V katerih gumah je vaš jekleni konjiček obut

Bridgestone
31
7%
Continental
25
5%
Debica
8
2%
Dunlop
43
9%
Federal
2
0%
Fulda
28
6%
Goodyear
109
24%
Hankook
7
2%
Kleber
10
2%
Kormoran
11
2%
Kumho
16
4%
Lassa
2
0%
Michelin
26
6%
Nokian
16
4%
Pirelli
13
3%
Sava
104
23%
Toyo
6
1%

Skupaj glasov : 457

Uporabniški avatar
roberto-82
Uporabnik

Kraj: Črna na Koroškem

Napisal/-a roberto-82 So nov 08, 2008 11:57 pm

adis je napisal/-a:da se še jaz priključim, če se morda prej nisem...

sava s3 ;)

tud jaz mam sava s3 na vseh avtih kar sem jih mev v zadnjih 3letah pa ma niti malo niso razočarale lp :D :D :D
NE DELAJ DRUGEMU TISTGA,KAR NOČEŠ,DA DRUG DELA TEBI.
[img]http://www.shrani.si/f/3M/Wx/1eNyr63y/neimenovano.jpg[/img]

goranTNT
Novinec

Napisal/-a goranTNT Ne nov 09, 2008 12:00 am

Z Savo S3 sem bil zadovoljen. Letos so pa na vrsti Pirelli Sottozero.

Uporabniški avatar
trust
Stalni uporabnik

Kraj: Nad Žirmi

Napisal/-a trust Ne nov 09, 2008 6:41 pm

1 :oops:
Zadnjič spremenil trust, dne Ne nov 09, 2008 8:35 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

zoddimmortal
Novinec

Napisal/-a zoddimmortal Ne nov 09, 2008 6:52 pm

Letne: Goodyear eagle F1 195/45/17
Zimske: Kleber krisalp 185/60/15

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Po nov 10, 2008 1:45 pm

Kakega ste pa mnenja, katera guma je dejansko sedaj v tem času boljša ne glede na zakon in bližajoči 15.nov.?
Se pravi zdaj, ko je večinoma dež in pa okrog 10 stopinj.
Eni pravijo, da so zimske boljše, eni so taki, ki trdijo, da še pozimi so letne boljše če le ni sneg, blato ali led. Bil je enkrat tudi test zimska proti letni pa se mi zdi, da je letna zmagala v razmerah brez snega. Zdaj pa kak je s tem, ali še obstaja kaj več takih testov zimska proti letni??
Men se po občutku zdi, da takole, ko se že malo bolj ohladi in mokra cesta, da letna kar hitro zdrsne. Se mi zdi, da v takem primeru zimska s svojimi lamelami in pa večjo mehkobo bolje opravlja svojo nalogo.
Kaj pa ostali menite. Gumarji in mediji itak trobijo svoje, kaj je pa resnica?
P.S. V prtljažniku že vozim zimske gume, zdaj še morem samo najdit enega vulkanizerja, ki ima vrsto krajšo od deset avtov :)

Uporabniški avatar
trust
Stalni uporabnik

Kraj: Nad Žirmi

Napisal/-a trust Po nov 10, 2008 2:10 pm

mišek je napisal/-a:Kakega ste pa mnenja, katera guma je dejansko sedaj v tem času boljša ne glede na zakon in bližajoči 15.nov.?
Se pravi zdaj, ko je večinoma dež in pa okrog 10 stopinj.
Eni pravijo, da so zimske boljše, eni so taki, ki trdijo, da še pozimi so letne boljše če le ni sneg, blato ali led. Bil je enkrat tudi test zimska proti letni pa se mi zdi, da je letna zmagala v razmerah brez snega. Zdaj pa kak je s tem, ali še obstaja kaj več takih testov zimska proti letni??
Men se po občutku zdi, da takole, ko se že malo bolj ohladi in mokra cesta, da letna kar hitro zdrsne. Se mi zdi, da v takem primeru zimska s svojimi lamelami in pa večjo mehkobo bolje opravlja svojo nalogo.
Kaj pa ostali menite. Gumarji in mediji itak trobijo svoje, kaj je pa resnica?
P.S. V prtljažniku že vozim zimske gume, zdaj še morem samo najdit enega vulkanizerja, ki ima vrsto krajšo od deset avtov :)

da še pozimi so letne boljše, če le ni snega
:EE :EE :bonk

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Po nov 10, 2008 2:28 pm

Sonček kaj se zdaj nekaj treskaš po glavi?
Nisem si jaz tega zmislil, v Avto magazinu je bil ta test, ko so primerjali Savo Intenso in S3. In kolikor vem je zmagala letna tudi pri temperaturi pod ničlo.
Sam men se pa zdi, da je letna pretrda za pozim in zato sprašujem, če še kdo ve za kak test, ki bi to potrdil oz. ovrgel.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Po nov 10, 2008 2:35 pm

mišek je napisal/-a: da še pozimi so letne boljše če le ni sneg, blato ali led. Bil je enkrat tudi test zimska proti letni pa se mi zdi, da je letna zmagala v razmerah brez snega.

...imaš prav, samo bom še dopisal da to bolj drži nekje do 15 col, kar je večje/širše tam 17/18/19....je pa absolutno slabše, ker enostavno pri temperaturah pod 7 stopinj rata guma "plastična" če je pa še mokra cesta, si pa "oplel" tako, da je guma s primesjo "silike"se pravi M+S dejansko nuja.....vem pa sam kako se velika guma obnaša zjutraj pri recimo 0 stopinj, ko štartam s šihta po avtocesti proti Brežicam.......obup...

P.S aha, da še omenim; nataknil sem Bridgestone LM25 225-55-16, prevozil skoraj 1000 km, zadnja tri deževna dneva, lahko izrazim samo pohvale....(občutke na snegu, brozgi kasneje, ko ta le bo...)

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Po nov 10, 2008 2:49 pm

Ampak kolk se mi klele ukvarjamo z prednostmi enih pa drugih gum pa kolk "morajo" bit zimske nujno za vožnjo po zimi. Zgleda, da smo pametnejši od skoraj cele evrope (minus Skandinavija), kjer določil ali sploh nimajo ali pa je odvisno od dejanskih zimskih razmer (sneg, brozga).

A imamo v Slo res hujše zime kot so v Avstriji, Švici, Nemčiji, itd in čudno, da se niso tam že vsi pobili v prometu, ker brez zimskih gum pozimi je zgleda samo še korak do nesreče. Pa tudi vsi tisti pred letom 1998 (ko je začel veljati ta zakon pri nas) so tud še v večini kar živi pa čeprav so tiste gume napram današnjim res en plastikfantastik.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Po nov 10, 2008 5:57 pm

hladni je napisal/-a:
BBoss je napisal/-a:Ampak kolk se mi klele ukvarjamo z prednostmi enih pa drugih gum pa kolk "morajo" bit zimske nujno za vožnjo po zimi. Zgleda, da smo pametnejši od skoraj cele evrope (minus Skandinavija), kjer določil ali sploh nimajo ali pa je odvisno od dejanskih zimskih razmer (sneg, brozga).

A imamo v Slo res hujše zime kot so v Avstriji, Švici, Nemčiji, itd in čudno, da se niso tam že vsi pobili v prometu, ker brez zimskih gum pozimi je zgleda samo še korak do nesreče. Pa tudi vsi tisti pred letom 1998 (ko je začel veljati ta zakon pri nas) so tud še v večini kar živi pa čeprav so tiste gume napram današnjim res en plastikfantastik.

:jao:
Kaj si gledal statistiko mogoče v nemčiji? Več kot očitno da ne.
In DA, v nem in avst imajo določila in to stožja kot pri nas. Kontrola enormno visoka, kazni tudi.

No da ne boš tolk pameten si najprej poglej kakšni predpisi veljajo drugod http://www.amzs.si/default.asp?podrocje=7&novica=726

V večini držav ni datumske obveze ampak je le obveza ob ZIMSKIH RAZMERAH. Ne vem kako ti lahko pomagajo verige v prtljažniku, če je zunaj 10 stopinj celzija? Ampak kazen pa je in to visoka. Nemci pa kaznujejo le in samo takrat, ko gre resnično za kršitev, ki bi lahko bila nevarna - se paravi letne pnevamtike na po možnosti zglajenem snegu.

Men se tako razmišljanje v zakonodaji zdi veliko bolj ustrezno kot pa postavljanje nekih datumov. Vprašanje pa se postavlja zakaj drugod niso postavljeni datumi - če so res zimske gume tolk superiorne v vseh primerih pri nizkih temperaturah bi bilo postavljanje takega datuma izredno smiselno. Ampak test kažejo drugače in drugod v evropi se tega zavedajo samo mi smo bolj papeški od papeža in že leta in leta strašimo z isto floskulo o nevarnosti letnih gum, ki naj bi pod 7°C izgubile ves oprijem in nas tako lahko rešijo samo zimske gume.

Vulkanizerjem pa usta do ušes ;)

Klamzi
Novinec

Napisal/-a Klamzi Po nov 10, 2008 6:20 pm

Trenutno Sava S3, z drugimi pa še zaenkrat niam izkušenj.

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a lublancan Po nov 10, 2008 6:31 pm

BBoss je napisal/-a:Ampak kolk se mi klele ukvarjamo z prednostmi enih pa drugih gum pa kolk "morajo" bit zimske nujno za vožnjo po zimi. Zgleda, da smo pametnejši od skoraj cele evrope (minus Skandinavija), kjer določil ali sploh nimajo ali pa je odvisno od dejanskih zimskih razmer (sneg, brozga).

pojdi na 24ur.com, poišči video posnetek iz 16.marca 2008 al pa tm nekje
in boš videl zarad kakšnih debilov mamo datumsko določeno kdaj je treba met zimske gume

ker eni še v sneg zapeljejo s svojimi nizkopresečnimi letnimi valarji in potem so cestarji krivi ker je 16. marca na cesti sneg
podpis

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Po nov 10, 2008 7:07 pm

No jaz sem danes zamenjal gume in potem sem nalašč probal kaka je razlika glede na letne, ko so še bili občutki sveži.
Lepo ravna, suha, prazna cesta stisnem na žlajf s tako silo kot prej z letnimi. Rezultat: - pri letnih lahko močno pohodim bremzo pa ne blokirajo kolesa in je močen pojemek.
- pri zimskih, prvič ko sem pohodil bremzo je začelo cvilit, hitro spustim in še malo naprej spet probam - bolj na rahlo. Dejansko je treba bremzat tak po občutku z kar precej manjšo silo kot pri letnih, če hočem, da ne zdrsuje. Kak malo močneje bremzaš že začne na rahlo cvilit in v špeglu kar vidiš sledi gum.
S tega stališča vem, da na suhi cesti pri 8 stopinj je zimska proti letni ne samo slabša ampak res slaba.
Je pa tudi res, da letne imam Continental ecocontact 3, ki so bile lani v tej mali dimenziji zmagovalne na testu, v bistvu tudi letos.
Zimske imam pa Kormoran snowpro, ki je pa sploh ni na nobenem testu, spadajo menda bolj med tiste ta slabe. Če bi imel tudi zimske Contiental, ki tudi spadajo med taboljše, verjamem, da bi bilo bolje, če bi pa bilo boljše od letne pa ne vem.

Uporabniški avatar
TOYOTA
Uporabnik

Napisal/-a TOYOTA Po nov 10, 2008 8:51 pm

bom dodal kar tukaj, in sicer zanimajo me vaše izkušnje, kot jih je napisal miško, kakšna se vam zdi sedaj razlika, ker danes ko sem jih zamenjal, sem opazil, da je avto malo bolj mehak, veliko bolj se sliši gume pri višjih hitrostih in pa vedno mi začne odnašat najprej prvi konec potem zadnji, prej obratno....

letne: bridgestone re 070 r
zimske: dunlop wintersport 3d , nekej tacga....17/40/225

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon To nov 11, 2008 8:40 am

mišek je napisal/-a:Je pa tudi res, da letne imam Continental ecocontact 3, ki so bile lani v tej mali dimenziji zmagovalne na testu, v bistvu tudi letos.
Zimske imam pa Kormoran snowpro, ki je pa sploh ni na nobenem testu, spadajo menda bolj med tiste ta slabe. Če bi imel tudi zimske Contiental, ki tudi spadajo med taboljše, verjamem, da bi bilo bolje, če bi pa bilo boljše od letne pa ne vem.

Potem je pa res primerjava od boga...

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus To nov 11, 2008 8:57 am

TOYOTA je napisal/-a:bom dodal kar tukaj, in sicer zanimajo me vaše izkušnje, kot jih je napisal miško, kakšna se vam zdi sedaj razlika, ker danes ko sem jih zamenjal, sem opazil, da je avto malo bolj mehak, veliko bolj se sliši gume pri višjih hitrostih in pa vedno mi začne odnašat najprej prvi konec potem zadnji, prej obratno....

letne: bridgestone re 070 r
zimske: dunlop wintersport 3d , nekej tacga....17/40/225

Kakšne so mere letnih?
Nevem za sigurno, ampak, a ni boljše za zimske imet kkšno colo manj pa tudi mal ožje? Nej kdo potrdi/ovrže to... :)

Glede tega da je bolj mehak...hja, seveda je, ker je zimska guma nasploh mehkejša. In če se prav razumel, se najprej pojavi under- in potem še oversteer. Pomoje zato, ker zimske niso tko zmogljive, in odspreda prej "spustijo", medtem ko bi letne še "držale"... :?:

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek To nov 11, 2008 9:38 am

Prokarjon je napisal/-a:
mišek je napisal/-a:Je pa tudi res, da letne imam Continental ecocontact 3, ki so bile lani v tej mali dimenziji zmagovalne na testu, v bistvu tudi letos.

Potem je pa res primerjava od boga...

Ja pač primerjam to kar imam :?
Takrat, ko sem zimske kupoval še nisem bil na šihtu pa je bilo bolj malo denarja in je bilo treba šparat. Če bi jih sedaj kupoval, bi sigurno dal tistih 15€/kom. več pa bi dobil Goodyear ultra grip 7+.
Sam se mi pa tud nasplošno zdi, da imajo ponavadi ljudje boljše letne gume kot zimske. Npr. letne ima Bridgeston, zimske pa Sava. Taka da ima potem letne špica gume, med tem ko zimska ravno to ni.
Sej tud te poceni gume so večinoma v snegu dobre, ker imajo zlo grob profil (Kormoran, Lassa) samo na goli cesti so pa bolj švoh.
Pač zimska more bit nareta z mislijo na sneg s tem pa potem ne more bit tudi zelo dobra na goli cesti, če jo primerjaš z letno.
Po moje, če bi hoteli zimsko gumo, ki bi bila odlična na goli cesti bi mogla bit podobne zasnove kot letna (brez lamel in grobega profila), samo mešanica gume bi mogla bit podobna sedajšnim zimskim. Potem bi to bolje prijelo kot letna - seveda na goli cesti in brez leda, če pa prideš s tako gumo na sneg si pa pogrnil isto kot, če bi imel navadne letne.
Moje mnenje je, da za v sneg vsekakor zimska in zato jih tud moreš met, ker nikoli ne veš kdaj bo. Dugač če je pa cesta gola pa malo preveč vulkanizerji in mediji trobijo, češ kak letna pod 7 stopinj ne prime več.
Je pa vseeno bolje, da je tak zakon kot je. Je še vseeno bolje za varnost če tudi se ljudje večinoma vozimo po golih cestah, z izjemo kakega dneva, ko vrže kak pršec.
Če ne bi bil tak zakon bi večina imelo letne, bi pa prišel en dan snega bi se pa pobilo ljudi.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 To nov 11, 2008 10:08 am

BBoss je napisal/-a:V večini držav ni datumske obveze ampak je le obveza ob ZIMSKIH RAZMERAH. Ne vem kako ti lahko pomagajo verige v prtljažniku, če je zunaj 10 stopinj celzija? Ampak kazen pa je in to visoka. Nemci pa kaznujejo le in samo takrat, ko gre resnično za kršitev, ki bi lahko bila nevarna - se paravi letne pnevamtike na po možnosti zglajenem snegu.

Men se tako razmišljanje v zakonodaji zdi veliko bolj ustrezno kot pa postavljanje nekih datumov. Vprašanje pa se postavlja zakaj drugod niso postavljeni datumi - če so res zimske gume tolk superiorne v vseh primerih pri nizkih temperaturah bi bilo postavljanje takega datuma izredno smiselno. Ampak test kažejo drugače in drugod v evropi se tega zavedajo samo mi smo bolj papeški od papeža in že leta in leta strašimo z isto floskulo o nevarnosti letnih gum, ki naj bi pod 7°C izgubile ves oprijem in nas tako lahko rešijo samo zimske gume.

Vulkanizerjem pa usta do ušes ;)

Se strinjam z napisanim. Tale naš zakon ni življenski (tako kot še marsikateri drugi zakon). Najbolj mi pa najeda, ko mediji na veliko vpijejo, kako se letna pnevmatika tudi v suhih razmerah slabše obnaša od zimske, ko temperatura pade pod 8°C. :jao: Neodvisni testi pa seveda pokažejo povsem drugo sliko: Zimska guma je namreč boljša od letne le v striktno zimskih razmerah - se pravi vožnja po snegu ali ledu. Jah očitno imata država in gumarski lobi svojo računico. Jaz zadnja leta prakticiram, da ne grem nikoli montirat zimskih gum pred 15. novembrom, v kolikor je seveda toplo vreme. Se pač vozim z verigami v prtljažniku, da zadostim zakonu in grem menjat v začetku decembra. Pa še takoj si na vrsti, nikjer nobene gužve! :D
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
TOYOTA
Uporabnik

Napisal/-a TOYOTA To nov 11, 2008 11:09 am

Kakšne so mere letnih?
Nevem za sigurno, ampak, a ni boljše za zimske imet kkšno colo manj pa tudi mal ožje? Nej kdo potrdi/ovrže to... :)quote]

...vem da je priporočljivo imeti ožje gume za zimo, vendar manjše feltne kot 17 ne gredo gor, zaradi sprednjih diskov, samo 3mm prostora še,dimenzije letnih in zimskih so zato enake, sem pa narobe napisal 17/45/225...[/quote]

Uporabniški avatar
Mr_Jingles
Novinec

Kraj: Črna na Koroškem

Napisal/-a Mr_Jingles To nov 11, 2008 12:21 pm

No tukaj si lahko preberite kar nekeaj stvari na temo zimskih pnevmatik...
p.s nisem opazil da bi bilo že objavleno..

http://www.siol.net/avtomoto/tehnika/20 ... _2009.aspx

No zdej me pa še zanima vaše mnenje. Ko sem spomladi letos kupil avto sem zraven dobil gume GY UG7, in njim piše MADE IN SLOVENIA..
Bi naj pomenilo to isto ko za savo s3 MADE IN POLAND..

Pa še to zakaj naj nebi bile savine gume made in poland vredu..
Vrni se na Aktualno področje: Zimske pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov