Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic To okt 27, 2009 8:30 pm

mikko je napisal/-a:Ima kdo izkušnje s Kumho ? Lahko jih dobim dokaj ugodno, pa me zanima kakšne so...

Jaz jih imam. V snegu( speljevanje, vožnja, vzponi) so dost uredu, dost dobr oprijem! Suga cesta, za normalno vožnjo( po omejitvah) je tudi dobra guma, se mi zdi da je v tem vsaka. Bremzanje z njo(suha podlaga) odlična. Sneg-bremzanje: bolj slaba. Trdota gume je nekje srednja, ne trda ne mehka, kar se mi zdi da je to nekako zlata sredina. Mokra cesta se mi je zdela tudi dost uredu. Jaz sem povprečen voznik, raznih testov tega ne opravlam, na kakem prostem parkirisču se malo poigram z njim, to je pa tudi vse. Guma se mi zdi za tak denar zelo dobra. Jaz sem dal lansko leto za eno 55€, koliko je sedaj? Imam pa 15col.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS To okt 27, 2009 9:32 pm

Eni ste pa res preveč "pametni" glede gum.
Gumo kupiš primerno zmogljivostim avtomobila pa tudi sposobnostim sebe kot voznika. Najbolj bedno se mi zdi ko eni pametujejo pol grejo pa kupit Lassa gume za 200KM avto (primer).

Doma uporabljamo na AX-u Sava eskimo S3 že 4 leta, pa do zdaj ni bilo nobenih problemov, pa se vozimo tud poleti z njimi (pač dokler se ne znuca). Situacija je pa taka, na snegu so odlične, res da je AX zelo lahek avto, ampak prideš res vsepovsod. Poleti ko je orng vroče se avto zadovoljivo drži skozi ovinke, problem nastane samo če mal zmoči dež potem precej drsi (no ja, če je cesta mastna, večina gum slabše drži). Zanimivo pa je ko sm letos gume res dolgo pustil gor (danes sem šele kupil nove za zimo) se je kljub zelo izrabljenem profilu lega na mokrem malenkost izboljšala ko so se temperature spustile skoraj na ničlo.

Tko da čez Eskimo S3 nimam kaj rečt, služile so do zdaj pa upam da bodo še naprej. Za AX-a so odlične, za močnejše avte pri hiši pa že več let za zimo uporabljamo Bridgestone Blizzak in lahko rečem samo :bow :bow

lp pa po pameti 8)

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr okt 28, 2009 4:15 pm

Ma dejte že enkrat to logiko osvojit, da zimske gume uporabljite za vožnjo pozimi, letne pa za poleti. A je to tolk težko razumet?

Pa še to je en velik problem zimskih gum saj s starostjo izredno izgubljajo na zmogljivostih in zimska guma po treh zimah je direkt za v kanto ampak vedno se najdejo neki skopuhi, ki raje reskirajo svojo in drugo varnost ter zimske gume uporabljajo v vročem asfaltu pol se pa vsi čudijo kako jih je polna cesta oz. v dežju vozijo počasi ker ni nobene smerne stabilnosti in bentijo nad tistimi, ki v dežju normalno vozijo z ustreznimi gumami.

Dejte mal pameti v glavo in uporabljajte ustrezne gume primerne letnemu času in predvsem razmeram na cesti. Zimske menjajte najkasneje po treh sezonah in letne najkasneje po petih ne glede na profil in raje izberite malo boljšo gumo kot pa neka kitajska čungalunga sranja.

Tako boste naredili največ za lastno varnost in varnost vseh udeležencev v prometu.

kamal
Novinec

Napisal/-a kamal Sr okt 28, 2009 4:44 pm

mišek je napisal/-a:
simply je napisal/-a:
Potem ko je 10cm snega se vozjo tudi po 60 km/h ali še manj po AC

Koliko pa pričakuješ da bo vozila mamica z dvema otrokoma v otroških sedežih po AC ko je na njej 10 cm snega?

To se jaz tudi sprašujem kaj je ta mislil s tem postom?
Ne vem ali se mu to zdi nenormalno, če pri 10 cm snega voziš 60, ali je nenormalno pri hudem nalivu max. 100, v megli 90.
Te številke, ki je napisal se men zdijo v določenih primerih še preveč, on pa se je izrazil, kot da je to počasi.
S tem, da zdaj je na AC dobro, da vidiš kolikor toliko naprej, nikol ne veš kdaj pride kdo nasproti :roll:

Nisem se izrazil, da je to prepočasi. Hotel sem samo poudariti, da je vsaka taka izjava včasih zelo relativna, kar se je izkazalo za resnično. Poudaril sem samo, da gume to zdržijo in ni problemov z njimi. Vsak sam pa mora poskrbeti za svojo varnost in varnost drugih. Zato pa so navedene hitrosti nižje kot predpisane.
Se vidmo ko se zagledamo.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Sr okt 28, 2009 6:54 pm

BBoss je napisal/-a:Ma dejte že enkrat to logiko osvojit, da zimske gume uporabljite za vožnjo pozimi, letne pa za poleti. A je to tolk težko razumet?

A je to name letelo? Upam da nisi razumel kot da sm imel 4 leta ene (iste) zimske gume na avtu. NE. V obdobju štirih let sem na AX-u uporabljal ZA ZIMO gume Sava eskimo S3, letos sm jih pa pustil na avtu še čez poletje in zdaj sem kupil spet nove za zimo, pol spomladi grejo pa nove LETNE gume gor.

SE opravičujem če sem moj prejšnji post malo zavajajoče napisal. :tipk

lp

Uporabniški avatar
dejcc
Uporabnik

Napisal/-a dejcc Sr okt 28, 2009 7:46 pm

To se mi zdi pametno kot si naredil. Ko imam zanič zimske jih tudi skurim do konca poleti in potem počakam na nove zimske. Tako je najbolj racionalno

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Sr okt 28, 2009 7:57 pm

kamal je napisal/-a:
mišek je napisal/-a:
simply je napisal/-a:
Potem ko je 10cm snega se vozjo tudi po 60 km/h ali še manj po AC

Koliko pa pričakuješ da bo vozila mamica z dvema otrokoma v otroških sedežih po AC ko je na njej 10 cm snega?

To se jaz tudi sprašujem kaj je ta mislil s tem postom?
Ne vem ali se mu to zdi nenormalno, če pri 10 cm snega voziš 60, ali je nenormalno pri hudem nalivu max. 100, v megli 90.
Te številke, ki je napisal se men zdijo v določenih primerih še preveč, on pa se je izrazil, kot da je to počasi.
S tem, da zdaj je na AC dobro, da vidiš kolikor toliko naprej, nikol ne veš kdaj pride kdo nasproti :roll:

Nisem se izrazil, da je to prepočasi. Hotel sem samo poudariti, da je vsaka taka izjava včasih zelo relativna, kar se je izkazalo za resnično. Poudaril sem samo, da gume to zdržijo in ni problemov z njimi. Vsak sam pa mora poskrbeti za svojo varnost in varnost drugih. Zato pa so navedene hitrosti nižje kot predpisane.

Guma že zdrži ja, samo vprašanje pa je kam gre avto.
Kaj je problem pri večina voznikih - varnostna razdalja. Logično bi bilo, da če je cesta mokra, če je megla, sneg - za vse to bi bilo treba občutno podaljšat varnostno razdaljo. To se ti pa pelje za ritjo, par metrov ne glede ali je to poleti pri 30°C ali pa če dež lije. Isto je pa v snegu, ni problem se 60 km/h peljat, če to ni plundra, če je suh sneg ni problem se 90 peljat, dokler je to vožnja naravnost brez vsakih ovir. Kaj pa ko je pri taki hitrosti treba bremzat, kaj pa potem? Ali pa če je to navadna cesta, ne AC, ti pride nekdo nasproti pa se je treba izognat bolj desno, prideš v nezvožen sneg, te zapne bankina; v snegu ne vidiš kaj je spodaj. Takrat je problem in na to ljudje ne študirajo, samo mislijo, da če se brez problema po sredini ceste pelje je pa to to, dejstvo pa je da se ne moreš vozit enako hitro poleti po suhi cesti, kot pozimi v snegu.

Uporabniški avatar
denko4
Novinec

Kraj: dolenjske benetke

Napisal/-a denko4 Sr okt 28, 2009 8:59 pm

mišek je napisal/-a:Guma že zdrži ja, samo vprašanje pa je kam gre avto.
Kaj je problem pri večina voznikih - varnostna razdalja. Logično bi bilo, da če je cesta mokra, če je megla, sneg - za vse to bi bilo treba občutno podaljšat varnostno razdaljo. To se ti pa pelje za ritjo, par metrov ne glede ali je to poleti pri 30°C ali pa če dež lije. Isto je pa v snegu, ni problem se 60 km/h peljat, če to ni plundra, če je suh sneg ni problem se 90 peljat, dokler je to vožnja naravnost brez vsakih ovir. Kaj pa ko je pri taki hitrosti treba bremzat, kaj pa potem? Ali pa če je to navadna cesta, ne AC, ti pride nekdo nasproti pa se je treba izognat bolj desno, prideš v nezvožen sneg, te zapne bankina; v snegu ne vidiš kaj je spodaj. Takrat je problem in na to ljudje ne študirajo, samo mislijo, da če se brez problema po sredini ceste pelje je pa to to, dejstvo pa je da se ne moreš vozit enako hitro poleti po suhi cesti, kot pozimi v snegu.

Poletje, suha cesta, dobre gume. Drviš čez ovinek z 90km/h, za njim pa srna na sredi ceste. Če imaš še tako odlične gume ne boš zabremzal, ampak jo boš povozu.

Torej po tvojem bi se moral voziti 50km/h, da je ne bi zbil. Ne moreš predvidevati vsega. Prav tako v snegu ne moreš predvidevati kaj se lahko zgodi.

Sam pač raje obujem Savo S3 in se v snegu vozim kot kralj ;)

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Če okt 29, 2009 8:41 am

je kdo kupoval od prodajalcev na bolhi ki imajo hudo nizke cene gum...
so 3x oglasi s tako nizko ceno...

http://www.bolha.com/oglas3672389/16-col-nove-zimske-pnevmatike-goodyear-205-55

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če okt 29, 2009 9:56 am

kolesar je napisal/-a:je kdo kupoval od prodajalcev na bolhi ki imajo hudo nizke cene gum...
so 3x oglasi s tako nizko ceno...

http://www.bolha.com/oglas3672389/16-col-nove-zimske-pnevmatike-goodyear-205-55

Veš kako je. Veliko je npr. ali prodajalcev v avtohišah al pa v kakšni drugi trgovini, ki imajo potem še delavnice doma in so imajo stike z dobavitelji/uvozniki gum, pri katerih dobijo precej nižje cene pri nabavi in jih potem prodajo po višji, ki pa je še vedno bolj ugodna kot pri večini trgovcev. Tko, da če tako osebo poznaš, pa ti da še garancijo zraven ni problema, greš pa kupiš. Kar nekaj ne pamet preko spleta pa jaz ne bi kupoval (govorim na splošno, ne za konkreten oglas). Lahko da je guma stara (nova a letnik npr. 07, 08 ) ali pa gre ven iz prodajnega programa, pa maš pol težave, če rabiš samo eno al pa dve.

Sicer pa pokličeš pa se pozanimaš, to te nič ne stane.

lp

Uporabniški avatar
dejvi
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a dejvi Če okt 29, 2009 10:07 am

BBoss je napisal/-a:Ma dejte že enkrat to logiko osvojit, da zimske gume uporabljite za vožnjo pozimi, letne pa za poleti. A je to tolk težko razumet?

Pa še to je en velik problem zimskih gum saj s starostjo izredno izgubljajo na zmogljivostih in zimska guma po treh zimah je direkt za v kanto ampak vedno se najdejo neki skopuhi, ki raje reskirajo svojo in drugo varnost ter zimske gume uporabljajo v vročem asfaltu pol se pa vsi čudijo kako jih je polna cesta oz. v dežju vozijo počasi ker ni nobene smerne stabilnosti in bentijo nad tistimi, ki v dežju normalno vozijo z ustreznimi gumami.

Dejte mal pameti v glavo in uporabljajte ustrezne gume primerne letnemu času in predvsem razmeram na cesti. Zimske menjajte najkasneje po treh sezonah in letne najkasneje po petih ne glede na profil in raje izberite malo boljšo gumo kot pa neka kitajska čungalunga sranja.

Se čisto strinjam, razen glede zamenjave po treh letih...
Saj gumo lahko uničiš že v eni sezoni, vendarle pa, če si normalen šofer, guma zdrži 5 let. Bodi prepričan, da je preverjeno. Kupi si GY, pa boš videl.
Kljub temu je verjetno prej menjati bolje ampak 5 let ni nobena panika. Glej malo s kakšnimi gumami se nekateri vozijo (precej takih!) in boš več kot presenečen (stare nad 8 let!). Taki pa so za obsoditi.

Tako boste naredili največ za lastno varnost in varnost vseh udeležencev v prometu.

Uporabniški avatar
dejvi
Uporabnik

Napisal/-a dejvi Če okt 29, 2009 10:07 am

Se čisto strinjam, razen glede zamenjave po treh letih...
Saj gumo lahko uničiš že v eni sezoni, vendarle pa, če si normalen šofer, guma zdrži 5 let. Bodi prepričan, da je preverjeno. Kupi si GY, pa boš videl (najmanjši indeks obrabe!).
Kljub temu je verjetno prej menjati bolje ampak 5 let ni nobena panika. Glej malo s kakšnimi gumami se nekateri vozijo (precej takih!) in boš več kot presenečen (stare nad 8 let!). Taki pa so za obsoditi.

Zadnje, ki sem jih sam menjal (po petih letih) so imele še 5 mm profila (avto pa ima 160 HP, torej so bile na momente precej obremenjene - hitrostni razred T).

Uporabniški avatar
ironmaiden
Novinec

Napisal/-a ironmaiden Če okt 29, 2009 10:17 am

avto-160hp?
guma hitrostni razred t-do190km/h?
tukaj neki neštima.Za tolk močan avto bi moral imeti malce višji razred,čudn da so sploh zdržale.....
:shock:

Uporabniški avatar
dejvi
Uporabnik

Napisal/-a dejvi Če okt 29, 2009 10:20 am

Bo držalo. Redko se vozim 190 km/h niti zaradi razmer pozimi, niti zaradi majhnih otrok, torej mi kar ustrezajo ;) !

Uporabniški avatar
dskrab
Novinec

Napisal/-a dskrab Če okt 29, 2009 12:56 pm

Jaz sem s Fulda Kristal Montero zelo zadovoljen.
Sej nimaš kej! Tko je pa nč drugač!

It`s not just JDM. It`s a LIFESTYLE !

Uporabniški avatar
PogachnyK
Stalni uporabnik

Napisal/-a PogachnyK Pe okt 30, 2009 12:52 pm

mi imamo zimske 5 sezon, ker gumo vsaj enkrat na teden pozimi operemo z navadno vodo, kar močno podlajša življensko dobo gume, zato se tudi s s3 vozimo lahko 5 sezon, brez da bi ogrožali sebe ali bljižne

imam na toyoti yaris s3, samo glede na težo avta je guma preširoka, in posledično v snegu slab oprijem, veliko slabši kako pa z fiat puntom in 5 let staro debico
Slika

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Pe okt 30, 2009 1:51 pm

vsaj enkrat na teden pozimi operemo z navadno vodo, kar močno podlajša življensko dobo gume,

Uporabniški avatar
dejcc
Uporabnik

Napisal/-a dejcc Pe okt 30, 2009 2:01 pm

simply je napisal/-a:
vsaj enkrat na teden pozimi operemo z navadno vodo, kar močno podlajša življensko dobo gume,

zakaj že podaljšaš življenje če guma ni 12 ur slana?

Uporabniški avatar
luke18
Novinec

Napisal/-a luke18 Pe okt 30, 2009 2:25 pm

5 let stare gume, ja dej bod no resn... če bi jih v sharambi mel 5 let niso več nvm kako dobre

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Pe okt 30, 2009 3:49 pm

nekdo je napisal da je guma hin po 5 letih, zdej pa vsi ponavljate ko papige! Me zanima koliko vas opazi dejansko razliko med novo in 5 let staro gumo nerabljeno na isti podlagi pod enakimi pogoji?!
Zadnjič spremenil GiGi1985, dne Pe okt 30, 2009 3:55 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Freude am Fahren
Vrni se na Aktualno področje: Zimske pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost