Broz
Nov uporabnik

Kraj: Velenje

Re: vprašanja glede gum (zimske in letne)

Napisal/-a Broz So nov 06, 2010 3:27 pm

Boma kar tukaj prašal da ne smetim komu teme, saj se malce tiče gum.

Gre se za Astro GTC B & W in sicer je skrajni čas da nataknem zimske gume. Glede na to da so trenutno gor 18 colske gledam po netu navadne 15 ali 16 colske z zimskimi gumami.
Mislim da bo bolje da nabavim drug komplet, kot pa da dam na original litke zimske gume. Nekaj fejst ne bi kompliciral in bi lahko vzel rabljen komplet, ker se avto prodaja ampak vseeno hočem imeti dobre gume. Varnost na prvem mestu na drugem pa kasko...

( GY UG7 se mi zdijo v teh dimenzijah 195 / 65 R15 poceni tako, da bi najraje kupil kar nove in pa nova železna platišča, poleg tega bo tudi vožnja boljša kot na valarjih 225 širine )

Če se ne motim paše od vseh ostalih Aster in sicer razmak 5 x 110. Zanima me pa glede ET ja sem gledal okoli 35 - 40 paše !?? oz kateri je optimalni

Prosim za vaša mnenja da se lažje odločim...

p.s pa preden kdo pametuje, da sem skoraj pozen povem, da že mesec dni spremljam in gledam na 1.avtu pa že imam monitrane zimske oz m+s :)

Lp
Zamenjam Opel Astro GTC Black & White za Laguno II grandtour Dynamique :)

Blisk1
Nov uporabnik

Napisal/-a Blisk1 So nov 06, 2010 3:35 pm

samo mesarec je napisal/-a:beri pod Samo

Sem izbral te gume s alu platišči, cena, rečmo da je ugodna 670€ za gume in platišča, oboje novo.

Uporabniški avatar
samo mesarec
Novinec

Napisal/-a samo mesarec So nov 06, 2010 7:38 pm

upam, da ti bodo dobro služole in da neboš imel cestnih problemov

Clancy
Novinec

Napisal/-a Clancy Ne nov 07, 2010 12:16 pm

Vprašanje:

Kaj pomeni DOT oznaka "DOT NEAE 012R"?

Neka čudna oznaka je to. To mi piše na novi gumi. Upam, da me ni kdo nategnil.

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Ne nov 07, 2010 5:43 pm

Še nekje mora biti še kakšna druga številka.

Uporabniški avatar
ANJCI
TÜV ekspertinja

Napisal/-a ANJCI Ne nov 07, 2010 6:30 pm

Clancy je napisal/-a:Vprašanje:

Kaj pomeni DOT oznaka "DOT NEAE 012R"?

Neka čudna oznaka je to. To mi piše na novi gumi. Upam, da me ni kdo nategnil.

DOT .. North American Dept of Transport compliance symbols and identification numbers. Letnica pa ni rečeno, da je navedena na obeh straneh bočnice. Poglej na drugo stran ;)

Lp, A

Clancy
Novinec

Napisal/-a Clancy Ne nov 07, 2010 6:40 pm

Sem sedaj šel še enkrat gledat in ugotovil, da je na levima gumama napisana samo oznaka "DOT NEAE 012R", na desnima pa je zraven te oznake dodano še "4110", kar prej nisem videl, ker sem gledal samo levi gumi. Zgleda, da teden in leto proizvodnje "natisnejo" samo na eno stran gume. Tak, da je vse OK. ;)

amadej10
Nov uporabnik

Napisal/-a amadej10 So nov 13, 2010 1:54 pm

jst mam trenutno 4 zimske gume malo slabše kvalitete, in me zanima če je varno če zamenjam samo prve 2 gume dam ene boljše naprimer ug7+ zadaj pustim pa stare (slabe so mi za to ker so za v vožnji v dežju nič vredne).

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem So nov 13, 2010 2:17 pm

Amadej - pozdravljen na forumu!
Odvisno od gum in avta, ampak v vsakem primeru ni varno imet precej različne gume s/z. Ko ti bo odneslo zadek avta v jarek (ali v pešca ali v nasproti vozeč avto), bo prepozno in gotovo dosti dražje od še dveh gum. Velika razlika povrh vsega povzroči tudi to, da ko enkrat zdrsne, zdrsne hitreje in hkrati je avto dosti težje ulovit (v primerjavi z enalimi gumami s/z). Varno vsekakor ni, niti na snegu, niti na mokrem oz spolzkem asfaltu.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 So nov 13, 2010 2:23 pm

amadej10 je napisal/-a:jst mam trenutno 4 zimske gume malo slabše kvalitete, in me zanima če je varno če zamenjam samo prve 2 gume dam ene boljše naprimer ug7+ zadaj pustim pa stare (slabe so mi za to ker so za v vožnji v dežju nič vredne).

Nove ali boljše gume se daje na zadnjo os, razen če avto rabiš izključno za snežene klance. Zakaj? Ker bo povprečen voznik bolje rešil situacijo s podkrmarjenjem - nagonsko bo pri siljenju nosu iz ovinka spustil gas, mogoče še pohodil bremzo, kar bo popravilo situacijo. Pri prekrmarjenju bi tako ravnanje pomenilo katastrofo. Bo pa pri zaviranju zavorna pot s slabšimi gumami spredaj daljša.
Zato ne razmišljaj in nabavi vse 4 nove.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

amadej10
Nov uporabnik

Napisal/-a amadej10 To nov 16, 2010 5:07 pm

Okej bom nabavil vse 4 gume, hvala za odgovore. Zanima me samo še katere gume priporočate (vozim peugeot 206) da so dobre v dežju kot v snegu ker imam tako pot do službe da ko je sneg ga pride kar precej ker hodim ob 5 v službo in ni še spluženo, drugače pa kadar ni snega da so pa dobre v dežju kar je zadnje čase kar pogosto ker z zdajšnimi gumami samo čakam da bom v jarku. Ogledoval sem si Goodyear Ultra Grip 7+ (kaj pomeni? 82T, 86T), ter Vredestein Snowtrac 3. Kere priporočate vi? (mere: 175/65 R14)

(zdaj imam gume: Nokian hakkapeliitta nrw http://www.tirefactory.net/NRW.htm tukaj piše naj bi bile dobre samo meni se ne zdijo ali pa preveč pričakujem od gum)

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply To nov 16, 2010 7:07 pm

Za dež UG7+.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 To nov 16, 2010 11:24 pm

amadej10 je napisal/-a:Ogledoval sem si Goodyear Ultra Grip 7+ (kaj pomeni? 82T, 86T), ter Vredestein Snowtrac 3. Kere priporočate vi? (mere: 175/65 R14)

Na snegu morda malo boljše Vredestein. Z nobeno pa ne boš zgrešil.
82 ali 86 pomeni različno nosilnost gume. Preveri v knjižici od avta, katero moraš imeti.

Uporabniški avatar
ChuckNorris
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a ChuckNorris So nov 20, 2010 10:02 am

amadej10 je napisal/-a:Okej bom nabavil vse 4 gume, hvala za odgovore. Zanima me samo še katere gume priporočate (vozim peugeot 206) da so dobre v dežju kot v snegu ker imam tako pot do službe da ko je sneg ga pride kar precej ker hodim ob 5 v službo in ni še spluženo, drugače pa kadar ni snega da so pa dobre v dežju kar je zadnje čase kar pogosto ker z zdajšnimi gumami samo čakam da bom v jarku. Ogledoval sem si Goodyear Ultra Grip 7+ (kaj pomeni? 82T, 86T), ter Vredestein Snowtrac 3. Kere priporočate vi? (mere: 175/65 R14)

(zdaj imam gume: Nokian hakkapeliitta nrw http://www.tirefactory.net/NRW.htm tukaj piše naj bi bile dobre samo meni se ne zdijo ali pa preveč pričakujem od gum)

doma imamo na meganu 2008, verdestein snotrac 3. same pohvale na njihov račun, pa mislim da nisem pristranski. sploh za sneg so odlične

Uporabniški avatar
folcer
Novinec

Kraj: Štajerska

Napisal/-a folcer Pe nov 26, 2010 12:11 pm

Mene pa zanima naslednje: Zadaj imam gume Fulda Kristall Montero 3, spredaj pa Toyo Vario V2+. Sedaj me zanima, če bi bilo smiselno, da bi zamenjal, se pravi, da bi dal Fuldo spredaj in Toyo nazaj? Glede tegh Toyo gum sem bil malo skeptičen, saj je bilo povsod govora, da to niso zimske, ampak celoletne, vendar sem danes pogledal na gume in naj bi bile zimske, saj imajo gor tisti znak za zimske gume (tri vrhove in znotraj snežinko). Kakršnakoli mnenja dobrodošla ;)

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe nov 26, 2010 12:21 pm

folcer je napisal/-a:Glede tegh Toyo gum sem bil malo skeptičen, saj je bilo povsod govora, da to niso zimske, ampak celoletne, vendar sem danes pogledal na gume in naj bi bile zimske, saj imajo gor tisti znak za zimske gume (tri vrhove in znotraj snežinko). Kakršnakoli mnenja dobrodošla ;)

Dosti let sem vozil Vario V1 in SO celoletne, prav tako imajo znak snežinke, kar pomeni da se komot uporabljajo kot zimske. S tem da so bile za v sneg enkratne, boljše kot UG7+, ki jih imam sedaj.
Glede položaja Fulda/Toyo bi ti svetoval tako: če imaš hude snežene klance (in obvladaš prekrmarjen avto), daj na prednjo os tiste s več profila. Če pa nisi vešč lovljenja zadka in nimaš nekih hudih klance, pa daj boljše na zadnjo os.

Uporabniški avatar
folcer
Novinec

Kraj: Štajerska

Napisal/-a folcer Pe nov 26, 2010 12:32 pm

Energetik81 je napisal/-a:
folcer je napisal/-a:Glede tegh Toyo gum sem bil malo skeptičen, saj je bilo povsod govora, da to niso zimske, ampak celoletne, vendar sem danes pogledal na gume in naj bi bile zimske, saj imajo gor tisti znak za zimske gume (tri vrhove in znotraj snežinko). Kakršnakoli mnenja dobrodošla ;)

Dosti let sem vozil Vario V1 in SO celoletne, prav tako imajo znak snežinke, kar pomeni da se komot uporabljajo kot zimske. S tem da so bile za v sneg enkratne, boljše kot UG7+, ki jih imam sedaj.
Glede položaja Fulda/Toyo bi ti svetoval tako: če imaš hude snežene klance (in obvladaš prekrmarjen avto), daj na prednjo os tiste s več profila. Če pa nisi vešč lovljenja zadka in nimaš nekih hudih klance, pa daj boljše na zadnjo os.

Hvala. Bom videl, zaenkrat pa bom kar tako pustil. Sploh kar se profila tiče ga imajo oboje pribljižno enako... Imam prvo sezono Toyo spredaj, dosedaj sem vedno bil na Savi S3, razen prejšnjo zimo, ko sem mel neke ruske, ki so ble tko za en drek, da ne morš verjet.

A drugače praviš pa, da so Toyo kar vredu gume? Za Fuldo vem, da more bit dokaj vredu, saj narod kar veliko Fuldo uporablja in pa sodeč po testih.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe nov 26, 2010 12:36 pm

Ja lej, jst sem vozil predhodnico Vario V1, zelo verjetno je V2+ boljša. V1 so konkretno grabile v cel sneg, na mokrem so bile povprečne.
Fulda Montero3 so pa itak ok.

Uporabniški avatar
enoroki
Nov uporabnik

Kraj: S.Bistrica

Napisal/-a enoroki Pe nov 26, 2010 9:10 pm

195/65/15, Mischelin A4 (ne moreš kupit stare zaloge, ker je nov izdelek), dobiš za 60€, ta bolša guma, al pa med prvimi tremi, da se ne bo s5 kdo pameten oglašal, pač prisegam na zimsko Mischelin! Felga 15col na 5 lukenj pa okoli 41€, pa računaj, 170€ felge, pa 240€ super gume in si zmagal, v Motomat-u pa dobiš še 15col pokrove za felge za 18€. Z montažo 450€!!

Uporabniški avatar
enoroki
Nov uporabnik

Kraj: S.Bistrica

Re:

Napisal/-a enoroki Pe nov 26, 2010 9:15 pm

4vale6 je napisal/-a:Fantje,katero dimenzijo zimskih (ali celoletnih) gum naj dam na ibizo l.07? Trenutno so gor letne 195/55 r15. Vpisane pa imam sledeče dimenzije:
165/70 R14 81T, 185/60 R14 82T, 185/55 R15 82T M+S, 195/50 R15 82V, 195/55 R15 85V, in še dvoje 16" in ene 17" samo tisto me za zimske ne zanima. A se mi splača kupit 14" jeklena platišča ali naj raje ostanem na 15". In pa katero gumo mi priporočate v razredo do cca. 70-75eur po komadu (izbire je nekaj,poznam jih pa slabo). Hvala!

PS: 14 x 6j H2, ET 43 je taprava feltna al ne?

185/55 R15 82T M+S, tole in si zmagal, pa še drage ne bodo!
Vrni se na Aktualno področje: Zimske pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost