Informacije o državah, nasveti, zanimivi kraji

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če mar 26, 2009 2:20 pm

Evo, našel hrvaški zakon o pregledu na meji:
Kontrola osoba

Članak 28.

Policijski službenik pri obavljanju kontrole osoba ovlašten je:

– tražiti na uvid isprave propisane za prelazak državne granice,

– provjeriti jesu li ispunjeni uvjeti za boravak u Republici Hrvatskoj, osobito ima li putnik dovoljno financijskih sredstava i je li točna navedena svrha putovanja,

– unijeti u isprave propisane za prelazak državne granice podatke o ulasku i izlasku iz zemlje, podatke o zapriječavanju ulaska u zemlju i druge relevantne podatke,

– kada postoji sumnja u vjerodostojnost isprave za prelazak državne granice, uzeti otiske prstiju i dlanova, te druge biometrijske podatke,

– zadržati osobu u vremenu prijeko potrebnom za obavljanje granične kontrole,

– dati upozorenja i zapovijedi u cilju pravilnoga, nesmetanog i brzog odvijanja granične kontrole,

– obaviti provjeru u potražnim evidencijama,

– ako na drugi način nije moguće obaviti kontrolu, obaviti kontrolu osobe pregledom ili pretraživanjem. U smislu ovoga članka pretraživanje ne podrazumijeva pretraživanje tjelesnih šupljina.

Tale zadnji odstavek pravi, da te lahko pregledajo oz. preiščejo (brez telesnih odprtin :shock: ). Nikjer pa ne piše, da imajo te pravico sleči. Jaz smatram to kot max. pretipati osebo čez obleko, če ima npr. orožje. Ker se morajo tudi držati etičnega in moralnega kodeksa.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

BoBeR52
Novinec

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a BoBeR52 Če mar 26, 2009 2:36 pm

Se pravi da bi lahko drogo švercal v riti :D
100 ljudi 100 čudi, 100 žena 200 sisa

Uporabniški avatar
JanJ
Novinec

Napisal/-a JanJ Če mar 26, 2009 2:44 pm

Ne vem če sem kriminalista prav razumel, ampak mislim da je rekel, da če ti na meji pred pregledom poveš da imaš drogo in jo izročiš policiji (max. 20g, kao za osebne potrebe in ne preprodajo) plačaš neko kazen in basta.....Je to možno ali sem ga jaz čisto narobe razumel?
LP Jan

Uporabniški avatar
firebird
Novinec

Kraj: Ljubljana-Šiška

Napisal/-a firebird Če mar 26, 2009 2:44 pm

Moji mami so v zadnjih mesecih bivše juge na mejnem prehodu Gornja Radgona, ne samo slekli obleko, ampak ji je carinica v kirurških rokavicah celo porinila prst v danko, na koncu so se zapičili v 20 DEM,ki jih je imela v denarnci od zadnega obiska Nemčije in jih slavnostno zaplenil in našli so jih po telesnem pregledu, pa še kazen je pokasirala, tako, da šlatanje še ni kaj hudega. :evil:

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če mar 26, 2009 2:53 pm

Svašta. :shock:

Na koncu bo nekdo še povedal, da ga je naskočila blond carinica ali da ga je carinik posilil. :pop:

BoBeR52
Novinec

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a BoBeR52 Če mar 26, 2009 2:53 pm

Me zanima če bi romom to delal :D
100 ljudi 100 čudi, 100 žena 200 sisa

Uporabniški avatar
stench
Poznavalec foruma

Kraj: bilo kuda, kiki svuda

Napisal/-a stench Če mar 26, 2009 3:34 pm

sejjaretun je napisal/-a:
sašo5 je napisal/-a: zato vam vsem lahko dam le en nasvet: izogibat se velikega prehoda; samo par 100m je oddaljen t.i. "mali prehod" (zaviješ pred OMW-jevo črpalko dol in pod gradom Mokrice levo - kilometer pa si tam......vse poteka en, dva, tri....tako pri nas, kot pri hrvatih...

kako si pa preprican da je to bilo na mejnem prehodu Bregana,in ne recimo Metlika?
vem za omenjeni "mali prehod", ampak ne vem ali zena tudi lahko precka tam,ker ma vizum na 5let,tisto "osebno izkaznico"?
jaz lahko,mam drzavljanstvo

Počak malo sejjratum, v Metliki so te tako pregledali. Že prej nisem verjel, zdej pa sploh ne verjamem.
Slika

Uporabniški avatar
samo mesarec
Novinec

Napisal/-a samo mesarec Če mar 26, 2009 3:37 pm

Ja mene so na carini pregledale punce in me skoraj slekle, no jaz sem njih z očmi.
JanJ, ti se morda razburjaš po nepotrebnem, glede tistega pregleda, v kar ne verjamem, kajti nekdo, ki mu samo žepe obrnejo, naredi vik in krik, zato takšnih izjav ne jemli preresno, da so mu ženo pregledali, ker je zakrita, bi verjel, tako ..
Morda pa je sumljiva oseba, morda je imel kakšen stari greh in je zaveden v "bazi podatkov", kaj veš. Tudi na morju lani julija, smo na plaži videli žensko, ki je bila popolnoma zakrita, frajer pa v kopalkah in s pirom v roki in to je pošteno??????
Ljudje se že oglašajo samo, če jim je narejena navidezna krivica, ko pa jo posamezniki počno drugim pa je vse OK. :evil:

Uporabniški avatar
sejjaretun
Uporabnik

Kraj: Wien

Napisal/-a sejjaretun Če mar 26, 2009 3:58 pm

samo mesarec je napisal/-a:JanJ, ti se morda razburjaš po nepotrebnem, glede tistega pregleda, v kar ne verjamem, kajti nekdo, ki mu samo žepe obrnejo, naredi vik in krik, zato takšnih izjav ne jemli preresno, da so mu ženo pregledali, ker je zakrita, bi verjel, tako ..
Morda pa je sumljiva oseba, morda je imel kakšen stari greh in je zaveden v "bazi podatkov", kaj veš. Tudi na morju lani julija, smo na plaži videli žensko, ki je bila popolnoma zakrita, frajer pa v kopalkah in s pirom v roki in to je pošteno??????
Ljudje se že oglašajo samo, če jim je narejena navidezna krivica, ko pa jo posamezniki počno drugim pa je vse OK. :evil:

to je ocitno letelo name,prosil bi da se tale mesarcev post izbrise.nemores ti soditi ce je kaj posteno ali ne,v katerikoli religiji.osebno za sebe lahko reces,ne pa drugemu.
moja baza podatkov je cista,nikoli nisem mel nikakrsnih prekrskov,nikoli nisem probal drogo,alkohola niti cigaret-to me uci moja vera.ocitno mas podoben pogled na muslimane kot tisti carinik.vzemi si cas,pa preberi kaksno pametno knjigo o islamu,jasno ti bo zakaj si zenske zelijo biti pokrite.
in ce bi meni obrnili zepe,se ne bi zalil,tudi da v spodnjicah ostanem-ampak biti nag je pa cisto druga stvar,edino ce nimas sramu,potem seveda ne vidis pointa.
lepo bi te prosil da me ne napadas na ta nacin.nesmiselno je nekaj pisati napamet,najprej se informiraj ;)

Uporabniški avatar
sejjaretun
Uporabnik

Napisal/-a sejjaretun Če mar 26, 2009 4:09 pm

sašo5 je napisal/-a:predvidevam.....(take stvari se na Metliki ne dogajajo, tam če je kaj sumljivega, te komot na Obrežje vrnejo, naj se tam j.... s tabo.....)

P.S si razmišljal o tem, da bi se žena (vsaj na prečkanju meje odkrila :?: )(še prijateljski nasvet: na to znajo bit izredno alergični in od tod tudi nemile situacije)

in če sem iskren tudi povem, da mene tudi motijo te verski fanatizmi(ne glede al so katoliški, pravoslavni, muslimanski...), če si v drugi državi se drži tistih pravil, ki tam veljajo - in poznam v zagrebu zadevo, ko je (celo na intenetu kroži vozniško dovoljenje) žensko, ki zakrita vozi.......

dobro predvidevas,sem samo vprasal-na Bregani je bilo,ja.
zena se nesme odkriti,le moz in clani druzine jo lahko vidijo odkrito. To mi ne pada na pamet.v primeru kontrole,jo le zenska usluzbenka lahko vidi odkrito.
ja seveda drugace gledajo,ceprav sem rojen v slo kot on recimo.
moja zena tudi odkrita vozi,sestra tudi.mami je pa odkrita,ceprav je tudi dolzna po verskem zakonu ruto nositi-ampak ne smes nobenega prisiliti,vsak bo odgovoren za sebe.

Uporabniški avatar
Beastmaster
Novinec

Kraj: Domžale

Napisal/-a Beastmaster Če mar 26, 2009 4:21 pm

No če govorimo raznoraznih diskriminacijah na meji, pazi to....
Na A - Slo meji, carina pred Karavankami... Čisto vedno kadar sem šel kamorkoli, sem pač v zakup vzel, da me bodo zaradi imiđa mal drugače obravnaval, ponavadi je bilo treba pa prtljažnik odpret, pa ruzake spraznit in to je to, no tokrat pa je delal na A meji mlad prepotenten carinik. Mu dam dokumente, pogleda v avto in pravi zapeljite na stran, OK, pride ven mi pač v nemščini razloži ven iz avta itd, po zelo kratkem pregledu se postavi pred mene me prime za pentagram okoli mojega vratu in se začne dret "satanismus nich gut, nach kircehn gehn" js pa sam :shock: . Nato pa se je začelo, pripelje voziček, vse ven, ruzake spraznit, vsako mikico in gate odpret in strest, pretipal prazne ruzake, težil spotoma seveda da morva v cerku hodit itd, od deklice kreme odpiral, nato opazka (kokr sm šteku) "gospa se pa veliko mažete"...
No to se je dogajal sredi Decembra, valjda naju zebe pa pač prašam če se lahko oblečeva, pravi OK, vzamem iz avta cune in se oblečeva, medtem on še zmei stika po cunjah, pogleda gor midva pa v črnih ledrastih plaščih, sem mislu da ga bo pobral tok se je usrou, čemur je seveda sledil vseskozi ponavljan stavek "satanismus nich gut, nach kircehn gehn"... Nato se spravi na avto, kaj maš to ono sitn ko drek, vzame woofer ven, mebrano odšraufa prešlata notranjost itd, ko konča s prtljažnikom se loti notranjega dela, na zadnjih zicih sem imel še manjši ruzak napoljnen z čist frišnimi pečenicami za stričkota v Nemčiji, pošlata ruzak, nikol ne bom pozabil tega pogleda groze in strahu, "was is das" me je vprašal z takim tonom, da sem mislil da mu gre mal na jok (verjetno res). pa js "klobasen fur meine onkel" dobr se ni več vtikal.
Pride na prednji zic zagleda nalepko nad radijem "666" in seveda spet čist popizdu s tem da je tokrat že začel grozit z nekim, kako je satanizem prepovedan in kako bomo zdej šli na policijo in kako naju bodo ruknl iz države z prepovedjo vstopa, pa tak... Jaz takrat ene 20letnik sam faaaaaaaaak, kaj je s tem modelom narobe pa kolk bova v pi**di če se mu še bolj sname. Odpre predal na sovoznikovi strani in prva stvar ki jo vzame ven je bila prazna flaša travarice, še iz kampinga, in valjda "dej ti bom pa pihat dal pa kakšn šnapc je, je šljivovic" itd... Men je blo pa sam na misu kam me bo dej vleku. Sprazne predal in zadnja stvar ki jo privleče ven je v etui spravljen butterfly, no evo zdej pa sm ga nafu*u ko pes sem si mislil, me pogleda pa je prav potiho psihopatsko povedal "waffen, waffen, das is illegal" se mu je kr nasmejal... v tistem trenutku uleti strejši carinik ki je vse skupaj opazoval od daleč, in se nekaj pogovarjata, mu da ta mladi nož, ga ta str zarotera, odpre, zapre, odpre, zapre, model obvladu 8) vrne nož v etui ga vrže v predal in pravi ja vidva pa srečno pot. :o
Ta mali se je požrl, men pa se je odprl nov svet od veselja.
Poanta je v tem da se vedno nekdo najde ki mu nisi všeč

Uporabniški avatar
nero9
Novinec

Napisal/-a nero9 Če mar 26, 2009 4:29 pm

lih pršu iz bih, brez problemov, sam hrvat neki kao gledu, pa blo 5 štek čikov pa ni opazu :D res da so pa bli usepovsod po avtu :d

Uporabniški avatar
Dom3n
Novinec

Napisal/-a Dom3n Če mar 26, 2009 5:18 pm

Vidm da vs je kr neki k neverjamete v take preglede ... sam upate lahko da se kej tazga nebo zgodil vm, ker to SE dogaja, pa ni treba bit prov nč pametn na meji al pa se čudn obnašat.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Če mar 26, 2009 5:55 pm

firebird je napisal/-a:Moji mami so v zadnjih mesecih bivše juge na mejnem prehodu Gornja Radgona, ne samo slekli obleko, ampak ji je carinica v kirurških rokavicah celo porinila

dajte enkrat razločevat kaj dela carinik in kaj policaj :roll:

To opisano zgoraj je domena P O L I C I J E ......- da in delali so to in še delajo.....- VENDAR NIKOLI CARINIKI......

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če mar 26, 2009 10:08 pm

Kako lahko to delajo, če pa v zakonu piše da ne smejo. Pa ne bi putil nobenemu, da bi takole po meni šaril, pa če je 100x policaj.
Lahko da bi to kakšnemu znanemu preprodajalcu drog naredil, če kej šverca, ne pa običajnemu človeku in to brez naloga. :evil:

Uporabniški avatar
sejjaretun
Uporabnik

Napisal/-a sejjaretun Če mar 26, 2009 10:35 pm

Energetik81 je napisal/-a: Pa ne bi putil nobenemu, da bi takole po meni šaril, pa če je 100x policaj.

te razumem,isto bi jaz rekel.ampak ko sem se znasel v tej situaciji in ko mi je rekel da se gate slecem,sem zastal ene 15sec.najprej sem nasprotoval,pa je rekel da moram.premislil sem 3x preden sem slekel gate:
-ker je bil sovrazno nastrojen,sem pomislil ce ga nebi ubogal bi si lahko peder nekaj zlagal,in komu bi verjeli,meni ali njemu?v sobi sva bila sama
-nisem bil seznanjen z svojimi pravicami
-to je bilo zadnje kar ga je zanimalo glede pregleda in da si potem nakopljem tezave na koncu (saj je bilo ocitno da si je tega zelel,da najde vsaj eno napako) itd...

rad bi vedel kaksna je sankcija ce zavrnes da ti pregleda intimni del?peder majmunski :roll:

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Če mar 26, 2009 10:49 pm

pa si lahko vsaj zbiraš kdo ti šari po riti?

Js mam sicer zlo dobre izkušnje z obmejnimi, vedno samo kontrola dokumentov, na prehodu pa samo osebna in nič drugega.
LP Rok

Uporabniški avatar
samo mesarec
Novinec

Napisal/-a samo mesarec Če mar 26, 2009 11:09 pm

sejjaretun
nič nimam proti tebi, niti ne vem kdo in kaj si, tudi knjige o islamu ne mislim prebirat, ker imam bolj pametna opravila, govorimo o dejanjih, za katera nisem dejal, da ni res, temveč se mi zdijo malo verjetna ampak vse je možno, kot sem enkrat že napisal. Mejni organi so država zase in tam lahko počnejo marsikaj. Tisto, da ženske same hočejo biti pokrite, pa je lari fari in poglej si kdaj kakšno odajo o arabskem svetu in željah žensk, druženju, vožnji avta, iti v lokal s partnerji in ne reci zopet naj preberem knjigo. Hotel sem poudariti, da se dogajajo ženskam večje krivice, kot moškim in nikoli ne tarnajo kot mi.
Pa naj dodam še tole. Imam kar nekaj znancev in kolegov iz vaše vere, kateri kadijo, pijejo in še kaj drugega, pa se nesklicujejo na prepoved vere, da ne smejo kaditi. To je lepo, da ne kadiš, tudi jaz ne pa s tem nima nikakeršnja veze vera. Stvar posameznika, kadi ali pa ne, bojle je ne. Tisto, da bi se pritožil pa menim, da neboš dosegel ničesare, kajti četudi imaš prav in se je vse zgodilo kot si opisal, je bolje pozabiti, kot pa hoditi po sodiščih in nevem kje vse in plačevati odvetnike, kateri pa te bodo slekli v pravem pomenu do golega.

Uporabniški avatar
KrEn
Novinec

Napisal/-a KrEn Pe mar 27, 2009 2:54 am

Jst tudi nikoli nisem imel težav z prečkanjem SLO/CRO meje. Tudi prtljažnika nisem nikoli rabil odpret (starši pa zelo redko), četudi je bil avto nabito poln - sm reku da grem na morje. Res pa je, da zmeraj hodim na mali prehod pri Bregani že od rojstva... Veliko je že če si sploh vzamejo čas da pogledajo dokumente...

Hodil sem pa prek meje z Hrvaško tudi že samo z vozniškim dovoljenjem, pretečeno osebno... Najprej sem na SLO strani vprašal če je to OK, da sem pozabil, pa je rekel če me CRO spusti da ni panike... No, hrvaški policist je enako rekel, da kar se njih tiče ni panike, da problem lahko nastane le pri prehodu nazaj v SLO...

Hodim pa dol že od rojstva (v ZG) in razen kakšnih smeha polnih komentarjev, sploh ko "mervič" uveljavljaš (sploh če ga punca), ti te policaji še celo življenjsko zgodbo skozi humor povejo... :P

Tudi sicer same pozitivne izkušnje z hrvaškimi policisti (1x 128km/h na 60km/h na AC (najprej me prašu če sm normaln, pa sm reku da menda sm, pa sma se zmenla); 1x brez zadnje tablic po ZG, ker je imel kolega tablice LJ (sicer živi dol, a mu stari delajo v nuklearki in ma avto na lizing) in je lih bila rokometna tekma (SLO/CRO), pa je policaj rekel v smehu da damo še sprednjo dol in nam zaželel lep večer...)

Medtem ko sm v SLO se že kar naplačal kazni - enih upravičenih, enih nikakor NE...

Ne vem, dol se mi zdijo policaji bolj "človeški"... Pač če si do njih OK, bo le redko kaj preveč težil... (enako mami - naletela na radar s precej prekoračeno hitrostjo, ker se ji je mudilo na pogreb, pa ji je policaj sam resno rekel da bo tako prišla samo na svojega in to je bilo to...)

Tudi vprašali so me samo 1x kam grem, pa sem reku da punco pelem v ZG, pa nama je zaželel "lijep provod"...

Ne vem, take so moje izkušnje... Pa vedno čisto normalen odnos (brez kakšnihkoli prošenj z mojih strani ali poniževanja...).

Druga zgodba je meja CRO / SRB... (bil 1x) in na poti iz SRB smo bili delezni bolj temeljite kontrole (še zmeraj nič v stilu slačenja - bolj je potovalke pregledal), a to je razumljivo, saj na "beogradskom buvljaku" res lahko prosto kupiš vse živo - od pištol in šurik do malo da ne "minobacačev" (rabijo nekaj časa da ti to dobavijo)... Tista meja je pravi "šengen" in zasluženo...

LP
Ora Et Labora :?

Uporabniški avatar
KrEn
Novinec

Napisal/-a KrEn Pe mar 27, 2009 3:00 am

aja, merilo človeka pa ni knjiga s katero spi ob postelji... Zopet pa nobena fanatičnost ni dobra... Tudi kristjani - pod kar spada cel "western world", če se za to opredelimo ali ne (saj nam je to v primarni socializaciji implementirano v podzavest) imamo tudi mračne dele naše zgodovine - od inkvizicije do raznih verskih vojn...

Islam ima le malo več masla na glavi, zarad že prej omenjenega fanatizma...

A spet - inteligenten človek ne bo ožigosal človeka na podlagi vere ali kakršnekoli druge njemu neenake značilnosti/miselnosti...
Ora Et Labora :?
Vrni se na Potovanja in izleti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov