Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.
hladni je napisal/-a:v vednost vsem, zavarovalanica ne plača, četudi je napaka najmanjša.Če je gor nepredpisana guma, neboš dobil nič! Vse mora bit po predpisih.Potrudijo se, da najdejo najmanjšo napako!
bass je napisal/-a:Razumem vaš patriotizem, a save so zanič povsod razen v konkretnem snegu. Predvsem v mokrem so podpovprečne...
Kael je napisal/-a:hladni je napisal/-a:v vednost vsem, zavarovalanica ne plača, četudi je napaka najmanjša.Če je gor nepredpisana guma, neboš dobil nič! Vse mora bit po predpisih.Potrudijo se, da najdejo najmanjšo napako!
Torej, potem o tem, ali dat na avto zimske gume ali ne, sploh ni debata - že zaradi zavarovalnice, jih je treba met... a očitno o tem, nihče ne razmišlja, dokler ni prepozno. Ravno zaradi tega, ker morda na ta pogled nihče ni študiral sem ga izpostavil, sicer pa odkar imam vozniški izpit imam vedno dve kompleta gum, ene za zimo in ene za poletje.
BBoss je napisal/-a:Fantje pa dajte ga srat - a mislite, da en centimeter širše gume prinašajo 6 metrov razlike pri zaviranju - po tej vaši logiki bi bilo torej najbolje, da bi nataknili čim širše gume in bi se lahko ustavili skoraj v trenutku.![]()
![]()
Kar se tiče pa Savinih gum, jih pa ni treba dajat v nič zato, ker so naše gume in povzdigovat tuje proizvajalce. Na nevtralnem TUJEM testu namreč kotirajo zelo zelo visoko in so med priporočljivimi gumami.
Več o tem na linku http://www.motorevija.si/datoteke/z-tabela-155-07.gif
Vidim, da ste eni nepoboljšljivi skeptiki in vam je treba vse prinest na pladnju. Ker se mi ne da iskat vam bom dal samo namig - poglejte si raznorazne teste različnih avtomobilov v raznoraznih revijah in spletnih straneh. Večina jih piše tudi s kakšnimi gumami in pri kateri temperaturi je test narejen.
Me zanima, če boste našli kakšnega, ki zavira od 100 do 0 v manj kot 40 metrih, ko je obut v zimsko obutev?
Ker pa sem dobra dušica sem vam vseeno našel eno kost za glodat. Poglejte tale AM-jev scoreboard najhitreje odpeljanih krogov s posameznimi avtomobili.
Najbolj zanimiva rezultatata sta od dveh turbo Leonov en je TDI s 140KM in deklariranim pospeškom od 0 do 100 v 9,3 sekundah. Ta drugi je pa športna različica z oznako FR, ki ima 200KM in pospešek do 100 v 7,3 sekundah.
Kljub 60KM minusa je vseeno zmagal traktor in to za dobro sekundo in pol, ker je bil obut v letne gume saj je bil FR obut v zimske pnevmatike. Za primerjavo je ša čas Leona Cupra, ki je bil cca pol sekunde boljši od TDI-ja in seveda je bil obut v letne pnevmatike.
Leon Cupra 240KM 0:58.99 letne
Leon TDI 140KM 0:59.44 letne
Leon FR 200KM 1:01.10 zimske
več na strani http://www.avto-magazin.si/na-dirkalisce/
Sicer sem itak že predolg ampak še to. Pred 15 ali 20 let nismo poznali M+S gum in edino znane zimske gume so bile tiste skoraj kramparice, če gum z žeblji ne omenjam. Pa smo se ravno tako v večini vozili poleti in pozimi in to na letnih gumah, ki so v primerjavi z današnjimi res čisto plastično sranje. Vozili smo se v snegu ledu in bogved kje še pa se nismo niti pobili niti nismo razbili vseh avtomobilov.
Danes pa so gumarji v medijih in med zakonodajalci sprožili tako famo kako so letne gume pozimi čisto zanič in da ne rečem kako so recimo v osrednjem slovenskem časopisudejali, da so pozimi najslabše zimske gume boljše od najboljših letnih
![]()
In če ti leta in leta takole kapljajo na možgane potem marsikdo sploh ne verjame več niti svojim občutkom in slepo sledi splošni doktrini pa ne glede ali je pravilna ali napačna.
Zdej bom pa res zaključil - zimske gume DA, ampak po pameti in z določenimi omejitvami pa bomo mogoče rešili kakšno življenje več.
BBoss je napisal/-a:ggg je napisal/-a:
pozabil si, da je bilo takrat 10, kaj 10krat, 50krat manj avtomobilov (in prometa) na cesti kot danes
To drži, ampak s ceste si pa glih tako lahko zletel, oziroma še veliko prej zaradi manj kvalitetnih gum in avtomobilov, ki so od aktivne varnosti poznali zgolj in samo zavore.
dskrab je napisal/-a:No jaz lahko povem, da s Savinimi zimskimi gumami nimam kaj preveč dobrih izkušenj v zimskih razmerah. O Fuldi pa lahko povem veliko dobrega.
BBoss je napisal/-a:Evo Energetik samo zate in za vse skeptike, ki jih AM-jev test ni prepričal. Upam, da je zdaj dokazov dovolj in se boste vsaj vprašali ali je res vse tisto kar vam gumilobij že leta in leta kaplja po možganih.
Letna guma (Sommerreife) pomete z vsemi premium M+S gumami tako v suhem kot v mokrem. ;)
http://download.autobild.de/dl/335998/2007_40052_Winterreifentest_205_55_16.pdf
Energetik81 je napisal/-a:
No, v praksi je velikokrat na cesti plundra, led, sneg, zato je še vedno pozimi bolj primerna zimska guma.
LP
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost