Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Če nov 05, 2009 11:08 pm

Gosic je napisal/-a:Pozna se na porabi. ........

daj mirkaj, da se ti ne bo sfrtaljčkalo od te obremenjenosti s porabo :noro :lol:

Dj Big
Stalni uporabnik

Kraj: LJ-Polje

Napisal/-a Dj Big Pe nov 06, 2009 7:00 am

Jst mam raj alu 15 col kokr pa radkape za čez zimo 8) 8)

dms
Novinec

Napisal/-a dms Pe nov 06, 2009 9:28 am

Lita ali jeklena? Jeklena. Zakaj?
So cenejša platišča in tudi v primeru poškodbe je ceneje. V zimskem času se hitro "zapne" kakšen robnik in podobno,pa naj bo vzrok vaša objestnost ali pa umikanje drugemu vozniku. Zdržala bodo (ob normalni vožnji) recimo 5-8 let,potem pa magari v smet ali pa staro železo,saj pri njihovi ceni ti vsaj žal ni. Lita bojo pa tudi približno toliko,potem pa v popravilo praskic korozije,... Ne vem,osebno mnenje je to. ;)

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Pe nov 06, 2009 11:04 pm

dms je napisal/-a:Lita ali jeklena? Jeklena. Zakaj?
So cenejša platišča in tudi v primeru poškodbe je ceneje. V zimskem času se hitro "zapne" kakšen robnik in podobno,pa naj bo vzrok vaša objestnost ali pa umikanje drugemu vozniku. Zdržala bodo (ob normalni vožnji) recimo 5-8 let,potem pa magari v smet ali pa staro železo,saj pri njihovi ceni ti vsaj žal ni. Lita bojo pa tudi približno toliko,potem pa v popravilo praskic korozije,... Ne vem,osebno mnenje je to. ;)

Men se kr lepo zdi da jeklena platišča ob primernem vzdrževanju (bi skoraj lahk rekel minimalnem) Preživijo življensko dobo vozila...Tako da ne vem od kod tebi 5-8 let...

Sam uporabljam jeklena poleti kot pozimi. Alu feln se mi posebej ne splača in ne vidim smisla kupovat ( ajd če dobiš dobre rabljene kao za letni komplet potem ja) . Sem pa jeklena platišča (očitno) tako dobro pobarval (efekt tolčene kovine) , da je cenilec ob karambolu napisal ravnanje litega platišča,centriranje in barvanje....no ličar mi je potem za to ceno popravil nekaj drugega saj llitih platišč na avtu ni bilo nikoli :)
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Pe nov 06, 2009 11:10 pm

jst mam ze 3 zime alu platisca pozmi,pa tuki na gorensem zlo velik solijo pa niso nc se korodirala al kokr kol se unicla.
to eni kle kr neki piseta a pojma nimate.vrjetn pisete uni k bi mel tut pozim alu pa vm ne znese ..
Ni vse res kar napišem

dms
Novinec

Napisal/-a dms Pe nov 06, 2009 11:18 pm

Nismo vsi obsedeni z vzdrževanjem. Se ne spomnim kdaj sem pozimi opral avto. K vragu,sej se niti nespomnim kdaj sem platišča po zimi opral. :lol:
Pa še luknje na cestah,....
Zato 5-8. ;)

Dj Big
Stalni uporabnik

Kraj: LJ-Polje

Napisal/-a Dj Big So nov 07, 2009 2:07 am

abbe je napisal/-a:jst mam ze 3 zime alu platisca pozmi,pa tuki na gorensem zlo velik solijo pa niso nc se korodirala al kokr kol se unicla.
to eni kle kr neki piseta a pojma nimate.vrjetn pisete uni k bi mel tut pozim alu pa vm ne znese ..

X2 :D

Uporabniški avatar
denko4
Novinec

Kraj: dolenjske benetke

Napisal/-a denko4 So nov 07, 2009 5:42 pm

dms je napisal/-a:Nismo vsi obsedeni z vzdrževanjem. Se ne spomnim kdaj sem pozimi opral avto. K vragu,sej se niti nespomnim kdaj sem platišča po zimi opral. :lol:
Pa še luknje na cestah,....
Zato 5-8. ;)

Ne poznam nikogar, ki bi kdaj koli jeklena platišča stran vrgel. Če je barva obtolčena in so malo rjava, še ne pomeni da so za stran.
Tudi sam jih nisem še nikoli opral po zimi, pa vem da bodo preživela ta avto ;)

Uporabniški avatar
WRC555
Uporabnik

Napisal/-a WRC555 Ne nov 08, 2009 10:14 am

Letosnjo zimo bom imel prvic alu platisca za cez zimo.Me zanima kako se bo obneslo,ker skoraj vsak govori drugace.

matej_
Novinec

Kraj: velenje

Napisal/-a matej_ Ne nov 08, 2009 10:32 am

Glej, jaz sem že z original VW alu feltnami prevozil 5zim, pa se na feltnah kaj dosti oz. skoraj nič od zime ne pozna. Res je tu pa tam kaka pikica, pa tudi ko mi je s strani vuklanizerja čez en krak naredil prasko cca 1mm globoko se na tej praski ne pozna nič drugače kot takrat ko je bila praska povzročena pa je tega že 3 zimske sezone nazaj. Avta ne perem vsak teden, mogoče enkrat na mesec, na leto pa delam 35.000km pa še to več pozimi kot poleti.
Tudi na naslednjem avtu bodo pozimi gor iste alu feltne kot poleti.
Mene ne prepričajo da dam jeklena platišča gor.

p.s tudi avto mora pozimi zgledati nekako :D

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Ne nov 08, 2009 12:03 pm

abbe je napisal/-a:lita platisca niso tezja od jeklenih.seveda se najdejo tudi tezja ampak ce kupis kvalitetno platisce nebo tezje.bo tm tm

Teža moje ene lite je teža dveh jeklenih (z gumami vred).
Sašo5, če se mi bo, bom valjjjda da tebe poklical, saj si namreč voznik reševalnega vozila. Pričakuj klic.

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Ne nov 08, 2009 1:10 pm

Joj ljudje, povsem odvisno je...

Če imaš na avtomobilu predpisane 17'' platišča ali več, boš jeklene hudičevo težko dobil. Pa še tiste bodo precej dražje. Sam sem imel podobno dilemo lani in sem na koncu vzel neke (sicer ne preveč lepe) petkrake litke, ki so bile smešno poceni (nove 50 EUR). So pa zelo enostavne za čiščenje (gladke, zaobljene, veliki kraki) in verjeli ali ne, kar 3 kg lažje od serijskih letnih litk. Med vožnjo se občutno pozna v odzivnosti. Dva precejšnje plusa torej...

Seveda bi bila zgodba drugačna, če bi smel na avtomobilu imeti kaj manjšega...

Da pa je eno lito platišče (ista colaža) še enkrat težje od jeklenega pa nikakor ne verjamem.

LpF

Uporabniški avatar
Vido85
Novinec

Kraj: Kamnik

Napisal/-a Vido85 Ne nov 08, 2009 2:05 pm

Pozimi je bolje da so gor jeklene feltne, zarad veliko peska in kamenckov, pa tut zarad veliko lukenj ki nastanejo na cestah, pa tut zarad ketn ce se jih daje gor. Alu feltne so se vseeno predrage da bi jih mel kr celo leto gor, ce ne druzga jih bo treba kmal barvat, to pa spet stane neki...
Honda=stroj !!! I love to drive her ...

Uporabniški avatar
Sendx
Novinec

Kraj: Posavje - Dobova

Napisal/-a Sendx Ne nov 08, 2009 2:20 pm

Lita imaš pač za "poletje" ker imas na njih montirane letne gume po možnosti malo bolše itd. jeklene pa pač za zimo ker imas na jih montirane zimske gume in pač ko menjaš letne za zimske ne devaš gume za gume na eno feltno ampak samo enostavno prešraufaš in to je to ... Pa še sam jih doma prešraufaš nerabiš nobenih vulkanizerjov ob sebi met. =D

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek So avg 28, 2010 11:56 pm

lite gume pozimi kamnčki zravsajo in ketne ko jih staviš gor.

pa tudi pozimi, če zdrsiš v/prideš robnik, je veliko ceneje železno ravnat oz. menjat
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
zgagaxxl
Novinec

Kraj: Na sončni strani Alp

Napisal/-a zgagaxxl Po avg 30, 2010 8:59 am

zuzek je napisal/-a:pa tudi pozimi, če zdrsiš v/prideš robnik, je veliko ceneje železno ravnat oz. menjat

Zanimivo. Ko sem stolkel železno, so mi vsi rekli da se železnih NE DA POPRAVIT.
Če bi bila ALU jo lahko poravnajo, železna pa je samo še za kanto... :roll:
*** Hoy do I print my voice mail? ***

Uporabniški avatar
baroax
Novinec

Napisal/-a baroax Po avg 30, 2010 9:43 am

zgagaxxl je napisal/-a:
zuzek je napisal/-a:pa tudi pozimi, če zdrsiš v/prideš robnik, je veliko ceneje železno ravnat oz. menjat

Zanimivo. Ko sem stolkel železno, so mi vsi rekli da se železnih NE DA POPRAVIT.

Res je. Tudi jaz sem imel tak primer. Če je majhna poškodba se da kej poravnat če ne je za v smeti.

lp Baro

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po avg 30, 2010 9:59 am

baroax je napisal/-a:
zgagaxxl je napisal/-a:

Res je. Tudi jaz sem imel tak primer. Če je majhna poškodba se da kej poravnat če ne je za v smeti.

lp Baro

Vse se da popravit, vprašanje pa je cena. Če dobiš drugo jekleno feltno za 20 evrov, je najbrž ne boš dal popravljat za 50 evrov, da jo bo nekdo poravnal. Drugače je pri litih, ko je popravljanje dražje, vendar še vedno ne dobiš platišča za ceno popravila.

Drgač pa nalagate, da je veselje. Na terencu sem imel 19 let stara lita platišča, pa sem jih imel tako pšozimi, kot poleti in na terenu tudi, pa nikoli ni bilo nekih problemov. Zadnje leto je eno platišče postalo tako porozno, da je začelo puščat. Popravil sem sam z dvokomponentnim lepilom za kovine, zbrusil in pobarval, pa je zadeva delala naprej.

Pa jeklena platišča zdržijo 30 let in več brez problema in brez vzdrževanja, ne vem od kje vam 5 do 8 let?

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ Po avg 30, 2010 11:27 am

Ene poceni jeklene da če pri driftanju kak robnik pojahaš, da ni panike :P

:lol:
I'm not speeding I'm qualifying...

need 4 speed
Novinec

Napisal/-a need 4 speed Po avg 30, 2010 12:18 pm

Jst mam celo leto litke in se jim zima nič ne pozna.Je pa res, da avto tudi pozimi redno perem.Gume mam 205/55/16, tko da zimska ni tok draga.Če bi mel letne 17 al pa 18, bi dal pozimi isto 16 litke.Če hočeš, da avto "zgleda", potem nej "zgleda" celo leto.
Smešno se mi zdi, k vidm koga k ma polet 18ke, pa gor ene hude, drage gume, pozimi pa črne jeklene 15ke brez ratkap. :roll:

Glede življ dobe felten.Na 6 let starem Meganu so original litke lepo ravne in nič ne tresejo.
Pri prejšnjem avtu, ki smo ga mel 10 let so ble gor navadne jeklene in so ble tudi ravne .Enkrat sem jih samo pošmirglu in pobravu s sprejem, ker so bli robovi obribani in je začelo rustat.Po tem niso več rjavele.Tko, da jeklena felga pomoje zdrži brez problema 20let, če se jo vsaj minimalno pazi.
Vrni se na Aktualno področje: Zimske pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov