi je drugače. Z izjemo chip tunninga in predelav izpušnega sistema ter vzmeti gre v večini primerov za optične predelave. Vedno je odločitev o načinu predelave avtomobila stvar okusa, denarja in gotovo tudi ponudbe predelanih delov. Pa vendar predelave skoraj obvezno vključujejo zamenjavo zadnjega izpušnega dušilca, če ne celo celega izpušnega sistema.

Predelani izpušni sistemi

Tudi v časih, ko prodaja dizlov v nekaterih deželah Evrope dosega okoli 80 % prodaje novih avtov in ko postaja z njimi vred lep zvok motorja postranska zadeva, je mogoče z ustrezno uglašenim izpušnim sistemom iz motorja privabiti prijetnejše frekvence in impresivnejše decibele. Poleg tega pa izpušni sistem (v mejah dobrega okusa) s svojim zaključkom polepša videz avtomobila, kar pa pri predelavah ni zanemarljiv faktor. Znana imena izpušnih sistemov kot so Remus, Sebring, Bosi, Bosima, ipd. nudijo izpušne sisteme za večino avtomobilov na trgu, a še vedno je govora o masovni proizvodnji.

Slovenska proizvodnja

V Ljubljani pa imamo tudi Slovenci svojo malo manufakturo izpušnih sistemov, ki jo lahko prepoznate po oznaki De Vito in izvira iz imena lastnika podjetja Vitomirja Jankovca. Prednosti manufakture so predvsem v individualni proizvodnji, saj je vsak kupec specifična stranka s svojimi individualnimi željami in zmožnostmi. Na tak način lahko vsak bodoči lastnik izpušnega sistema De Vito izrazi svoje želje glede videza, zvoka (frekvence, glasnosti – seveda v mejah dopustnih norm) in nenazadnje tudi glede svojih cenovnih zmožnosti. Cene izpušnih sistemov z oznako De Vito namreč segajo od 48.000 SIT za zadnji lonec, do pol milijona za kompleten izpuh iz programa racing evolution. Izpušni sistemi De Vito se delijo na tri kategorije:

sport production (cestna različica),
racing (dirkalna različica),
racing evolution (dirkalna različica s posebnim poudarkom na pridobitvi moči in uporabi izjemno lahkih materialov - titanium).
Zgodovina podjetja

Vitomir Jankovec je svoje delovanje v avtomobilski industriji pričel v sodelovanju z avtomobilsko delavnico Mesojedec Evstahij. Izdelovali so komponente za Volkswagnovega hrošča - od poteznih žic, objemk stabilizatorjev pa vse do izpuhov, ki jih sicer ni hotel nihče izdelovati zaradi zelo natančne in zahtevne izdelave. Dejavnost se je razširila še na izdelovanje kolektorjev in drugih komponent za popularni VW buggy.

Izpuh kot tipičen strojniški proizvod je postal Jankovcu v začetku osemdesetih še posebej zanimiv, saj je za izdelavo potrebno obvladati dobršen del strojniških znanj – od preoblikovanja materialov, termične obdelave, spajanja, varjenja, obrabe materiala, življenjske dobe, do same mehanike, ki diši po bencinskih hlapih – izkoristka motorja. Leta 1984 je svojo dejavnost tako izraziteje preusmeril v izdelavo izpušnih sistemov.

Zakaj športni izpušni sistem?

Vsak zakaj ima svoj zato in verjetno se mnogi še vedno sprašujete, čemu bi si omislili športni izpušni sistem, ko pa je serijski verjetno povsem v redu? Odgovor je dovolj enostaven: športni izpušni sistemi so večinoma izdelani iz boljših materialov, imajo daljšo življenjsko dobo, so natančnejše izdelani in z določenimi drugimi prednostmi (zvok, večja prepustnost plinov – večja moč in navor – manj zadušen motor), kar seveda pomeni višjo ceno, ta pa je glavna ovira proizvajalcem za serijsko vgradnjo. Zato so serijski izpuhi pač optimirani na ugoden nivo hrupa, ekologijo, prepustnost plinov, materiale – vse to glede na ugodno ceno izdelave.

S športnimi izpušnimi sistemi se izboljša pretok plinov skozi izpuh tudi do 80 %, kar pripomore motorju k "boljšemu dihanju" in večjemu izkoristku (navor, moč). Verjetno pa je glavni razlog za nakup v lepšem zvoku, ki ga lahko pri Jankovcu "skomponirajo" po želji. Dodatna prednost je izgled, ki lahko poudari športnost avtomobila (v primeru pretiravanja pa ga tudi ustrezno skazi). Tako ponujajo različne izvedbe zaključkov izpušnih cevi, ponovno v želji po zadostitvi individualnih želja kupca. Pomemben element izpušnega sistema, ki pa ga večina ljudi zanemari, ali o njem ne razmišlja, je prihranek na teži – v primeru dirkalnih izpuhov je izpušni sistem racing s kolektorji težak samo od 8 do 10 kg (prihranek do 35 kg). Poleg lepega zaključka izpuha vsaj tisti, ki jim natančnost nekaj pomeni, znajo ceniti tudi natančno izdelavo – izpušni sistemi De Vito so varjeni s postopkom TIG v zaščitni atmosferi in obdelani do visokega sijaja. Na koncu pa se izpušni lonci še opremijo z gravuro zaščitenega logotipa. Seveda pa pri vsem omenjenem igrajo veliko vlogo ustrezni materiali.

Materiali

Osnovni material za izdelavo izpušnih sistemov De Vito so nerjaveča avstenitna jekla (znana kot prokrom, rostfrei, INOX …), ki zelo dobro prenašajo obremenitve izpušnega sistema, kot so korozija, visoka temperatura, vibracije. V dražjih nivojih izpuhov, kot sta racing in racing evolution, pa pri Jankovcu uporabljajo tudi titan in delno karbon za program exhibition (offroad motocikli, helikopter, ipd.), kakor tudi legiran aluminij. Za samo predelavo in preoblikovanje omenjenih materialov pa se uporabljajo še druge kovine in zlitine, kot so visoko legirana kaljena jekla, posebne zlitine – AMCO Bron, Berilij, posebna maziva za preoblikovanje, itd.

Pomoč pri tuningu

Poleg same proizvodnje unikatnih izpušnih sistemov se podjetje ukvarja tudi s predelavami avtomobilov v širšem pomenu: s prodajo športnih izpuhov, športnih zračnih filtrov in izdelavo reducirnih kosov (INOX) ali dovodnih cevi hladnega zraka - CAI, (INOX, titan) zanje, z izdelavo cevi za dovod zraka (INOX) nad kabino (offroad), z izdelavo pragov in zaščitnih lokov (INOX), z izdelavo dodatkov za plovila, ter nenazadnje z nasveti pri predelavah avtomobilov tako v smislu izgleda, kot predelave motorja.

Sodelovanje v avtošportu

Podobno, kot se dogaja pri avtomobilskih znamkah, je tudi v tako imenovani spremljevalni industriji, med katero lahko prištevamo tudi izdelovalce izpušnih sistemov – svoje znanje želijo dokazati tudi v avtomobilskem športu. Podobno filozofijo samopotrjevanja je ubralo tudi podjetje DeVito, ki je močno prisotno med dirkalnimi avtomobili gorsko-hitrostnih (GHD) in cestno-hitrostnih dirk (CHD), rallyu ter v offroadu.

Vizija

Ob pogovoru z Vitomirjem Jankovcem postane kmalu jasno, da ne namerava popuščati pri svojih načelih glede perfekcionistične izdelave in materialov. Tako tudi odkrito prizna, da namerava v bodoče ohraniti ali še izboljšati kvaliteto izdelkov v želji po čim večjem zadovoljstvu kupcev, ki so seveda najboljša reklama. To seveda pomeni nova eksperimentiranja in razvoj novih sistemov v stremenju po boljšem izkoristku, daljši življenjski dobi, manjši teži in seveda lepšem izgledu. Vitomir Jankovec se vsekakor lahko ponaša z veliko izkušenjami, na podlagi katerih si dovoli izjavo: "Nič ni neizvedljivo!" Pa naj si bo govora o predelanih cestnih ali dirkalnih vozilih, plovilih ali letečih sredstvih, DeVito bo še naprej ostal naslov za ljubitelje (www.devito-exhaust.com).


pa še fotke: več najdete na pagetu!
http://www.mobisux.com/album/showgaller ... 68&thumb=1

no to je pa napisal Avtor: Aleksander Praper

pobral sem pa z mobisuxa,upam da nebo kregarij!!glede kje sm pobral to :?


lp venom
 
Uporabniški avatar
McLaren
Mojster foruma
 
Prispevkov: 3059
Pridružen: To jul 29, 2003 2:19 pm
Kraj: Cela EU

Napisal/-a McLaren Če nov 11, 2004 5:03 pm

Premikam v tovarno znanja. ;)
BRUCE MCLAREN August 30, 1937 - June 2, 1970
Vrni se na Tovarna znanja Avtomobilizem.com

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost