pavel je napisal/-a:Če to vse drži, sam namreč še nisem montiral zimskih, me zanima, kaj je narobe z tistim testi v avto magazinu, kjer dokazujejo, da so letne gume boljše tudi pozimi na suhi in mokri cesti, razen seveda na snegu in ledu.
lp pavel
Nič ni narobe, tudi Nemci so dokazali enako, ko so testirali letno zraven samih zimskih in ene celoletne. V snegu je letna katastrofa, vlečne moči proti zimski ima komaj dobrih 20%, zavorna pot v snegu se več kot podvoji. Ko pa ta ista letna pride na kopno cesto pa iz zadnjega mesta skoči na prvo pred komplet zimsko elito. In če pogledaš zavorno pot v mokrem ima letna za 5,5m krajšo kot najboljša zimska.
In ravno v mokrem tako radi ponavlajo kako zimska bolje prijemle...bla,bla. Ali pa tisto, ko ti glupi novinarji pišejo, da je v zimskem času najslabša zimska guma boljša od vsake letne, tudi na suhi cesti
V suhem je pa še večja razlika.
Mi je pa zanimivo pri tem Nemškem testu kako je v bistvu Goodyear UltraGrip slaba. Na suhem ima najslabšo zavorno pot in nasplošno nima ravno najboljše končne uverstitve. Pri nas pa na teh objavlenih testih v glavnem prevladuje. Pa se mi zdi, da v bistvu objavljajo prevedene nemške teste. Ne vem kje dobijo take rezultate.
Po drugi strani pa je videti, da tista celoletna sploh ni tako slaba, na mokrem in suhem je itak dobra v snegu pa tudi ni tako švoh, ne zaostaja veliko za pravimi zimskimi.
Za take, ki se bolj malo vozijo, pomoje to sploh ni slaba izbira. Ziher je boljše kot pa se celo leto z zimskimi vozit - tisti, ki ne menjujejo. Poleti je dosti boljša od zimske, pozimi pa ne tako slaba. Trakcije ima dosti je celo boljša od Fulde, bremza pa tudi ne tako slabo, sploh če jo tu primerjaš z letno je ta dosti bolj primerna za take razmere z malo snega. Ker kdo bo pa dajal recimo v mestu verige na letne gume, ko je mogoče 5cm snega ali pa še manj? Malo je takih, zraven tega da je zlo nerodna vožnja z verigami potem, ko prideš na golo cesto in tudi nevarna. Železo pa na asfaltu bolj švoh prime.
Ve mogoče kdo za tak test, kjer bi to celoletno poleg letnih testirali, da bi se videlo kako se v primerjavi s tistimi obnese?