pavel
Novinec

Re: celoletne gume

Napisal/-a pavel Če okt 20, 2022 10:51 am

DX5050 je napisal/-a:
pavel je napisal/-a:Sem pa starejši, bolj umirjen voznik in ne preizkušam več, kje so meje oprijema.

Krasen argument... Sploh za takrat, ko ti npr. pred avto skoči kakšna srna. :roll:

Ne razumem kakšno vezo ima umirjena vožnja s srno, razen te, da ima srna več možnosti za preživetja. Sem bil pa 20 let poklicni voznik in vsaj približno vem, kaj je meja oprijema. LP

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Pe okt 21, 2022 12:15 am

edit mod
Predhodni post se NE citira

Mogoče je mislil, da če bi hitreje vozil, bi srna skočila za avto namesto pred njega :D :DDD
Nekaterim pač ni jasno, da je potrebno vožnjo prilagajat razmeram. Ne samo gumam in vremenu, je še ogromno drugih faktorjev.
V glavnem kupujem srednji cenovni razred gum, običajno še nižje. Še nikoli nisem imel prometne, nikoli nisem zletel iz ceste, ne čutim nobene panike ali fustracije zaradi poceni gum, ne oviram prometa (prej drugi ovirajo mene).
Če ne znaš vozit, te ne reši niti top guma.

megane16v
Nov uporabnik

Napisal/-a megane16v So okt 22, 2022 4:46 pm

HitriZajcek je napisal/-a:Pri nas tudi dilema kaj narediti ... zdaj bi bilo treba kupiti nove za čez zimo, pa potem raje menjati letne/zimske na ~4 leta ali namesto tega raje celoletne na dve leti? Vozakanje predvsem po Ljubljani par km dnevno, občasno kakšna daljša pot ranga 100-800 km v eno smer, 5-10 tisoč km na leto, Dimenzija je 235/60/R18.
Vzameš dobre celoletne in jih imaš za 3-4 leta pri 10.000 km letno. V snegu pa po pameti

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Ne okt 23, 2022 1:34 pm

Vedno se vozi po pameti.

leon_dobnik
Novinec

Napisal/-a leon_dobnik To okt 25, 2022 3:42 pm

Na obeh praktično novih vozilih imamo celoletne pnevmatike (Continental AllSeason Contact). Na vsakem servisu obrnejo kolese in to je to. Meni se ne ljubi vsake pol leta hodit po gume, furat naokoli tere plačevat pregrešno drago menjavo. Ko se gume iztrošijo, kupim druge in problem rešen. Pri 20 colskih platiščih je cena menjave absurdna, zato smo tudi šli v celoletne pnevmatike. Kamot. Ko je sneg, je pa avto vedno parkiran, tudi če imam zimske gume gor.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron To okt 25, 2022 5:47 pm

Če si dnevno odvisen od avta, ne glede na vreme, je vsekakor prava izbira 2 ločena kompleta gum. Tudi nič kaj dražje ne pride (na dolgi rok), seveda v neki normalni dimenziji. Platišča dobiš dokaj poceni (rabljena, jeklena ali celo ALU, za ceno 2-4 montaž), gume pa tudi držijo dlje, ker jih pač ne voziš celo leto. Ker ja, cena montaže je postala pregrešno draga :shock: Pa še boljše se vozijo letne / zimske, ker celoletne so, kakor koli obrneš, še vedno kompromis.

ČE pa nisi odvisen od avta in si lahko privoščiš, da je parkiran, če razmere niso najboljše, potem pa ja, so celoletne gume verjetno čisto OK.

scott
Novinec

Napisal/-a scott To okt 25, 2022 7:48 pm

pri strošku za še en komplet je treba dodati še 4 senzorje kar tudi ni poceni,jaz imam trenutno na avtu že nekaj dni zimske ,,in jih bom vozil to zimo in še do druge zime da jih znucam,,potem pa grem na celoletne,,saj mi zaradi penzije ne bo treba nujno vsak dan v sneg,

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Sr okt 26, 2022 7:43 am

Lahko si odvisen od avta, pa narediš bolj malo km (povprečen slovenec naredi 12k km letno). Potem računaj, da boš z zimskimi naredil 50k km v 10 letih, bodo prej stare kot pa izrabljene.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

meganer
Uporabnik

Napisal/-a meganer Sr okt 26, 2022 9:09 am

Jaz bom dal tudi naslednje celoletne ....

Ker 50eur za premontažo gum pa ne mislim dajati ...

Jih en kur. Gleda .....

meganer
Uporabnik

Napisal/-a meganer Sr okt 26, 2022 10:24 am

2.5 leta nazaj me je na Vrhniki na avtotrade .... Opilil k vola ....

Mislil da je bilo 65eur za 17" .... 4 gume premontaža.

Tja ne prestopimo več praga .......

leon_dobnik
Novinec

Napisal/-a leon_dobnik Sr okt 26, 2022 11:12 am

leon_dobnik je napisal/-a:Na obeh praktično novih vozilih imamo celoletne pnevmatike (Continental AllSeason Contact). Na vsakem servisu obrnejo kolese in to je to. Meni se ne ljubi vsake pol leta hodit po gume, furat naokoli tere plačevat pregrešno drago menjavo. Ko se gume iztrošijo, kupim druge in problem rešen. Pri 20 colskih platiščih je cena menjave absurdna, zato smo tudi šli v celoletne pnevmatike. Kamot. Ko je sneg, je pa avto vedno parkiran, tudi če imam zimske gume gor.

Če maš prostor za gume in če imašmajhno dimezijo - jaz ne morem dat manj kot 20" na avto, jekleno platišče ima pa pro 20" tudi ceno :( + senzorji + jebarija. Ne hvala, celoletne to je to.

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Sr feb 19, 2025 6:25 pm

Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Napisal/-a limas Sr feb 19, 2025 11:32 pm

Vsako leto nas prestrašijo tri snežinkice in zaradi tega se vsakega 15. novembra prebudi čredni nagon glede menjave gum.
Jaz sem že dolga leta na letnih gumah, če je napovedan sneg pa ne rinem na cesto. Javni prevoz reši vsak problem. Verige v prtljažniku pomenijo skladnost z odločbo o zimski opremi.
Zimske gume so must have za hribovce, Koroško ali alpske predele, za ostale pa nepotreben strošek. Stran vržen denar v časih ko je vsak evro pomemben.

MORDOR
Novinec

Napisal/-a MORDOR Če feb 20, 2025 8:53 am

Limas ne gre samo za snežinkice. Ko boš ti na suhi cesti pri -10 ko bo tvoja guma trda na enem od senčnih rahlo poledenelih križišč meni v rit priletel se ne bova lepo gledala. Zaradi take miseljnosti so nesreče pozimi. Sandali so za poletje.
Življenje ni praznik,ampak delovni dan!

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Kraj: Dolenjska

Napisal/-a jack86 Če feb 20, 2025 9:11 am

Kaj pa kontra, zimske gume vozis 2 leti in jih menjas za nove?
Torej, zimske uporabljas celo leto..

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Če feb 20, 2025 9:42 am

Vsak ima svoje okoliščine in rešuje po svoje. Jaz ne bi zaključeval tako črno/belo.

Moje mišljenje:
- res je, letne so pozimi trde, niso pa ravno neprimerne, v kolikor voziš "nezahtevno".
- najbolj mi je pomembna globina profila, ker je pozimi več luže, je pa zanimivo, da imajo sodobne letne tudi orenk široke vzdolžne kanale
- res je, letne nimajo izrazitih prečnih kanalov in lamel, ampak smatram, da za "nezahtevno" vožnjo to ni odločilno

Vsekakor pa, več rezerve (defenzive) ko imaš med vožnjo, manjša je šansa da gre kaj narobe. Preseneti pa te lahko vse, tudi če imaš pozimi top šit zimske gume in "presenečenje" na vozišču. Ampak v tem primeru si maksimalno poskrbel, da do nesreče ne pride.

Da se razumemo: ne delam toliko kompromisov ker imam hvaležno 15 col dimenzijo in imam poleti letne, pozimi zimske.

Verjamem pa, da stroški najbolj bolijo tiste z velikimi colami. Kar ponavadi pomeni zmogljiv avtomobil in ne ravno "nezahtevna" vožnja.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
slemarko
Nov uporabnik

Napisal/-a slemarko Če feb 20, 2025 10:06 am

Zimske se poleti precej hitro obrabijo, sploh na avtocesti nad 110. Pa računat moraš na daljšo zavorno pot tudi po suhem in slabši vodljivosti. Čeprav po drugi strani sem enkrat nekje prebral, mislim, da je bil članek od Goodyear, da se letne gume pozimi na suhi mrzli cesti hitreje obrabijo kot zimske na topli poletni cesti. Kakorkoli, jaz že vsaj 25 let prakticiram sistem z dvemi seti gum, imam letne gume na alu in zimske na jeklenih, eno leto kupim set ali letnih ali zimskih, drugič pa obratno. Enkrat montaža, enkrat centriranje in sem dober za 4-6 sezon (letne manj, zimske več). Je definitivno najbolj poceni in najbolj varno, izogneš se jesensko pomladni gužvi pri vulkanizerjih, ker gume eno po eno z dvigalko zamenjaš sam, kjerkoli, kadarkoli. To sem naučil tudi sina, da si to uredi sam na svojem avtu, pa nima v tujini ne garaže, ne znanja in ne želje po šraufanju, eno po eno kolo si prikotali iz kolesarnice in zamenja, tako da nobenih izgovorov v smislu nimam garaže, nimam dvigala itn. Edino kar je, ko zimske prilezejo v sezoni do 4mm, jih pomladi ne zamenjam, ker mi je škoda vreči pol gume stran, jih pač tisto sezono skurim poleti in grem jeseni (pred gužvo) direktno na nove zimske, pa še takrat niso zakonsko do konca zrabljene. Tako da s tem sistemom obiskuješ vulkanizerja zeeelo redko (in posledično mu pustiš zelo malo denarja :D ). Seta dveh gum nimam edino na Dodge Durango, ker ga rabim zelo malo (hobby car, od 500-1000 km letno), tu imam terenske celoletne pa ko sem jih kupoval, sem pogledal še, da imajo simbol snežinke gor, da bodo nemci zadovoljni (zakonsko obvezno), pa v prihodnje bo verjetno še tudi kakšna druga država temu sledila, pač lupljenje populacije.
Kar se pa tiče velikih col in jamranje s stroški - ja zdaj smo pa tam, kar bo večina vulkanizerjev potrdila - z najbolj kvalitetnimi gumami so opremljeni avti nižjega cenovnega razreda, medtem ko se zmogljivi in dragi obuvajo v kitajsko sranje, je pač zmanjkalo za gume, samo da se zadosti predpisom ali drugače povedano, zajeli smo z preveliko žlico.
"MOPAR Magnum 360 sound... ...no stereo needed..."
1994 Fiat Tipo 1,8 i.e.-prodano, 1996 Bmw 318 ti compact-prodano, 1999 Bmw 323 ti compact-prodano, 2002 Citroen Berlingo 1.6 16v-prodano
1996 MB C200 aut, 2000 MB C180, 2002 Dodge Durango 5.9 R/T, 2007 Jeep GC 3.0 CRD, 2008 Peugeot Partner 1.6 16V

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Kraj: Dolenjska

Napisal/-a jack86 Če feb 20, 2025 10:26 am

To je to. 2 seta pnevmatik s platisci in se resen za naslednjih nekaj sezon. Pa varen si na cesti, kar je bistvo vsega.
Letne gume po zimi so hrenovka.
Zimske gume poleti pa kamen.

Kohec
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kohec Če feb 20, 2025 10:41 am

Se strinjam s predhodnikoma. Tudi sam prakticiram dva kompleta za avto in to pri vseh avtomobilih v familiji. Cenovno ni velike razlike, kot če bi dvakrat na leto čakal pri vulkanizerju, ali pa se vozi samo z letnimi ali pa zimskimi gumami.
Tudi sam sem opazil, da na drage avtomobile natikajo najslabše gume. Za njihove lastnike je pomemben imidž, bahanje pred prijatelji - za gume pa ni denarja.
Imam znanca, ki ima tudi takšno miselnost. Vozi BMW, za dobre gume pa mu je škoda denarja in se vozi z zimskimi gumami.
Kompromis je edino celoletna guma.

Uporabniški avatar
whitee
Uporabnik

Kraj: Kozje

Napisal/-a whitee Če feb 20, 2025 12:39 pm

Jaz tudi ponavadi prakticiram dva seta, tudi doma pri starših se to dela že od nekdaj. Odkar pa sem imel dva avtomobila, pa je bil samo en na zimskih. Pa ni nobenih težav tudi z letnimi pozimi. Je pa res, da moraš biti z glavo pri stvari in vedet, kdaj na cesto.
Lani sem recimo dal zimske šele decembra, pa jih dal dol februarja, ker se mi je bilo enostavno škoda vozit po novih zimskih gumah pri stopinjah 5-10 čez dan.
Imam pa letos "zimski" avto na celoletnih, neznanega proizvajalca, vendar z dovolj profila. Je prišlo z avtom vred, pa sem rekel, da bom poizksuil. Tudi po snegu grejo, ravno sedaj zadnji sneg sem šel malo preizkušat, pa gre kar lepo, enako, je pa treba biti bolj pozoren. Tako, da če se ne bi naveličal letnega in zimskega kompleta, bi definitivno kupil dobre celoletne (Michelin, GoodYear) pa je mir. Za tako zimo, kot je današnje čase, je to super izbira.

P.S: tudi z letnimi gre po snegu, že probano, tudi v prometu 3x. Varnostna razdalja se pač temu prilagodi. Da malo podkurim. :twisted:
Vrni se na Aktualno področje: Zimske pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov