Področje namenjeno zbiranju znanja in uporabnih stvari! Obvezno branje za novince!
 
Uporabniški avatar
adis
Uporabnik
 
Prispevkov: 8094
Pridružen: To jan 30, 2007 2:47 pm
Kraj: Ljubljana

napotki za uvoz/izvoz avtomobila iz/v držav/e članic EU

Napisal/-a adis So jan 26, 2008 10:27 pm

Vsaka oseba, ki proda novo vozilo v drugo državo članico Evropske unije (EU), mora pri tem izpolniti precej obveznosti. Najprej mora izdati račun. Davčni zavezanec, ki občasno dobavi novo vozilo v drugo državo članico EU (na primer fizična oseba), pridobi pri prodaji novega vozila, ki ga je nabavil v Sloveniji, iz tretje države ali iz druge države članice EU, pravico do vračila DDV. Za to je treba imeti primerna dokazila. Poleg tega ima zavezanec tudi pravico do vračila plačanega davka po zakonu o davku na motorna vozila (DMV). Dobavo novega motornega vozila je treba tudi prijaviti.

Dobava novih motornih vozil oziroma avtomobilov

Kopenska motorna vozila so nova, če je izpolnjen eden od omenjenih pogojev:

* ni minilo več kot šest mesecev od datuma prve uporabe (kaj šteje kot prva uporaba novega prevoznega sredstva, si prav tako lahko preberete v eni od prejšnjih številk) ali
* ni prevoženih več kot šest tisoč kilometrov.

Za dobave novih vozil velja načelo namembne države (enako kot za pridobitve novih vozil), kar pomeni, da je vozilo obdavčeno v državi kupca. Torej, ne glede na to, kdo je prodajalec v Sloveniji in kdo kupec v drugi državi članici EU, je dobava novih vozil vedno obdavčena v državi pridobitelja, v Sloveniji pa je opravljena oproščena dobava.

Podatki, ki jih mora vsebovati račun


Vsaka oseba, ki proda novo vozilo v drugo državo članico EU, mora izdati račun. Tako mora tudi fizična oseba, ki občasno proda novo vozilo v drugo državo članico EU, izdati račun, ni se ji pa treba identificirati za namene DDV.

Davčni zavezanec, identificiran za namene DDV v Sloveniji, ki proda vozilo katerikoli osebi v drugo državo članico EU (osebam, ki so identificirane za namene DDV, in tistim, ki niso), mora poleg vseh drugih predpisanih podatkov iz 34. oziroma 35. člena ZDDV na izdanem računu vpisati še:

* znamko vozila,
* tip in model vozila,
* barvo vozila,
* številko šasije,
* prostornino in moč,
* število prevoženih kilometrov,
* datum prve uporabe novega vozila, če je račun izdan po tem datumu.

Praviloma so davčni zavezanci, ki se ukvarjajo s trgovino z motornimi vozili (trgovci z motornimi vozili in preprodajalci), večino teh podatkov že vpisovali na izdane račune.

Na izdanem računu ne pozabite napisati klavzule o oprostitvi obračuna DDV, kot na primer: "V skladu z drugo točko člena 31a zakona o DDV je dobava oproščena plačila DDV."

Kot smo omenili, mora tudi fizična oseba izdati račun za dobavo novega vozila, na katerem navede:

* datum izdaje računa,
* številko računa,
* svoje ime in naslov,
* svojo davčno številko,
* ime in naslov kupca,
* kupčevo identifikacijsko številko za namene DDV, če jo ima, če je nima, pa državo kupca,
* podatke o prodanem vozilu oziroma opis vozila (znamka, tip in model, barva, številka šasije ...).

Fizični osebi na izdanem računu ni treba navesti klavzule o oprostitvi, ker ni identificirana za namene DDV.

Odbitek vstopnega DDV oziroma vračilo plačanega DDV

Davčni zavezanec, ki občasno dobavi novo vozilo v drugo državo članico EU (na primer fizična oseba), pridobi pri prodaji novega vozila, ki ga je nabavil v Sloveniji, iz tretje države ali iz druge države članice EU, pravico do vračila DDV, ki ga je plačal ob nakupu tega vozila, vendar le do višine DDV, ki bi ga obračunal ob prodaji, če prodaja ne bi bila oproščena. V vsakem primeru je upravičen največ do višine plačanega (vstopnega) DDV.

Primer: Ob nabavi novega vozila iz Hrvaške ste plačali šest milijonov tolarjev, od tega je nabavna cena (brez DDV) pet milijonov tolarjev in milijon tolarjev DDV. Isto vozilo ste po dveh mesecih prodali nemškemu kupcu za 4,5 milijona tolarjev. Ker gre za oproščeno dobavo, ne boste obračunali DDV. Če pa dobava ne bi bila oproščena, bi bil znesek DDV 900 tisoč tolarjev. Pri prodaji vozila ste torej pridobili pravico do vračila 900 tisoč tolarjev DDV.

Če bi isto vozilo prodali za 5,5 milijona tolarjev, bi to (poleg tega, da ste dober prodajalec) pomenilo, da lahko zahtevate milijon tolarjev vračila (ne 1,1 milijona tolarjev).

Za vračilo DDV morate pri pristojnem davčnem organu vložiti pisni zahtevek. Do vračila ste upravičeni le, če so izpolnjeni naslednji pogoji:

* niste identificirani za namene DDV v Sloveniji,
* gre za prodajo novega vozila osebi v drugo državo članico EU in
* vozilo je bilo prepeljano v to drugo državo članico.

Pisnemu zahtevku je treba priložiti dokazilo o:

* nakupu vozila (račun ali uvozni dokument),
* plačilu DDV ob nakupu (dokazila so lahko različna glede na to, kje oziroma od kod smo nabavili vozilo - v Sloveniji, iz druge države članice EU ali iz uvoza),
* prodaji vozila (izdan račun ali dokument o prejetem plačilu),
* dobavi vozila v državo kupca, to je v drugo državo članico EU (menimo, da bi se v zvezi s tem dokazilom lahko v praksi pojavile težave).

Glede dokazila o dobavi vozila v drugo državo članico EU ni izrecno navedeno, kateri dokument bi veljal v ta namen. V pravilniku lahko (drugje) najdemo, da kot dokazilo, da je bilo blago prepeljano v drugo državo članico EU, veljata račun in ustrezna prevozna listina, s katere mora biti jasno razvidno, da se nanaša na prevoz blaga z računa. V praksi pa bi se lahko glede tega dokazila pojavile težave, saj določba ni dovolj natančna v smislu določitve ustrezne prevozne listine.

Vračilo davka na motorna vozila (DMV)

Pravico do vračila plačanega davka daje tudi zakon o davku na motorna vozila. Davčni zavezanec (proizvajalec, uvoznik in oseba, ki pridobi motorno vozilo iz druge države članice EU) ima pravico do vračila plačanega DMV, če motorno vozilo izvozi ali dobavi v drugo državo članico EU. Pogoj za vračilo je, da davčnemu organu predložite, in sicer v primeru:

* izvoza: -dokazilo o plačilu DMV in -potrjeno izvozno carinsko deklaracijo, s katere mora biti razvidno, da je vozilo zapustilo Evropsko skupnost;
* dobave v drugo državo članico EU: -dokazilo o plačilu DMV, -izdan račun kupcu in -dokazilo o dobavi vozila v državo kupca.

Vračilo takse na obremenjevanje okolja ("ekološka" taksa)

Tako kot zakona o DDV in o DMV tudi uredba o taksi na obremenjevanje okolja zaradi nastajanja izrabljenih motornih vozil predpisuje vračilo takse, ki jo lahko zahteva:

* proizvajalec vozil,
* uvoznik vozil in
* oseba, ki je pridobila vozilo iz druge države članice EU,

če dokaže, da je bila taksa plačana in je vozilo zapustilo Slovenijo. Zato je treba vloženemu zahtevku oziroma vlogi za vračilo takse priložiti:

* dokazilo o plačilu takse,
* račun, ki je izstavljen kupcu, in
* prevozno listino, na kateri sta ime in naslov prejemnika vozila (če gre za dobavo v drugo državo članico EU), oziroma
* potrjeno izvozno carinsko deklaracijo (če gre za izvoz).

Zahtevek se vloži pri ministrstvu za okolje in prostor v 30 dneh od opravljene dobave vozila v drugo državo članico EU oziroma izvoza vozila. Pristojno ministrstvo mora vrniti plačano takso v 30 dneh od dneva prejema popolnega zahtevka.

Zavezanec za prijavo dobave novega prevoznega sredstva

Oseba, ki proda novo vozilo v drugo državo članico EU, mora vsako dobavo evidentirati z obrazcem DDV-NPS-D1 (Prijava dobave novega prevoznega sredstva iz Slovenije v drugo državo članico), ki ga mora predložiti pristojnemu davčnemu organu v osmih dneh po opravljeni dobavi. Obrazec mora predložiti torej tudi fizična oseba, ki občasno dobavi novo prevozno sredstvo, kajti po ZDDV je tudi ta oseba davčni zavezanec.

Obrazca DDV-NPS-D1 ni treba predložiti le tistemu prodajalcu, ki je davčni zavezanec, identificiran za namene DDV v Sloveniji, in je prodal vozilo osebi, identificirani za DDV v državi nakupa. Prodajo vozila pa mora evidentirati v obračunu DDV in četrtletnem poročilu.

INFO:
VIR:
http://www.finance.si/80997
AVTOR:
Nevenka Simić Mičunovič

lahko premaknete v tovarno znanja
 
Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma
 
Prispevkov: 8468
Pridružen: So mar 15, 2003 5:13 am

Napisal/-a lisko So jan 26, 2008 10:28 pm

Premikam v tovarno znanja.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)
Vrni se na Tovarna znanja Avtomobilizem.com

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost