Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Re: Zimske pnevmatike za sezono 2011/2012 in priporočila

Napisal/-a lizard Sr okt 26, 2011 12:42 pm

Test pa sponzoriran od GoodYeara, tako da še vedno bolj verjamem testu iz Auto Motor und Sporta :), pa na koncu ni podanih nobenih meritev, tabel in številk...

Meni se tale test zdi bolj propaganda zimskih kot neka resna primerjava. Pa človek razlaga kot da pri 7-ih stopnjah pride do čudežne spermembe. Se pravi pri 7,00 °C so OK, pri 6,99 °C pa čudežno zelo otrdijo :)

Sicer pa piše takole:

Letne pnevmatike se pri temperaturah, nižjih od 7 stopinj Celzija, na drsečih površinah, ki ustrezajo poledeneli oziroma zasneženi cesti, odrežejo mnogo slabše od zimskih pnevmatik. Kljub temu, da smo primerjali povsem nove gume obeh vrst, so se zimske gume izkazale za veliko varnejše pri vseh opravljenih preizkusih.

Kaj pa vem no... malo šuden test, pa črni passat mi deluje kot da je brez ESP-ja, sivi pa kot da je z, ampak to je precej površinski zaključek z moje strani :)

Uporabniški avatar
kalbo
Novinec

Napisal/-a kalbo Sr okt 26, 2011 1:29 pm

Glej, vsako stvar se da priredit tko kot ti paše.
Jest govorim iz lastnih izkušenj in se enostavno na letnih pozimi v mokrem niti slučajno ne počutim dobro, predvsem ko padejo temperature pod ničlo. Teh opevanih 7 stopinj je pa povprečna dnevna temperatura, kolikor vem, se pravi, da maš zjutraj nič stopinj in meglo, čez dan pa 14. Tle Zimska guma opravi stvar zadovojivo in se pri 10-14 stopinjah še ne bo pregrevala. In ja, guma pri nizkih temperaturah otrdi, pri visokih se pa zmehča, če mi dokažeš nasprotno, pol pomojem zamaješ temelje osnovne fizike. Plus vsega je pa večina cest pri nas v katastrofalnem stanju in v mokrem hitro postanejo drsalnica.

Eskimo S3, to je tista savina zimska, ki so jo primerjal s Savino letno ima pa ekstremno slabe lastnosti na mokrem in suhem, ker je narejena za v sneg. Večina top zimskih gum na tržišču je pa uravnoteženih, zato ta test tud ni ravno merodajen.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr okt 26, 2011 1:37 pm

Mene še najbolj zanima test, ki bi lastnosti primerjal v "realnih" pogojih na kakšnem mokrem zlizanem asfaltu, ki je za poslastico mogoče še masten oz. umazan. V takšnih pogojih po mojih izkušnjah letna ne pride niti blizu zimski, sploh če so temperature nizke.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Sr okt 26, 2011 1:41 pm

@kalbo: Kdaj in kje sem pa napisal, da gume ne otrdi pri nižjih temperaturah? Več ali manj velja to za vsako snov.

Ti si napisal da postane plastična, med definicijo plastičnosti in elastičnosti pa je kar velika razlika. Prej sem se pa samo norca delal, da je človek iz videa izbral točno določeno vrednost kdaj neka guma otrdi - a v bistvu postaja trša postopoma. Naj se bolje izraža pa bo...

Zdi se mi da sploh ne bereš kaj kdo piše - tudi jaz niti sličajno ne vozim pozimi z letnimi, vem pa da se z letnimi če je mokro ali suho precej hitreje ustavim, ne glede na temperaturo. Je že res da so zimske gume iz mehkejše zmesi, ampak jim lamele in krampast profil toliko podaljšajo zavrno pot, da se letne pač obnesejo bolje.

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena Sr okt 26, 2011 1:42 pm

kalbo je napisal/-a:
belkaena je napisal/-a:
gofra je napisal/-a:Zanimivo, moje izkusnje so ravno obratne. Vselej sem imel v mokrem bistveno vec gripa z letno gumo.

Vedno in v vseh pogojih razen na zasneženi cesti, ne glede na letni čas, temperaturo ali mokro cesto je letna pnevmatika boljša od zimske, kadar govorimo o isti kategoriji pnevmatike, torej iste kvalitete.

ŽAL je 95 % ljudi podleglo "baba čula, baba rekla" kvazi strokovnjakom ala Branko Kuzmič oz. preveč gleda 24kur. Testi o teh primerjavah so dovolj zgovorni.

Na moj avto gredo vedno pnevmatike, ki so po testih najboljše in izstopajo še pri vožnji v snegu. Letos so to TS830 zaradi enostavnega dejstva, da najboljša guma zame ne bo nikoli dovolj dobra, kadar je na cesti sneg. Pa sem penzionistični voznik.

Prosim, če prilepiš nekaj teh testov, ki dokazujejo, da se letna pnevmatika pri -3 stopinje celzija na močno mokrem cestišču bolje obnese od zimske, ker takšen test me pa res zanima.

http://www.avto-magazin.si/nasveti/prim ... nevmatiki/

Tu je test pnevmatik iste kakovosti.

Tist test na Siolu s Passati je pa potrditev tega kar že skos govorimo. Letne pnevmatike se pri temperaturah, nižjih od 7 stopinj Celzija, na drsečih površinah, ki ustrezajo poledeneli oziroma zasneženi cesti, odrežejo mnogo slabše od zimskih pnevmatik, kar je seveda logično, medtem ko pa se letne pnevmatike pri temperatudi nižji od 7 stopinj celzija na mokri cesti odrežejo bolje od zimskih.

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena Sr okt 26, 2011 1:44 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Mene še najbolj zanima test, ki bi lastnosti primerjal v "realnih" pogojih na kakšnem mokrem zlizanem asfaltu, ki je za poslastico mogoče še masten oz. umazan. V takšnih pogojih po mojih izkušnjah letna ne pride niti blizu zimski, sploh če so temperature nizke.

Kot kaže temu ni tako :)

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Sr okt 26, 2011 4:37 pm

Kaj je bolje in kaj ne, bomo nadaljevali v tej temi.

viewtopic.php?f=2&t=87906

Tukaj pa samo priporočila kaj bomo kupili in kaj ne. Kregal se bomo na zgornjem linku ;) =P :mrgreen:
SlikaSlika

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Če okt 27, 2011 10:56 pm

kalbo je napisal/-a:Izjava, da bom pri -3 težko našel mokro cestišče mi pove dovolj o kompetentnosti sogovornika. Pokažita mi eno regionalko, ki pozimi ni zasuta s soljo.

Da je pa top športna letna guma v vseh pogojih boljša od podpovprečne zimske, ki ma profil že 10 let enak mi je pa seveda kristalno jasno in se seveda strinjam s tem, da zimske gume nimajo kaj iskat poleti na avtu. Zakaj pri takšnih testih ne primerjajo top zimske gume s podpovprečno letno. Me zanima, kakšni bi bli rezultati.

http://www.insideline.com/features/tire ... ummer.html

V tem testu so približno takšni rezultati, kot jih navajata. Sam problem je, ker so mokre zarmere preizkušali maja in ne pri temperaturah krepko pod lediščem, kjer letna guma postane plastična.

Vedno se gleda gume iz istega ranga, o tem smo tudi govorili. Dobra letna guma je od slabe zimske lahko slabša na snegu in letu, na mokrem in suhem pa niti približno. Tam se dobra letna kosa z zimsko tudi pri nizkih temperaturah. Če se ne strinjaš, potem dobrih gum še nisi vozil. Če je pa cestišče pri -3*c še vedno mokro zaradi soli, pa neke velike razlike med -3 in 3 ne boš opazil. Spet je pa vse odvisno modela gume, saj poznamo gume različnih kvalitet. Znano je tudi, da se gume različno starajo glede na pogoje uporabe, hranjenje in proizvajalca. Ja prav si slišal, proizvajalca. Primer ti dam z Michelin letnimi gumami Primacy HP, ki so nasploh poleti odlične gume a vendar... po 2-3 sezonah se ta guma spremeni bolj kot od konkurentov, pri nizkih temperaturah se lahko pričakuje jokcanje ABS tudi na suhem...

Primerjava letnih in zimskih gum, ki so na marsikaterem slovenskem avtomobilu, takšne rezultate jaz opažam tudi na svojem avtomobilu (Bridgestone Turanza ER300 - prej Goodyear UG7, sedaj Dunlop WinterSport 3D):
http://www.avto-magazin.si/nasveti/primerjali-test-zimska-proti-letni-pnevmatiki/

Edit: se opravičujem, nisem vseh prispevkov do konca prebral... očitno se nadaljuje v drugi temi
when in doubt, flat out

Viewer
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Viewer Ne okt 30, 2011 9:14 pm

Zdele imam tele zimske zlizance.
Slika
Slika
Slika
Profila je med 2,5 in 3 milimetre, tako da za zimo niso, kot letne pa bi jih morda lahko uporabil naslednjo sezono? Ali pač ne zaradi drugačne kemične sestave?

Kar se pa tiče novih zimskih pnevmatik, s Continental winter-contact TS800 najbrž ne morem udariti mimo? Me pa pri teh zanima, kako hitro se obrabijo. / So Michelin alpin A4, ki so se na testu tudi zelo dobro odrezale, res glasne? (Info po priporočilu AMZS.)

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Po okt 31, 2011 6:24 pm

Odvisno v kakšnem stanju je material. Le ti veš kako se guma obnaša po mokrem... Za po suhem pa verjetno ne bo takšne panike, saj lamel skoraj ni več. Jaz osebno se tega nebi šel...

Continental TS800 so zelo dobre gume, fantastične po mokrem in snegu, priporočam! Alpin A4 nimam neposrednih izkušenj, so pa bile označene kot velik napredek od predhodnikov, naj bi bile nekaj v stilu UltraGrip 7+.
when in doubt, flat out

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Po okt 31, 2011 6:45 pm

Glede glasnosti michelin alpin a4 lahko recem da niso pretirano glasne. Kot letne niso, zimski profil pac botruje dolocenemu zvoku, ki pa zame ni motec

Viewer
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Viewer Po okt 31, 2011 7:13 pm

Kakšne izkušnje imate s Fuldo?

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce To nov 01, 2011 12:17 am

Jaz sem vozil Kristall Montero na dimenziji 185/65/14. So fantastične po snegu in ledu, sploh če imaš klance do doma je odličen nakup, si skoraj kot s traktorjem. Po suhem in mokrem pa enmal zaostaja za najboljšimi, vendar ni krize. Domnevam, da zelo globok profil in najglobje rezane lamele (skoraj do dna profila) med vso konkurenco pač ne pripomorejo k dobri legi na suhi cesti :D

Dobiš jih za zelo nizko ceno, ki se vrti blizu cen precej slabših gum.
when in doubt, flat out

Uporabniški avatar
miraldinjo
Novinec

Napisal/-a miraldinjo Sr nov 02, 2011 12:20 am

Kakšne gume dimenzije 155/70/13 mi priporočate?

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Sr nov 02, 2011 12:28 am

miraldinjo je napisal/-a:Kakšne gume dimenzije 155/70/13 mi priporočate?

Jaz imam na AX-u že nekaj sezon Savo Eskimo S3. Kljub temu, da je na slabem glasu, se na snegu odlično obnese, na mokrem pa pač voziš malo z rezervo. Čeprav tudi tu ni tako slaba kot se jo prikazuje (govorim za tako klaso/težo avta).
Letos imam za Saxoja (enaka dimenzija) pripravljene Bridgestone Blizzak LM-20, pa bom videl kako se bodo obnesle.

Če želiš pa top gumo (ki je obenem tudi najdražja, ca. 15€/kom več od Save) pa vzemi Goodyear UG 8 ;)

Uporabniški avatar
miraldinjo
Novinec

Napisal/-a miraldinjo Sr nov 02, 2011 12:37 am

Ma ne sava S3 res nočem uzet ker sem jo enkrat že imel in sem bil na mokri cesti res razočaran nad njo na snegu pa je dobr pelala. Za Dunlop SP Winter Response pa Goodyear UG 7+ sem gledu pravjo da je ta Goodyera UG 7+ ful dobra sam nevem kako se odnese pri tako majhnih dimenzijah ker ni nobenih testov narejenih. za Dunlop SP Winter Response je pa test že mal star k je iz leta 2007.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Sr nov 02, 2011 3:29 pm

miraldinjo je napisal/-a:Ma ne sava S3 res nočem uzet ker sem jo enkrat že imel in sem bil na mokri cesti res razočaran nad njo na snegu pa je dobr pelala. Za Dunlop SP Winter Response pa Goodyear UG 7+ sem gledu pravjo da je ta Goodyera UG 7+ ful dobra sam nevem kako se odnese pri tako majhnih dimenzijah ker ni nobenih testov narejenih. za Dunlop SP Winter Response je pa test že mal star k je iz leta 2007.

http://www.motorevija.si/datoteke/tabela%20zim%20okt%2011%20175.jpg
Tukaj je čisto frišen test zimskih gum in med drugimi je testirana tudi dunlop winter response

Uporabniški avatar
martin_krpan
Mojster foruma

Kraj: Ribnica

Napisal/-a martin_krpan Sr nov 02, 2011 9:17 pm

Glede na to, da kmalu dobim Mondea, bo treba takoj zanj kupit tudi zimske gume.

Vzel bom dimenzije 215/55 R16.

Najprej sem planiral kupit Dunlop winter sport 4D, potem pa najdem tole:

http://www.gume-popgom.si/nakup-pnevmat ... 5-r16-93-h

Kot sem gledal teste, je Speed Grip na večini dobil najboljše ocene in se uvrščal na prva mesta. Verjetno se jih splača kupit, ali pa ima kdo slabe iskušnje? Prav tako me zanima tale trgovina Popgom.si. Se splača pri njih naročat. Ker cena je zelo ugodna. Na gume direkt stane Semperit 146 EUR, AMZS jih sploh ne prodaja...
Kobilica:
http://www.avtomobilizem.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=88076&start=0

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Sr nov 02, 2011 9:28 pm

RedBaron je napisal/-a:http://www.motorevija.si/datoteke/tabela%20zim%20okt%2011%20175.jpg
Tukaj je čisto frišen test zimskih gum in med drugimi je testirana tudi dunlop winter response

Tile testi so pa tudi mal čudni. Goodyear UG8 je kar naenkrat ratala slaba na snegu, Sava Eskimo pa odlična na suhi cesti ter ravno tako slaba na snegu :shock: :?

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Sr nov 02, 2011 9:35 pm

Kje pa piše, da je slaba na snegu? Ima boljšo oceno kot UG8. Guma kot design profila je precej zastarela... to vcepljeno mnenje, da je S3 najbolša guma na snegu EVER, je pa tudi malo za lase privlečeno... UG v nobeni dimenziji niso zmagovale po snegu, je pa vsako leto povdarek na tem, da se lahko dimenzije zaradi različnih stvari razlikujejo. Zelo dobro je videti ocene svoje dimenzije. UG8 so pa vsekakor dober nakup, po snegu niso toliko slabše kot so res fantastične na mokrem! Lepo sledijo zapuščini UG7+
Zadnjič spremenil SuperVeloce, dne Sr nov 02, 2011 9:36 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
when in doubt, flat out
Vrni se na Aktualno področje: Zimske pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov