Uporabniški avatar
baroax
Novinec

Napisal/-a baroax Pe okt 19, 2007 11:51 am

Tudi mene zanima če bi se v primeru nesreče, zavarovalnica izgovarjala na nehomologirane zimske gume (195/65/15) v homologaciji pa 205/55/16.

lp Baro

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe okt 19, 2007 9:17 pm

Fantje pa dajte ga srat - a mislite, da en centimeter širše gume prinašajo 6 metrov razlike pri zaviranju - po tej vaši logiki bi bilo torej najbolje, da bi nataknili čim širše gume in bi se lahko ustavili skoraj v trenutku. :roll: :?

Kar se tiče pa Savinih gum, jih pa ni treba dajat v nič zato, ker so naše gume in povzdigovat tuje proizvajalce. Na nevtralnem TUJEM testu namreč kotirajo zelo zelo visoko in so med priporočljivimi gumami.

Več o tem na linku http://www.motorevija.si/datoteke/z-tabela-155-07.gif

Vidim, da ste eni nepoboljšljivi skeptiki in vam je treba vse prinest na pladnju. Ker se mi ne da iskat vam bom dal samo namig - poglejte si raznorazne teste različnih avtomobilov v raznoraznih revijah in spletnih straneh. Večina jih piše tudi s kakšnimi gumami in pri kateri temperaturi je test narejen.

Me zanima, če boste našli kakšnega, ki zavira od 100 do 0 v manj kot 40 metrih, ko je obut v zimsko obutev?

Ker pa sem dobra dušica sem vam vseeno našel eno kost za glodat. Poglejte tale AM-jev scoreboard najhitreje odpeljanih krogov s posameznimi avtomobili.
Najbolj zanimiva rezultatata sta od dveh turbo Leonov en je TDI s 140KM in deklariranim pospeškom od 0 do 100 v 9,3 sekundah. Ta drugi je pa športna različica z oznako FR, ki ima 200KM in pospešek do 100 v 7,3 sekundah.

Kljub 60KM minusa je vseeno zmagal traktor in to za dobro sekundo in pol, ker je bil obut v letne gume saj je bil FR obut v zimske pnevmatike. Za primerjavo je ša čas Leona Cupra, ki je bil cca pol sekunde boljši od TDI-ja in seveda je bil obut v letne pnevmatike.

Leon Cupra 240KM 0:58.99 letne
Leon TDI 140KM 0:59.44 letne
Leon FR 200KM 1:01.10 zimske

več na strani http://www.avto-magazin.si/na-dirkalisce/

Sicer sem itak že predolg ampak še to. Pred 15 ali 20 let nismo poznali M+S gum in edino znane zimske gume so bile tiste skoraj kramparice, če gum z žeblji ne omenjam. Pa smo se ravno tako v večini vozili poleti in pozimi in to na letnih gumah, ki so v primerjavi z današnjimi res čisto plastično sranje. Vozili smo se v snegu ledu in bogved kje še pa se nismo niti pobili niti nismo razbili vseh avtomobilov.

Danes pa so gumarji v medijih in med zakonodajalci sprožili tako famo kako so letne gume pozimi čisto zanič in da ne rečem kako so recimo v osrednjem slovenskem časopisu ;) dejali, da so pozimi najslabše zimske gume boljše od najboljših letnih :shock: :roll: In če ti leta in leta takole kapljajo na možgane potem marsikdo sploh ne verjame več niti svojim občutkom in slepo sledi splošni doktrini pa ne glede ali je pravilna ali napačna.

Zdej bom pa res zaključil - zimske gume DA, ampak po pameti in z določenimi omejitvami pa bomo mogoče rešili kakšno življenje več.

blazp
Stalni uporabnik

Napisal/-a blazp So okt 20, 2007 10:29 am

no z zimskimi jaz potegnem še v april (ker je še mrzlo in tudi sneg smo že imeli aprila) potem pa gor letne obvezno.

glede sava gum: letne niso nek dosežek, eskimo so pa zakon (tudi na testih so visoko, kot je bilo že povedano)

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass So okt 20, 2007 8:29 pm

Razumem vaš patriotizem, a save so zanič povsod razen v konkretnem snegu. Predvsem v mokrem so podpovprečne...
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael So okt 20, 2007 8:50 pm

hladni je napisal/-a:v vednost vsem, zavarovalanica ne plača, četudi je napaka najmanjša.Če je gor nepredpisana guma, neboš dobil nič! Vse mora bit po predpisih.Potrudijo se, da najdejo najmanjšo napako!

Torej, potem o tem, ali dat na avto zimske gume ali ne, sploh ni debata - že zaradi zavarovalnice, jih je treba met... a očitno o tem, nihče ne razmišlja, dokler ni prepozno. Ravno zaradi tega, ker morda na ta pogled nihče ni študiral sem ga izpostavil, sicer pa odkar imam vozniški izpit imam vedno dve kompleta gum, ene za zimo in ene za poletje :).

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss So okt 20, 2007 8:50 pm

bass je napisal/-a:Razumem vaš patriotizem, a save so zanič povsod razen v konkretnem snegu. Predvsem v mokrem so podpovprečne...

hmmm, zgleda, da tudi nemci skrbijo za naš patriotizem :roll:

http://www.test.de/themen/auto-verkehr/test/-Winterreifen/1577904/1577904/1584983/1584985/

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss So okt 20, 2007 8:58 pm

Kael je napisal/-a:
hladni je napisal/-a:v vednost vsem, zavarovalanica ne plača, četudi je napaka najmanjša.Če je gor nepredpisana guma, neboš dobil nič! Vse mora bit po predpisih.Potrudijo se, da najdejo najmanjšo napako!

Torej, potem o tem, ali dat na avto zimske gume ali ne, sploh ni debata - že zaradi zavarovalnice, jih je treba met... a očitno o tem, nihče ne razmišlja, dokler ni prepozno. Ravno zaradi tega, ker morda na ta pogled nihče ni študiral sem ga izpostavil, sicer pa odkar imam vozniški izpit imam vedno dve kompleta gum, ene za zimo in ene za poletje :).

Dej Kael no, preberi si zakon o obvezni zimski opremi. Za zimsko opremo se štejejo tudi letne pnevmatike z vsaj 3mm profila in verige v prtljažniku. Ko se sneg oprime cestišča pa moraš obvezno natakniti verige.

Kar se pa tiče zavarovalnic velja samo tisto kar piše v splošnih pogojih in nič drugega. Boste pa prej imeli težave če boste ob karambolu napihali 0,02 kot pa zaradi gum.

ggg
Novinec

Napisal/-a ggg So okt 20, 2007 10:44 pm

BBoss je napisal/-a:Fantje pa dajte ga srat - a mislite, da en centimeter širše gume prinašajo 6 metrov razlike pri zaviranju - po tej vaši logiki bi bilo torej najbolje, da bi nataknili čim širše gume in bi se lahko ustavili skoraj v trenutku. :roll: :?

Kar se tiče pa Savinih gum, jih pa ni treba dajat v nič zato, ker so naše gume in povzdigovat tuje proizvajalce. Na nevtralnem TUJEM testu namreč kotirajo zelo zelo visoko in so med priporočljivimi gumami.

Več o tem na linku http://www.motorevija.si/datoteke/z-tabela-155-07.gif

Vidim, da ste eni nepoboljšljivi skeptiki in vam je treba vse prinest na pladnju. Ker se mi ne da iskat vam bom dal samo namig - poglejte si raznorazne teste različnih avtomobilov v raznoraznih revijah in spletnih straneh. Večina jih piše tudi s kakšnimi gumami in pri kateri temperaturi je test narejen.

Me zanima, če boste našli kakšnega, ki zavira od 100 do 0 v manj kot 40 metrih, ko je obut v zimsko obutev?

Ker pa sem dobra dušica sem vam vseeno našel eno kost za glodat. Poglejte tale AM-jev scoreboard najhitreje odpeljanih krogov s posameznimi avtomobili.
Najbolj zanimiva rezultatata sta od dveh turbo Leonov en je TDI s 140KM in deklariranim pospeškom od 0 do 100 v 9,3 sekundah. Ta drugi je pa športna različica z oznako FR, ki ima 200KM in pospešek do 100 v 7,3 sekundah.

Kljub 60KM minusa je vseeno zmagal traktor in to za dobro sekundo in pol, ker je bil obut v letne gume saj je bil FR obut v zimske pnevmatike. Za primerjavo je ša čas Leona Cupra, ki je bil cca pol sekunde boljši od TDI-ja in seveda je bil obut v letne pnevmatike.

Leon Cupra 240KM 0:58.99 letne
Leon TDI 140KM 0:59.44 letne
Leon FR 200KM 1:01.10 zimske

več na strani http://www.avto-magazin.si/na-dirkalisce/

Sicer sem itak že predolg ampak še to. Pred 15 ali 20 let nismo poznali M+S gum in edino znane zimske gume so bile tiste skoraj kramparice, če gum z žeblji ne omenjam. Pa smo se ravno tako v večini vozili poleti in pozimi in to na letnih gumah, ki so v primerjavi z današnjimi res čisto plastično sranje. Vozili smo se v snegu ledu in bogved kje še pa se nismo niti pobili niti nismo razbili vseh avtomobilov.

Danes pa so gumarji v medijih in med zakonodajalci sprožili tako famo kako so letne gume pozimi čisto zanič in da ne rečem kako so recimo v osrednjem slovenskem časopisu ;) dejali, da so pozimi najslabše zimske gume boljše od najboljših letnih :shock: :roll: In če ti leta in leta takole kapljajo na možgane potem marsikdo sploh ne verjame več niti svojim občutkom in slepo sledi splošni doktrini pa ne glede ali je pravilna ali napačna.

Zdej bom pa res zaključil - zimske gume DA, ampak po pameti in z določenimi omejitvami pa bomo mogoče rešili kakšno življenje več.

pozabil si, da je bilo takrat 10, kaj 10krat, 50krat manj avtomobilov (in prometa) na cesti kot danes

;)

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Ne okt 21, 2007 12:28 am

ggg je napisal/-a:
pozabil si, da je bilo takrat 10, kaj 10krat, 50krat manj avtomobilov (in prometa) na cesti kot danes

;)

To drži, ampak s ceste si pa glih tako lahko zletel, oziroma še veliko prej zaradi manj kvalitetnih gum in avtomobilov, ki so od aktivne varnosti poznali zgolj in samo zavore. :?

M.G.
Nov uporabnik

Napisal/-a M.G. Ne okt 21, 2007 9:05 am

BBoss je napisal/-a:
ggg je napisal/-a:

;)

To drži, ampak s ceste si pa glih tako lahko zletel, oziroma še veliko prej zaradi manj kvalitetnih gum in avtomobilov, ki so od aktivne varnosti poznali zgolj in samo zavore. :?

Da ne govorimo, da so bile hitrosti takrat manjše!!! Bile so bobnaste zavore obremenitve na gume pa neprimerljive današnjimi!! :roll: Primerjava s preteklostjo je čisti nesmisel!

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po okt 22, 2007 11:03 pm

Iščem in iščem po Guglju pa nikakor ne najdem kakih testov, kjer bi se primerjale letne in zimske gume med sabo. A je kdo drug kej najdu?

Lp

Uporabniški avatar
dskrab
Novinec

Napisal/-a dskrab To okt 23, 2007 7:34 am

No jaz lahko povem, da s Savinimi zimskimi gumami nimam kaj preveč dobrih izkušenj v zimskih razmerah. O Fuldi pa lahko povem veliko dobrega.
Sej nimaš kej! Tko je pa nč drugač!

It`s not just JDM. It`s a LIFESTYLE !

Uporabniški avatar
W_Golf
Novinec

Napisal/-a W_Golf To okt 23, 2007 7:41 am

dskrab je napisal/-a:No jaz lahko povem, da s Savinimi zimskimi gumami nimam kaj preveč dobrih izkušenj v zimskih razmerah. O Fuldi pa lahko povem veliko dobrega.

Hm zanimivo js pa glih o Fuldi nimam kej dobrega za povedat predvsem pa ne v celem snegu.
Sava S2 sem imel pred Fuldo in sem bil zelo zadovoljen z njimi.

Letos bom probal GY U6 pa bomo vidli.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 To okt 23, 2007 8:39 am

No, primerjav zimskih gum je ogromno, mislu sm tak test k je bil v AM - primerjava zimskih/letnih pri zimskih pogojih.

lp

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To okt 23, 2007 9:14 am

Evo Energetik samo zate in za vse skeptike, ki jih AM-jev test ni prepričal. Upam, da je zdaj dokazov dovolj in se boste vsaj vprašali ali je res vse tisto kar vam gumilobij že leta in leta kaplja po možganih.

Letna guma (Sommerreife) pomete z vsemi premium M+S gumami tako v suhem kot v mokrem. ;)

http://download.autobild.de/dl/335998/2007_40052_Winterreifentest_205_55_16.pdf

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs To okt 23, 2007 10:35 am

Ti testi samo pokazejo/dokazejo, kar je logicno.

Ze pred leti sem z zimskimi vedno bolj pazljivo vozil tudi po suhem. Pri malo mocnejsem zaviranju (ne blokiranju) se je ze opazno obcutila daljsa zavorna pot. Guma je pac mehkejsa in tako se tudi obnasa. Ne mores od mehkejse gume pricakovat boljsih rezultatov.

lp
Slika

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs To okt 23, 2007 11:06 am

Se tole.

Enostaven test pa lahko vsak sam naredi.

Pred menjavo gum gres na osamljeno cesto ali kaksno vecje parkirisce. Pri kaksni oznaki na cesti ali ob njej na polno zaviras od 100km/h do zaustavitve (fino je, ce imas ABS in obakrat polno pohodis zavoro). To ponovis se z zamenjanimi in primerjas ;)

Dobro je, da test opravis na istem odseku zaradi enake podlage. Lahko pa zavorno pot tudi stopas in dobis potreben cas. Razlika bo verjeno opazna.

Rezultate lahko tudi tu napisete, da bo bolj zanimivo :D

lp
Slika

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 To okt 23, 2007 8:57 pm

BBoss je napisal/-a:Evo Energetik samo zate in za vse skeptike, ki jih AM-jev test ni prepričal. Upam, da je zdaj dokazov dovolj in se boste vsaj vprašali ali je res vse tisto kar vam gumilobij že leta in leta kaplja po možganih.

Letna guma (Sommerreife) pomete z vsemi premium M+S gumami tako v suhem kot v mokrem. ;)

http://download.autobild.de/dl/335998/2007_40052_Winterreifentest_205_55_16.pdf

No, takih testov bi bilo lahko malce več po raznih revijah in na netu. Moti me pri tem testu samo to, da niso zapisane temerature, pri katerih so testirali na mokrem in suhem. Okolica zgleda precej zelena, da niso testirali poleti ali jeseni pri recimo 10+ stopinjah? Potem je jasno da je letna boljša. No, na mokrem pod nulo itak ne morejo testirati :P
Seveda me je stvar začela zanimati, prej sem bil prepričan, da pod recimo 5° drži samo zimska guma. Vendar bi rad še več testov, z zapisanimi temperaturami okolice.

No, v praksi je velikokrat na cesti plundra, led, sneg, zato je še vedno pozimi bolj primerna zimska guma.

LP

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To okt 23, 2007 10:23 pm

Energetik81 je napisal/-a:
No, v praksi je velikokrat na cesti plundra, led, sneg, zato je še vedno pozimi bolj primerna zimska guma.

LP

hmmm... koliko je bilo takih dni zadnjo zimo? Jaz se spomnim samo enega pa še takrat je bilo komaj nekaj cm in so bile ceste hitro kopne. OK, zelena zima ampak tudi ostale niso ne vem kako bogate s snegom (itak nas prepričujejo o strašnem globalnem segrevanju), da ne bi bile ceste kopne v 24urah. In za tistih nekaj dni na leto smo pripravljeni 4 mesece in več reskirati svoja življenja na slabših pnevmatikah. Zaradi zakona? Zaradi izkrivljenih dejstev?

Mogoče še tole v razmislek: Koliko nesreč s smrtnim izzidom se zgodi na zasneženem cestišču? Jaz se v zadnjih letih ne spomnim nobene saj je vožnja v snegu praviloma mnogo počasnejša od vožnje po suhi cesti, ko marsikdo pridno pritisne na plin. In ko se pri večjih hitrostih zgodi nesreča (tudi zaradi M+S gum s slabšim oprijemom) so pa posledice pač toliko hujše.

Drugače pa imaš v AM-jevem testu napisane temperature. Koliko testov pa rabiš da lahko dopustiš, da obstaja tudi kakšna druga možnost kot tista, ki ti jo vbijajo v glavo recimo ljudje, ki jim prometna problematika pomeni le toliko kolikor plače dobijo vsak mesec?

Pa dej sprobaj sam tako kot ti je Kixs predlagal - takrat boš najbolj prepričan kaj je res in kaj ne in kdo laže in kdo ne.

Bom pa za konec še 1x ponovil: nisem apriori proti M+S gumam (tudi sam jih imam nataknjene, ko so razmere temu primerne a ne takrat, ko to pravi datum 15.11.) samo hočem vam odpret oči, da boste začeli obravnavati M+S gume tako kot jih je treba. Se pravi, da jih ne precenjujete, oziroma da temu spoznanju prilagodite vožnjo.

Predvsem pa, da se osvesti tiste "nesrečnike", ki se z M+S vozijo celo leto :( . Upam, da boste pravočasno spoznali svojo zmoto še predno naredite kakšno oreng pizdarijo.

halo007
Novinec

re

Napisal/-a halo007 To okt 23, 2007 10:47 pm

Dejansko v zimskem času oziroma zimskih razmerah procentualno zabeležijo več nesreč terencev, tistih, ki naj bi bili bolj varni v snegu. Ker vozniki to vzamejo v zakup...
Vrni se na Aktualno področje: Zimske pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost