Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Re: vprašanja glede gum (zimske in letne)

Napisal/-a SuperVeloce Po okt 24, 2011 5:49 pm

buggy je napisal/-a:
baroax je napisal/-a:
buggy je napisal/-a:V vsaki soli varne voznje ti bodo rekli, da je potrebno imeti novejso/boljso pnevmatiko zadaj

Vsak svoje zna. Jaz nebi dal novejšo pnevmatiko zadaj pa da lepo vsak dan na poročilih to povejo.

lp.

sem razmisljal podobno kot ti, potem pa sem na lastni kozi dozivel, ko je bilo naenkrat potrebno na hriboviti in mokri ozki cesti ujeti kar naeenkrat spodrezan zadnji konec na 5m dolgemu karavanu.
Ko sem sel cez par mesecev (decembra) na poligon varne voznje na Vransko pa smo tudi lepo ugotovili zakaj je temu tako na prakticnih preizkusih.

Ja to je dejstvo, da če zadek dobi močan stranski pospešek, ga ujamejo le najbolj skoncentrirani in nadarjeni, krajša kot je medosna, hitrejši bo zadek. Torej tukaj lahko šteješ med sposobne manj kot 5% voznikov :D.

Če bi bili vsi vozniki dobri, bi bilo najbolje imeti vse štiri gume enake globine profila in starosti (enak model seveda). Ker pa podzavestno upočasniš, kadar rata volan mehak, je varneje spredaj dati stare in zadaj novejše. Vendar nekateri "učitelji" varne vožnje gredo predaleč in pravijo, da bi morali pozabiti na sezonsko (ali rednejšo, če je potrebno) menjavo in vedno dajati gume na isto os. Nekaj v smislu "zvoziš sprednje gume, daš zadnje naprej, zadaj kupiš nove". Na koncu končaš spredaj s 4-5 let starimi gumami, zadaj pa novimi. Idealno? Mogoče na snegu ni tako napačno, na mokrem pa daleč od tega....

Štos je tudi, da je večina družinskih oz. "navadnih" avtomobilov ravno zaradi teh 95% voznikov prekomerno naštimana na understeer, tako da je zadek zelo težko spravit v drsenje, prej odpelješ s sprednjim delom v jarek...
when in doubt, flat out

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Pe okt 28, 2011 1:52 pm

nebi rad odpiral teme, me pa zanima:

ali ste že namestili zimske pnevmatike?

- že, saj je že mraz in je letna guma trda

- ne še, saj letna guma bolj drži če ni snega

- ne še, čakam 15. november ALI sneg

- ne, uporabljam letne gume ali karkoli drugega

jaz sem še zmeraj mnenja, da pod 16 stopinjami zimska guma dosti bolj drži kot letna, letna postane trda, čeprav sem zadnjič

oprazil en test, ki je pokazal da je zavorna pot letnih gum pozimi (če ni snega) krajša, čeprav dvomim v to, kaj vi mislite?
Alergičen na rjo

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena Pe okt 28, 2011 2:26 pm

Zdaj bomo že v treh temah isto debatirali :)

Sam sem jih že namestil iz razloga, da se mi ne valjajo doma. Drugače bi jih namestil do 15. novembra.

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Pe okt 28, 2011 2:34 pm

v kateri temi se to debatira? prenesem tja vprašanje :)
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Pe okt 28, 2011 8:49 pm

Sem namestil ker sem jih že 3x rabil po snegu.

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Ne okt 30, 2011 8:04 am

crxdelsol je napisal/-a:Sem namestil ker sem jih že 3x rabil po snegu.

Kaj si vsak dan na Rogli? ;)

lp

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Ne okt 30, 2011 8:12 am

Ne vidim poante v nameščanju zimskih pnevmatik če je zjutraj še vedno lep plus, čez dan pa 12-16 stopinj. Ko pa bodo enkrat temparature padle, pa bomo dali gor zimske gume. Če ne bo z lufta snega, bom gume menjal proti koncu novembra.

Uporabniški avatar
crxdelsol

Napisal/-a crxdelsol Ne okt 30, 2011 10:07 am

King1 je napisal/-a:

lp

Na rogli ni snega.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Ne okt 30, 2011 10:12 am

Kael je napisal/-a:Ne vidim poante v nameščanju zimskih pnevmatik če je zjutraj še vedno lep plus, čez dan pa 12-16 stopinj. Ko pa bodo enkrat temparature padle, pa bomo dali gor zimske gume. Če ne bo z lufta snega, bom gume menjal proti koncu novembra.

Na Passatu je bila poanta v tem, da so letne že počasi hin, pa sem včeraj prešraufal na UG7+, zadaj eno sezono vožene, spredaj z za odtenek več kot 3mm profila. Za sneg pa že doma čakajo UG8 za spredaj.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Ne okt 30, 2011 10:13 am

Ko smo že bili pri boljših in slabših gumah, dam sam boljše vedno zadaj, oziroma kupim 4 enake, drugo leto kupim dve novi in ju dam zadaj, pa naslednje leto spet in spet...tako nimam nikoli nikjer gum starejših od dveh sezon.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Ne okt 30, 2011 12:19 pm

crxdelsol je napisal/-a:
King1 je napisal/-a:

lp

Na rogli ni snega.

Pol pa na spletni strani lažejo. :twisted: http://www.rogla.eu/si/zima/smucanje/ob ... je-naprav/

lp

Uporabniški avatar
crxdelsol

Napisal/-a crxdelsol Ne okt 30, 2011 12:45 pm

Ja lažejo, če včeraj zvečer sem bil gor in ni niti malo snega. Mogoče ampak res mogoče tam ko je bilo od zadnjič na kup napluženo kakih 20cm ob bankini pa še to redko, tudi trava ni bela.

aja: stran še ni bila posodboljena oneod prejšnje sezone

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Po okt 31, 2011 6:34 pm

zuzek je napisal/-a:jaz sem še zmeraj mnenja, da pod 16 stopinjami zimska guma dosti bolj drži kot letna, letna postane trda, čeprav sem zadnjič

oprazil en test, ki je pokazal da je zavorna pot letnih gum pozimi (če ni snega) krajša, čeprav dvomim v to, kaj vi mislite?

Če ti zimska guma pri 10-15 stopinjah drži bolje, bi se jaz zamislil o kvaliteti in stanju letnih gum! O res nizki temperaturi lahko govorimo, ko živo srebro pokaže ledišče ali nižje... Če se primerja rezultate gum iz istega cenovnega razreda in primerljivih rezultatov med konkurenco (rečmo amzs testi), bo stvar takšna kot je bila opisana na tistem testu, katerega si bral.
Moje izkušnje so tudi takšne. Razlog so predvsem (pre)mehke lamele, če ne kaj druga... Se pa tehnica lahko prevesi na stran zimskih gum šele pri precej nižjem profilu od novega, na račun slabše vodljivosti na snegu/ledu napram novim.
when in doubt, flat out

Uporabniški avatar
406
Novinec

Napisal/-a 406 Če nov 03, 2011 12:03 am

mene zanima če je kakšna velika razlika med 195/65/15 in 205/55/16..kupil sem 16col platišča da mam čez zimo..pa sem malo v dvomih ker sem tik pred nakupom pnevmatik,če se mi sploh splača..izgledalo bi itak veliko lepse..sam nevem koliko kaj vpliva na voznjo (pozimi),podvozje itd razlika glede širine,višine in nasploh col pnevmatike oz platišča

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Če nov 03, 2011 12:36 am

Če boš izbiral zimake, ki dobro pelejo po suhem in mokrem, se ti verjetno splača za dobro lego na cesti. Je pa bolje imeti 195/65/15 v slabih pogojih in zrukanih cestah. Cena je pa sploh neverjetna pri tej razširjeni dimenziji, lani sem dobil komplet UltraGrip 7+ za cca. 200eur + vulkanizer :lol: (za avto od družinskega člana). Če se ti splača, boš pa moral sam oceniti glede na to koliko zahteven si glede lege na cesti. Če nisi hiter voznik in ti je potem važna samo varnost, potem pa se za nižjepresečno ne splača investirat.
when in doubt, flat out

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Če nov 03, 2011 2:53 am

načeloma se ožje gume stavi pozimi, ker avto lažje rine po snegu z ožjimi gumami in tudi oprijem je boljši ker je večja teža zaradi ožjih gum

16ke bojo lepo zgledale, po vožnji po snegu slabše držijo iz zgoraj napisanih razlogov + gume so dražje, kar se pač plača za lepoto

lp
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Če nov 03, 2011 8:34 am

En problem imam(o). Ve kdo kje ob tako obupnem stanju zalog dobit zimske gume za kombija 225/70 R15C, nekaj v rangu Save Trente, dražje se dobesedno ne splačajo?
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
baroax
Novinec

Napisal/-a baroax Če nov 03, 2011 10:03 am

~toMmy~ je napisal/-a:En problem imam(o). Ve kdo kje ob tako obupnem stanju zalog dobit zimske gume za kombija 225/70 R15C, nekaj v rangu Save Trente, dražje se dobesedno ne splačajo?

http://b2c.span.si/?p=b&lang=&s=g&v=pol ... m=&z=&sz=1

lp

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Če nov 03, 2011 10:16 am

Smo že našli, v ponedeljek naj bi dobili Fuldo v Črnomlju, hvala vseeno.
Slika

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Pe nov 04, 2011 8:20 am

SuperVeloce je napisal/-a:
buggy je napisal/-a:
baroax je napisal/-a:
buggy je napisal/-a:V vsaki soli varne voznje ti bodo rekli, da je potrebno imeti novejso/boljso pnevmatiko zadaj

Vsak svoje zna. Jaz nebi dal novejšo pnevmatiko zadaj pa da lepo vsak dan na poročilih to povejo.

lp.

sem razmisljal podobno kot ti, potem pa sem na lastni kozi dozivel, ko je bilo naenkrat potrebno na hriboviti in mokri ozki cesti ujeti kar naeenkrat spodrezan zadnji konec na 5m dolgemu karavanu.
Ko sem sel cez par mesecev (decembra) na poligon varne voznje na Vransko pa smo tudi lepo ugotovili zakaj je temu tako na prakticnih preizkusih.

Ja to je dejstvo, da če zadek dobi močan stranski pospešek, ga ujamejo le najbolj skoncentrirani in nadarjeni, krajša kot je medosna, hitrejši bo zadek. Torej tukaj lahko šteješ med sposobne manj kot 5% voznikov :D.

Če bi bili vsi vozniki dobri, bi bilo najbolje imeti vse štiri gume enake globine profila in starosti (enak model seveda). Ker pa podzavestno upočasniš, kadar rata volan mehak, je varneje spredaj dati stare in zadaj novejše. Vendar nekateri "učitelji" varne vožnje gredo predaleč in pravijo, da bi morali pozabiti na sezonsko (ali rednejšo, če je potrebno) menjavo in vedno dajati gume na isto os. Nekaj v smislu "zvoziš sprednje gume, daš zadnje naprej, zadaj kupiš nove". Na koncu končaš spredaj s 4-5 let starimi gumami, zadaj pa novimi. Idealno? Mogoče na snegu ni tako napačno, na mokrem pa daleč od tega....

Štos je tudi, da je večina družinskih oz. "navadnih" avtomobilov ravno zaradi teh 95% voznikov prekomerno naštimana na understeer, tako da je zadek zelo težko spravit v drsenje, prej odpelješ s sprednjim delom v jarek...

Tako. Tudi sam malo preštudiral in predebatiral zadeve, kaj kam dati. Vsekakor dobre gume zadaj. Če maš spredaj dobro gumo in je na volanu občutek dober, je lahko že prepozno, ko se ti spelje rit. Mel primere. :? Cesta Štanjel - Štore. Čisti zakon. Se dobiva s kolegom na en lep deževen dan in sva ga malo baznila po Krasu. Malo pred Štorami je zaj**** asfalt. Ma men se zdi da so ga sedaj že popravili. Pridem čez tisti kuclčk in volan rahlo mehak. Ni panike, gremo dalje. Ponovi vajo čez nekaj časa. Kupim vrhunske gume in dam spredaj. Spet akcija po krasu. Točno isti odsek, hitrost podobna, dež. Grem čez hribček in samo nasmešek na obrazu. Jebenti, sam tale gume res drži. Volan še kr trd. Zakon. Ma v isti sekundi je šel nasmešek, ko se mi spelje rit v 3pm. Enako se mi je zgodilo drugi ovinek od doma. Na sprednjih kolesih takoj čustiš, da nekaj ni in upočasniš, ker dobiš tale podatek preko volana. Ko se ti pa spelje zadek, pa je lahko zajebano. Sploh če je hitrost višja in ne 40.

SuperVeloce je napisal/-a:
zuzek je napisal/-a:jaz sem še zmeraj mnenja, da pod 16 stopinjami zimska guma dosti bolj drži kot letna, letna postane trda, čeprav sem zadnjič

Če ti zimska guma pri 10-15 stopinjah drži bolje, bi se jaz zamislil o kvaliteti in stanju letnih gum!

In to se mora prekleto dobro zamisliti. ;)

Končno spet eden nov na forumu, ko ve kaj govori. In to iz izkušenj. To se rabi. ;) 8) Da se te ovce malo premakne, da začnejo razmišljat. :mrgreen:
Zadnjič spremenil X-Hair, dne Pe nov 04, 2011 8:25 am, skupaj popravljeno 1 krat.
SlikaSlika
Vrni se na Aktualno področje: Zimske pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov