Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Re: vprašanja glede gum (zimske in letne)

Napisal/-a Drocky Po nov 28, 2011 9:47 am

Okoli obrabljenosti gum in kaj nardit v kritični situaciji je že vse spisano nekje na forumu, ampak je prišlo pa do malega nerazumevanja delovanja zapore diferenciala (špera). Ta preusmeri navor na kolo z več oprijema, torej pri fwd na zunanje kolo, ne notranje!
LP Rok

saja
Nov uporabnik

Napisal/-a saja To nov 29, 2011 3:47 pm

Pozdravljeni.

Katere zimske gume priporočate za Xsaro II 2.0, dimenzije 195/55 R15 85H? Večinoma za vožnjo po AC, dnevno vsaj 60 km, pribl. 140 - 150 km/h. Ostalo je vožnje po mestu, nekih hribov pri nas ni. Zdaj sem imela Fuldo Kristall (vse 4 gume), pa se mi je zdelo, da je avto kar nestabilen v slabem vremenu. Poleg tega gume cvilijo v ovinku pri zelo majhni hitrosti, tj. 30 km/h in včasih ob speljevanju.

JJJ
Nov uporabnik

Napisal/-a JJJ Sr nov 30, 2011 10:15 am

Nisem se še ubadal s tematiko zimskih gum, zato se mi poraja nekaj vprašanj...

Kolikor so mi svetovali ljudje, je smiselno nabaviti še 4 dodatna platišča?

Koliko sploh stanejo gume? S/brez platišč?

A je bistvena razlika med znamkami? Nimam namena vozit po snegu, ne naredim veliko km, niti nisem nek profi šofer. A bi sploh opazil razliko med najbolje in najslabše ocenjenimi?

Zanima me še, kolikša razlika je v ceni, če nabavim še dodatna platišča?

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Sr nov 30, 2011 11:30 am

JJJ je napisal/-a:Nisem se še ubadal s tematiko zimskih gum, zato se mi poraja nekaj vprašanj...

Kolikor so mi svetovali ljudje, je smiselno nabaviti še 4 dodatna platišča?
Če imaš doma prostor za shranjevanje in če misliš imeti isti avto dolgo časa, se vsekakor splača. Nobenih vrst pri vulkanizerjih, zamenjaš tisti trenutek, ko ti zapaše, na dolgi rok ceneje.

Koliko sploh stanejo gume? S/brez platišč?
Poglej po internetnih štacunah? Pokliči vulkanizerje?

A je bistvena razlika med znamkami? Nimam namena vozit po snegu, ne naredim veliko km, niti nisem nek profi šofer. A bi sploh opazil razliko med najbolje in najslabše ocenjenimi?
Vsaj na mokrem je velika razlika. Nima veze koliko km nareiš in kakšen šofer si, najboljše gume nabaviš za tistih par sekund, ko lahko postane kritično. To je lahko tudi 100m od doma in samo 1x v življenju.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

matayus
Novinec

Napisal/-a matayus Če dec 08, 2011 2:20 pm

Tudi mene zanima katere gume priporočate za 195/65/15 Avto se vozi predvsem vsak dan po avtocesti, nekih vsakodnevnih hudih hribov ne bo videl. Zanima me katero priporočate.
lp

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Če dec 08, 2011 3:50 pm

Zelo stabilne so UG7+, zato verjetno ni nič drugače pri UG8, po avtocestah so preverjeno super tudi Dunlop 4D, michelin A4, kakšen Nokian WR... Jaz bi vzel UG8 ali 4D...
Poglej na motorevija.si za teste te dimenzije...
when in doubt, flat out

jamy
Nov uporabnik

Kraj: MB

Napisal/-a jamy So sep 29, 2012 9:43 am

Pozdravljeni!
Imam vprašanje glede celoletnih pnevmatik. Zanima me vaše mnenje.
Na leto prevozim dobrih 5 do 7 tisoč.
Ker bi moral sedaj zamenjati gume in ker zaradi pomanjkanja financ ne želim nabavljati posebej letnih in zimskih gum, me zanima kaj pravite na te pnevmatike:

- Goodyear Vector 4 sesons

- hankook Optimo 4s M730

Dimenzije so pa: 185/70 r14

Zanima me, če je to dobra odločitev za celo leto? Kako se kaj obnašajo v zimskih razmerah? So varne?
Zahvaljujem se za vaše odgovore.
Lep pozdrav!

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Sr okt 31, 2012 5:15 pm

@jamy:

tudi sam se zanimam glede celoletne gume, po testih AMZS je GY VECTOR 4 SEASONS kar vredu,
ne vem pa kako se obnese na snegu (preden splužjo cesto tistih par cm) in v dežju

ali si že katero omenjeno gumo kupil?

edit: po testih če primerjaš z zimsko so slabše zato verjetno bolje zimske, pa čeprav rabljene
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Kraj: gorenjska

Napisal/-a =swen= Sr okt 31, 2012 8:34 pm

zuzek je napisal/-a:@jamy:

tudi sam se zanimam glede celoletne gume, po testih AMZS je GY VECTOR 4 SEASONS kar vredu,
ne vem pa kako se obnese na snegu (preden splužjo cesto tistih par cm) in v dežju

ali si že katero omenjeno gumo kupil?

edit: po testih če primerjaš z zimsko so slabše zato verjetno bolje zimske, pa čeprav rabljene

Poglej si še test v reviji AutoBild Slovenia in se boš lažje odločil: http://www.autobild.si/2012/10/auto-bil ... ober-2012/
Celoletne pnevmatike v testu primerjajo tudi z letnimi, kot zimskimi (v vseh pogojih)!

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Sr okt 31, 2012 10:15 pm

uuu hvala za test, :D sicer sem našel tistega iz 2010 kajti ta iz 2012 je zgleda smo v reviji
teste celoletnih pnevmatik 2010

ponovno sem v dvomih, kajti pri testu v dežju so na AMZS veliko slabše gume kot zimske, tu pa so tam tam
spet sem v dilemi :? :D
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če nov 01, 2012 3:16 am

Kako hitro pa voziš? Oz. z drugimi besedami, kako pogosto ti v ovinkih cvilijo gume po suhem in kako pogosti ti že rahlo popuščajo v mokrem? :D
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Če nov 01, 2012 1:54 pm

gume mi niso cville že ene par let :D sem zelo umirjen voznik oz. varčen, po mestu 50, izven 80,90, penzjonistična

wožnja. Gre se mi da guma drži po dežju ob normalni vožnji, se pravi da vozim komot ne pa da pazim vsak ovinek

in vozim z rezervo, normalna vožnja pač. AMZS jim je dal kar slabe ocene oz. na ravni slabše zimske, katere po snegu

in dežju držijo slabše :?
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če nov 01, 2012 10:02 pm

Jaz osebno jih ne bi dajal na avto, če pa voziš umirjeno... kaj pa vem. Sam premisli, kaj pričakuješ od gum...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Če nov 01, 2012 10:29 pm

dam, ne dam, vse je odvisno koliko držijo ne :D
Alergičen na rjo

JRazer
Nov uporabnik

Napisal/-a JRazer Po nov 05, 2012 6:11 pm

Imam eno vprašanje glede zimskih gum. Če imam v homologaciji zapisano 205/55R16 91V...lahko dam potem zimske gume gor 205/55R16 91T? Ker kolikor vem lahko imaš dva razreda manj ampak sedaj ne vem ker ponekod sem zasledil še hitrostni razred U (200 km/h), ki naj bi bil med T in H. V tem primeru potem T ne pride v poštev ker je kao že tri razrede nižje :S. Ima kdo točne podatke glede teh razredov?

hvala!

m0f0x
Nov uporabnik

Napisal/-a m0f0x Sr nov 21, 2012 9:46 am

JRazer je napisal/-a:Imam eno vprašanje glede zimskih gum. Če imam v homologaciji zapisano 205/55R16 91V...lahko dam potem zimske gume gor 205/55R16 91T? Ker kolikor vem lahko imaš dva razreda manj ampak sedaj ne vem ker ponekod sem zasledil še hitrostni razred U (200 km/h), ki naj bi bil med T in H. V tem primeru potem T ne pride v poštev ker je kao že tri razrede nižje :S. Ima kdo točne podatke glede teh razredov?

hvala!

Mene tudi to zanima. V homologacijskem kartončku imam hitrost H a povsod prodajajo večinoma T. A bi znal biti kak problem v primeru prometne nesreče in uveljavljanja kaska oz. zavarovanja nasplošno?

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Sr nov 21, 2012 5:42 pm

m0f0x je napisal/-a:
JRazer je napisal/-a:Imam eno vprašanje glede zimskih gum. Če imam v homologaciji zapisano 205/55R16 91V...lahko dam potem zimske gume gor 205/55R16 91T? Ker kolikor vem lahko imaš dva razreda manj ampak sedaj ne vem ker ponekod sem zasledil še hitrostni razred U (200 km/h), ki naj bi bil med T in H. V tem primeru potem T ne pride v poštev ker je kao že tri razrede nižje :S. Ima kdo točne podatke glede teh razredov?

hvala!

Mene tudi to zanima. V homologacijskem kartončku imam hitrost H a povsod prodajajo večinoma T. A bi znal biti kak problem v primeru prometne nesreče in uveljavljanja kaska oz. zavarovanja nasplošno?

ne, lahko daš t
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Sr nov 21, 2012 5:43 pm

Zimske so lahko do dva hitrostna razreda nižje od letnih. Naj bi bilo tako.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
NoXy
Novinec

Napisal/-a NoXy So nov 24, 2012 11:25 am

Poglejte kakšna zgleda celoletna guma Hankook optimo 4s h730 po 20.000km
Nova:
Slika

In sedaj po 20.000km ima še 5mm profila, te zareze so se pa skoraz zabrisale že.
Slika

Uporabniški avatar
denko4
Novinec

Kraj: dolenjske benetke

Napisal/-a denko4 Ne nov 25, 2012 10:31 am

Podobno je pri zimskih Infinity. Pri 3,5 mm niti sledu o kakšnih zarezah.
Vrni se na Aktualno področje: Zimske pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov