Informacije o državah, nasveti, zanimivi kraji

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Kraj: Gorenja vas

Napisal/-a Joie de vivre! Ne dec 23, 2007 11:22 pm

V Lonelyju je izrecno pisalo, da se je treba San Marinu ogniti, ker da je prestolnica kiča z OK razgledom... Lonely zna biti snobovski, tako da je tudi SM najbrž vreden ogleda, vendar menim da je v Italiji toliko drugih stvari...

Naslednjič jo butnem na zapostavljen jug, v pokrajine Basilicata, Puglia... Še prej pa kaka bolj oddaljena zadeva, zelo me vleče Palestina/Izrael.
Zadnjič spremenil Joie de vivre!, dne Ne dec 23, 2007 11:25 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
_B3yBo_
Mojster foruma

Kraj: vrhnika

Napisal/-a _B3yBo_ Ne dec 23, 2007 11:25 pm

kar se tice kiča je pa res...
Slika

Experto
Nov uporabnik

Kraj: Sl.Konjice

Napisal/-a Experto Pe jan 04, 2008 11:29 pm

Hudiča, je bilo potrebno dolgo čakati. Ampak, ponovno se je splačalo. Ne vem, kaj me bolj pritegne, tvoji komentarji (s tistim glede boljših polovic in kompromisov se popolnoma strinjam) ali slike kot take. Upam, da bo prišlo še kaj. Verjamem, da je tudi tebi v veselje, mogoče pa razmisliš, kdaj o kakšni knjigi, da ne boš razdajal tvojih doživetij brezplačno.
Jaz se že veselim, če bo prišlo še kaj na post. LP

busman
Nov uporabnik

Napisal/-a busman Ne apr 13, 2008 9:53 pm

Eno vprašanje, s punco nameravava iti junija z avtom po italiji in na sicilijo.

Zanima me, če kdo ve kakšne so kaj cene za trajekt na sicilijo in kje se splača vkrcati. Nekje sem tudi bral, da naj bi obstajal most, oz. ga mislijo zgraditi.

Če kdo kaj več ve o tem, naj prosim pove.

L.P.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Ne apr 13, 2008 9:58 pm

busman je napisal/-a:Nekje sem tudi bral, da naj bi obstajal most, oz. ga mislijo zgraditi.

bi naceloma moral se pocakati do leta 2012 ko bi bil gotov vendar tudi s tem ne bo nic
ker je se istega leta 2006 ko so hoteli graditi italija ovrgla ta predlog bi bil pa prakticno
nadaljsi viseci most na tem planetu. Imas pa zato se vedno trajektno pot na relaciji Villa San Giovanni - Messina.

Slika
Zadnjič spremenil MacTron, dne Ne apr 13, 2008 10:30 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Ne apr 13, 2008 10:29 pm

Do mosta imajo celo neke kulturološke (??!!) zadržke, ne samo ekonomskih. Poleg tega je pri takih projektih kot vedno prisotna mafija.

Najkrajša morska pot je čez ožino - Villa San Giovanni (malce višje od Reggio Calabrie) >> Messina.
Za to pot (od LJ do Catanie) pove Michelin tole (ena smer):

Summary
Departure Ljubljana
Destination Catania
Stopovers
Date: 13/04/2008
Vehicle type: Automobile, Hatchback
Route type: Recommended by Michelin
Time and distance

Time: 16h19 including 15h19 on motorways
Distance: 1538km including 1515km on motorways
and 645km on scenic roads
Costs 219.61 EUR
Toll costs: 54.80 EUR - celotna cestnina
Petrol costs: 164.81 EUR
Road tax cost: 0.00 EUR

-----------------------

Stran, ki upravlja s trajekti čez ožino, pravi, da je dnevno 216 voženj in da sedaj prenavljajo cenik (dražijo?), tako da cen trenutno nimajo (samo za info daljša pot - Salerno > Messina (7,30 ur vožnje) 2 osebi na palubi + avto = 95 €) . Občasno poglej tu http://www.carontetourist.it/caronteita/Index.mvd

Tu je še zemljevid ožine

---------------------------

Je pa varianta, da ne greš po najkrajši morski poti, da si torej privoščiš daljšo pot, kar bi tudi znalo bit zanimivo.

busman
Nov uporabnik

Napisal/-a busman Ne apr 13, 2008 11:03 pm

Hehe, za most se mi je zdelo da ga ni, ker bi bilo najbrž kaj več govora o njem.

Pot pa definitivno ne bo najkrajša, saj imava namen si ogledat italijo po dolgem in počez.
Hvala za info, ko pa kaj več zvem, pa napišem če bo še koga zanimalo.

L.P.

Uporabniški avatar
Uribobo
Novinec

Napisal/-a Uribobo Po apr 14, 2008 6:36 am

Maš kake slike od Amalfi obale ali pa Monte Cassino? Tam je men ful lepo.

Uporabniški avatar
Denisx
Nov uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a Denisx To maj 13, 2008 11:24 am

Zelo lepo predstavljeno potovanje, tudi sam sem mislil za prvi maj z avtom iti malo po italiji -toscana, pa sem si zadnji dan premislil in sma nato z punco naredila dvodnevni izlet v budimpešto.

Uporabniški avatar
2Fast&2Furious
Mojster foruma

Kraj: Lj

Napisal/-a 2Fast&2Furious To maj 13, 2008 11:59 am

Šele sedaj videl ta opis. Pohvalno 8) Sam sem bil za prvi maj štiri dni (3noči) po Toscani (Pisa,San Giminiano,Firence,Lucca,Vinci,Chianti)...res prelepa pokrajina in znamenitosti 8)

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Kraj: Gorenja vas

Napisal/-a Joie de vivre! To maj 20, 2008 2:32 pm

Ups, čist pozabu na tole... Naj vam torej po skoraj enem letu predstavim še zadnji kos potovanja...:

Od Rima je pot vodila po AC do Neaplja, tu se atmosfera naenkrat spremeni, živahnejši promet in občutek, da te vsii grdo gledajo :lol: , pogled na Vezuv:

Slika

Pod Vezuvom se nahajajo Pompeji, tu sem bil že tretjič, a je vedno znova zanimivo, antika v živo, kot bi bile hiše stare 50 in ne 2000 let, povsod sledovi antične vsakdanjosti, lahko se nasloniš na 2000 let star šank in si predstavljaš, kako je nek Marij Klavdij skupaj z oštirjem preklinjal Jupitra in Oktavijana...:

Slika

Dokaz, da so bili Rimljani tudi osebnostno na visokem nivoju, ponujajo pompejanski grafiti, ki so glede na starost enostavno fascinantni:

Slika

Samo nekaj najbolj mastnih primerov:

Arphocras hic cum Drauca bene futuit denario. Tukajle je Arfokras dobro fukal z Drauco za 1 denarij. Najbrž napisal kaj navihan mlajši brat od Arfokrata ali pa ljubosumnež, ki je imel rad Drauco...

Virgula Tertio suo: indecens es. Virgula svojemu Terciju: potrebnež si! Virgula ni bila edina, ki jo je Tercij imel rad...

Myrtis bene felas. Mirtis, dobro fafaš! Evo, tega sem hotel videti v živo, se pozanimal kje se nahaja, ga končno našel, nato pa mi je zmanjkalo baterije, tako da se bo treba v Pompejih še enkrat ustaviti, pi*da sem bil jezen.

Imela sva že dovolj kulture in starin, zato sva Neapelj izpustila in šla naprej proti Sorrentu in Amalfitanski obali.

Nisem imel nobene predstave, kako bi to izgledalo, začudenje je bilo popolno:

Sorrento, nekoč mondeno letovišče, danes pa prej zbirališče angleške in nemške srednje klase, s fantastično lego, a omejenim dostopom do morja

Slika

Bikinke direkt 100 m pod parkiriščem:

Slika

V Lonelyju je pisalo, da v Sorrentu ni možno dobiti poceni nastanitve, vendar so se pošteno motili: 2 km od centra mesta se nahaja avtokamp z eno najlepših leg v Evropi in dovolj prostora, cena 30€ za dve osebi, sicer drago za kamp, ampak povsem dostopno za povprečnega Slovenca, tole je bil večerni pogled direkt iz šotora:

Slika

Tisti "stolp", ki se spušča proti morju, je v bistvu dvigalo med plažo in hotelom... Kamp ni imel takega lifta, bilo je precej daleč in strmo za iti peš, žena je šla skočit v vodo (meni sonce in voda ne dišita kaj prida.), jaz pa sem vmes vrgel na žar dva krmenatlca in si odprl mrzlega Morettija, kaj češ boljšega...

Kemp je imel tudi menzo z odlično ponudbo in presenetljivo nizkimi cenami, prava napolitanska pica za 5€ in pivo Moretti 0,33 za 1,80€, za 20€ sva se najedla in napila kot pujsa.

Naslednji dan pa na drugo stran hriba:

Otok Capri:

Slika

Cesta je vsekana v skalovje, ozka in vijugasta, zato 20-kilometrska pot traja več kot eno uro:

Slika

Razgledi so nepozabni:

Slika
Slika
Slika
Slika

Žal tukaj navaden motorist povsem "popuši", praktično se je nemogoče ustavit in parkirat avto, parkirišča so v teh skalah največje bogastvo. Ne preostane drugega, kot da se neprekinjeno voziš tja in nazaj. Alternativa so izleti s kombijem iz Sorrenta, tam so predvidene tudi postanki v mestecih.

Tako. Pot nazaj je bila precej ekspresne, ustavila sva se edinole v Assisiju v Umbriji. Ta dežela me je zelo presenetila, kljub relativno južni legi je delovala povsem severnjaško, urejeno, umirjeno, s posebno arhitekturo in lepo naravo, pravi skriti biser:

Slika

Prespala sva v še enem lepem kempu in se zjutraj odpravila proti domu, na zadnjo fotko sem ujel tale mrliški voz na osnovi MB CLS, brez zajebancije:

Slika

Čez dva meseca pa spet nekam odrinemo, a še ne vemo točno kam.

Uporabniški avatar
adamovc
Stalni uporabnik

Napisal/-a adamovc Sr maj 21, 2008 8:05 am

lepo, na Vezuv sta šla?

Drugače škoda, ker nista šla še nekaj kilometrov južno od obale Amalfi, kjer so po mojem mnenju eni od najlepših ostankov grško-rimske arhitekture - Paestum
Slika

Sva pa tudi midva spala v kampu na tej obali, a sva k sreči prišla v temi, tako da sva šele zjutraj videla, da sva v bistvu spala na 10m široki terasi 200m navpično nad morjem.

Uporabniški avatar
snikerson
Uporabnik

Napisal/-a snikerson Sr maj 21, 2008 11:26 am

super si to predstavo, slike so naravnost dihjemajoče

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Sr maj 21, 2008 7:10 pm

..fantastična predstavitev....moraš si res uzet čas, da vsaj tisto malo temeljito pogledaš in pofotkaš, vse itak ne moreš, sam sem bil 2x do Messine in tri/štiri dni je veliko premalo, da bi sploh kaj "odnesel" od izleta - tako pa "langzam" vzeti si čas in nekaj imet od tega.....še enkrat
:clapclap
ob prvi priliki si Sorrento ogledam.....(kdaj misliš, da je najbolj idealen čas, oz. ni več gneče?) konec septembra?

Primoz_86
Stalni uporabnik

Napisal/-a Primoz_86 To jun 03, 2008 5:45 am

Koliko stane nočitev približno (kakšna cenejša varianta)?

Bom šel verjetno letos za 14 dni z avtom dol. Enkrat sem že bil za 5 dni, pa me strašno vleče nazaj

Uporabniški avatar
4vale6
Stalni uporabnik

Kraj: Notranjska

Napisal/-a 4vale6 To jun 03, 2008 8:03 pm

Noro potovanje in odlična predstavitev! respect ;)
Vrni se na Potovanja in izleti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost