Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Re: Zimske pnevmatike za sezono 2011/2012 in priporočila

Napisal/-a fare Sr nov 02, 2011 9:36 pm

martin_krpan je napisal/-a:Glede na to, da kmalu dobim Mondea, bo treba takoj zanj kupit tudi zimske gume.

Vzel bom dimenzije 215/55 R16.

Najprej sem planiral kupit Dunlop winter sport 4D, potem pa najdem tole:

http://www.gume-popgom.si/nakup-pnevmat ... 5-r16-93-h

Kot sem gledal teste, je Speed Grip na večini dobil najboljše ocene in se uvrščal na prva mesta. Verjetno se jih splača kupit, ali pa ima kdo slabe iskušnje? Prav tako me zanima tale trgovina Popgom.si. Se splača pri njih naročat. Ker cena je zelo ugodna. Na gume direkt stane Semperit 146 EUR, AMZS jih sploh ne prodaja...
Ja jaz sem za svakovega Sharana 1.4tsi naročil Semperitke SG2 tukaj: http://www.gume-pnevmatike.com/products ... pid/827146, pokliči jih mogoče imajo še kaj na zalogi? Drugače pa sem nekoč imel Semperitke Winter Grip in je bila full dobra v vseh pogojih. lp.

Stefi
Novinec

Napisal/-a Stefi Sr nov 02, 2011 9:41 pm

martin_krpan je napisal/-a:Glede na to, da kmalu dobim Mondea, bo treba takoj zanj kupit tudi zimske gume.

Vzel bom dimenzije 215/55 R16.

Najprej sem planiral kupit Dunlop winter sport 4D, potem pa najdem tole:

http://www.gume-popgom.si/nakup-pnevmat ... 5-r16-93-h

Kot sem gledal teste, je Speed Grip na večini dobil najboljše ocene in se uvrščal na prva mesta. Verjetno se jih splača kupit, ali pa ima kdo slabe iskušnje? Prav tako me zanima tale trgovina Popgom.si. Se splača pri njih naročat. Ker cena je zelo ugodna. Na gume direkt stane Semperit 146 EUR, AMZS jih sploh ne prodaja...

Slabše spletne strani - kar se iskanja ustrezne pnevmatike tiče - zlepa ne najdeš.

Lp, Stefi

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Sr nov 02, 2011 10:03 pm

Sam imam te semperitke v dimenziji 205 55 16 na svojem fordu in jih za zdaj lahko samo pohvalim, so tihe, dobro primejo tudi v teh pogojih, ko so zimske v veliko slabšem položaju kot letne, po dežju so tudi dobre....skratka priporočam.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
miraldinjo
Novinec

Napisal/-a miraldinjo Če nov 03, 2011 8:35 pm

Kaj je boljše da uzamem za dimenzijo 155/70/R13 Michelin Alpine A3 ali Dunlop SP Winter Response? Obe sta prbližno enako keša.

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Pe nov 04, 2011 2:21 am

Sicer ne vem, kako je s temi malimi dimenzijami, ampak če je stvar enaka kot pri večjih dimenzijah, potem ne boš zgrešil ne z eno ne z drugo.

SP WP je dobra v vseh možnih pogojih, torej dober all-rounder!

A3 je res fantastična po suhem (stabilna), po mokrem tudi kar dobra, po snegu me je pa osebno rahlo razočarala napram najboljšim (rečmo TS830). Sem dokaj zahteven glede teh stvari :D, tako da če ti pelješ po snegu kot večina voznikov, z veliko rezerve, sneg pa vidiš ravno 3x na leto, bo tudi tukaj ok, vsekakor bolje od tistih poceni alternativ... Guma se tudi neverjetno počasi rabi in je tiha.
when in doubt, flat out

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Pe nov 04, 2011 4:07 pm

SuperVeloce je napisal/-a:Sicer ne vem, kako je s temi malimi dimenzijami, ampak če je stvar enaka kot pri večjih dimenzijah, potem ne boš zgrešil ne z eno ne z drugo.

SP WP je dobra v vseh možnih pogojih, torej dober all-rounder!

A3 je res fantastična po suhem (stabilna), po mokrem tudi kar dobra, po snegu me je pa osebno rahlo razočarala napram najboljšim (rečmo TS830). Sem dokaj zahteven glede teh stvari :D, tako da če ti pelješ po snegu kot večina voznikov, z veliko rezerve, sneg pa vidiš ravno 3x na leto, bo tudi tukaj ok, vsekakor bolje od tistih poceni alternativ... Guma se tudi neverjetno počasi rabi in je tiha.

Se strinjam glede michelin (premium) alpin A3, na snegu res ni špica, po suhem se pa res dobro pelje, brez zvijanja in svaljkanja v ovinkih. Na mokrem je pa tudi OK, sicer, po mojih merilih, brez nekih presežkov, ampak OK za neko "pametno" vožnjo.

Uporabniški avatar
miraldinjo
Novinec

Napisal/-a miraldinjo Pe nov 04, 2011 11:14 pm

Za sprednja kolesa sem mislu nabavt nove Dunlop Winter Response za zadnja sm mislu met pa 2 leti stare Fulda Kristall Montero 2(majo še 6mm profila). Sej stem ni nč narobe če maš spredaj pa zadaj drugačno firmo gume, al je?

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Pe nov 04, 2011 11:40 pm

Ni ravno najbolje, različne gume se v različnem vremenu različno obnašajo. Po mojih izkušnjah je najbolje je imeti vse štiri enake. Vendar bi to vsi imeli, če se nebi ustavilo pri financah. Potrebna bo pač dodatna pazljivost, da ne boš na snegu kakšne piruete delal :D. Tudi to ali ni mogoče bolje imeti Fulde kar spredaj, je od tvojih sposobnosti in vožnje odvisno...
when in doubt, flat out

Uporabniški avatar
miraldinjo
Novinec

Napisal/-a miraldinjo Pe nov 04, 2011 11:49 pm

Sm si kr milsu mau sam pr seb da bo tak odgovor :) ja finance so tist problem taglavn. Sej to je pa tud neobdelana tema kam dat boljše gume spredaj ali zadaj ker eni pravjo tako drugi spet drugače. Glede na to da je Fulda mau slabša po snegu bi jo mel raje odzadaj da bom sploh pršov v klanc sam tok slaba pa mislm da tud ni da bi mi zadn konc plesov. Drgač kšno piruete in obrate pa rad kdaj nardim seveda ko ni prometa ;)

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce So nov 05, 2011 12:33 am

No saj boš sam vidu, boš menjal če bo potreba. Ko že govorima o snegu, sem že malo pozabil kako so bile nasploh Montero 2, ampak po snegu so popolno nasprotje Montero 3, torej ne ravno dobre.
Ko je imela mama zadaj stare Montero 2, spredaj pa nove uniroyal (fulde je presekala spredaj), jo je 2x zasukalo v snežnem metežu pri nizkih hitrostih. Jaz pa z istim avtom nisem imel problemov s kakšnim lovljenjem zadka, pa sem vozil hitreje. Vem, pa da ni bil prijeten občutek, saj je zadek skos trzal in potreboval rahle popravke, ampak nisem mel nikoli problemov da bi se mi gume maščevale :D .

Sedaj razumeš, zakaj ti učitelj varne vožnje reče, da daj slabše gume spredaj? Če bi bil trd za volanom, bi se sukal. Z volanom in nosom voznik lažje čuti spodrsavanje in instinktivno upočasni, ko pa zadek odnese pa je potrebno malo občutka, refleksov in izkušenj, ter sreče. Imeti zadaj precej slabše gume zato zna biti velik problem. Vendar kot sem že povedal v eni drugi temi, gredo na varni vožnji nekateri učitelji predaleč in priporočajo, da zvoziš sprednje gume, daš zadnje spredaj, za zadaj kupiš nove. Torej končaš zadaj z novimi gumami (vprašanje če sploh isti model), spredaj pa 4 leta starimi s polovico profila. Po mojih izkušnjah so vse štiri gume istočasno kupljene in z dovolj rednim menjavanjem, da se obdrži približno enak profil, najboljša kombinacija. Za večino voznikov je menjava spredaj-zadaj na sezono dovolj. Tisti, ki se pa vozijo več km na šiht in podobno, bi pa morali menjavati pogosteje, drugače lahko imaš naslednjo sezono zadaj 2-3mm manj profila.

Kakorkoli, verjetno so na varni vožnji rahlo preobčutljivi, ker je bilo pred cca. 10-15leti popularno, da so se spredaj dale zimske gume, zadaj pa pustile letne. Seveda so nekateri vozili brez problema, nekateri so se pa sukali kot v lunaparku :lol: .
when in doubt, flat out

Uporabniški avatar
miraldinjo
Novinec

Napisal/-a miraldinjo So nov 05, 2011 12:45 am

Ja Montero 2 so ble men najbolše na mokri pa poledeneli cesti na snegu niso baš neki najjače. Ma sej po eni stran je resi da daš boljše gume zadaj ne spredaj ker nos res lažje loviš kot zadn konc sam če bom hotu v kšn klanc pridt po snegu s fuldo spredaj bom meu kr problem.. Najraj bi še dve novi Dunlopki kupu sam kaj nej pol znjimi če mislm met sam ta let še ta avto edin če pol spet kupm enga k bo mev take dimenzije(clio, fiesta, punto) al pa jih loh edin še prodam na bolhi :)

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce So nov 05, 2011 1:14 am

Ja kup par pa jih daj spredaj, če boš pa opazil da ni dobro, jih pa zadaj prestavi.
when in doubt, flat out

Uporabniški avatar
miraldinjo
Novinec

Napisal/-a miraldinjo So nov 05, 2011 2:38 am

Upam sam da se nebom zaj*** če bom meu spredi pa zadi ralićne znamke pa tanove gume bom dov odzadi ker je tako najbolše kokr sm vidu na youtubu

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx So nov 05, 2011 10:53 am

SuperVeloce je napisal/-a:No saj boš sam vidu, boš menjal če bo potreba. Ko že govorima o snegu, sem že malo pozabil kako so bile nasploh Montero 2, ampak po snegu so popolno nasprotje Montero 3, torej ne ravno dobre.
Ko je imela mama zadaj stare Montero 2, spredaj pa nove uniroyal (fulde je presekala spredaj), jo je 2x zasukalo v snežnem metežu pri nizkih hitrostih. Jaz pa z istim avtom nisem imel problemov s kakšnim lovljenjem zadka, pa sem vozil hitreje. Vem, pa da ni bil prijeten občutek, saj je zadek skos trzal in potreboval rahle popravke, ampak nisem mel nikoli problemov da bi se mi gume maščevale :D .

Sedaj razumeš, zakaj ti učitelj varne vožnje reče, da daj slabše gume spredaj? Če bi bil trd za volanom, bi se sukal. Z volanom in nosom voznik lažje čuti spodrsavanje in instinktivno upočasni, ko pa zadek odnese pa je potrebno malo občutka, refleksov in izkušenj, ter sreče. Imeti zadaj precej slabše gume zato zna biti velik problem. Vendar kot sem že povedal v eni drugi temi, gredo na varni vožnji nekateri učitelji predaleč in priporočajo, da zvoziš sprednje gume, daš zadnje spredaj, za zadaj kupiš nove. Torej končaš zadaj z novimi gumami (vprašanje če sploh isti model), spredaj pa 4 leta starimi s polovico profila. Po mojih izkušnjah so vse štiri gume istočasno kupljene in z dovolj rednim menjavanjem, da se obdrži približno enak profil, najboljša kombinacija. Za večino voznikov je menjava spredaj-zadaj na sezono dovolj. Tisti, ki se pa vozijo več km na šiht in podobno, bi pa morali menjavati pogosteje, drugače lahko imaš naslednjo sezono zadaj 2-3mm manj profila.

Kakorkoli, verjetno so na varni vožnji rahlo preobčutljivi, ker je bilo pred cca. 10-15leti popularno, da so se spredaj dale zimske gume, zadaj pa pustile letne. Seveda so nekateri vozili brez problema, nekateri so se pa sukali kot v lunaparku :lol: .

To, da zvozim sprednje , drugo sezono dam sprednje naprej zadaj nove in tako naprej prakticiram jaz, samo gume menjujem vsako sezono spredaj, tako, da imam maximalno 2 sezone stare gume na avtu, kar je pa še sprejemljivo. Nikoli pa ne kupim istih gum 2x, ker rad sprobavam nove gume.

off, tudi čevlje oziroma adidaske nikoli ne kupim 2x iste znamke :mrgreen:
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
miraldinjo
Novinec

Napisal/-a miraldinjo So nov 05, 2011 12:17 pm

A pol maš ti isto usak let drgačne znamke gum spedi pa zadi?

Viewer
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Viewer So nov 05, 2011 12:22 pm

Evo, sem jo obul.

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce So nov 05, 2011 3:21 pm

maniaxxx je napisal/-a:
SuperVeloce je napisal/-a:No saj boš sam vidu, boš menjal če bo potreba. Ko že govorima o snegu, sem že malo pozabil kako so bile nasploh Montero 2, ampak po snegu so popolno nasprotje Montero 3, torej ne ravno dobre.

To, da zvozim sprednje , drugo sezono dam sprednje naprej zadaj nove in tako naprej prakticiram jaz, samo gume menjujem vsako sezono spredaj, tako, da imam maximalno 2 sezone stare gume na avtu, kar je pa še sprejemljivo. Nikoli pa ne kupim istih gum 2x, ker rad sprobavam nove gume.

off, tudi čevlje oziroma adidaske nikoli ne kupim 2x iste znamke :mrgreen:

To je popolnoma drugače! Zadaj vsako leto nove, spredaj drugo sezono vožene. Če pa človek, ki naredi 10.000km na leto, ne prodaja sprednjega para gum vsako sezono, pa je kot sem rekel. Spredaj končaš s starimi gumami, preden jih zvoziš so pa stare 10 let :D, tehnologija proizvodnje gum je pa svetlobna leta naprej... verjetno tudi malo čekiraš, kaj kupiš? Če daš rotalke zadaj, pa imaš spredaj continentalke, se tudi ni za špilat :lol:

edit: jaz sem že tudi obul... vsem v družini, le sebi ne :lol:
when in doubt, flat out

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx So nov 05, 2011 5:02 pm

Ja js delam 40kkm na leto in vsako leto menjam gume, kupim pa vedno nekaj v top rangu, sava in podobno na mojmu avtu nima kaj iskat, kje šele kaki kitajci. Letne sem imel letos kombinacijo vredestein, pirelli, zimske imam vse 4 enake, ker sem moral vse 4 kupit, imam pa semperit speed grip2, drugo leto bom ( če bom imel isti avto ), kupil 2 nove zimske za zadaj, tiste, ki bodo letos zadaj pa dal spredaj.

Uporabniški avatar
marsal_tito
Novinec

Marangoni Meteo HP SUV

Napisal/-a marsal_tito Ne nov 06, 2011 11:19 am

Pozdravljeni!

Zanima me ali kdo pozna te gume, izkušnje z njimi?

Hvala, LP

Uporabniški avatar
kalbo
Novinec

Napisal/-a kalbo Po nov 07, 2011 8:32 am

maniaxxx je napisal/-a:Ja js delam 40kkm na leto in vsako leto menjam gume, kupim pa vedno nekaj v top rangu, sava in podobno na mojmu avtu nima kaj iskat, kje šele kaki kitajci. Letne sem imel letos kombinacijo vredestein, pirelli, zimske imam vse 4 enake, ker sem moral vse 4 kupit, imam pa semperit speed grip2, drugo leto bom ( če bom imel isti avto ), kupil 2 nove zimske za zadaj, tiste, ki bodo letos zadaj pa dal spredaj.

Oprosti, ampak kako lahko pametuješ ljudem, sam delaš pa največjo blesarijo, ki jo lahko? Ni čudno, da se ti ESP vklaplja, če maš pa različne gume na oseh. Ob tvoji kilometrini se enkrat na menja gume naprej nazaj in se jih na dve sezoni menja vse štiri. Tako imaš vedno na vseh štirih kolesih enake pnevmatike in boš lahko dal tud naslednjič verodostojne podatke o katerihkoli gumah. Jao, svašta se sprehaja po tem svetu.
Vrni se na Zimske pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov