MaRko81
Novinec

Re: Zimske pnevmatike za sezono 2011/2012 in priporočila

Napisal/-a MaRko81 Če nov 10, 2011 3:06 pm

...pa se je kdo kdaj vprašal KOLKO sploh pomenjo te razlike v točkovanjih v realnosti :roll: ...po izkušnjah sodeč, ne kaj dosti :!: ;)

Viewer
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Viewer Če nov 10, 2011 5:44 pm

V anketi manjkata vsaj še možnosti 'drugo' ter 'nimam dovolj izkušenj, da bi lahko izbral-a'.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če nov 10, 2011 5:48 pm

Viewer je napisal/-a:V anketi manjkata vsaj še možnosti 'drugo' ter 'nimam dovolj izkušenj, da bi lahko izbral-a'.

"Neopredeljeni" itak nič ne koristijo nekomu, ki se odloča za gume, zato je tudi bolje, da te opcije v anketi ni. ;)

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Če nov 10, 2011 5:58 pm

Bedna anketa, saj manjka kar nekaj odlicnih zimskih pnevmatik kot so Michelin alpin A4, Semperit speedgrip 2, Pireli smowcontrol 3,...

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če nov 10, 2011 6:01 pm

MaRko81 je napisal/-a:...pa se je kdo kdaj vprašal KOLKO sploh pomenjo te razlike v točkovanjih v realnosti :roll: ...po izkušnjah sodeč, ne kaj dosti :!: ;)

A pri testih? Po mojih izkušnjah so ADAC-ovi testi zelo dobri in realni.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Reaper85
Novinec

Napisal/-a Reaper85 Če nov 10, 2011 6:06 pm

Ma sej so vse priporočljive ali zelo priporočljive dobre, tko da nova guma je skoraj vsaka dobra, tut Sava Eskimo S3+.
Valda jih pa veliko raje kupi najboljšo gumo na testu, tut sam sem za letos TS830, in tut iz ankete se vid da jih največ kupuje to gumo.

Sem pa imel Goodyear EfficientGrip, ki naj bi bla dost slaba na mokrem (kupil 2009, testiral so jih šele 2011), pa sam tega nisem opazil, vedno sem se peljal tolk hitro kot po suhem, tut v najmočnejših nalivih.
Sava S3 6 let stara (že dobil na avtu, sam se s takimi nebi vozil) mi pa je slabo prijela, ne samo v mokrem, že v suhem. Sem jih pa zdej vseeno BP prodal za 10€ po komadu, tolk o tem kolk folk gleda starost gum, ker profila so mele še 7mm.

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Če nov 10, 2011 6:33 pm

Odvisno ali ima guma probleme z odvajanjem vode ali ima slabo gumeno zmes. Mogoče oboje... Sicer pa, kako hitro si se peljal in koliko si hodil po robu sposobnosti gum, je vedno relativno. Tudi ne veš, koliko bolj bi lahko z zares dobrimi peljal v ovinek? 130? Si to upaš? Najhitreje in brez pardona se občuti, ko je potrebno (že zaradi ABS, kateri dovoli vozniku, da si privošči precej manj občutka pri zaviranju) z vso težo pohoditi stopalko zavore, pa se ABS s teboj ne strinja... Tukaj so pa lahko neverjetne razlike. Mogoče te obrne res ne, vendar se pelješ naprej kot tanker.

Da dam skrajni primer, govori se o kitajskih gumah Interstate touring IST-1 in Goodride radial S06, odstavek iz ''motorevija.si'':
Kaj pomeni slabe lastnosti? Na primer to, da imata ti dve pnevmatiki v primerjavi z najboljšimi skoraj 40 metrov daljšo zavorno pot pri zaviranju na mokri cesti od hitrosti 100 km/h do zaustavitve. To ni nevarno samo za uporabnike teh pnevmatik, temveč tudi za druge udeležence v prometu, saj zaradi tako podaljšane zavorne poti zelo hitro pride do naleta: avto z dobrimi pnevmatikami ob nevarnosti zaustavi, za njim vozeči avto s slabimi pnevmatikami pa potrebuje bistveno daljšo zavorno pot in zato pride do naleta. Ali drug primer: avto z dobrimi pnevmatikami se lahko pravočasno ustavi pred skupino otrok ali pešcev, avto s slabimi pnevmatikami pa se mimo točke, kjer je prvi avto že ustavil, še vedno pelje s hitrostjo 60 km/h.

edit: razočarali ste me, Sava ima tri glasove, Kleber Krisalp HP2 pa nobenega :lol: ? aja, se sploh še izdeluje sava S3? ali je ostala samo s3+?
when in doubt, flat out

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Če nov 10, 2011 7:03 pm

Drugo leto se neboste več rabli kregat katera guma je boljša po mokrem ker bo vse pisalo na njih ob nakupu:
http://www.siol.net/avtomoto/novice/kra ... dyear.aspx

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Če nov 10, 2011 7:20 pm

Ubistvu je ADAC že tarnal o problemih, namreč nekateri proizvajalci že prilagajajo svoje gume za boljše zaviranje v mokrem. Če je/bo prehod prehiter, guma izgubi svojo uravnoteženost v različnih pogojih. Nikjer ne bo pisalo, kako je stabilna v ovinkih, kako dobro odvaja vodo...

Že če pogledamo zimske gume, o katerih se vleče ta tema... na mokri in suhi podlagi mehke in globoko vrezane lamele občutno škodujejo zavorni poti. Če se razvoj prehiteva in se tukaj sklepajo kompromisi, bodo gume avtomatsko na snegu in ledu slabše, zato da se bo hvalisalo na nalepkah. Kakšne bodo pa možnosti za korupcijo in prirejanje rezultatov, pa nebi vedel...
when in doubt, flat out

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Če nov 10, 2011 10:53 pm

Vsi tisti, ki ste že glasovali Vas prosim, da še enkrat oddate svoj glas tokrat v veliko širši anketi - večji izbor med pnevmatikami tako, da sem upošteval mnenje uporabnikov, ki so menili, da nekatere pnevmatike manjkajo.

Sedaj imate ravno vi možnost glasovanja.

V prvi anketi so bile samo pnevmatike, ki so bile največkrat omenjene v tej temi.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Pe nov 11, 2011 11:06 am

SuperVeloce je napisal/-a:Ubistvu je ADAC že tarnal o problemih, namreč nekateri proizvajalci že prilagajajo svoje gume za boljše zaviranje v mokrem. Če je/bo prehod prehiter, guma izgubi svojo uravnoteženost v različnih pogojih. Nikjer ne bo pisalo, kako je stabilna v ovinkih, kako dobro odvaja vodo...

Že če pogledamo zimske gume, o katerih se vleče ta tema... na mokri in suhi podlagi mehke in globoko vrezane lamele občutno škodujejo zavorni poti. Če se razvoj prehiteva in se tukaj sklepajo kompromisi, bodo gume avtomatsko na snegu in ledu slabše, zato da se bo hvalisalo na nalepkah. Kakšne bodo pa možnosti za korupcijo in prirejanje rezultatov, pa nebi vedel...

žal je razvoj tisti, ki določa kompromise med kvaliteto in kvantiteto....žal pa se zgodi, da se kvaliteta plača v tem primeru je zimska guma vredna vsakega centa, saj je varnost na prvem mestu.

anketa se lepo izpolnjuje.

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Re: Zimske pnevmatike za sezono 2011/2012 in priporočila-ANK

Napisal/-a SuperVeloce Pe nov 11, 2011 1:24 pm

Hočem reči, da bodo ADAC testi še vedno zelo pomembni, nalepka pa le stranskega pomena, saj se bo videlo, kdo ima dobro gumo, kdo pa se samo prilagaja boljši prodaji...

ps: še vedno manjka ena najbolj masovno kupovanih gum v zadnjem času, Fulda KristallMontero3
when in doubt, flat out

MMNeo
Novinec

Napisal/-a MMNeo Pe nov 11, 2011 3:59 pm

Pozdravljeni!

Upam, da ne bom preveč zatežil, čas me preganja in zato se potem tudi zgodijo "felerji".

Torej, naročim nove gume Goodyear UG 8 96 H in se s prodajalcem zmenim za eno ceno (ceneje zaradi prijatelja).
Danes mi lepo montirajo, vse ok, dokler ne vidim da so 92H. Ker se mi mudi jih pustim, pa glej da se v tem času spremeni cena. Začne mi najedati živce, na blagajni tarna da se ne da nič več narediti in dobro, spregledam tudi par dvajset evrov plačila več. Se nahitro peljem delat, zdaj pridem domov, pobliže pregledam gume in povrh vsega vidim, da so celo M+S.

Torej, jih peljati nazaj in "pop....", ker se mi že rola od težav ali jih pustiti, ker v bistvu ne vem, al je tako ogromna razlika med "čisto zimsko" al M+S. Žal se v te zadeve ne spoznam, zato vas sprašujem, gre pa se tudi za zajeten kos denarja, kar pa tudi ni kar tako.

Hvala za odgovore in upam, da ni noro vprašanje!

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe nov 11, 2011 4:05 pm

Saj to je zimska. Gotovo ima zraven M+S še snežinko (v trikotniku), kar pomeni, da je gotovo "čista zimska".

In 92 ali 96? Verjetno je 92 čisto dovolj. Kaj piše v homologacijskem kartončku, oz koliko je avto težek in kateri avto sploh je (porazdelitev teže spredaj/zadaj, nosilnost avta)?
Bolj je vprašljiva H oznaka? Koliko ima najvišjo hitrost?

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Pe nov 11, 2011 4:20 pm

Tudi meni ni čisto jasno, kaj naj bi pomenilo "ima celo oznako M+S"... vse dobre in slabe zimske imajo to oznako, pa tudi celoletne, nekatere SUV in celo nekateri letni kitajčki jo imajo... guma UltraGrip 8 je popolnoma zimska guma, namenjena še posebej vožnji po hladnem vremenu v mokrem, poledenelem, zasneženem vozišču... glede na to da so modeli UG zadnja leta blesteli po mokrem, je za naše cestne razmere verjetno najbolj pameten nakup...
when in doubt, flat out

MMNeo
Novinec

Napisal/-a MMNeo Pe nov 11, 2011 4:43 pm

SuperVeloce je napisal/-a:Tudi meni ni čisto jasno, kaj naj bi pomenilo "ima celo oznako M+S"... vse dobre in slabe zimske imajo to oznako, pa tudi celoletne, nekatere SUV in celo nekateri letni kitajčki jo imajo... guma UltraGrip 8 je popolnoma zimska guma, namenjena še posebej vožnji po hladnem vremenu v mokrem, poledenelem, zasneženem vozišču... glede na to da so modeli UG zadnja leta blesteli po mokrem, je za naše cestne razmere verjetno najbolj pameten nakup...

Najlepša hvala obema za odgovor. Mi je malo nerodno :) nisem vedel, da ima zimska oznako m+s. Evo, ker ljudje sklepamo "baba čula, baba rekla", da je m+s samo celoletna in naj tega ne kupujemo, smo nevedni in brez veze kompliciramo.

Hvala še enkrat!

Gre se za grand scenic III in me je nosilnost malo "zmotila", saj nas je skoraj vedno pet v avtu (malo težjih) in delam dnevno 450km. Se bo treba bolje informirat in ne govoriti neumnosti :D

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Pe nov 11, 2011 5:38 pm

M+S pomeni mud and snow, še najbolj za offroad, vendar nad tem ni posebne kontrole, zato se znajo oznake pojaviti marsikje, tudi na letnih gumah...
when in doubt, flat out

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe nov 11, 2011 5:40 pm

Prosim
Za natančnejše pojasnilo o M+S poglej to
Glede obtežitve in hitrostnega razreda (le-ta je za zimske po zakonu lahko dva razreda manj) pa piše v homologacijskem kartončku, ki je za policaje edino merodajen, če bi te slučajno kontrolirali. Za normalno vožnjo je OK, kar se varnosti tiče.

Uporabniški avatar
StricSLO
Nov uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a StricSLO Pe nov 11, 2011 6:23 pm

Jaz bom pa kr lanske Goodyear UG7+ gor dal :)
Opel Zafira 2.0 DTI, 2002 :)

MMNeo
Novinec

Napisal/-a MMNeo Pe nov 11, 2011 6:55 pm

esem je napisal/-a:Prosim
Za natančnejše pojasnilo o M+S poglej to
Glede obtežitve in hitrostnega razreda (le-ta je za zimske po zakonu lahko dva razreda manj) pa piše v homologacijskem kartončku, ki je za policaje edino merodajen, če bi te slučajno kontrolirali. Za normalno vožnjo je OK, kar se varnosti tiče.

Super, hvala za link.

Edino kar še je, po hitrem prebrskanju ponudnikov gum sta v ponudbi G UG8 M+S, in brez M+S, pa sem mislil, da je mogoče kaka "caka". Je pa narisana snežinka gor, kot si dejal, tako da ni dvoma, pa tudi homologacija je za 92H.

Nič, dva delovna dneva sta pred mano, vsem želim lep vidkend in "pametno" martinovanje!
Vrni se na Aktualno področje: Zimske pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov