Swiper
Nov uporabnik

Napisal/-a Swiper Če jan 17, 2008 5:14 pm

Kaj bo šlo komot 195/65/15 na
Dimenzija: 6Jx15
Razmerje: 5 x 112
?

Ali so boljše širše feltne?

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe jan 18, 2008 12:46 pm

kixs je napisal/-a:
golfTDI je napisal/-a:
kixs je napisal/-a:Glede na letosnjo zimo sploh ne vem, ce se ti splaca zimske gume kupovat.

Osebno ze drugo leto vozim z letnimi celo leto. Se zavedam, da za po snegu niso!
V ostalih pogojih so boljse v vseh pogledih.
Tistih nekaj dni na zimsko sezono, ko je sneg na cesti, se pac ne vozim (lani 3 dni, to zimo se nic).

ja pa kaj še... :roll: :roll: :roll:
ceste so mrzle in letna guma več nima optimalnega oprijema.
nehaj take prbijat no... :bonk

Kaj se oglasas, ce POJMA NIMAS! :x

kixs ne se razburjat, ker nekaterim pač ni pomoči in jim lahko ponudiš miljon dokazov in relevantnih neodvisnih testov pa bodo še vedno ponavljali kot papagaji tisto kar rečejo gumilobisti in tisti, ki v življenju tud enega testa niso naredili, da bi preverili a je to res kar jim pravijo ali jih nategujejo.

end offtopic

@ Swiper : ožja guma je malenkostno boljša v globokem snegu oziroma večji količini snega na cestišču. Ampak tista "prednost" v širini na snegu je proti kvaliteti gume dobesedno nična. Tako, da tukaj boš na slabšem saj boš moral izbirati med samimi "glupimi" gumami v nasprotju z izbiro, ki jo imaš v 15" dimenziji.

Glej guma je varnost in letno imamo snega komaj za vzorec (nekaj dni na leto ali pa še to ne) in ko kupujemo M+S gume se je treba zavedati, da jih kupujemo za kopne ceste (mokre, suhe, ni važno) saj se bomo verjetno 97% časa vozili prav po takšnih cestah. In prav zaradi tega je pomembno, da je guma kvalitetna in da ponuja normalen občutek na volanu in da dosežemo to, da se avto odziva po naših željah in ne da se moramo mi odzivat na "želje" avtomobila.

Bottomline

Balonasta guma dimenzije 175/80 R14 in nekih čudnih proizvajalcev ali pa zastarelih tehnologij pač ne sodi na vozilo takšne teže kot je Golf IV - če seveda govorimo o varnosti.

Uporabniški avatar
el_diablo
Poznavalec foruma

Kraj: Gottschee

Napisal/-a el_diablo Pe jan 18, 2008 1:02 pm

@kikss: kaj teb ni jasno? letna guma ne more bit pozimi boljša kot zimska,ker ni narejena za takšne temperature.
pa očitno ti pojma nimaš :idea:
obstaja točka,na kateri drzno postane neumno...

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Pe jan 18, 2008 1:35 pm

Ah to je že bila debata na forumu. Pri Avtomagazinu so nardil test s Sava Intensa in Eskimo pri različnih temperaturah. In tudi pri -7° je imela letna krajšo zavorno pot kot zimska. Je pa res da je na snegu totalno odpovedala.
BBoss: sej glih tiste 3% dni, ko je sneg, je nevarno. Pa je lohk 1% časa par mm snega na cesti in se boš ravno tako ubil. En ovinek malce zaledenel pa greš v tovornjak.
Pa tud ne vem, kva je narobe s 175/80 14 gumo. Pač malo bolj mehak volan imaš, drži pa še vedno. Men velikokrat prav pride "balonasta" guma, ker se skor vsak vikend vozim po kakšnem luknjastem in sneženem makadamu in je veliko bolj udobno.

Lp

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe jan 18, 2008 1:49 pm

golfTDI je napisal/-a:@kikss: kaj teb ni jasno? letna guma ne more bit pozimi boljša kot zimska,ker ni narejena za takšne temperature.

Lepo te prosim predno se skregamo tukaj, da preveriš malo po testih, kjer so vsporedno testirali zimske in letne gume... če malo pobrskaš po netu boš najdel še precej tega - tako, da prosim ne na pamet govorit.

en primer testa iz Autobilda ;) http://download.autobild.de/dl/335998/2 ... _55_16.pdf

Swiper
Nov uporabnik

Napisal/-a Swiper Pe jan 18, 2008 1:56 pm

A bo mi nekdo reku katero 15" feltno da dam gor?:)
6J ali 7J? 5 x112 ali 5 x 100?:)

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe jan 18, 2008 2:04 pm

Hmm, jest sem še vedno malo skeptičen do teh testov. Tisti v Avtomagazinu se mi zdi še najbolj prepričljiv, ker so testirali prav to, o čemer se zdaj pogovarjamo.
Tuki pri Autobildu pa vidim neko zeleno travo in drevesa na slikah, tko da dvomim, da so testirali pri nizkih temperaturah... Po mojm se je letna zato tko dobro odrezala na mokrem in suhem... Ne vem no, škoda da ni teh testov več, z različnimi letnimi in zimskimi gumami, pa tud z rabljenimi.

P.S. Aja Swiper, ja tak razmak dej da bo pasal na tvoj avto, a ne. :)
Širino feltne pa izberi glede na to, kakšno gumo boš dajal gor. Verjetno potem boljš širšo 7J.

LP

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe jan 18, 2008 2:10 pm

Energetik81 je napisal/-a:BBoss: sej glih tiste 3% dni, ko je sneg, je nevarno. Pa je lohk 1% časa par mm snega na cesti in se boš ravno tako ubil. En ovinek malce zaledenel pa greš v tovornjak.

Glej - v snegu lani ni bilo smrtnih žrtev in predlanskem tudi ne - seveda drsi ampak temu primerno se vsi vozimo precej precej počasneje. Seveda se zgodi več manjših trkov samo se ti dogajajo tako z letnimi kot z zimskimi gumami, kar je dokaj "normalen" pojav saj drsi.

Zdaj pa vzemi normalen zimski dan, temperatura malo nad ničlo, mokro cestišče in zelo gladek asfalt. Idealna situacija, kjer vidiš kakšna je razlika med letno in zimsko gumo. Na gladkem asfaltu je namreč zelo pomembno, da je čim večja nalegna ploskev gume na safalt in v tem primeru zimske (zaradi lamel in grobega dezena) padejo na vsej črti. Preizkusi in boš videl. Takšna situacija se pozimi dogaja večino časa saj tudi če je pod ničlo so ceste soljene in je na cestah še ta umazan solni filter. In zaradi tistih par procentov, ko je lahko sneg reskiramo 30-40% časa, ko snega ni a je mokro in je gladek asfalt.

V kolikor bi bila na naših cestah granulacija asfalta povsod na na nivoju cest v razvitem delu EU se nikoli ne bi oglašal v temah, ko se pogovarjamo o posameznih tipih gum. Ker žal to ni tako, je vseeno dobro vedeti, kje so limiti posameznih gum, da ne bo nepotrebnih nesreč. ;)

sorry za off

Swiper
Nov uporabnik

Napisal/-a Swiper Pe jan 18, 2008 2:14 pm

Energetik81 je napisal/-a:P.S. Aja Swiper, ja tak razmak dej da bo pasal na tvoj avto, a ne. :)
Širino feltne pa izberi glede na to, kakšno gumo boš dajal gor. Verjetno potem boljš širšo 7J.

LP

Ja, 7J je dobro za širino 195? Kak da vem katera je, 112 ali 100?:) na feltni ko je zdaj na avtu nič nism vidu... :( A je za vse Golfe ista?

Edit: videl sem na avto.net da je original za golfa 4 Dimenzija: 6Jx15 Razmerje: 5 x 112

Zdaj nič ne vem :(

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Pe jan 18, 2008 2:43 pm

golf iv ma 5x100 golf v ma pa 5x112
sirina feltne hmm 6j al pa 6,5 j.
zj golfi iv majo 6j pa majo gor gume 195
Ni vse res kar napišem

Swiper
Nov uporabnik

Napisal/-a Swiper Pe jan 18, 2008 3:02 pm

Hvala :)

Swiper
Nov uporabnik

Napisal/-a Swiper To jan 22, 2008 6:31 pm

Kupil sem 6J15" felge i naročil Sava S3 gume :)

ivanetich
Novinec

Kraj: bohin

Napisal/-a ivanetich To jan 22, 2008 6:33 pm

Bravo:) to bo pripomoglo k varnosti vozila:)
srečno na cesti:)

Swiper
Nov uporabnik

Napisal/-a Swiper To jan 22, 2008 6:40 pm

Hvala, enako! :)

Sklepic
Novinec

Napisal/-a Sklepic To jan 22, 2008 6:44 pm

BBoss je napisal/-a:
golfTDI je napisal/-a:@kikss: kaj teb ni jasno? letna guma ne more bit pozimi boljša kot zimska,ker ni narejena za takšne temperature.

Lepo te prosim predno se skregamo tukaj, da preveriš malo po testih, kjer so vsporedno testirali zimske in letne gume... če malo pobrskaš po netu boš najdel še precej tega - tako, da prosim ne na pamet govorit.

en primer testa iz Autobilda ;) http://download.autobild.de/dl/335998/2 ... _55_16.pdf

BBoss se popolnoma strinjam s tabo

Uporabniški avatar
Walker_P
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Walker_P To jan 22, 2008 6:50 pm

Tak bom reku. Kar si nardil si nardil, ampak za moje pojme si v brezveze kupu zimske gume, al pa tut ne. Mal dolgoročno vremensko poglej pa boš vidu, da razn kakšnega deža pa poledice ne bo nč od zime. Ko je pa poledica ti pa tut zimske gume bol mal koristijo. Ajd ne rečem da bi bli zjle novembra, ampak skor konc januarja se odločiš za zimske gume, ne vem no, za mene stran vržen denar.

Swiper
Nov uporabnik

Napisal/-a Swiper To jan 22, 2008 6:53 pm

Trenutne gume so zelo slabe (profil) tak da ne bi blo dobro da me dobijo policaji :) Se bo prišla naslednja zima :) Ne bom jih vrgu v stran :)

Uporabniški avatar
lexus02
Novinec

Napisal/-a lexus02 So dec 19, 2009 12:51 pm

Swiper je napisal/-a:Kupil sem 6J15" felge i naročil Sava S3 gume :)

kok mas pa razmaka med vijaki? 5 x 100 al 5 x 112??

Lahko kdo nujno pomaga a je vseeno al mora bit tocen razmak med vijaki??

Swiper
Nov uporabnik

Napisal/-a Swiper So dec 19, 2009 1:25 pm

Jaz na Golfu IV imam 5x100. Kolikor jaz vem, Passat pa Golf V imajo 5 x 112.

Uporabniški avatar
lexus02
Novinec

Napisal/-a lexus02 So dec 19, 2009 1:48 pm

Swiper je napisal/-a:Jaz na Golfu IV imam 5x100. Kolikor jaz vem, Passat pa Golf V imajo 5 x 112.

Kaj pa pomeni 6j, 6,25 ali 6,50? kok imas ti?
Vrni se na Aktualno področje: Zimske pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov