V katerih gumah je vaš jekleni konjiček obut

Bridgestone
31
7%
Continental
25
5%
Debica
8
2%
Dunlop
43
9%
Federal
2
0%
Fulda
28
6%
Goodyear
109
24%
Hankook
7
2%
Kleber
10
2%
Kormoran
11
2%
Kumho
16
4%
Lassa
2
0%
Michelin
26
6%
Nokian
16
4%
Pirelli
13
3%
Sava
104
23%
Toyo
6
1%

Skupaj glasov : 457

anzl
Nov uporabnik

Kraj: topole

Napisal/-a anzl Pe nov 14, 2008 7:40 pm

no ta tedn sm zanmu letne z zimskimi. zimske pr teh temperaturah, pa tut če je valžna oz. mokra cesta so boljše od letnih. sicer mam pa naslednje gume letne: kumho powermax 769 185/65/r14, zimske: debica frigo directional 185/65/r14. z letnimi mi je prednji konec hitr začel vn vlečt v ovinkih, pa to pr nizkih hitrostih. pr zaviranju al pa speljevanju mi je hitr spodrsaval oz. blokiral. z zimskimi tega ni, pa vozim isto k z letnimi, nč počasnej al pa d bi počasnje speljvou. tko da, moje mnenje, k se asfalt primerno ohladi je zimska guma bolš k letna. ni kr neki to ta mehkoba, pa trdota. ker nej bi bla zimska guma mehkej od letne, ma glih zart tega bolši oprijem na hladnem asfaltu. pr zaviranju pa drgač ni nč čudnga to da blokira. sj je isto, k letne gume pa ful ful vroč asfalt. k se guma že tok segreje d je tut čis mehka in isto blokera.

pavel
Novinec

Napisal/-a pavel Pe nov 14, 2008 9:21 pm

Če to vse drži, sam namreč še nisem montiral zimskih, me zanima, kaj je narobe z tistim testi v avto magazinu, kjer dokazujejo, da so letne gume boljše tudi pozimi na suhi in mokri cesti, razen seveda na snegu in ledu.

lp pavel

mevden
Uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Napisal/-a mevden Pe nov 14, 2008 9:32 pm

tudi jaz ostajam na letnih čez zimo. sem bolj siguren na cesti kot z zimskimi. te zimske tko mehne in mam občutek da avto več pozibava in pleše na ovinkih. tud ko je minus zunaj se bolje vozim z letnimi kot zimskimi.
tudi ko zapada v ljubljani se takoj vse stopi, tako da mislim da jih ne rabim. sicer mam pa tudi službo 3km stran in če bi že zapadal tok bi šou pač peš ali z busom.
tudi fotru jutri kupim nove letne gume :D

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Pe nov 14, 2008 9:40 pm

jst sm lani konc septembra kupil nove letne in potem sem seveda vztrajal na teh čez zimo, ker sem pač pričakvou da itak snega ne bo...se nisem velik zmotu :) no, kukrkol...z gumami ni bilo problemov nikoli, oprijem dober, vožnja normalna...potem pa je prišel tist en tedn ko je zapadel sneg...takrat je pa avto obstal doma na dvorišču, ker je pač malo klančka in ni bilo variante da ga spravim ven...medtem ko fotrov avto z zimskimi gumami pa ni imel problemov...tako da, težko rečt kaj je dobr...mislm da glede na to kakšne zime imamo zadnja leta, če imaš dobre letne gume, potem sam ketne v prtljažnik in mal pameti v glavo pa ne bo panike ;)
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Pe nov 14, 2008 11:32 pm

pavel je napisal/-a:Če to vse drži, sam namreč še nisem montiral zimskih, me zanima, kaj je narobe z tistim testi v avto magazinu, kjer dokazujejo, da so letne gume boljše tudi pozimi na suhi in mokri cesti, razen seveda na snegu in ledu.

lp pavel

Nič ni narobe, tudi Nemci so dokazali enako, ko so testirali letno zraven samih zimskih in ene celoletne. V snegu je letna katastrofa, vlečne moči proti zimski ima komaj dobrih 20%, zavorna pot v snegu se več kot podvoji. Ko pa ta ista letna pride na kopno cesto pa iz zadnjega mesta skoči na prvo pred komplet zimsko elito. In če pogledaš zavorno pot v mokrem ima letna za 5,5m krajšo kot najboljša zimska.
In ravno v mokrem tako radi ponavlajo kako zimska bolje prijemle...bla,bla. Ali pa tisto, ko ti glupi novinarji pišejo, da je v zimskem času najslabša zimska guma boljša od vsake letne, tudi na suhi cesti :roll:
V suhem je pa še večja razlika.

Mi je pa zanimivo pri tem Nemškem testu kako je v bistvu Goodyear UltraGrip slaba. Na suhem ima najslabšo zavorno pot in nasplošno nima ravno najboljše končne uverstitve. Pri nas pa na teh objavlenih testih v glavnem prevladuje. Pa se mi zdi, da v bistvu objavljajo prevedene nemške teste. Ne vem kje dobijo take rezultate.

Po drugi strani pa je videti, da tista celoletna sploh ni tako slaba, na mokrem in suhem je itak dobra v snegu pa tudi ni tako švoh, ne zaostaja veliko za pravimi zimskimi.
Za take, ki se bolj malo vozijo, pomoje to sploh ni slaba izbira. Ziher je boljše kot pa se celo leto z zimskimi vozit - tisti, ki ne menjujejo. Poleti je dosti boljša od zimske, pozimi pa ne tako slaba. Trakcije ima dosti je celo boljša od Fulde, bremza pa tudi ne tako slabo, sploh če jo tu primerjaš z letno je ta dosti bolj primerna za take razmere z malo snega. Ker kdo bo pa dajal recimo v mestu verige na letne gume, ko je mogoče 5cm snega ali pa še manj? Malo je takih, zraven tega da je zlo nerodna vožnja z verigami potem, ko prideš na golo cesto in tudi nevarna. Železo pa na asfaltu bolj švoh prime.

Ve mogoče kdo za tak test, kjer bi to celoletno poleg letnih testirali, da bi se videlo kako se v primerjavi s tistimi obnese?

Uporabniški avatar
Pravi_Diablo
Uporabnik

Napisal/-a Pravi_Diablo So nov 15, 2008 9:47 am

točno to, zimska je za tiste dni, drugačne... ko pade...

in kaj bo z vami ko imate ketne, me zanima koliko jih bo vas dalo gor takrat in se boste z njimi vozli, boste pac podirali, karkol ze...

jaz bom kr na zimskih sem prevec na cesti in enostavno ketne so leve za vozit in za natikat.

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Kraj: gorenjska

Napisal/-a =swen= So nov 15, 2008 12:55 pm

Če imaš v pritljažniku tiste "ketne" iz blaga,
jih pomoje večkrat gor natakneš kot bi naprimer tiste klasične.
KO že govorimo o primerjavi letne zimske ....
Sem ravno zamenjal letne Fulda Ecocontact 14" za zimske Sava Escimo S3 13"
in moram povedati (pač moja izkušnja!) da se v teh mrzlih jutranjih urah, ko so ceste še mokre, obnesejo zimske bolje!
Za suho cesto pa ne vem, ker ne vozim tak divje, da bi mi celo v suhem gume zdrsavale.

LP Swen
Slika

kandy
Novinec

Napisal/-a kandy So nov 15, 2008 2:47 pm

Tudi sam sem dal na avto 15 colne godyearke ultra grip 7+ in se odlično obnesejo proti letnim sedaj.

anzl
Nov uporabnik

Kraj: topole

Napisal/-a anzl To nov 18, 2008 10:10 pm

sej ti že zdrava logika da vedt, da letna guma pozim več rab, da se segreje na "delovno" temperaturo, kjer ima najbolši oprijem, če je prehladna pa tega oprijema ni. zimska je pa mehkej in se tok hitrej segreje na "delovno" temperaturo, zato je za hladne zimske dni pa za hladen asfalt zimska pač boljša. tut moje izkušnje to potrjujejo. pa dele ko je čez dan še dokaj toplo, pa se tud asfalt dost segreje mi zimska dost bolš drži k letna.

zrmkf
Novinec

Napisal/-a zrmkf Sr nov 19, 2008 6:56 pm

Sej vem da je čas za nakup že mal mem, sam vseeno me zanima, če ima kdo izkušnje s pnevmatikami Continental TS800, ki naj bi bile po testih zelo vredu nakup. (gre pa se za velikost 165/70 R14)

Lep pozdrav!
K'k bi, de na bi?

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če nov 20, 2008 10:08 am

Glede na ADAC so na suhem in mokrem najboljše. Ne boš zgrešil, če nabaviš.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
martin_krpan
Mojster foruma

Kraj: Ribnica

Napisal/-a martin_krpan So nov 22, 2008 2:48 pm

Danes je tudi moj vozek dobil zimske škorenjčke.
Gledali pa bomo 2. sezono GoodYear Ultragrip 7.
Kobilica:
http://www.avtomobilizem.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=88076&start=0

Uporabniški avatar
trust
Stalni uporabnik

Kraj: Nad Žirmi

Napisal/-a trust Po nov 24, 2008 4:06 pm

Sprobal gume sava S3 v 15 cm snegu po njjjivah. ODLIČNA GUMA za to ceno.

Uporabniški avatar
domi
Novinec

Kraj: Prekmurje

Napisal/-a domi Po nov 24, 2008 4:58 pm

zrmkf je napisal/-a:Sej vem da je čas za nakup že mal mem, sam vseeno me zanima, če ima kdo izkušnje s pnevmatikami Continental TS800, ki naj bi bile po testih zelo vredu nakup. (gre pa se za velikost 165/70 R14)

Lep pozdrav!

Vozim že skoraj mesec dni, guma 175-65-14 je zelo vredu na mokrem, v teh bolj hladnih dneh sem primerjal z letnimi 195 - 50 - 15 pa je vožnja dosti bolj sigurna z zimskimi čeravno so ožje.
Vsekakor priporočam nakup.

LP

Uporabniški avatar
Skubic
Stalni uporabnik

Napisal/-a Skubic Po nov 24, 2008 7:13 pm

Jaz se pa odločam med naslednjimi pnevmatikami dimenzije 175 70 R13
http://www.mimovrste.com/artikel/264069 ... 70-r13-82t
http://www.mimovrste.com/artikel/264010 ... 70-r13-82t
http://www.mimovrste.com/artikel/264004 ... 70-r13-82t
http://www.mimovrste.com/artikel/264002 ... 70-r13-82t
torej Eurotec, Debica, Sava ali Kleber; moja investicija pač več kot 40€ ne presega. Zanima me, če je kleber (najdražja) tudi najboljša, predvsem mi je pomembno, da se dobro drži tudi v suhem, saj je snega zadnje zime vse manj.

Najlepša hvala za pomoč, LP d

escco
Nov uporabnik

Napisal/-a escco Po nov 24, 2008 8:41 pm

kupu Kleber 225-45-17
zadovoln v snegu se dober obnesejo

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Ne nov 30, 2008 8:47 am

Evo prvič sem lahko sprobal UG7+ v snegu... moram rečt da sem zelo razočaran... guma za v sneg ni nič drugega kot za silo. Drži ne ne vem kako dobro, zadnji konec odnaša že ob najmanših zavojih.

Za v res sneg bi sam prej kupil preverjeno dobro Savo S3, ki je v snegu zame veliko boljša.

Je pa res da je UG odlična po suhem in neverjetna po mokrem, kar pa ravno ni najboljši teren za Savino gumo...

Uporabniški avatar
Lesane Parish Crooks
Uporabnik

Napisal/-a Lesane Parish Crooks Ne nov 30, 2008 10:00 am

Nokian WRC.Dost dobra.Sprobal včeraj na Ljubelju :D

Uporabniški avatar
Paris
Uporabnik

Kraj: Somewhere over the rainbow

Napisal/-a Paris To dec 02, 2008 2:17 pm

Kupu Savo S3, sprobu in bil en krš od krša.
nesu nazaj in vzel GoodYear UltraGrip 7+
Slika
Zakon! In to dobil 45 teden, letnik 08!
Zadnjič spremenil Paris, dne To dec 02, 2008 2:30 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika

Uporabniški avatar
Paris
Uporabnik

Kraj: Somewhere over the rainbow

Napisal/-a Paris To dec 02, 2008 2:27 pm

Paris je napisal/-a:Na razpolago bi moral dati še: NOBENE
ker jaz npr ne bom zimskih gum kupoval.

Na, pa sm se zareku! :(
Vrni se na Aktualno področje: Zimske pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov