scott
Novinec

Celoletne gume

Napisal/-a scott Po jun 22, 2026 10:46 am

Ali kdo vozi celoletne gume Kumho,in kako se obnesejo

Uporabniški avatar
Kukec
Stalni uporabnik

Re: Celoletne gumr

Napisal/-a Kukec To jun 23, 2026 11:16 am

V suhih zimah in hladnih poletnih dneh ok, ostalo katastrofa. Avto mazda cx-5.
Za kak manjši avto, ki ne vidi avtoceste ali zelo redko, ter ovinkastih hribovitih cest, bi jih še vzel, drugače pa pod nobenim pogojem(nobene znamke celoletnih)

meganer
Uporabnik

Napisal/-a meganer To jun 23, 2026 12:17 pm

Imam na kombiju. Nisem pa.siguren Kukmkho al Nexen.

Naslednje bodo zpoet, in na osebni avto ko bom oboje "zlizal" gredo tudi celoletne.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To jun 23, 2026 7:22 pm

Že nekaj let vozim s celoletnimi gumami in bom še naprej. Zadnje dve leti Kumho.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

mevden
Uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Napisal/-a mevden To jun 23, 2026 8:06 pm

Meni se pa ne zdi da se kaj profitira s celoletnimi. Saj tudi stanejo 2x več kot pa če bi posamičen set za določeno sezono. Edino pri menjavi,ampak itak je treba rotirat in pa nikol pravi občutek z njimi. Mogoče res za nekoga ki dela 5.000km letno.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl To jun 23, 2026 9:30 pm

Ko sem se jaz letos odločal, se sicer nisem odločil za celoletne, so pa cene bile podobne (primerljive) letnim ali zimskim.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Sr jun 24, 2026 6:06 am

Vsak ima svojo računico.

Jaz bom naslednjič vzel celoletne iz več razlogov:
- mile zime, ne smučam, nimam intervencij sredi noči v primeru snežnega meteža
- letno prevozim 15-20.000 km, doslej prakticiral ločen zimski in letni komplet gum - gume zastarijo/postanejo trde preden izrabim profil do konca (oba kompleta)
- nisem pristaš tega, da bi se pozimi "šlepal" z letnimi + verige v prtljažniku

Četudi so celoletne malce dražje, mi je dodaten plus to, da jih lahko - glede na moj način vožnje in kilometrino - izrabim v roku 2-3 let v enem kosu še preden postanejo trde. In potem grem po svež komplet.
Vsako leto 2x pa spremljam obrabo, da rotiram spredaj-zadaj, pa preverjam enakomernost obrabe če je vse ok.

Vsekakor, v kolikor bodo zime naenkrat postale obilne s snegom in nizkimi temperaturami, bom prešaltal nazaj na dva kompleta. Le zakaj se mi to zdi malo verjetno...
Človek brez problema, to strašna je stvar!

scott
Novinec

Re: Celoletne gume

Napisal/-a scott Sr jun 24, 2026 10:24 am

Spraseval sem predvsem o celoletnih KUMHO gumah,ker se mi zdijo na mimovrste precej ugodneje kot naprimer Continental in ostale.

Tommaazz
Novinec

Napisal/-a Tommaazz Sr jun 24, 2026 4:10 pm

Firediver je napisal/-a:Vsak ima svojo računico.

Jaz bom naslednjič vzel celoletne iz več razlogov:
- mile zime, ne smučam, nimam intervencij sredi noči v primeru snežnega meteža
- letno prevozim 15-20.000 km, doslej prakticiral ločen zimski in letni komplet gum - gume zastarijo/postanejo trde preden izrabim profil do konca (oba kompleta)
- nisem pristaš tega, da bi se pozimi "šlepal" z letnimi + verige v prtljažniku

Četudi so celoletne malce dražje, mi je dodaten plus to, da jih lahko - glede na moj način vožnje in kilometrino - izrabim v roku 2-3 let v enem kosu še preden postanejo trde. In potem grem po svež komplet.
Vsako leto 2x pa spremljam obrabo, da rotiram spredaj-zadaj, pa preverjam enakomernost obrabe če je vse ok.

Vsekakor, v kolikor bodo zime naenkrat postale obilne s snegom in nizkimi temperaturami, bom prešaltal nazaj na dva kompleta. Le zakaj se mi to zdi malo verjetno...

Točno to, tudi zato sem sam pred dnevi na novi avto dal celoletne Continentalke, cenovno pa so itak toliko kot letne. Me pa edino malo skrbi, ker so široke (EV z 235 in 255 19 pnevmatikami), da v snegu ne bom nikamor prišel :D ...ampak moram poskusit, sicer pa glede na to, da več kot ene par dni ne bo s snežno odejo ne bi smel biti problem.
2002 (2007-2008) VW Polo 1.4MPI; 2008 (2008-2011) Renault Megane Grandtour 1.6 16V; 2011 (2011-2017) Peugeot 508 SW 1.6 THP; 2017 (2017-2021) Mazda 3 G120; 2021 Mazda CX-30 G150 (2021-2026); 2026 Škoda ELROQ Easy (27MY);...

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Sr jun 24, 2026 11:01 pm

Tezko razumem, ko ljudem ni problem dat par 10 tisoc evrov za avto, potem se pa zatakne pri gumah. Zadnjic mi kolega jamra, da rabi 4x4 pogon, ker mu 150 konjski avto stalno vrti v prazno - vozi pa celo leto top zimake...Vem,da je govora o celoletnih, ampak tudi tukaj govorimo o kompromisu.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Če jun 25, 2026 2:45 am

Ni treba težko razumeti, meni se ne gre toliko za varčevanje kot za smiselnost pravih zimskih gum v takih milih zimah, pri tako malo prevoženih kilometrih, da mi gume prej otrdijo od starosti kot pa jih izrabim.
Drugi aspekti glede "slabše" zmogljivosti celoletne vs. letni poleti me ne ganejo, ker nimam hudo zmogljivega avta (skromnih a uporabnih 125KM), pa tudi ne vozim agresivno. Če bi, bi performanse gume dal na prvo mesto.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Če jun 25, 2026 7:32 am

Meni je pa na prvem mestu oprijem, pa ni važno kakšen avto imam. Sem imel tudi P206 z 75 konji, ampak pri gumah ne odstopam. Pri novejšem avtu sem tudi že prodajal praktično nove gume, ker pač niso bile to to, pa so bile Vredestein.

Kar se pa celoletnih tiče, z njimi nimam izkušenj. ČE bi že tuhtal zame, Michelin, Continental ali Goodyear. Drugih nebi niti povohal, ker sem že kar nekaj ocen prebral na netu in so vedno kompromisi. Pri oprijemu na mokri in zasneženi cesti pa teh nočem oz. jih mora biti čim manj.

Ampak vsakemu svoje. Nekateri imajo za novega BMWja, nato pa neke čunga lunga gume na avtu ...

danci1973
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a danci1973 Če jun 25, 2026 8:36 am

Test iz 2025 - najboljša celoletna pnevmatika je pri zaviranju na suhem iz 130 km/h imela še 40 km/h, ko sta dve najboljši letni že stali.

gume_zaviranje.jpg

To je skoraj vse, kar je treba vedet o celoletnih pnevmatikah.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Če jun 25, 2026 9:05 am

Saj to je pričakovano, da so celoletne kompromis. In zavorni poti (oz. vsaj reakcijskemu času) je namenjena razdalja med vozili med vožnjo.
Si pač voznik zahtevnejše sorte, ki so mu performanse na prvem mestu.
Nekako tako, kot je fama glede avta moči 300KM boljše od 100KM, da "potegne", ko je treba "rešiti situacijo". Torej je vse manj od 300KM bolj rizično v reševanju situacij.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Če jun 25, 2026 9:14 am

najboljša celoletna pnevmatika je pri zaviranju na suhem iz 130 km/h imela še 40 km/h, ko sta dve najboljši letni že stali.

to se sliši kot informacija, podana za razne facebook mamice. Imamo kakšen bolj tehnični podatek? Razlika v koeficientu trenja v %? Nekaj bolj realnega kont neki senzacionalistični 24ur.com naslovi
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
Speedfighter
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a Speedfighter Če jun 25, 2026 9:33 am

Kar se tiče zgoraj navedenega testa - to so meritve pri ekstremnem zaviranju, kar je pri povprečnem uporabniku redko, če sploh kdaj.
Po drugi strani je enaka razlika med navadnimi in športnimi zavorami, med reakcijskim časom enega in drugega posameznika itd.
Celoletne gume so za povprečnega uporabnika z normalno dinamiko vožnje čisto ok kompromis, ki ne ogroža nikogar-moje mnenje.

danci1973
Uporabnik

Napisal/-a danci1973 Če jun 25, 2026 10:44 am

Blinder je napisal/-a:
najboljša celoletna pnevmatika je pri zaviranju na suhem iz 130 km/h imela še 40 km/h, ko sta dve najboljši letni že stali.

to se sliši kot informacija, podana za razne facebook mamice. Imamo kakšen bolj tehnični podatek? Razlika v koeficientu trenja v %? Nekaj bolj realnega kont neki senzacionalistični 24ur.com naslovi

To so pač izmerjena dejstva, iz katerih si lahko % razliko v povprečnem koeficientu izračunaš sam (ali prosiš kakšnega osnovnošolca, ki je uspešno zaključil 8. razred in ima še svež spomin na osnove fizike).

Tu pa je povezava na celoten test, da boš lahko potem 'zmagoslavno' ugotovil, da razlika na mokrem ni tako velika (a še vedno sta dve letni pnevmatiki znatno boljši od najboljše celoletne).

Speedfighter je napisal/-a:Kar se tiče zgoraj navedenega testa - to so meritve pri ekstremnem zaviranju, kar je pri povprečnem uporabniku redko, če sploh kdaj.

Saj takrat so te razlike pomembne, še posebej za 'povprečne' uporabnike, ki ne gledajo več kot 15 metrov pred svojim nosom in mislijo, da ker vozijo 'počasi', se pa njim ne more nič zgodit.

Celoletne gume so za povprečnega uporabnika z normalno dinamiko vožnje čisto ok kompromis, ki ne ogroža nikogar-moje mnenje.

'Normalna dinamika vožnje' nima nobene veze - gre za nepredvidene, krizne situacije, ko se je treba ustaviti v čim krajšem času.

Ampak vidim, da 'povprečni' uporabniki pač ne morejo razumet, da so pnevmatike tiste, ki določajo najkrajšo možno zavorno pot, ki se z boljšimi pnevmatikami zmanjša ne glede na vse ostale izhodiščne parametre - tudi če se voziš 30 km/h, se boš z boljšimi pnevmatikami ustavil prej kot s slabšimi - to pa je lahko razlika med tem, da nekoga samo prestrašiš ali pa da ga zbiješ.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Če jun 25, 2026 11:10 am

Jaz kot povprečni uporabnik razumem tvoj point in ti pač daješ best of the best gume gor, ker je samo najbolj zmogljiva (varna) guma dovolj dobra zate. Ker ti najkrajša zavorna pot pomeni edino denarja vredno gumo.
Meni je dovolj varna guma srednji razred znanih znamk, kitajskih ne gledam. Jebiga, imam nižje kriterije.

Mimogrede: Se ti je kdo s slabšimi gumami že nabil v rit, ker si ti imel zelo varne gume s kratko zavorno razdaljo?

danci1973
Uporabnik

Napisal/-a danci1973 Če jun 25, 2026 5:13 pm

Firediver je napisal/-a:Mimogrede: Se ti je kdo s slabšimi gumami že nabil v rit, ker si ti imel zelo varne gume s kratko zavorno razdaljo?

Ne.

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Če jun 25, 2026 8:00 pm

Sam se imam za povprecnega uporabnika, ki si nekako predstavlja, kaj je dober in kaj slab oprijem. 15 let nazaj, ko sem se z zimaki v fiat puntu brez ESP peljal na morje in je bilo potrebno na AC zavirati v sili...imel sem polne hlace in takrat sem si obljubil, da nikoli vec. Ampak vsakemu svoje. Imam kolege, ki furajo 350 KM stroje na celoletnih...
Vrni se na Zimske pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov