buggy je napisal/-a:baroax je napisal/-a:buggy je napisal/-a:V vsaki soli varne voznje ti bodo rekli, da je potrebno imeti novejso/boljso pnevmatiko zadaj
Vsak svoje zna. Jaz nebi dal novejšo pnevmatiko zadaj pa da lepo vsak dan na poročilih to povejo.
lp.
sem razmisljal podobno kot ti, potem pa sem na lastni kozi dozivel, ko je bilo naenkrat potrebno na hriboviti in mokri ozki cesti ujeti kar naeenkrat spodrezan zadnji konec na 5m dolgemu karavanu.
Ko sem sel cez par mesecev (decembra) na poligon varne voznje na Vransko pa smo tudi lepo ugotovili zakaj je temu tako na prakticnih preizkusih.
Ja to je dejstvo, da če zadek dobi močan stranski pospešek, ga ujamejo le najbolj skoncentrirani in nadarjeni, krajša kot je medosna, hitrejši bo zadek. Torej tukaj lahko šteješ med sposobne manj kot 5% voznikov

Če bi bili vsi vozniki dobri, bi bilo najbolje imeti vse štiri gume enake globine profila in starosti (enak model seveda). Ker pa podzavestno upočasniš, kadar rata volan mehak, je varneje spredaj dati stare in zadaj novejše. Vendar nekateri "učitelji" varne vožnje gredo predaleč in pravijo, da bi morali pozabiti na sezonsko (ali rednejšo, če je potrebno) menjavo in vedno dajati gume na isto os. Nekaj v smislu "zvoziš sprednje gume, daš zadnje naprej, zadaj kupiš nove". Na koncu končaš spredaj s 4-5 let starimi gumami, zadaj pa novimi. Idealno? Mogoče na snegu ni tako napačno, na mokrem pa daleč od tega....
Štos je tudi, da je večina družinskih oz. "navadnih" avtomobilov ravno zaradi teh 95% voznikov prekomerno naštimana na understeer, tako da je zadek zelo težko spravit v drsenje, prej odpelješ s sprednjim delom v jarek...