Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass To maj 08, 2007 8:33 pm

Tako je. Vsaka guma je po petih letih slaba, pa naj bo sava ali pirelli.
Proces staranja se sicer da upočasniti s pravilnim skladiščenjem, a končni rezultat je isti.
Če 5 let voziš dva kompleta gum sta že oba za odpis, pa če imata po 7mm profila.
Zato se v tem primeru bolj splača kupit zimske M+S in jih čez 4 leta menjat za nove, seveda ne smemo pozabit na redno centriranje.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
sundaydriver
Novinec

Napisal/-a sundaydriver To maj 08, 2007 8:58 pm

Zimske gume so poleti popolnoma neuporabne. Jaz enostavno nisem imel časa menjavat, in sem zimske zamenjal z letnimi šele ta mesec. Že aprila so bile zimske tako mehke, da so se takoj oglašale (malo bolj korajžno spelješ pa že vse cvili). Da ne omenjam da v ovinkih takoj začnejo žvižgat, pri taki hitrosti, kjer se letne sploh oglašat še ne začnejo, pa že začneš bočno drseti ... Kar sem mel izkušenj z zimskimi v aprilu in maju je to več ali manj grozljivka, da bi se z njimi vozil v najhujši vročini junija in julija pa moraš biti malo ... kaj vem, utrgan!

Uporabniški avatar
Paris
Uporabnik

Kraj: Somewhere over the rainbow

Napisal/-a Paris To maj 08, 2007 10:31 pm

k smo glih pr gumah.
Zakaj pa na moji piše M+S ??
Je pa firme Star Performer, dimenzije 205/40 R17 ?
A so to kej zajebal al so kitajci tolk glupi in majo tolk mal snega da so napisal kr M+S ??? K men se gllih ne zdijo za v sneg! :roll:
:jy :vrum
Slika

toma18
Nov uporabnik

Kraj: Velenje

Napisal/-a toma18 To maj 08, 2007 10:47 pm

To je na Nankang isto :lol:

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Kraj: Ried

Napisal/-a Doche To maj 08, 2007 11:03 pm

pa baje so nankang isto dobre kot goodyear eagle f1 :?
jaz sem tud komaj prejšni teden menjal na letne gume. mi je pa čudno da so ble zimske sava hudo slabe glede oprijema. vsakič ko sem speljeval so močno drsele čeprav so nove gor.

yereb
Nov uporabnik

Napisal/-a yereb So maj 12, 2007 12:15 pm

Polo78 je napisal/-a:Kdaj sem jaz to že rekel, da so zame večji pacienti tisti, ki se vozijo z zimskimi gumami poleti, kot pa tisti, ki se vozijo z letnimi pozimi v "nezimskih" razmerah. In če že zakon prepoveduje letne gume v zimskih razmerah, bi moralo enako veljati za zimske gume in poletne razmere. Ker oboje je NEVARNO!

Ja, sicer je res, da vsak sam nosi svoje posledice, samo problem je, ko tvoje neodgovorno ravnanje povzroči posledice še komu drugemu. Zato se pridrožujem mnenju, da zimske pnevmatike niso primerne za čez celo leto :!:

Ja sam fora d tisti pacienti k majo peletne pozim dela kukr je mal snaga zastoje k verig itk skor noben nima al jih pa gor ne zna dat medtem, ko tisti k vozjo zimske polet, če vejo, da so gume mehkejše in pač prilagodijo hitrosti ni problema, ko p aje na cesti voda - poletne nevihte in deževje jeseni in pomladi so pa zimske gume veliko boljše.

Drgač pa niso vsega gume krive večina ja v glavi pa mišljenju.

Tk da vozte se po omejitvah pa bo pou mnj težav glede gum. Počasi se daleč pride ;)
______M.Jereb______
Klima naprave in toplotne črpalke
svetovanje, prodaja, montaža

pele
Novinec

Napisal/-a pele Po maj 28, 2007 2:13 pm

Ali je že kdo , ki uporablja in zagovarja vožno z zimskimi gumami poleti videl termometer , ki meri teperaturo cestišča?
Na gorenjski AC vsak dan opazujem teperaturo.Tudi do 55 stopinj je kazalo, pa se pravo poletje še sploh ni začelo.
Logično, da se guma, ki je namenjena za zimo v takih pogojih ne obnese!

weta
Novinec

Napisal/-a weta Po maj 28, 2007 3:54 pm

jaz vozim vedno z letnimi in ne bom denarja metal stran za zimske gume, ker jih ne rabim. vozim po goriškem, snega itak skoraj nikoli ni, mrazu pa tudi ne. da bom vrgu 400 erov za zimske gume in še dvakrat na leto menjavo...ne hvala. tisti, pa ki pravi, da je guma po petih letih za odpis je sam za odpis. zelo verjetno je guma res slabša, ko se stara, ni pa to tako kritično, da bi metali dobre gume stran.
človek....ljudje delajo za 400 evrov na mesec in preživljajo familijo s tem..

če pa tebi visi dnar iz žepa, jih menjaj vsako leto zaradi mene.

pele
Novinec

Napisal/-a pele Po maj 28, 2007 4:11 pm

weta je napisal/-a:jaz vozim vedno z letnimi in ne bom denarja metal stran za zimske gume, ker jih ne rabim. vozim po goriškem, snega itak skoraj nikoli ni, mrazu pa tudi ne. da bom vrgu 400 erov za zimske gume in še dvakrat na leto menjavo...ne hvala. tisti, pa ki pravi, da je guma po petih letih za odpis je sam za odpis. zelo verjetno je guma res slabša, ko se stara, ni pa to tako kritično, da bi metali dobre gume stran.
človek....ljudje delajo za 400 evrov na mesec in preživljajo familijo s tem..Ti res ne rabiš zimskih gum niti pozimi.Na Goriškem bi to bilo res metanje denarja proč.Tisto o 400 evrih in šparanju se pa čisto ne strinjam.Od kod denar za avto, če za gume ni!?

če pa tebi visi dnar iz žepa, jih menjaj vsako leto zaradi mene.

Uporabniški avatar
pilgrim
Uporabnik

Napisal/-a pilgrim To okt 16, 2007 5:12 am

to je podobno kot če nosiš gojzarje vse leto, pa čeprav si tam okoli dvajsetega julija na plaži v poreču malo smešen v njih.
lp pilgrim

OLI
Novinec

Napisal/-a OLI To okt 16, 2007 5:56 am

Zelo zanimiva tema, zelo!

Jaz bom pa takole rekel: -vsak zase ve kaj dela(upajmo)
-ko so zimske gume obrabljene (zanič za zimo) jih je malo nesmiselno dol pobrati in vreči stran, saj za poletne so še "recimo" dobre.
Mogoče se motim, ampak zakaj jih nebi zvozil še v enem poletju.
-pa verjetno ne menjamo guma zaradi zakona ampak zaradi lastne varnosti.
-pa reče kdo "ko so pa tako drage", ja kupi si avto ki ga boš lahko vzdrževal. :lol: -dokazano pa je da je razlika med letno in zimsko pnevmatiko.

Nekateri pa komentirajo kako in kaj je dobro, sami pa po drugi strani delajo še večje bedarije, ki pa jih seveda ne priznajo.

Lep dan
Če misliš, da zmoreš, zmoreš.
Če misliš, da ne zmoreš, imaš prav.

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Kraj: Laibach / Mengeš

Napisal/-a Kritik To okt 16, 2007 6:54 am

OLI je napisal/-a:-pa reče kdo "ko so pa tako drage", ja kupi si avto ki ga boš lahko vzdrževal. :lol:

A si nor? Da bi imel slabši avto kot sosed? Ne, to tako se pa ne gre, smo pa ja taboljša familija... Kaj pa je tistih par dni k je sneg... - Vsem tistim ki razmišljate tako ali podobno bi Vam, če bi vas ujel na cesti pozimi z letnimi gumami, peljal avto v prešo.

Sicer pa tako kot je napisal OLI. Kupite si avtomobile, ki imao 13" kolesa, pa pridejo zimske gume, recimo Kleber Krisalp 3 ki so dobre gume, okoli 8k bivših SIT (cca 40 ojrov), pa boste imeli za manj kot 150 ojrov obut avto. V prometu mislite tudi na druge, ne samo na svojo rit!
Hyundai - drive your way
Avto z šibkim motorjem je kot sex z kondomom - sej je, ampak ni pa užitek!

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To okt 16, 2007 8:23 am

Kritik, avtomobilov s 13 colskimi platišči ni več v prodaji (novih mislim) in slovenceljni ne morejo več kupovati teh avtov, da bi se hvalili pred sosedi. Zdej morjo met večje avte od sosedov, tako da za gume ne ostane denarja. Še reden servis komaj skupaj spravijo.
Old subarus never die, they just get faster!

OLI
Novinec

Napisal/-a OLI To okt 16, 2007 10:16 am

To mi delaj :lol: :lol: :lol:

Pa vem da je res tako kot se pogovarjamo.
Ljudem je važno KAR SE VIDI.

Pa če spravijo zato zadnji denarček-evrček. 8)
Če misliš, da zmoreš, zmoreš.
Če misliš, da ne zmoreš, imaš prav.

Uporabniški avatar
Sigor
Stalni uporabnik

Kraj: MB - okolica

Napisal/-a Sigor To okt 16, 2007 11:45 am

se podpišem pod tole
Slika

syncmaster
Nov uporabnik

Napisal/-a syncmaster To okt 16, 2007 12:43 pm

OLI je napisal/-a:Zelo zanimiva tema, zelo!

Jaz bom pa takole rekel: -vsak zase ve kaj dela(upajmo)
-ko so zimske gume obrabljene (zanič za zimo) jih je malo nesmiselno dol pobrati in vreči stran, saj za poletne so še "recimo" dobre.
Mogoče se motim, ampak zakaj jih nebi zvozil še v enem poletju.

-pa verjetno ne menjamo guma zaradi zakona ampak zaradi lastne varnosti.
-pa reče kdo "ko so pa tako drage", ja kupi si avto ki ga boš lahko vzdrževal. :lol: -dokazano pa je da je razlika med letno in zimsko pnevmatiko.

Nekateri pa komentirajo kako in kaj je dobro, sami pa po drugi strani delajo še večje bedarije, ki pa jih seveda ne priznajo.

Lep dan

A misliš da to res drži oz. na čem temelji voj odgovor? :roll: Prosim za argumentirane odgovore, ne pa lastnih izkušenj, ker vozim težkega dizla, ne pa raznih predelanih starih avtočkov...

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To okt 16, 2007 3:13 pm

Samo res OLI in Kritik - a vidva govorita tako malo na pamet in zvesto sledita določilom gumarskih lobijev?

Če pri vama neodvisni testi in lastni občutki ne pomenijo nič in slepo sledita zakonu tudi če zmanjšuje varnost potem se mogoče vprašajta zakaj ne delajo samo ene vrste gum (zimskih M+S) in zakaj dirkači dosegajo najboljše rezultate na slicks gumah.

Kljub temu, da je bilo že povedano bom ponovil še 1x - letne gume se slabše obnesejo zgolj v razmerah ko je na cesti sneg, brozga in blato ?!? - od tod tudi oznaka na gumah M+S .. V vseh ostalih razmerah so žal slabše in to velja tudi pri temperaturah, ki so globoko pod ničlo.

Tudi trditve, da so letne gume trde pri niskih temperaturah držijo le delno saj se zaradi kotaljenja in gnetenja materiala ogrejejo po nekaj prevoženih kilometrih.

Da pa ne bo kdo skočil pokonci tudi sam pozimi nataknem M+S ampak od tistega trenutka moram voziti za 10-20% počasneje in previdneje z večjo varnostno razdaljo, da vspostavim enak nivo varnosti kot je to z letnimi gumami.

Pa da ne bo dvomov o kvaliteti gum : na enem so Dunlop Wintersport M3 na drugem pa GY UG7.

Uporabniški avatar
BAGGIO
Novinec

Kraj: NM

Napisal/-a BAGGIO To okt 16, 2007 3:40 pm

pozimi, ko na cesti ni snega, so letne gume vedno boljše od zimskih!

Uporabniški avatar
stench
Poznavalec foruma

Kraj: bilo kuda, kiki svuda

Napisal/-a stench To okt 16, 2007 4:32 pm

BAGGIO je napisal/-a:pozimi, ko na cesti ni snega, so letne gume vedno boljše od zimskih!

A tudi pri nizkih temperaturah, recimo -10/-5 stopinj. Nebi rekel. Ker letna pri nizkih temperaturah postane bolj trda in se čisto nič ceste ne drži.
Slika

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n To okt 16, 2007 5:53 pm

BAGGIO je napisal/-a:pozimi, ko na cesti ni snega, so letne gume vedno boljše od zimskih!

s tem se lih ne strinjam.
Slika
Vrni se na Aktualno področje: Zimske pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov