Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Re: Zimske gume

Napisal/-a NejcZ So nov 12, 2011 8:12 pm

Do 07 letnika jih maš komot še letos in drugo leto.
I'm not speeding I'm qualifying...

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek So nov 12, 2011 8:59 pm

odvisno od kvalitete gume + kako je bila skladiščena

lahko je guma dot 09 pa drži slabo

primer:

sava s3, po 2h letih ratajo nekatere trde da po mokrem gume sam vrtijo
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
joshy
Nov uporabnik

Napisal/-a joshy So nov 12, 2011 10:13 pm

Mel gume dunlop WS 3D 2906 in porazno na mokrem avto šel po svoje po snegu taktak.
Trda in glasna guma.če glih kupil skladiščene že 1 leto stare gume po dotu a vozil sem 3 zime in nič več..

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So nov 12, 2011 10:41 pm

zuzek je napisal/-a:sava s3, po 2h letih ratajo nekatere trde da po mokrem gume sam vrtijo

Sodelovec je kupil lansko jesen nove za Oktavijo, in rekel da so to edine gume, ko je moral ketne dat gor, da se je lahko po 10cm snegu pripeljal domol. Tako da letos je kupil Fulda, pa da vidimo kako bo škodilak sel po idriskem koncu.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS So nov 12, 2011 10:51 pm

lancia hf je napisal/-a:
zuzek je napisal/-a:sava s3, po 2h letih ratajo nekatere trde da po mokrem gume sam vrtijo

Sodelovec je kupil lansko jesen nove za Oktavijo, in rekel da so to edine gume, ko je moral ketne dat gor, da se je lahko po 10cm snegu pripeljal domol. Tako da letos je kupil Fulda, pa da vidimo kako bo škodilak sel po idriskem koncu.

Lahko komot rečeš sodelavcu, da je nesposoben. :roll:
Jaz sem (z Octavio :mrgreen: ) prišel domov po 5 cm snega (v precej hud klanec) z letnimi gumami skoraj brez težav. Še ASR ni jamral :D

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So nov 12, 2011 11:10 pm

peroRS je napisal/-a:
Jaz sem (z Octavio :mrgreen: ) prišel domov po 5 cm snega (v precej hud klanec) z letnimi gumami skoraj brez težav. Še ASR ni jamral :D

Sigurno nisi pomislil, da obstaja moker in suh sneg. Za v suhi sneg je dobra tudi letna guma, v mokrem je pa zelo dobro če imaš dobro zimsko gumo, če ne si sam seb drsalnico delaš.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS So nov 12, 2011 11:18 pm

lancia hf je napisal/-a:
peroRS je napisal/-a:

Sigurno nisi pomislil, da obstaja moker in suh sneg. Za v suhi sneg je dobra tudi letna guma, v mokrem je pa zelo dobro če imaš dobro zimsko gumo, če ne si sam seb drsalnico delaš.

Sem pozabil napisat, da je bilo to po mokrem južnem snegu :D
OK, preden me kdo napade, naj povem, da ko sem se na dvorišču ustavil, sem potem komaj speljal v garažo oops

Hočem povedat, da naj se tvoj sodelavec raje zamisli nad svojo vožnjo. Sava je nasplošno slaba guma, vendar pa po snegu ni tako slaba, da se ne bi dalo peljat. Verjemi, da imam s to gumo ogromno izkušenj in kilometrine narejene, tako da točno vem kaj zmore, kje pa zataji. ;)

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So nov 12, 2011 11:29 pm

Sem jih imel tudi jaz samo eno zimo na Tipotu, pa znjim po par cm snega nisem prišen do staršev, pred tem Favoritka in Debika brez problema, Tipo potem brez problema z Debiko, ali kasneje z Alfo in kormorankam, tako da tudi lani, ko je bila kormoranka stara 5 let, je Cordoba šla brez problema v isti klanec. Tako da nebi rekel, da je ravno voznik tukaj kriv, ali pač :mrgreen:

korid
Nov uporabnik

Re: vprašanja glede gum (zimske in letne)

Napisal/-a korid Če nov 24, 2011 9:03 am

Zdravo,
v okviru predmeta na faksu delamo raziskavo obiskanosti in odzivnosti forumov. Ta raziskava traja en teden in mi bo upam da prinesla dobro oceno na koncu semestra ;) .Zato bi prosil za sodelovanje, v bistvu nadaljevanje pogovora. Torej moj problem.

Spredaj na avtu imam 3 leta stare savine gume 165/70 R14, zadaj pa že 6 let stare iste gume (trde kot kamen). Sicer po izkušnjah lahko rečem, da se po snegu vse skupaj dobro obnese v dežju in poledici je katastrofa lovit zadnji konc avta. Zato mam namen dati sprednje gume zadaj in kupit 2 novi za spredaj. Tu bi pa prosil za en predlog, namreč omejen sm z 120€ (raje manj in mi ostane še za pir :) ), kje bi dobil dobri poceni novi gumi v lj in okolici? Če se le da, ne bi dal gor savinih gum :D

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Če nov 24, 2011 9:20 am

korid je napisal/-a:Zdravo,
v okviru predmeta na faksu delamo raziskavo obiskanosti in odzivnosti forumov. Ta raziskava traja en teden in mi bo upam da prinesla dobro oceno na koncu semestra ;) .Zato bi prosil za sodelovanje, v bistvu nadaljevanje pogovora. Torej moj problem.

Spredaj na avtu imam 3 leta stare savine gume 165/70 R14, zadaj pa že 6 let stare iste gume (trde kot kamen). Sicer po izkušnjah lahko rečem, da se po snegu vse skupaj dobro obnese v dežju in poledici je katastrofa lovit zadnji konc avta. Zato mam namen dati sprednje gume zadaj in kupit 2 novi za spredaj. Tu bi pa prosil za en predlog, namreč omejen sm z 120€ (raje manj in mi ostane še za pir :) ), kje bi dobil dobri poceni novi gumi v lj in okolici? Če se le da, ne bi dal gor savinih gum :D

Čakaj, imaš 120€ za 2 gumi, za dimenzijo 165/70/14 ? Če ne bi Save, potem:
http://www.a3m-tuningshop.com/Article.a ... leid=36081 (ti ostane še za pir, kot praviš)
http://www.a3m-tuningshop.com/Article.a ... leid=32581 (boš moral žrtvovati pir)
http://www.a3m-tuningshop.com/Article.a ... leid=35844 (tudi žrtvuješ, ampak manj)

korid
Nov uporabnik

Napisal/-a korid Če nov 24, 2011 12:20 pm

ejsim je napisal/-a:

Čakaj, imaš 120€ za 2 gumi, za dimenzijo 165/70/14 ? Če ne bi Save, potem:
http://www.a3m-tuningshop.com/Article.a ... leid=36081 (ti ostane še za pir, kot praviš)
http://www.a3m-tuningshop.com/Article.a ... leid=32581 (boš moral žrtvovati pir)
http://www.a3m-tuningshop.com/Article.a ... leid=35844 (tudi žrtvuješ, ampak manj)

hvala,
tale fuldina za 54€ bi bila kr dobra odločitev.
A mogoče veš koliko stane pri njih montaža in centriranje? Vidim, da sicer to tudi to ponujajo ampak na strani nisem zasledil nobene cene.

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Če nov 24, 2011 1:48 pm

Če ti bo kdo znal povedati za kakšnega vulkanizerja v okolici Ljubljane, lahko greš povprašat za cene (in zaloge, si malo pozen :D), zagotovo boš dobil te iste modele gum še za cca. 5eur ceneje...
when in doubt, flat out

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Če nov 24, 2011 2:44 pm

korid je napisal/-a:Spredaj na avtu imam 3 leta stare savine gume 165/70 R14, zadaj pa že 6 let stare iste gume (trde kot kamen). Sicer po izkušnjah lahko rečem, da se po snegu vse skupaj dobro obnese v dežju in poledici je katastrofa lovit zadnji konc avta. Zato mam namen dati sprednje gume zadaj in kupit 2 novi za spredaj. Tu bi pa prosil za en predlog, namreč omejen sm z 120€ (raje manj in mi ostane še za pir :) ), kje bi dobil dobri poceni novi gumi v lj in okolici? Če se le da, ne bi dal gor savinih gum :D

Lej zdej ne vem a to to resno al pa si totalen id....t. Kaj je sedaj važno, da je za pivo denar na gumah pa šparat. :roll: :roll: :roll: :roll: Najprej si preberi kaj si napisal pa potem kakšno zini ne pa da pišeš totalne bedarije.

lp

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če nov 24, 2011 2:47 pm

Ti bi pa lahko prebral, kaj je korid napisal na začetku: :lol:

Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če nov 24, 2011 4:34 pm

Pametno - v dežju loviš zadnji konec, zdaj pa bi dal zadaj slabe stare gume in spredaj dobre nove - kar pomeni, da zadnjega konca v dežju niti lovit ne boš mogel več.

Upam, da je tvoje vprašanje samo hipotetično in da si se potrudil z njim, saj je to praktično edini možen odgovor (moj zgoraj).

border_
Novinec

Napisal/-a border_ Če nov 24, 2011 5:55 pm

Ojla...

.... imam Opel Corso 2011... v homologaciji mi pise za dovoljene pnevmatike tole:

185/65 R15 88T
195/60 R15 88T
195/55 R16 87H
185/60 R15 84Q M+S

Katere zimske pnevmatike lahko vzamem? 185/60 R15 84Q M+S? Lahko katere druge? Ker tole so samo do 160km/h??? :shock:

¦Zakonu o varnosti cestnega prometa – ZVCP v 114. členu določa, da morajo imeti motorna in priklopna vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo v času od 15. novembra do 15. marca oz. pred ali po tem datumu v primeru zimskih razmer (ko se ob sneženju sneg oprijemlje vozišča ali je vozišče zasneženo oz. poledenelo), da na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti oz. bi se lahko raztresale z njega, ter da morajo biti stekla in vzvratna ogledala vedno čista.
¦Zimska oprema za vozila do skupne mase 3,5t:
¦štiri zimske pnevmatike (M+S) z min. globino profila 3mm ali
¦štiri letne pnevmatike z min. globino profila 3mm + snežne verige v priboru
¦vse 4 pnevmatike morajo biti enake po velikosti, vrsti in zgradbi
¦na isti osi pa morajo biti pnevmatike tudi istega proizvajalca, profila, hitrostnega razreda in nosilnosti
¦zimske pnevmatike so lahko nižjega hitrostnega razreda (največ za dva razreda) kot ga zahteva konstrukcijsko določena hitrost.¦Izjema: v priobalnem območju (ceste od Kozine do Sečovelj) veljajo za zimsko opremo vozil tudi 4 letne pnevmatike z min. globino profila 1,6 mm (verige v priboru niso potrebne).

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Če nov 24, 2011 5:59 pm

katerokoli, ki je emenjena v homologaciji. Tam ki imaš oznako Q lahko imaš tisto dimenzijo samo zimsko pnevmatiko ;)

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Če nov 24, 2011 6:56 pm

Zaman boš iskal tako dimenzijo gum s hitrostnim razredom Q - vsaj tako je bilo takrat, ko sem jst iskal zase; je bolj kot ne vse T ali H.
Me pa resno zanima, kater kre*en se je to spomnu?
Slika

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Če nov 24, 2011 7:25 pm

brez problema se lahko montira visji hittrostni razred
when in doubt, flat out

Uporabniški avatar
vojkostar
Uporabnik

Napisal/-a vojkostar Pe nov 25, 2011 4:03 pm

semperit al pa kormoran so vredu

sicer lohk rečem da sm z 4 in 7 let staro savo kr pršu v velke debeline snega, samo to je bl sreča pomoje kot ne no pa nekja znanja, ne splača se razkirat ker sm tud že dol letel s savo

sicer pa:
http://www.avto.net/_OPREMA/ad.asp?ID=5196199
http://www.avto.net/_OPREMA/ad.asp?ID=5347311
Zadnjič spremenil vojkostar, dne Pe nov 25, 2011 4:09 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Vrni se na Aktualno področje: Zimske pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov