V katerih gumah je vaš jekleni konjiček obut

Bridgestone
31
7%
Continental
25
5%
Debica
8
2%
Dunlop
43
9%
Federal
2
0%
Fulda
28
6%
Goodyear
109
24%
Hankook
7
2%
Kleber
10
2%
Kormoran
11
2%
Kumho
16
4%
Lassa
2
0%
Michelin
26
6%
Nokian
16
4%
Pirelli
13
3%
Sava
104
23%
Toyo
6
1%

Skupaj glasov : 457

Uporabniški avatar
trust
Stalni uporabnik

Kraj: Nad Žirmi

Napisal/-a trust Po okt 27, 2008 12:20 am

Je dat bolje, čez zimo gor 185 ali 175, samo bom vrjetno gume mel še spomlad gor

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Po okt 27, 2008 7:45 am

trust je napisal/-a:Je dat bolje, čez zimo gor 185 ali 175, samo bom vrjetno gume mel še spomlad gor

Na splošno je že znano ,da je za zimske razmere najbolje imeti čim ožje pnevmatike, zaradi več fizikalnih razlogov.

gogocak
Novinec

Napisal/-a gogocak Po okt 27, 2008 8:34 am

Jaz sem obul moj konjiček v goodyear ug 7+. Sem jih mel skozi za zimske in tudi naprej jih bom mel.
Vendar morem rečti, da sem tokrat z servisom razočaran kot še nikoli.

Kot prvo poturil so mi lanske gume-pa nisem hotel delat preveč pizdarije.
Kot drugo-dve gumi sta bili povsem ukrivljeni in nista šli na felne-tle sem že bolj povzdignil glas in so mi ju zamenjali z drugimi dve.
Kot tretje-popizdo sem totalno ko mi je tip dar račun za montiranje gum 35 evrov :evil: :con Pa kaj je stabo človk-dam 350 evrov za nove gume pri njih in mi tip zaračuna montažo-fak noooooooooooooo

Uporabniški avatar
trust
Stalni uporabnik

Kraj: Nad Žirmi

Napisal/-a trust Po okt 27, 2008 9:39 am

gogocak je napisal/-a:Jaz sem obul moj konjiček v goodyear ug 7+. Sem jih mel skozi za zimske in tudi naprej jih bom mel.

Kot drugo-dve gumi sta bili povsem ukrivljeni in nista šli na felne-tle sem že bolj povzdignil glas in so mi ju zamenjali z drugimi dve.
Kot tretje-popizdo sem totalno ko mi je tip dar račun za montiranje gum 35 evrov :evil: :con Pa kaj je stabo človk-dam 350 evrov za nove gume pri njih in mi tip zaračuna montažo-fak noooooooooooooo

Je tok težko vprašat za pred račun

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Po okt 27, 2008 10:21 am

mihaing je napisal/-a: Na splošno je že znano, da je za zimske razmere najbolje imeti čim ožje pnevmatike, zaradi več fizikalnih razlogov.

Katerih "več" razlogov pa je to? Razen tega, da je bolj primerno za trakcijo v snegu, ne vidim drugih prednosti?

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Napisal/-a mihaing Po okt 27, 2008 10:30 am

gofra je napisal/-a:
mihaing je napisal/-a: Na splošno je že znano, da je za zimske razmere najbolje imeti čim ožje pnevmatike, zaradi več fizikalnih razlogov.

Katerih "več" razlogov pa je to? Razen tega, da je bolj primerno za trakcijo v snegu, ne vidim drugih prednosti?

Citiram še nekaj poleg trakcije v snegu:
Manj razveseljive so ugotovitve pri visokozmogljivih (hitrostni razred V - do 240 km/h) širokih nizkopresečnih pnevmatikah dimenzije 225/45 R 17 V, pa ne zato, ker bi bile zmogljivosti - tudi na snegu in ledu - slabe. Toda skoraj vse so imele zaradi svoje širine in nizkega preseka, kar zahteva posebno zgradbo, težave na mokrem. Tedaj se že pri zelo zmernih hitrostih pod pnevmatiko naredi vodni film, kolo zaplava in avto postane nevodljiv. Zaradi tega naša ocena za te pnevmatike ne more biti drugačna kot priporočljivo z omejitvami, torej z omejitvijo pri vožnji po mokrem zaradi velike nevarnosti splavanja. Če morate na vašem avtu voziti predpisane pnevmatike te dimenzije, morate hitrost na mokrem ustrezno prilagoditi. Če pa ima avto dovoljeno uporabo tudi ožjih pnevmatik (na primer širine 205), potem se odločite za ožje pnevmatike.

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Po okt 27, 2008 11:18 am

Verjamem, ampak gre spet za kompromise. Na suhi cesti bo sirsa in nizja pnevmatike bolj zanesljiva. Imas link do vsebine od koder si citiral morda? Zanimajo me dejanske razlike...

Hvala!

LpF

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Napisal/-a mihaing Po okt 27, 2008 11:38 am

gofra je napisal/-a:Verjamem, ampak gre spet za kompromise. Na suhi cesti bo sirsa in nizja pnevmatike bolj zanesljiva. Imas link do vsebine od koder si citiral morda? Zanimajo me dejanske razlike...

Hvala!

LpF

motorevija.si
imaš kar češ, sam malo volje za iskanje

gogocak
Novinec

Napisal/-a gogocak Po okt 27, 2008 12:01 pm

trust je napisal/-a:
gogocak je napisal/-a:Jaz sem obul moj konjiček v goodyear ug 7+. Sem jih mel skozi za zimske in tudi naprej jih bom mel.

Kakšne veze ima sedaj tu predračun???
gume so bile dokaj poceni -sam praičakujem pa vsaj da so nove in zastonj mantaža-če ne pa naj gre vse k vragu :twisted:

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a EX-B To okt 28, 2008 12:13 am

Letos grejo na avto se lanskoletne Bridgestonke Blizzak LM-25 (195/50R15), za moje pojme super gumice, po dezju se obnasajo super, po suhem tud zelo lepo, po snegu dobro.. Najrajs mam pa svoje letne Bridgestonke :P

Se mal zgodovine mojih prejsnjih zimskih, za zainteresirane, mal lastnih izkusenj:
- Nokian W (se nek prejsnji model, letnik 2002 ali nekaj takega), 175/65R14: totalen drek od gume. Po mokrem totalna plastika, veckrat bal za avto, ko je sel nos nepricakovano naravnost. Po suhem in snegu nic dosti boljsa. Najslabsa guma kar sem jih imel do sedaj.
- Dunlop WinterSport M3 (2004), 175/65R14: odlicne gume po snegu, odlicne po mokrem, zelo mehke in zvijajoce po suhem in toplejsem vremenu.. V bistvu sem bil z njimi zelo zadovoljen, samo prekmalu sem jih montiral in je bilo se pretoplo, tako da sem bil na zacetku malcek razocaran, potem pa sele ugotovil, da pac 15C dejansko se ni lih temp za zimske gume :D
- Fulda Kristal Rotego (2004 se mi zdi), 195/55R15: se kar normalno po suhem, mokro in sneg bolj svoh.. Predvsem je bila glasna ko hudic...
- Sava Eskimo S3 (2005), 195/55R15: odlicne za sneg, to je pa pocasi to. Po suhem in mokrem tud sicer se kr vredi no, ampak rajsi dam mal vec denarja. Obraba je bila pri meni zelo velika.
- Dunlop WinterSport M2 (letnik 2004), 195/55R15: kul guma, na snegu je sicer nisem imel moznosti sprobat kaj dosti, po suhem in mokrem pa zelo dobra.
- Kumho Izen KW15 (letnik 2004), 195/55R15: nimam dobre besede o njej, priblizno na ravni tistih prvih Nokiank..
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

Uporabniški avatar
coffa06
Novinec

Napisal/-a coffa06 To okt 28, 2008 5:57 pm

gogocak je napisal/-a:
trust je napisal/-a:

Kakšne veze ima sedaj tu predračun???
gume so bile dokaj poceni -sam praičakujem pa vsaj da so nove in zastonj mantaža-če ne pa naj gre vse k vragu :twisted:

Gogocak, narobe si predstavljaš. Saj tvoje gume so nove, le izdelane so bile l.2007, da ne bo kdo mislil, da so ti rabljene dali. Prodajalec ti lahko po vseh zakonih proda tudi 2 leti stare pnevmatike, lani je bil celo članek v Motoreviji, da 3 leta stara pnevmatika ob pravilnem skladiščenju ne izgubi nobene lastnosti in je popolnoma enaka kot nova, to je res in to je dokazano, ampak nekateri se grozno obešajo na to.
Če bi zdaj šel kupit nov avto, grem stavit, da ne bi pogledal DOT na gumi, za katerega ti skoraj garantiram, da bi bil leto prej kot je dejansko letnik vozila.
Gume, ki so ti jih montirali, niso bile ukrivljene, ampak uležane, kar je posledica pravilnega skladiščenja, ker so naložene v kupe, ena na drugo. Zaradi tega jo je potem malo težje napihnit, sploh, če je guma ozka in platišče široko (npr. golf IV 14").
Pa glede šenkanja montaž gum. Vulkanizerji in trgovci so včasih gume zmontirali zastonj, samo, da je stranka kupila gume pri njih. In folk se je hitro navadil, odvadit jih je pa težko. Jaz lahko grem v Merkur kupit 100 kil fasadne barve, pa mi ne bo noben prišel zbajsat fasade. Ne vem zakaj so ravno gume neka izjema, pa saj karkoli kupiš za avto, ti ne bo noben zastonj zamenjal, tisti časi so mimo. Koliko gum kupite na bencinskih, Mercatorju, Trgoavtu, še več prek interneta, pa nobeden ne zahteva zastonj montaže, davite samo te vulkanizerje.
Če pa je še kdo tak, ki mu je težko dat tistih 35 eurov za montažo, pa naj gre polet borovnice nabirat. Lp

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To okt 28, 2008 10:20 pm

Hja veš, za 35€ je marsikdo prpravljen naslednjič tud vulkanizerja zamenjat... da ne boš tolk prepričan, da si nepogrešljiv.

Vulkanizerja, ki mi da v redu ceno in ki kakšno zadevo naredi tudi brezplačno (recimo premontažo pri nakupu gum) ter seveda kvalitetno jaz rade volje priporočim vsakemu, ki ga poznam in verjemi, da tako poceni reklame (35€) zlepa ne dobiš ;)

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 To okt 28, 2008 11:13 pm

coffa06 je napisal/-a:Gume, ki so ti jih montirali, niso bile ukrivljene, ampak uležane, kar je posledica pravilnega skladiščenja, ker so naložene v kupe, ena na drugo.

...to si napisal resno, al si se mal hecal :?:
Če je montirana na feltno, naj bi "ležala" ena na drugi, če ni, naj bi stale pokonci oz. ne več kot štiri ležale ena na drugi..........a ni tako :?:

Uporabniški avatar
coffa06
Novinec

Napisal/-a coffa06 Sr okt 29, 2008 2:22 pm

Ja saj, če so 4 naložene je to kup, a ne. Da bi bilo boljše, če so pokonci, pa še nisem slišal, po moje ravno to ni v redu.Sem bil že v veliko skladiščh in so vsepovsod naložene ena na drugo po dimenzijah, pokonci so ponavadi v stalažah v in pred trgovino in v sami delavnici, da so dezeni strankam bolj pregledni. Seveda pa morajo biti gume v skladišču na temnem, na pravi temperaturi in ne smejo biti izpostavljene vremenskim vplivom.
Glede montaže pa, jaz nisem vulkanizer, ampak mi je čudno, zakaj se ljudem zdi samoumevno, da je montaža pnevmatik brezplačna. Zakaj se nobeden, ki je kupil garažna vrata ali klimo za stanovanje, ne vpraša zakaj mora plačat montažo, pa jo plača vsak. Zakaj nobeden ne joka za menjavo, ko gre v trgovino po material za veliki servis, pa gre za popolnoma enako stvar. To je zato ker so nas tako navadili, ampak časi se spreminjajo in v našem kraju zastonj montaže ni več.
Celo sem slišal od kolega iz MB, da imajo ponekod v MB za gume, ki so kupljene drugod, večjo tarifo kot pa, če jih tam kupiš.

Uporabniški avatar
ANJCI
TÜV ekspertinja

Napisal/-a ANJCI Sr okt 29, 2008 4:17 pm

coffa06 je napisal/-a:Ja saj, če so 4 naložene je to kup, a ne. Da bi bilo boljše, če so pokonci, pa še nisem slišal, po moje ravno to ni v redu.Sem bil že v veliko skladiščh in so vsepovsod naložene ena na drugo po dimenzijah, pokonci so ponavadi v stalažah v in pred trgovino in v sami delavnici, da so dezeni strankam bolj pregledni. Seveda pa morajo biti gume v skladišču na temnem, na pravi temperaturi in ne smejo biti izpostavljene vremenskim vplivom.
Glede montaže pa, jaz nisem vulkanizer, ampak mi je čudno, zakaj se ljudem zdi samoumevno, da je montaža pnevmatik brezplačna. Zakaj se nobeden, ki je kupil garažna vrata ali klimo za stanovanje, ne vpraša zakaj mora plačat montažo, pa jo plača vsak. Zakaj nobeden ne joka za menjavo, ko gre v trgovino po material za veliki servis, pa gre za popolnoma enako stvar. To je zato ker so nas tako navadili, ampak časi se spreminjajo in v našem kraju zastonj montaže ni več.
Celo sem slišal od kolega iz MB, da imajo ponekod v MB za gume, ki so kupljene drugod, večjo tarifo kot pa, če jih tam kupiš.

Točno tako je kot si napisal.

1. Nove ali rabljene pnevmatike se shranjujejo ležeče do max 2 m višine. V primeru da pa so montirane na platiščih se lahko hranijo tudi pokonci s tem, da se jim poviša pritisk za 0,5 bara seveda v prostorih kot si napisal.

2. Časi kakršni so so prisilili vulkanizerje do tega da delajo samo z parimi procenti marže saj so popusti ogromni. Repro material pa se je podražil v zadnjih 2 letih 4kratno, stroji, najemnina, vzdrževanje, zaposleni, itd.. in sedaj pričakujete, da bo vulkanizer še zastonj montiral itd..

3. Določeni vulkanizerji ( oz. jih je čezdalje več ) imajo res novo postavko na ceniku, katera vsebuje s seboj prinešene NOVE pnevmatike/platišča - beri samo višja cena montaže ;)

Lp, A

BC
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a BC Sr okt 29, 2008 6:18 pm

gislaved euro-frost 3 že dve sezoni. kot kaže bodo dobre še za kakšnih 10 :)
I drive recklessly, I take a lot of chances, I never repair my vehicles and I don't believe in traffic laws.

Uporabniški avatar
slobender
Novinec

Napisal/-a slobender Sr okt 29, 2008 7:08 pm

Dunlopke iz mimovrste so doma. Narajene avgusta letost. No, jutri sledi montaža. :lol:

Uporabniški avatar
burka
Stalni uporabnik

Kraj: Zasavje

Napisal/-a burka Sr okt 29, 2008 7:41 pm

Za zimo bojo zdajsnje gume dobre, spomladi pa bom vzel nove m+s pa mam spet za en cajt mir.

Uporabniški avatar
mihajlo
Novinec

Napisal/-a mihajlo Če okt 30, 2008 12:02 pm

GY UG 7+ dimezije 205/55 R16 nabavil pri najboljšem sosedu cena 1kom cca. 100 EUR. Skupaj torej slabih 400.

Dot 4308 - direkt iz proizvodnje zgleda da je :P

Pa da vidimo to čudo od gume če je res tako oh in sploh glede na Savsko S3.

Uporabniški avatar
slobender
Novinec

Napisal/-a slobender Če okt 30, 2008 9:29 pm

Slabša od save skorajda ne more bit. Jaz sem na starem avtu iz takratnih Ultra Grip 6 prešaltal na savo eskimo. Drek od gume. Zdaj imam na novem avtu dunlopke (prvih 100 km zadovoljen.. sprobane v nalivu). :lol:
Vrni se na Aktualno področje: Zimske pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost