Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Re: TESTI ZIMSKIH PNEVMATIK 2012/13

Napisal/-a sonic Sr okt 17, 2012 9:14 pm

hyundai4x4 je napisal/-a:Še cene, ni kakšne bistvene razlike pri tem.

Dunlop SP WINTER SPORT 3D 125,8 EVRA

Continental ContiCrossContact Winter 127,9 EVRA

Michelin Latitude Alpin 132,7 EVRA

Kakšno mnenje ?

Lp
Sodeč po najnovejšem ADAC testu (sicer za 205/55 R16, ne vem katero dimenzijo imaš ti in če so kakšne razlike, verjetno ne) bi jaz vzel Michelin ali Continental. Conti so prvouvrščene, a treba je gledati posamezne kategorije. Michelin so dobile boljšo oceno za obnašanje na suhem kot Conti (razlika 0,2) kar bo BTW verjetno najbolj pogosta okoliščina v kateri se boš znašel. Za lastnisti na mokrem, snegu ter ledu so Michelin dobile sicer slabšo oceno kot Conti, a je razlika v vseh treh kategorijah le 0,1 ocene, torej praktično isto. Michelin je izgubljal nekaj tudi glede hrupa in porabe goriva, kar je IMO manj pomembno (zlasti poraba).
No, Conti so 5 EUR cenejše in morda tudi tista razlika na suhem ni bistvena. Pa če delaš veliko km, tudi poraba goriva lahko pretehta (če so varnostne lastnosti tako podobne, je vendarle smiselno upoštevati tudi ta faktor).
V bistvu imaš sladko odločitev, morda med tema dvema lahko izbiraš enoastavno glede na to, katere bolj kul izgledajo, hehe. Zgrešil verjetno ne boš z nobeno.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

hyundai4x4
Nov uporabnik

Napisal/-a hyundai4x4 Sr okt 17, 2012 10:42 pm

Hvala za tale izčrpen odgovor !

Dimenzije mojih pnevmatik so 225/70/16.

Hm kilometrov ne delam preveč tako da mi nekoliko večja poraba ne igra kakšne pomembne vloge.

Važno mi je da ne morem kiksnit s katero koli gumo torej :)

Lp

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Če okt 18, 2012 8:12 am

sonic je napisal/-a:Michelin je izgubljal nekaj tudi glede hrupa in porabe goriva, kar je IMO manj pomembno (zlasti poraba).
No, Conti so 5 EUR cenejše in morda tudi tista razlika na suhem ni bistvena. Pa če delaš veliko km, tudi poraba goriva lahko pretehta (če so varnostne lastnosti tako podobne, je vendarle smiselno upoštevati tudi ta faktor).
V bistvu imaš sladko odločitev, morda med tema dvema lahko izbiraš enoastavno glede na to, katere bolj kul izgledajo, hehe. Zgrešil verjetno ne boš z nobeno.

Par komentarjev:
- prej sem imel na passatu Pirelli zimske gume (195 65 15), sedaj sem jih zamenjal za Continental TS830. Poraba goriva mi je padla za cca 0,3-0,5 litra na 100 km, kar je izredno veliko pri porabi 7,5 - 8 l na 100 km. Ko začneš računat kaj to pomeni pri večjem št. kilometrov prideš do precej zanimivih številk.
- največja razlika med Contijem in Michelinom ni v novih gumah, ampak ko imaš gume gor 2 leti in več. Takrat je ponavadi Michelinka postala izredno trda in po recimo 3-4 letih praktično neuporabna na mokrem. Ne vem sicer kako je z novimi modeli, vem pa da je to par let nazaj veljalo za njihove gume tako za zimske kot za letne. Očitno delajo trdo različico gume, ki ima nizko obrabo gume, po parih leti pa rata "kamen".

Uporabniški avatar
kalbo
Novinec

Napisal/-a kalbo Če okt 18, 2012 12:10 pm

specifikator je napisal/-a:Zdravo

Prosim forumase za eno mogoče malo čudno uslugo. No s punco si lastiva ford mondeota mk4, kamor po vseh zbranih podatkih laho natakne gume 215/55/16 oz. vecje(drazje). No cel kup okoliskih hribovcev skupaj z domacimi so me preglasili in obveljala je ideja da so xy gume narejene v neki kitajski garazi cisto ok in da se ne splaca dajati vec kot 50€ za eno gumo.
Kako za boga dopovedat ljudem da so preverjene gume dosti bolj varne in se splaca dat malo vec in se vozit tako kot je treba.

Hvala

Veš, težko je prepričat prepričanega, da je vsaka čungalunga guma dobra, pa da naj zimakov ne vozi poleti in obratno, naj kupuje 4 gume v kompletu in ne samo na eni osi, da ni OK met spredaj UG 8, zadaj pa nevem kere in podobno. To zadnje počno tud nekateri zelo brihtni, ki so prisotni tud na tejle temi.

Aja, pa sporočam, da ne morem povedat nič o gumah Sava Eskimo HP, ker sem avto prodal tik pred prvimi pravimi zimskimi razmerami letos Februarja. Za zdajšnjega mam nagledane pa Nokian WR D3 XL, so pa dražje le za 12 EUR od Save, zato gredo z mano. Punto dobi pa tko kot vedno Eskimo S3+, ker se še vedno najbolje obnesejo na teh majhnih jajčkih. Če seveda dobim tavelik avto še pred iztekom zimske sezone...,.materjim.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Če okt 18, 2012 9:18 pm

kalbo je napisal/-a:
specifikator je napisal/-a:Zdravo

Prosim forumase za eno mogoče malo čudno uslugo. No s punco si lastiva ford mondeota mk4, kamor po vseh zbranih podatkih laho natakne gume 215/55/16 oz. vecje(drazje). No cel kup okoliskih hribovcev skupaj z domacimi so me preglasili in obveljala je ideja da so xy gume narejene v neki kitajski garazi cisto ok in da se ne splaca dajati vec kot 50€ za eno gumo.
Kako za boga dopovedat ljudem da so preverjene gume dosti bolj varne in se splaca dat malo vec in se vozit tako kot je treba.

Hvala

Veš, težko je prepričat prepričanega, da je vsaka čungalunga guma dobra, pa da naj zimakov ne vozi poleti in obratno, naj kupuje 4 gume v kompletu in ne samo na eni osi, da ni OK met spredaj UG 8, zadaj pa nevem kere in podobno. To zadnje počno tud nekateri zelo brihtni, ki so prisotni tud na tejle temi.

Aja, pa sporočam, da ne morem povedat nič o gumah Sava Eskimo HP, ker sem avto prodal tik pred prvimi pravimi zimskimi razmerami letos Februarja. Za zdajšnjega mam nagledane pa Nokian WR D3 XL, so pa dražje le za 12 EUR od Save, zato gredo z mano. Punto dobi pa tko kot vedno Eskimo S3+, ker se še vedno najbolje obnesejo na teh majhnih jajčkih. Če seveda dobim tavelik avto še pred iztekom zimske sezone...,.materjim.

škoda de se ne bova mogla spet prepirat kako zanič so sava HP gume =P
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
kalbo
Novinec

Napisal/-a kalbo Če okt 18, 2012 9:32 pm

Močno upam, da bova lohk rekla kakšno o Nokiankah, upam, da dobim avto še letos :)

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Če okt 18, 2012 9:36 pm

kalbo je napisal/-a:Močno upam, da bova lohk rekla kakšno o Nokiankah, upam, da dobim avto še letos :)

Z zimskimi Nokiankami nimam izkušenj, mam pa z letnimi in jih lahko pohvalim, za zimske boš pa povedal izkušnje ( upam oops )
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a B|ind Pe okt 19, 2012 6:06 am

Jaz bom tudi Nokianke naročil danes. :)

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Pe okt 19, 2012 7:56 am

Energetik81 je napisal/-a:Jst tudi od včeraj na novih Continental TS800, sem ravno zadel vročinski val. :]
Sicer se pa pelje ko v copatih po tepihu, sicer volan precej mehek, ampak držijo. Čakam dež, da sprobam na mokrem.
Mi pa volan trese, kar nikakor ne bi pričakoval pri Continentalu, saj mi 5let stare Avon na istih feltnah niso tresle niti malo. Tako da upam, da so samo zafrknili pri centriranju in da niso gume krive, peljem jutri reklamirat.

No, po ponovnem centriranju gume ne tresejo več, očitno so malo na hitrco prvič delali, ali pa so se gume vmes bolje usedle.
Prvi vtis je, da je avto z njimi veliko bolj tih, kakšnega oprijema pa še nisem preizkušal, ker moram najprej še zvozit zaščitno plast in počakat kakšen dež.

Aja, za info, vsaj v dimenziji 185/65/14 so narejene v Romuniji. =I
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Pe okt 19, 2012 9:03 am

Energetik81 je napisal/-a:Aja, za info, vsaj v dimenziji 185/65/14 so narejene v Romuniji. =I

Lahko so tudi v Azerbajdžanu, samo da je meterial taprav. :)

DA86
Novinec

Napisal/-a DA86 Pe okt 19, 2012 10:51 am

B|ind je napisal/-a:Jaz bom tudi Nokianke naročil danes. :)

Tudi sam se nagim k temu da bi kupil Nokian WR D3, čeprav imam malo pomisleke, ker nimam nobenih izkušenj z njimi. Ampak vseeno mislim da so boljše od save eskimo hp tako da nevem kaj zajebat pomojem nemorem.

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Pe okt 19, 2012 5:31 pm

DA86 je napisal/-a:
B|ind je napisal/-a:Jaz bom tudi Nokianke naročil danes. :)

Tudi sam se nagim k temu da bi kupil Nokian WR D3, čeprav imam malo pomisleke, ker nimam nobenih izkušenj z njimi. Ampak vseeno mislim da so boljše od save eskimo hp tako da nevem kaj zajebat pomojem nemorem.

točno, boljše so od save...

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek So okt 20, 2012 6:16 pm

kupujem 2 novi gumi 175/65 14"

pogoj je da drži v snegu, da se ne vkopljem in pa tudi po dežju da drži ok

nagibam se k MICHELIN ALPIN A4 , ki naj bi zdržala dosti km pa vendar me skrbi, da ne bodo

te gume prehitro postale trde in ne bodo držale več dobro po dežju? (standard za micelin) kajti

continentalke mi nekako ne dišijo, saj bi se kar hitro obrabile, glede na ostale gume ali ne?

trenutno imam BRIDGESTONE BLIZZAK LM30 ki bi vsem odsvetoval in če pogledate profil

ta guma ko se ustaviš na snegu ne boš speljal!! čista žalost, čeprav res da na dežju drži super dobro
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Kraj: Ried

Napisal/-a Doche So okt 20, 2012 9:28 pm

Potem imaš pa še GY UG 8..v Bauhausu je ena 52 eur. Saj vse, ki so dobre v snegu se hitro obrabijo ko nisi na snegu. Ali pa Nokian WR D3.

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Ne okt 21, 2012 1:03 am

kje si videl da so dobre v snegu, a v reklami? tiste lamelce se kar hitro zafilajo, še AMZS test ti kaže da niso ravno ok za v sneg

prejšni lastniki alpink, a ta guma hitro rata trda? še kakšno menje?
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Kraj: Ried

Napisal/-a Doche Ne okt 21, 2012 10:41 am

O kateri gumi zdaj ti? O GY? Imam izkušnje z UG7, in ja res so slabe v snegu, vsaj za moj avto. Glede na mnenja drugih, ki so jo imeli so pa vsaj njim zelo dobre. Pri meni so šle bolje po snegu Fulde.

Odločitev imaš praktično na dlani. Če se že toliko opiraš na teste pa vzami eno od top 3 gum po testu. Če si v dvomih za Michelin, da bo trda, jo pozabi. Ostaneta ti dve gumi. Če ti Conti ne diši, ker se bojiš obrabe potem je jasno kaj boš vzel?

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Ne okt 21, 2012 12:34 pm

govoril sem o UG 8, ki je na testu.

PIRELLI SNOWCONTROL 3 ali pa VREDESTEIN ST 3 jih kakšen uporabnik tu že uporablja, mnenja?
Alergičen na rjo

Loops
Novinec

Kraj: Koroška

Napisal/-a Loops Ne okt 21, 2012 1:15 pm

Js sem imel na Corsi C Gsi lani 4 nove Vredstein St3(175/65 R14) in lahko rečem,da guma v snegu res gre in to pošteno!!
V mokre so dobre, v suhem tut,glede na moj stil vožnje niso razočarale.Je pa obraba po dobrih 10000km na prednjih kosesih do polovice načela profil,na zadnji gumi pa cca2mm. Imam pa dokaj serpetinast prelaz(6km+3km) dnevno dvakrat v obdelavi.

Moram pa rečt, da so meni osebno ble vredne vsakega centa.

Pirelli ne poznam.

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Ne okt 21, 2012 2:12 pm

zuzek je napisal/-a:govoril sem o UG 8, ki je na testu.

PIRELLI SNOWCONTROL 3 ali pa VREDESTEIN ST 3 jih kakšen uporabnik tu že uporablja, mnenja?

Vredestein sem uporabljal in jih lahko samo pohvalim, pirelli ne poznam. Imel sem jih ravno v tvoji dimenziji, v kateri so te gume odlične...

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Ne okt 21, 2012 10:41 pm

hvala za mnenji, saj ravno to me skrbi, obraba, smrekca dela svoje, bojo verjetno kar Pirelli
Alergičen na rjo
Vrni se na Aktualno področje: Zimske pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov