Uporabniški avatar
enoroki
Nov uporabnik

Kraj: S.Bistrica

Re:

Napisal/-a enoroki Pe nov 26, 2010 9:19 pm

pinny je napisal/-a:Js mam pa en vprašanje glede letnih gum, gre pa tkole ....... gume so Pirelli P Zero Nero 225/40/18, DOT 0508, prevoženih 56.000km (seveda pozimi niso vožene :D), in kaj se mi zadnje čase dogaja in ob tem poraja mnenje, opažam namreč, da pri prestavlanju k dodajam gas (pa ga ne dodajam sunkovito) grejo kolesa kar v prazno, ne vedn pač odvisno od gasa :D, sploh danes k blo mokro (sj vem da v mokrem ni isti oprijem :D), je morda krivo to, ker pač so gume že same po sebi trde in da se v teh dveh letih in pol sestava tok spremeni da se to občuti tako kot sem omenu, postaja guma z staranjem trša al kako?

Maš že bolj hladno vozišče, guma je trša zaradi temperature, pa še mokro, guma je od 5 tedna v 2008, torej bo konec januarja stara 3 leta, seveda se to tudi pozna..
Pač v takšnih razmerah in temperaturi bolj po pameti, ker očitno maš močan avto!

Dr.M3
Uporabnik

Re: vprašanja glede gum (zimske in letne)

Napisal/-a Dr.M3 So nov 27, 2010 12:23 am

195/65/15, Mischelin A4 (ne moreš kupit stare zaloge, ker je nov izdelek), dobiš za 60€, ta bolša guma, al pa med prvimi tremi, da se ne bo s5 kdo pameten oglašal, pač prisegam na zimsko Mischelin!

Meni osebno nič posebnega. Je seveda zelo dobra guma oz. med boljšimi (pa še najmanj naj bi se obrabljala). Ampak ne v snegu. ;)
Se je danes videlo kaj katera guma zmore na snegu (kako se je kolega s tri dni staro novo alpinko mučil v enem malce večjem klancu hehe - jaz pa z GY lepo brez večjega zdrsavanja) :hi Sem vesel da nisem nasedel reklamam in sem raje vzel preizkušeno robo

Tisti ki veliko prevozi pozimi ali v snegu je še vedno GY ultragrip7 creme de la creme. Moraš pa vedet da več kot 2 sezoni ne bo. Za vse ostale je tu iz višjega razreda Conti 830 ali Alpin A4 ;) Bomo videli kaj bodo naredili z A5

Mi je pa zanimivo da Bridgestone ne more spacati ene dobre zimske gume :roll:

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 So nov 27, 2010 5:50 am

Dr.M3 je napisal/-a: Mi je pa zanimivo da Bridgestone ne more spacati ene dobre zimske gume :roll:

maš prav- katastrofa, spoh takšen težak, moker sneg kot danes/včeraj............je pa zelo solidna v mokrem, pa minimalen kotalni upor ima, s tem tudi hrupnost ni pretirana_drugače bi itak že "dol letela" (sodelavec, ki mimogrede naredi ogromno kilometrov, že desetletje hvali Dunlop, sedaj pravi, da se vozi kot po suhem ;)

Uporabniški avatar
enoroki
Nov uporabnik

Napisal/-a enoroki So nov 27, 2010 8:28 am

Dr.M3 je napisal/-a:
195/65/15, Mischelin A4 (ne moreš kupit stare zaloge, ker je nov izdelek), dobiš za 60€, ta bolša guma, al pa med prvimi tremi, da se ne bo s5 kdo pameten oglašal, pač prisegam na zimsko Mischelin!

Meni osebno nič posebnega. Je seveda zelo dobra guma oz. med boljšimi (pa še najmanj naj bi se obrabljala). Ampak ne v snegu. ;)
Se je danes videlo kaj katera guma zmore na snegu (kako se je kolega s tri dni staro novo alpinko mučil v enem malce večjem klancu hehe - jaz pa z GY lepo brez večjega zdrsavanja) :hi Sem vesel da nisem nasedel reklamam in sem raje vzel preizkušeno robo

Tisti ki veliko prevozi pozimi ali v snegu je še vedno GY ultragrip7 creme de la creme. Moraš pa vedet da več kot 2 sezoni ne bo. Za vse ostale je tu iz višjega razreda Conti 830 ali Alpin A4 ;) Bomo videli kaj bodo naredili z A5

Ja, Mischelin je najbolje za mokro, glede obrabe bom pa še povedal.. Jz sem se včeraj vozu povsod brez problemov. Zdajje treba premislit, če imaš velikokrat ful snega na cesti, ali ne.. Pa bodimo realni, nekomu lahko daš gumo in avto "u nulo", pa ne bo prišel nikamor, ker pač ne obvlada vozila, po moje je vozilo treba čutit in pravilno reagirat v določenih situacijah.

luxon7
Nov uporabnik

Napisal/-a luxon7 So nov 27, 2010 12:25 pm

Zdravo
imam vprašanje..kupujem gume za Koleos-a dimenzije 225 60 R17 kaj pravite na gume Hankook W300 m+s
ali predlagate kaj drugega? Na netu nisem našel skoraj nobenih gum te dimenzije rad pa bi imel zimsko-letne.

LP Luka

Uporabniški avatar
enoroki
Nov uporabnik

Napisal/-a enoroki So nov 27, 2010 12:46 pm

luxon7 je napisal/-a:Zdravo
imam vprašanje..kupujem gume za Koleos-a dimenzije 225 60 R17 kaj pravite na gume Hankook W300 m+s
ali predlagate kaj drugega? Na netu nisem našel skoraj nobenih gum te dimenzije rad pa bi imel zimsko-letne.

LP Luka

Vpiši v www.google.com ; 225 60 R17 winter, pa ti vrže Dunlop, Yokohama, Continental,.. pa še www.ceneje.si imaš..

s11
Nov uporabnik

Napisal/-a s11 Po nov 29, 2010 11:21 am

Živjo!

Zanima me, kakšna je razlika med zimskimi gumami za 4x4 in navadnimi zimskimi gumami za osebni avto. Sam imam namreč enoprostorca (ne 4x4), našel pa sem tele Continental gume za 4x4, ki se mi zdijo precej ugodno.

golnar
Nov uporabnik

Napisal/-a golnar Pe dec 03, 2010 3:27 pm

ponavad višina gume

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Pe dec 03, 2010 3:51 pm

Dr.M3 je napisal/-a:

moram po enem mesecu in kar nekaj prevoženih kilometrih z michelin A4 komentirati tole..
se strinjam s tabo, ampak za profil voznika kot sem jst mi definitivno najbolj ustreza michelin. pred tem sem vedno vozil zimske dunlop.
opazil sem, da so a4 definitivno najboljše na mokrem (boljše kot moje letne pirelli P7 po 2eh letih in 30.000km). poleg tega so dovolj dobre, da sem s passatom po nespluženi poljski cesti z rahlim vzponom prišel brez problemov na cilj, kljub temu da mi je sneg metalo na predno šipo.. potem je pa še obraba, katero pričakujem manjšo. je pa res, da so glasne. predvsem po suhem v ostro zapeljanih zavojih. in verjetno tudi poraba je malenkost večja..

torej za voznike, ki vozijo veliko po AC in naredijo dosti kilometrov, ter občasno zahajajo tudi v toplejše kraje (recimo 15. marca zna biti na obali že 25 stopinj na soncu) bi vsekakor priporočal michelin A4. dunlop pa se mi je zamirila po suhem. ko avto preseže mejo zdrsa gume nekaj časa drsijo, nato se izjemno segrejejo in sledijo reakcije in razmetavanje na cesti. pač običajen pojav, ki je pri dunlopovih pnevmatikah še bolj izrazit..

Uporabniški avatar
enoroki
Nov uporabnik

Napisal/-a enoroki Pe dec 03, 2010 8:27 pm

Jerch_ je napisal/-a:
Dr.M3 je napisal/-a:

moram po enem mesecu in kar nekaj prevoženih kilometrih z michelin A4 komentirati tole..
se strinjam s tabo, ampak za profil voznika kot sem jst mi definitivno najbolj ustreza michelin. pred tem sem vedno vozil zimske dunlop.
opazil sem, da so a4 definitivno najboljše na mokrem (boljše kot moje letne pirelli P7 po 2eh letih in 30.000km). poleg tega so dovolj dobre, da sem s passatom po nespluženi poljski cesti z rahlim vzponom prišel brez problemov na cilj, kljub temu da mi je sneg metalo na predno šipo.. potem je pa še obraba, katero pričakujem manjšo. je pa res, da so glasne. predvsem po suhem v ostro zapeljanih zavojih. in verjetno tudi poraba je malenkost večja..

torej za voznike, ki vozijo veliko po AC in naredijo dosti kilometrov, ter občasno zahajajo tudi v toplejše kraje (recimo 15. marca zna biti na obali že 25 stopinj na soncu) bi vsekakor priporočal michelin A4. dunlop pa se mi je zamirila po suhem. ko avto preseže mejo zdrsa gume nekaj časa drsijo, nato se izjemno segrejejo in sledijo reakcije in razmetavanje na cesti. pač običajen pojav, ki je pri dunlopovih pnevmatikah še bolj izrazit..

Super si tole napisal!

Uporabniški avatar
tosmjst
Novinec

Kraj: Tolmin

Napisal/-a tosmjst Če dec 16, 2010 2:53 pm

lep pozdrav :)
da nebom odpiral nove teme bom vprašal kar tukaj :D

Če imajo pnevmatike 2,7-2,9mm profila nekje gre tud čez 3mm, ali bodo policaji zlo kompliciral, in kolk je v temu primeru kazn? :)
a bodo prej pogledal skoz prste če vržem te pnevmatike na zadnje gume :D

v avtu imam tudi ketne :D

LP

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če dec 16, 2010 4:06 pm

Upam, da se voziš samo po suhi cesti, sicer prosim da ne voziš s takimi gumami ali pa si nabavi nove... :roll:
Jaz se z manj kot 4mm ne vozim tudi poleti.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
tosmjst
Novinec

Napisal/-a tosmjst Če dec 16, 2010 4:25 pm

Energetik81 je napisal/-a:Upam, da se voziš samo po suhi cesti, sicer prosim da ne voziš s takimi gumami ali pa si nabavi nove... :roll:

neoviram prometa nikoli, vozim po pameti, vozim pa po vsaki podlagi :)
sicer pa mi nisi odgovoril na moje vprašanje :)

EDIT: seveda bom gume zamenjal ob prvi priložnosti. Smo sm šele danes opazil da so res tolk hudo obrabljene in ker je lepo vreme bodo 100% policaji ustavlal :roll:

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Če dec 16, 2010 7:20 pm

Tu malček pretiravaš, če misliš, da si z njimi bolj varen oziroma bolje paziš na druge udeležnce v prometu. Ne rečem, da je 2mm zadosti, ampak metanje stran pnevmatik z 4mm profila je nesmisleno početje - seveda ob primerni starosti. V vožnji na mokrem prilagodiš vožnjo razmeram na cesti in to je to.
Pa ne zdaj metat ven nepredvidljivih situacij - pri teh ti marsikdaj ne pomaga niti 5mm profila.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Pe dec 17, 2010 3:24 pm

Do 4mm pridem jaz mogoče po 6letih uporabe gum, zato so itak za stran vržt.
Sicer si pa poglej nekaj testov zaviranja na mokri cesti s polnim profilom in 2-4mm profilom. Ja, sem bolj varen. Še posebno, ker manjše zavorne razdalje ne izkoriščam za večje divjanje ampak vozim še vedno previdno kljub 6mm+ profilu.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
tosmjst
Novinec

Napisal/-a tosmjst Pe dec 17, 2010 4:53 pm

Energetik81 je napisal/-a:Do 4mm pridem jaz mogoče po 6letih uporabe gum, zato so itak za stran vržt.
Sicer si pa poglej nekaj testov zaviranja na mokri cesti s polnim profilom in 2-4mm profilom. Ja, sem bolj varen. Še posebno, ker manjše zavorne razdalje ne izkoriščam za večje divjanje ampak vozim še vedno previdno kljub 6mm+ profilu.

6ih letih :O jst pridem do 4mm po parih mescih vožnje pa nedivjam :) nardim pa veliko km.
Drugače ko lih omenjaš kok si varen zaradi mm več profila je pa 5let stara pnevmatika z 5mm profila in pol leta pnevmatika z recimo 2,5mm profila je bolj varna novejša pnevmatika, glede na to kok se guma v takem času ustara. :)
smo povem kar si mislim, ko si me lih tko napadel z tem.

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ So dec 18, 2010 1:15 am

tosmjst je napisal/-a:
Energetik81 je napisal/-a:Do 4mm pridem jaz mogoče po 6letih uporabe gum, zato so itak za stran vržt.

6ih letih :O jst pridem do 4mm po parih mescih vožnje pa nedivjam :) nardim pa veliko km.
Drugače ko lih omenjaš kok si varen zaradi mm več profila je pa 5let stara pnevmatika z 5mm profila in pol leta pnevmatika z recimo 2,5mm profila je bolj varna novejša pnevmatika, glede na to kok se guma v takem času ustara. :)
smo povem kar si mislim, ko si me lih tko napadel z tem.

nebom se spuščal v to kaj je primerno in kaj ne..
bi pa dodal neko spoznanje. v zadnjih parih letih sem letne pnevmatike zelo hitro zvozil in so dunlop, good-year in sedaj sem imel pirelli p7. definitivno so pirellijeve gume najslabše gume s 4mm profila, kar sem v življenju vozil po mokrem. zelo blizu so dunlop, precej boljše pa so obrabljene good-year. torej kaj sem želel povedati; smatram, da je pri nekaterih gumah zmes različna in so zato tudi po tem ko se obrabljajo kolikor toliko vredu do neke meje. druge pa imajo enako zmes in ko v drugi sezoni zližeš do 4mm so katastrofalne po mokrem. teh testov ni veliko in zato vsi mi ko ovce kupujemo novo ocenjene gume. a kaj ko so nove le en dan! in te pirellijeve so bile zmegovalke testov. po enem leti in 5mm pa so ratale totalen polom. da ne govorim kako sem se pridrsal do 3eh mm...

DeLorean

Napisal/-a DeLorean So dec 25, 2010 11:54 am

JST MAM BRIDGESTONE NOVE ZIMSKE NA P.PARTNERJU,IN SO ZAKON!!GRE KOT PO TIRNICAH

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Pe feb 25, 2011 10:26 am

Še pod utisi, tako, da kar napišem. Blizzak LM-32 je hrupnost OJEJ. Res nič ne dam na tole, sam kar je too much je pa too much. Sam v vednost za naslednje leto. :D
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Medicius
Nov uporabnik

Kraj: Murska Sobota

Napisal/-a Medicius To avg 02, 2011 6:16 am

Pozdravljeni.

Imam sledečo dilemo. Na avtu imam lita platišča z letnimi gumami dimenzij 225/60 R17. Ker smo že Avgusta, resno razmišljam o pripravi na zimo, nakupu zimskih gum in platišč.
Za moje vozilo (KIA Sportage) je primerna tudi dimenzija 215/70 R16 in sem v dilemi kaj kupiti. Tako na hitro pogledano na spletu bi me za gume trenutnih dimenzij (R17) stalo enako, kot če kupim navadna R16 platišča z 215/70 gumami. Torej v prvem primeru R17 vsako sezono menjavam gume na litih platiščih ali pa komplet kovinska platišča z gumami v primeru R16 za enako ceno s tem, da že privarčujem pri vulkanizerju.

Kaj svetujete? Katero možnost izbrati, kje kupiti in kaj kupiti?

Hvala za odgovore.

Lp, M.
Življenje je zastavljanje ciljev. Kdor jih nima, ne živi.
Vrni se na Aktualno področje: Zimske pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov