Santi
Nov uporabnik

Re: Katere zimske pnevmatike izbrat - priporočila

Napisal/-a Santi So dec 31, 2016 12:15 pm

Pozdravljeni,

rabim pomoč pri nakupu novih zimskih pnevmatik za mojega (bodočega) golfa gti performance. Gledam tale test http://vega.siol.net/media/files/2016-41/225-17.pdf in se ne moram odločiti katere bi vzel. Dunlop so zagotovo najboljše ampak kar precej dražje od ostalih. Katere bi mi priporočali poleg Dunlop? Nekako se najbolj nagibam k Bridgestone, saj so dobre na suhi in mokri cesti ter na ledu. Na snegu niso najboljše ampak mi to ni tako pomembno, ker sem iz Lj in je sneg le parkrat letno.

Lp, Žiga

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Napisal/-a limas So dec 31, 2016 12:35 pm

Če si iz Lj in opraviš večino voženj po urbanih predelih, se ti ne splača kupovati zimskih gum za tistih nekaj ubogih snežink.
Ljubljanske ulice so v hipu splužene in posipane, če bo pa morebitna "pošiljka" snega kot pravijo na tv bolj obilna, pa uporabi javni prevoz. Seveda imej v prtljažniku verige, da nisi v prekršku.
Moje mnenje je, da je to vržen denar, najbolj me čudi čredni nagon ljubljanskih dam, ki se vozijo v kliotih in korsah iz Bežigrada v Btc in recimo na delo na Vič, z zimskimi gumami, ki jih imajo tja do maja - za vsak slučaj.
Že drugo zimo jih ne uporabljam več, pa naredim kar precej relacijskih km. Vožnja je prijetnejša, poraba nižja, edino vremensko napoved spremljam bolj podrobno.

Santi
Nov uporabnik

Napisal/-a Santi So dec 31, 2016 12:59 pm

Res je, do službe imam 3,5 km in doma še en avto na razpolago z zimskimi pnevmatikami. Skrbi me le to, da mi ne bi priznali kaska v primeru nesreče. Ima kdo izkušnje kako je s tem? Vem, da ne velja, če se nesreča zgodi zaradi snega na cesti, kaj pa v primeru mokrega ali zaledenelega cestišča?

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron So dec 31, 2016 2:29 pm

Vzami Michelin Alpin A4, ali pa A3 Primacy Alpin (če se še dobi).
Imajo majhno obrabo, se odlično vozijo po mokerm in suhem, na snegu sicer res niso bog ve kaj... ampak kot praviš, tega ne rabiš...

Ali pa DUNLOP WS M3, sicer star model, ampak tudi precej čvrsta guma, z dobrimi lastnostmi v suhem / mokrem in ne tako dobra v snegu...

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo So dec 31, 2016 3:27 pm

Trenutno best buy je Nexen.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx So dec 31, 2016 5:54 pm

Nexen? Eni jih zelo šinfajo ( zimske ). Sam jih še nsiem sprobal zato ne vem kakšne so, me pa zanima relana ocena nekoga, ki ni obremenjen z znamko.

Sam ne bi kupoval zimskih gumm, če imaš drugi avto in nimaš nujne potrebe v vsakem trenutku biti na cesti s tem avtom. Sam sem jih sicer letos kupil ( spet :lol: ) in mi je žal kokr sem dolg in širok da sem vrgel stran 500e +, sploh ker sneg vidimo samo še na TV ko vrtijo božične filme
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Santi
Nov uporabnik

Napisal/-a Santi So dec 31, 2016 6:12 pm

Hvala vsem za odgovore in predloge. Mogoče bom pa res najprej počakal z nakupom zimskega seta koles, saj avto dobim konec janurja in da testiram kako se letne pnevmatike obnesejo v mokrem in mrzlem vremenu. Glede nesreče in kaska pa noben ne ve kako je s tem? Skrbi me tudi to, da so letne pnevmatike bolj trde in se najbrš slabo obnesejo pri zaviranju in temperaturami pod ničlo, kaj pravite?

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 So dec 31, 2016 6:20 pm

Ali pa vzameš celoletne Michelin CrossClimate pa imaš dobre gume za čez celo leto, edino po snegu niso ravno primerljive z zimskimi gumami (še vedno pa mnogo boljše od letnih), ampak za po ravnem, pa kak manjši klanec ne boš obtičal... Pa imajo M+S oznako in snežinko, tako da so enako legalne kot normalne zimske gume, in tudi v primeru nesreče nimaš kaj skrbet...

Santi
Nov uporabnik

Napisal/-a Santi So dec 31, 2016 6:31 pm

To mi pa ne diši ravno najbolje za na GTIja, še posebej, ker dobim poleg nove gume in nimam kaj pol z njimi :D Če bom vzel zimske jih bom na drugih platiščih (17 col), saj ga dobim na 18 col z letnimi pnevmatikami.

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx So dec 31, 2016 6:36 pm

Ne skrbi za obnasanje letnih v mrazu, čisto OK so, celo boljse od zimskih, samo na sneg pa NIKAKOR z njimi, ker ne bo dobro :mrgreen: .

Dajati celoletne gume na športni avto je pa totalna bedarija, edino bi jih mogoče uporabljal namesto zimskih, da sem legalen in se vedno so boljse od zimskih v večini primerov ( sneg je vedno manj faktor pri nas )
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Kraj: Dežela cvička

Napisal/-a dzuro.na.izi So dec 31, 2016 7:26 pm

Dej maniaxxx pejt vn praznovat...ka hudica delas zdej na forumu tik pred novim letom =P

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx So dec 31, 2016 8:27 pm

ja kaj pa ti delas gor? :lol: . Drugace pa ne grem nič kaj ven letos, mrzlo je pa za v gužvo nama ni za it ( u know why) :mrgreen:

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Sr jan 04, 2017 7:24 am

maniaxxx je napisal/-a:Nexen? Eni jih zelo šinfajo ( zimske ). Sam jih še nsiem sprobal zato ne vem kakšne so, me pa zanima relana ocena nekoga, ki ni obremenjen z znamko.

Trenutno imam na avtu tele Nexen zimske gume Slika

v dimenziji 225 50 R17.

Sem zelo zadovoljen, pa sem imel na avtih že vse živo, od nalitih do Contija in vse vmes.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Sr jan 04, 2017 12:14 pm

Tele so po profilu zelo podobne TS860. Me pa zanima kako se bojo obnesle v snegu ter če imaš kakšne bolje zahtevne relacije, kot pa mestna vožnja. Ter seveda koliko let bojo imele oprijem oz. bojo zdržale. TS850 so mi zdržale 5 let in ravno peto leto se je poznalo da niso več tako dobre kot prejšnja leta.
Sam vedno kupujem premium, a odkar ima punca na avtu 5 let stare zimske Fulda (prejšnji lastnik jih je vozil tudi poleti!), resno razmišljam če ni to stran vržen denar.

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Sr jan 04, 2017 12:20 pm

Sam vedno kupujem premium, a odkar ima punca na avtu 5 let stare zimske Fulda (prejšnji lastnik jih je vozil tudi poleti!), resno razmišljam če ni to stran vržen denar.

Počasi se bo posvetilo vsem prepričanim v PREMIUM :lol: Že cca 12 ali 15 let nazaj so se italijani jezili, ker so bile večje in širše gume tudi do 120€ dražje od recimo 195 60 16 pa je šla not enaka zmes in pazi malo enaka količina gume :DDD
Premium DA, če si stalno na cesti in zaslužiš nad povprečjem in jih menjaš 1x na leto z okoli 4 mm profila !

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Sr jan 04, 2017 12:39 pm

Jaz vedno kupim najboljše, kar mi premore denarnica, ampak nikoli najdražjih modelov. Glede na izkušnje in tudi v debati z drugimi, ki koristijo enake ali čisto druge znamke, sem zgleda ravno dovolj umirjen voznik za nabor gum, ki jih uporabljam.

Je pa tudi odvisno od dimenzije gum: npr. 195/65R15 dobiš v razponu cca samo 10€ razlike po gumi od neke srednje "žalosti" do premiuma.
Če je dimenzija bolj eksotična, je pa že bolj problematično.

@De Palmo: Tudi za Conti sem bil doslej prepričan, da so dražje (glede na dobro reklamo), pa so v dimenzijo zgoraj ugodne. Doslej bp, je pa res, da čakam na sneg, da sprobam še glavno lastnost dobre zimske gume.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Napisal/-a RedBaron Sr jan 04, 2017 12:47 pm

Konkretno pri gumah je (po mojem mnenju) potrebno se malo informirati glede cen in glede lastnosti posameznih gum (testi, mnenja uporabnikov). Kajti čisto lahko se zgodi, da je kakšen ne premium proizvajalec (spet ne kak kitajc, ampak nek srednji rang gum) enako dober, ali celo boljši od kakšnega uglednega PREMIUM proizvajalca.

In če je razlika med npr. Conti, Michelin... in pa recimo Fulda, Vredestein... 30 € ali celo več po gumi, potem pridemo na preko 100 ali celo 150 € razlike pri kompletu gum...
In nemalokrat se zgodi, da se na testu kakšen michelin uvrsti slabše (ali pa tu nekje) kot. npr. vredestein, fulda, ali celo sava!

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr jan 04, 2017 1:11 pm

The best or nothing :mrgreen:

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Sr jan 04, 2017 3:03 pm

Tudi testi niso ravno zanesljivi, sem par let nazaj vzel najboljšo letno izmed testiranih, pa sem jo po eni sezoni prodal in kupil Uniroyal. Premium pa jemljem ker imam občasno malce bolj "zanimive" poti in takrat rabim oprijem, ne neki vmesnega da bi moral montirat verige. Te imam v prtljažniku samo za rešit situacijo, ne bi jih pa dajal gor vsakič ko bi zapeljal na sneg. Nisem veliko na cesti da bi rabil premium, se pa bolje počutim v snegu (kadar je :)), ter na mokri cesti.

Poleg tega sem pa ravnokar preveril, zimski komplet (195/65 R15) Fulda bi me prišel slabih 40 evrov ceneje če bi vzel najcenejšo Fuldo, malce boljši bi pa bila razlika le 12 evrov. Se splača šparat? Mislim da pri taki razliki ne. Mami sem tudi komaj prepričal da naj pozabi na Savo in vzame Goodyear, razlika v ceni je bila okoli 40 evrov za komplet, občutek med vožnjo je pa čisto drug, se ne boji več snega.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Napisal/-a RedBaron Sr jan 04, 2017 5:00 pm

Testi so vredu v toliko, ker so vse gume testirane v enakih pogojih... seveda ob predpostavki, da so neodvisni...

Je pa treba biti vseeno malce praviden, kajti gume, ki so pri vrhu so uravnotežene, kar seveda pomeni, da so dobre na vseh področjih, kar pa po drugi strani ne pomeni, da so povsod v špici.

Lahko je guma iz sredine boljša npr. v snegu, ampak je kjub temu slabše ocenjena, zaradi lastnosti v mokrem...
Vrni se na Aktualno področje: Zimske pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost