peroRS je napisal/-a:Ima kdo izkušnje s to gumo:
Mabor winter jet 2, dimenzija 185/60/14''
Na netu ne najdem nobenega testa. Predvsem me zanima obnašanje na mokrih mestnih cestah, ostalo ni pomembno.
To ni guma, ampak šrot od šrota od gum. Stran, daleč stran od teh gum. Leta 2007 smo kupili novega Leona in sem zraven dobil gume 205/55/R16 iste znamke in modula, ki ga omenjaš. Zaradi osnovne opreme avtomobila in menjave platišč (gor so bile 17ke, hotu sem 16" zarad cenejih gum) sem dobil gor gume Michelin Energy Saver. Ni baš neka jaka guma, ampak je držala vrsto km, po mokrem opazno slabše, vendar se je dalo voziti - pred tem sem imel Ibizo letnik 2000 in mi je bla to formula. No potem pa pride zima in dam gor ta podarjen čudež od gume. Avta nisem več poznal: v krožiščih je zelo hitro odneslo nos iz ovinka, po mokrem je avto precej drsel, v daljših zavojih pri višjih hitrostih pa zadek nemiren. Prašam na servis, če je to normalno - odgovor ja normalno, dizli so težki spredaj. Ok. Zapade prvi sneg - kljub previdni vožnji, TCS lučka utripala ko da vozim po ledu, prometu na regionalni cesti nisem mogel slediti, ker je odnašalo zadnji konec kot za stavo - ves čas sem z volanom popravljal smer vožnje (tudi Renaultu 5 nisem mogu sledit) - spet vprašam servis, ja to mate sam tak občutek, ker niste takega avta vajen. Uredu, skozi leta se je stvar samo slabšala - sploh v dežju. No leta 2011 sem dobil službo v Celju, žena pa v Lj in se je začela vozit s tem avtom v LJ (dokler nisva 206ke kupla). Prvih 14 dni je bilo suho, večkrat sem reku: dejva menjat gume, ker so tele zanič. Ne pa ne, bom js te sfurala so uredu. No potem tretji teden v ponedeljek pa močno dežuje in gre v Lj: rezultat: dvakrat letela s ceste, trikrat ko je obrnal okol za 180 stopinj (pa vozi ko stara mama). K sreči avto brez poškodb, z izjemo ene plastike, katero smo za par € dali drugo. Končno dobim avtorizacijo da nabavim nove gume - pogledam teste, vzamem optimum: Continental TS 830 P (205/55/R16), zmontiramo in peljemo. Avto je postal takšen kot poleti - lega super, po mokrem se pelem kot so suhem, siljenja nosu v kroiščih iz ovinkov ni več. Čakam 2 meseca, zapade prvi sneg: s strahom grem probat peljat, hm - a je tist lampa za TCS odpovedala - praktično ne posveti, ok gremo testno do laškega: glej glej, brez težav se peljem toliko kot preostali promet, kljub snegu na cesti - krasno. Edino kar je ostalo, je rahlo nemiren zadek (kar je najbrš res posledica dizla, vendar je to mnogo mnogo manj opazno). Od tedaj naprej sva se z mojo naučila: slabe gume in avto = NO GO... kmalu za tem sva potem kupila 206ko in se je žena s tistim vozila v službo,... js pa s Leonom in se peljem malo za tem iz službe domov proti celjski vojašnici proti križišču kjer je na drugi strani pa Lidl - ena mamica dva ven dve punčki in ti dve med gasa čez cesto in za par cm sem se ustavu. Če nebi bilo teh gum (like to sranje od Maborja), vprašanje če bi bili živi (pa sem melu celo manj od dovoljene omejitve) in zdravi. Gume so se odplačale. Toplo svetujem - če kupuješ, kupi ornk gume.
Če pogledam še z zornega kota enega res nezahtevnega uporabnika: to so gume, če hočeš bit pokrit z zakonodajnega vidika, pa če se po suhem voziš po kruh in jih na 2 leti menjaš. Prvi dve leti so nekako še, potem so pa katastrofa. Obraba gum je minimalna, profila vrh glave dovolj, oprijem po snegu in dežu pa porazen. Skratka na daleč odsvetujem nakup. Morda so sedaj v 5 letih že kaj izboljšali, vendar osebno nebi tega kupil - res toplo odsvetujem še enkrat.