StMatX
Nov uporabnik

Napisal/-a StMatX Sr mar 29, 2006 12:58 pm

Kaj za yokohamo mi lahko kdo kaj svetuje?

maniaxxx

Napisal/-a maniaxxx Sr mar 29, 2006 1:23 pm

proxes cf 1 sm mel js na avtu prejsno sezono v dimenziji 185 60 r 14, guma je vsekakor vrhunska, oprijem in drzanje v ovinkih je po moje boljsa kot pri potenzi re 720 k jo mam letos, je pa res da se dosti obrablja in da vec k ene 30000 km ne bos naredu z njo..., so pa baje t1 r se boljse, sam z njimi nimam izkusenj...vsekakor cf1 ti zelo priporočam.

sailor
Nov uporabnik

Kraj: primorska

Napisal/-a sailor Sr mar 29, 2006 11:24 pm

Pa še moja "katere gume - težava":
Vozim Ibizo 100KM, gume so dimenzije 195/55-15, avto je -35mm (Eibach) in temu primerno trd (vsa čast in slava našim cestam in cestarjem). Torej, rabim bolj udobne gume, pa dobro lego, predvsem na mokrem. Zaenkrat ogledujem Continental PremiumContact, sem pa dovzeten tudi za kakšne druge predloge. V sezoni prevozim 20 - 25 k km.
Naj hvala za vse odgovore in predloge.

LP

Uporabniški avatar
TITan
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a TITan Če mar 30, 2006 12:31 am

Dunlop sport 9000 so znane po mehkejšem robu, pa meni se zdi oprijem zelo uredu, poraba pa tudi (res da jih imam na pod tono težkem avtu).
Slika

sailor
Nov uporabnik

Kraj: primorska

Napisal/-a sailor Če mar 30, 2006 10:17 pm

Ja, sm gledal tudi Dunlop SP Sport 9000, pa gre počasi ven iz proizvodnje (tako pravijo vulkanizerji), pa še precej draga je.
Kaj pa Toyo PROXES T1-R ali pa Michelin PILOT PRIMACY oziroma EXALTO ???
Prednosti/slabosti proti PremiumContact ?

LP

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko Pe mar 31, 2006 8:45 pm

ko je že glih govora o toyo PROXES CF 1 .....glede na to da je asimetričen profil... a dobiš 2 levi gumi in 2 desni, ali vse 4 gume enake , paziti moraš le da je prava stran na zunanji strani feltne!??

ker sem danes kupil te gume in sem dobil 4 enake gume, na eni strani gume piše "inside" na drugi "outside" kar je jasno, nevem pa če je normalno, da so poševni kanali na vseh gumah vsmerjeni v isto smer.....pomoje bi mogli biti na 2 gumah v eno, na 2 pa v drugo smer obrnjeni :roll:

A se komu kaj sanja??

Uporabniški avatar
dj_em
Poznavalec foruma

Kraj: Zemlja --> Evropa --> pr mami doma :D

Napisal/-a dj_em Pe mar 31, 2006 9:41 pm

že zarad same mehanike ja ker če niso ti pol vleče avto v eno smer....
zakaj ma traktor \ / tko gume... zarad mehanike...

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko So apr 01, 2006 11:18 am

dj_em je napisal/-a:že zarad same mehanike ja ker če niso ti pol vleče avto v eno smer....
zakaj ma traktor \ / tko gume... zarad mehanike...

čak zakaj bi ti pa zaradi kanalov na gumi kam vleklo avto???

Razlika je pri vožnji po mokrem oz skozi lužo, kjer je pomembno odvajanje vode !

sem šel nazaj k vulkanizerju vprašat in so mi zagotovili, da obstaja samo en model gume in ne leva ter desna guma!
in da je glede odvajanja vode to zanemarljivo :roll: tko da očitno bo tako vstalo....

PS: kao da vsi asimetrični profili so tko narejeni...edino nokian da je imel levo in desno gumo drugačno....

lp

becko
Nov uporabnik

Napisal/-a becko So apr 01, 2006 4:39 pm

Pozdravljeni!

Tudi jaz kupujem nove letne pnevmatike (205/55 R15 91V) in potrebujem vaše mnenje, nasvet kako zapraviti denar :lol:

Vozilo: Peugeot 307 HDi (90KM), ne vozim hitreje kot 170km/h
-cca. 20000 km na sezono
-nisem tip voznika, ki bi testiral hitrost v ovinkih :), bolj umirjene sorte sem :P
-pomembeno mi je, da ima guma dober oprijem na suhem in mokrem cestišču -da če se je kdaj potrebno na hitro ustaviti, da guma prime.
-na bi bila vozna vsaj 3 sezone (sem gorenjc).

Trenutno gledam modela
- Bridgstone Potenza RE 720
- Pireli P7

Sta ti gumi prehudi zame ? Katero gumo naj še pogledam?

Vaša mnenja in nasveti, dobrodošli!

Najlepša hvala za pomoč

lp,

SkIDiver
Novinec

Napisal/-a SkIDiver Ne apr 02, 2006 2:29 pm

Pozna kdo ali ima celo izkušnje z gumami Dayton? Bolj točno se zanimam za Dayton D110 v dimenziji 165/70/13 79T za ford fiesto 1.3. Cena za komad 9 tisočakov. Mogoče priporočate kaj drugega v tem cenovnem rangu v omenjeni dimenziji?

Tole pa je omenjena guma
Slika

maniaxxx

Napisal/-a maniaxxx Ne apr 02, 2006 2:37 pm

kar se tiče toyo cf 1, dobis vse 4 enake gume ja ;) , edino nokian je mela al ma neke finte z razlicnimi gumami, kar se tiče peugeota hdi, svetujem pirelli p7...

dayton oziroma dimenzija 165 70 ..v tej dimenziji ne dobis neke hude gume tak da kup neki cenovno ugodnega pa po pameti voz pa bo, v kvaliteti vsekakor ni take razlike kot je (lahko) v ceni...

SkIDiver
Novinec

Napisal/-a SkIDiver Ne apr 02, 2006 2:41 pm

becko je napisal/-a:Pozdravljeni!

Tudi jaz kupujem nove letne pnevmatike (205/55 R15 91V) in potrebujem vaše mnenje, nasvet kako zapraviti denar :lol:

Vozilo: Peugeot 307 HDi (90KM), ne vozim hitreje kot 170km/h
-cca. 20000 km na sezono
-nisem tip voznika, ki bi testiral hitrost v ovinkih :), bolj umirjene sorte sem :P
-pomembeno mi je, da ima guma dober oprijem na suhem in mokrem cestišču -da če se je kdaj potrebno na hitro ustaviti, da guma prime.
-na bi bila vozna vsaj 3 sezone (sem gorenjc).

Trenutno gledam modela
- Bridgstone Potenza RE 720
- Pireli P7

Sta ti gumi prehudi zame ? Katero gumo naj še pogledam?

Vaša mnenja in nasveti, dobrodošli!

Najlepša hvala za pomoč

lp,

RE720 je zate čist prehuda :D No ja sej nikjer ne piše, da jo moraš skoristit no sam, če si bolj mirne sorte bi ti raje priporočil Turanza ER300 od Bridgestona. Guma je delana za udobje kar se tud pokaže. Oprijem v suhem in mokrem pa bo za tvoj stil vožnje vrhunski.

Pa še copy paste iz ford foruma kjer sem naredil primerjavo obeh gum;

Potenza RE720 v dimenziji 195/60/14 86H. Guma na suhem drži kot pribita. V ovinkih je avto trd (ni občutka plavanja) in lega na ovinkih fenomenalna. Nisem doživel, da bi me odnesla pa sem jo kr dobr sprobaval in preganjal avto na različnem asfaltu. Vožnja po AC zame udobna, če vzameš v račun, da je to športna guma in niti ne pretirano glasna. Menjava voznih pasov tekoča in stabilna tudi pri višjih hitrostih in sunkovitem menjavanju pasov.
Ocena na mokrem je tudi odlična. Zaviranje pri segreti gumi zelo dobro. Profil dobro odvaja vodo zato ni kaj dosti govora o aquaplaningu. Guma tudi dobr drži v ovinku pri mokri podlagi in zlepa ne splava. Če je popustila sem z hitro korekturo na volanu ujel grif gume na cesto in se peljal dalje brez problema. Vodljivost na mokrem na AC in nasploh an cesti špica.
O samem hrupu glede na to, da je to športna guma pa tko. Na AC je guma za moj okus tiha. Tud v ovinku se ne oglaša kaj preveč, če ni noga pretežka. Ko pa začneš avto priganjat v ovinke pa se počasi sliši zvok kako guma grize po asfaltu. Za moj okus v kočljivih primerih zame zelo dobro opozorilo, da se bližam meji, ko bi lahko guma spustila vendar na suhem tega nisem doživel.
Moja ocena na lestvici od 1 do 10 je 9. Tisto oceno ji odbijem na račun pobranih zunanjih robov. Optika je bla OK. Vrjetno je mal k temu doprinesla širina platišč (sem jih mel na kovinskih) velik del pa seveda priganjanje v ovinke.
Kar se tiče robnikov. Stranica gume je vsekakor trša kot pri gumi brez roba. Na koncu koncev je to športna guma, ki nuca trdo stranico, da avto ne plava na gumah. Ampak vseeno ni robnik vreden, da se taka guma naslanja ob njega!

Turanza ER300 v dimenziji 195/65/15 86H. Na suhem dokaj dobro drži, če vzamemo v račun, da je njen namen udobje in zanesljivost. Lega v ovinkih zanesljiva čeprav se zelo hitro lahko najde njena meja, ko zdrsne. Na AC stabilna, tiha. Menjavanje voznih pasov tekoče in stabilno. Pri sunkovitem menjavanju odkriješ, da guma nima roba kar se čuti pri rahlem poplesavanju avtomobila. Dokaj zanemarljivo a vendar prisotno. Na mokrem se odnese nekako podobno kot RE720. V zavojih zanesljiva, profil dobro odvaja vodo in ustavljanje je zelo dobro. Vodljivost za namembnost gume je zelo dobra na mokrem cestišču. Mogoče za odtenek celo bolje kot pri RE720!
Kar se tiče glasnosti je za ušesa zelo udobna tudi v mokrem. Nekoliko se sliši le pri priganjanju v ovinke vendar še vedno tiha.
Moja ocena v primerjavi z RE720 bi bila nekje 6 do 7 od 10. Predvsem na račun tega, da je guma brez roba kar se defenitivno občut in ne drži tako kot RE720. Vendar ker je to guma delana za udobje in ne spada v razred RE720 ji dam oceno 9 od 10 na račun zanesljivosti v ovinkih, ker sem hitro našel njeno mejo, ki pa mimogrede ni bila nizka.

RE720 se je vrtela na Mondeotu letnik 93 1.8 16V na kovinskih platiščih pri serijskem podvozju.
ER300 pa se je vrtela na Mercedesu C180 letnik 95 1.8 16V na litih platiščih s tovarniško vgrajenim športnim podvozjem.

SkIDiver
Novinec

Napisal/-a SkIDiver Ne apr 02, 2006 2:44 pm

maniaxxx je napisal/-a:dayton oziroma dimenzija 165 70 ..v tej dimenziji ne dobis neke hude gume tak da kup neki cenovno ugodnega pa po pameti voz pa bo, v kvaliteti vsekakor ni take razlike kot je (lahko) v ceni...

Ja vem, d aje v tej dimenziji težko dobit kj pametnega. No ja. Preformance bo vrjetno boljši kot od kake save. Dobi se tud Bridgestone B250 za 12.600 sit komad ampak je za moj okus tole že malo preveč za to dimenzijo.

Xplicit3001
Nov uporabnik

Napisal/-a Xplicit3001 Ne apr 02, 2006 5:21 pm

hey

tud jest nabavljam nove gume (peugeot 206, dimenzije pnevmatik: 195/55 R15, letno nardim sam 8000 km :roll:, vozim pa bl hitro :oops: )
torej izbiram med naslednjimi:

Slika

zdej sm mel continental (mislm da premium contact) gor, pa so bile kr ql
tko da se mal nagibam k tem premium contact 2 od continentala, sam mi zgledajo tele dunlopove SP sport 1 tud dost dobre, pa se 2k sit cnej so
pa me zdej zanima kaj se vam zdi da bi blo najbolje izbrat,
pa kolk so sploh te testi pnevmatik zanesljivi (glede na odstopanja pri 'prevozenih kilometrihe' pri testih)?

Uporabniški avatar
Cuore Sportivo 156
Uporabnik

Napisal/-a Cuore Sportivo 156 Ne apr 02, 2006 6:12 pm

koliko naj polnim gume 215/24/17?
bo 2.3/2.2 premalo?

Uporabniški avatar
dj_em
Poznavalec foruma

Kraj: Zemlja --> Evropa --> pr mami doma :D

Napisal/-a dj_em Ne apr 02, 2006 6:27 pm

napolni jih tok kot ti piše v navodilih od avtomobila ;)

če pa ne ti mora nekje na avtu na eni ploščici pisat...

LP

maniaxxx

Napisal/-a maniaxxx Ne apr 02, 2006 7:32 pm

215/ 24???? zanimiva dimenzija ;) ;) drugače pa polni po navodilih proizvajalca avtomobila ja ;)

Xplicit3001
Nov uporabnik

Napisal/-a Xplicit3001 Ne apr 02, 2006 8:55 pm

Xplicit3001 je napisal/-a:hey

tud jest nabavljam nove gume (peugeot 206, dimenzije pnevmatik: 195/55 R15, letno nardim sam 8000 km :roll:, vozim pa bl hitro :oops: )

Slika

tko da se mal nagibam k tem premium contact 2 od continentala, sam mi zgledajo tele dunlopove SP sport 1 tud dost dobre, pa se 2k sit cnej so
pa kolk so sploh te testi pnevmatik zanesljivi (glede na odstopanja pri 'prevozenih kilometrihe' pri testih)?

res ne bi noben nic predlagal?

Uporabniški avatar
xopy
Novinec

Kraj: Vipavska dolina

Napisal/-a xopy Ne apr 02, 2006 9:19 pm

Xplicit3001 je napisal/-a:hey

Slika

jaz mam isti avtomobil in sem mel prej continental premium contact, sedaj sem pa dal bridgestone potenza RE720 in mi je bridgestone bl všeč.
kaj bi dal, da se avto nebi kvaril...

SkIDiver
Novinec

Napisal/-a SkIDiver Ne apr 02, 2006 9:44 pm

Xplicit3001 je napisal/-a:res ne bi noben nic predlagal?

8 postov višje si poglej moj opis za RE720 in ER300 od Bridgestona.

Ča bi rad udobje ER300. Če pa rad mal bolj po ovnikih prtisneš pa RE720. Obe so zelo dobre gume s tem da prva je za udobje druga pa za šport. Kar se tiče Bridgestona v tvoji dilemi.

Moje mnenje je, da z RE720 ne morš zgrešit ;)
Vrni se na Aktualno področje: Zimske pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov