metor
Novinec

Kraj: GO

Re: Katere zimske pnevmatike izbrat - priporočila

Napisal/-a metor Sr jan 04, 2017 5:39 pm

X2 Dražje "premium" gume so ponavadi bolj uravnotežene.
Don't worry, be happy ;)

Carmack
Nov uporabnik

Napisal/-a Carmack Če jan 05, 2017 8:08 am

Ima kdo kakšne praktične izkušnje s Falken HS449 ali HS01 v dimenziji 195/65 R15?

lp,
Zadnjič spremenil Carmack, dne Če jan 05, 2017 9:03 am, skupaj popravljeno 1 krat.

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Če jan 05, 2017 8:12 am

Matamatika je jasna. V nižjih dimenzijah cene med sredino in premium niso tako velike kot so pri večjih dimenzijah in je nakup premium razreda smiseln.
Recimo jaz imam gor 225 50 R17. Nexen pride 70 eur kos, premium okoli 125 eur kos. To je 55 eur razlike pri komadu, torej 220 eur na enem setu.
Ker se po snegu ne vozim oz samo kar je najbolj nujno nekih kramparc ne rabim.
Če jih zvozim poleti in pozimi v 2 letih in pol mi odpade strošek drugih feltn, ni premontaže, torej dodaten prihranek.
Pa nimam problemov kako bodo prijele po štirih letih, ker toliko časa ne bodo gor.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Če jan 05, 2017 9:25 am

Zmagovalna kombinacija: Zimski komplet gum na 15col jeklenih/ALU cenejših platiščih (ker pozimi ne divjaš ni potrebe po premium 17-18-19 col gumah), poleti pa letni komplet na 17-18-19col z premium znamko (pač glede na to, kako zahteven voznik si).

Prednosti:
- pozimi imaš lahko cenejšo in hkrati premium zimsko gumo, ni ti škoda 15col platišč (umazanija, praske, ketne), ker sta kompleta ločena, lahko prešravfaš sam v garaži.
- poleti pač imaš letne gume z lepimi platišči za "lepo" premium ceno.

Slabosti:
Če pogosto menjaš avtomobile, postane strošek dodatnega kompleta platišč nesmotrn, če delaš na leto malo km, ti gume prej ostarijo kot pa obrabijo.

Vsekakor je odvisno od tega, koliko uporabljaš avtomobil in isti recept ne pomaga ravno vsakemu.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če jan 05, 2017 10:42 am

Še boljši optimum - še za poleti imaš komplet 15" jeklenk in gor ugodne premium gume.
Glede na to kakšne ceste imamo, ne vidim razloga za kakšne nizkopresečne gume, prej za terenca z A/T gumami :lol:
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Če jan 05, 2017 11:18 am

Se strinjam eneregetik. Boljš met 15/16 col feltne pa boljše gume gor, kot pa 18 pa nek kitajski šrot ker za boljše ni dnarja.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Če jan 05, 2017 1:54 pm

@energetik in @ban: točno tako! Se strinjam z vajinima mnenjema.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

blaze11
Novinec

Napisal/-a blaze11 Če jan 05, 2017 4:12 pm

še malo in premium znamke pod 17'' ne bodo več delale gum.

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Če jan 05, 2017 5:24 pm

Firediver je napisal/-a:Zmagovalna kombinacija: Zimski komplet gum na 15col jeklenih/ALU cenejših platiščih (ker pozimi ne divjaš ni potrebe po premium 17-18-19 col gumah), poleti pa letni komplet na 17-18-19col z premium znamko (pač glede na to, kako zahteven voznik si).

Prednosti:
- pozimi imaš lahko cenejšo in hkrati premium zimsko gumo, ni ti škoda 15col platišč (umazanija, praske, ketne), ker sta kompleta ločena, lahko prešravfaš sam v garaži.
- poleti pač imaš letne gume z lepimi platišči za "lepo" premium ceno.

Slabosti:
Če pogosto menjaš avtomobile, postane strošek dodatnega kompleta platišč nesmotrn, če delaš na leto malo km, ti gume prej ostarijo kot pa obrabijo.

Vsekakor je odvisno od tega, koliko uporabljaš avtomobil in isti recept ne pomaga ravno vsakemu.

Imam dva problema:
1. pogosto menjavam avtomobile (ponavadi na 2-3 leta, zadnjega sem imel 9 mesecev)
2. imam dva avta, z drugim delam 8-9k km letno

Nekako sem mi ne splača, ane.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Če jan 05, 2017 10:46 pm

Še en problem, nekateri proizvajalci celo delajo avte z zavorami :mrgreen: , in na take manj kot 16 ali celo 17 ne gre. Pa tudi izgled nekaterih ( da o sami vožnji ne začenjam ) s 15 colami je milo rečeno smešen. Se pa strinjam da raje manjše cole in boljše gume kot sistem BMW lastnikov, 19 col, guma pa neka ko prvič slišim ( za take je še nexen ultra premium)
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Pe jan 06, 2017 7:09 am

No, taki avti niti nimajo homologiranih tako majhnih col ☺

Sem pa jaz tudi mnenja, da boljse neka normalna guma manjse dimenzije, kot pa neke ekstremne cole in širine, gor pa najcenejša možna kitajska guma...

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Pe jan 06, 2017 7:14 am

No, saj pravim, da moj recept ni za vsakogar..je pa res, da ne moreš kaj prida šparati, če ti je lepota in velikost avtomobila bistvena, razen na kvaliteti (in s tem ceni) gum.

Da pa menjaš avtomobile tako pogosto ali pa da delaš tako malo letnih kilometrov, je pa sploh daleč od varčevanja. Če ne drugega, že zaradi zavarovanja in cestne takse ter nenazadnje padanja vrednosti avtomobila.

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh So jan 07, 2017 4:36 pm

Jaz imam zdaj drugo sezono Bridgestone Blizzak LM002, narejeno nekaj čez 20.000 km in nisem preveč zadovoljen. Po snegu še gre, po ledu pa kar letiš.

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo So jan 07, 2017 6:25 pm

Firediver je napisal/-a:No, saj pravim, da moj recept ni za vsakogar..je pa res, da ne moreš kaj prida šparati, če ti je lepota in velikost avtomobila bistvena, razen na kvaliteti (in s tem ceni) gum.

Da pa menjaš avtomobile tako pogosto ali pa da delaš tako malo letnih kilometrov, je pa sploh daleč od varčevanja. Če ne drugega, že zaradi zavarovanja in cestne takse ter nenazadnje padanja vrednosti avtomobila.

1. ne govorim o nekih čunga lunga gumah, ker Nexen to niso. So srednji razred in sploh niso slabe. Če pogledaš teste Conti 5 in Dunlop Sport BlueResponse boš videl, da so sicer super gume, ampak problem je v tem, da jih nenormalno pobira, kar pomeni velik manjko v denarnici, če jih misliš vsako drugo ali tretjo sezono menjat zaradi obrabljenosti. Proizvajalci so namreč pogruntal, da se jim ne splača delat srednje trde zmesi, ker hočejo potrošniki vsako leto boljše in superiornejše pnevmatike, tako da so začel delat super mehke gume, ki sicer odlično držijo, se pa (pre)hitro obrabljajo. In to je treba vzeti v zakup. Vsaj zaenkrat to ne drži za Michelin, ki ima izredno majhno obrabo, kar pa je dvorezen meč, ker po dveh sezonah tako otrdi, da je na mokrem nevarna in jih je spet treba zmenjat.
2. Sorazmerni del zavarovanja in cestnine dobiš nazaj pri odjavi, tako da pri tem popolnoma nič ne zgubiš. Izguba vrednosti avta je pa diskutabilna. Ta zadnjega, ki sem ga imel 9 mesecev sem ga uspel prodati za več kot sem ga kupil, tako da je to zelo relativno. Je pa res, da sem za zrihtal u nulo, ker vsakega ki ga imam zrihtam, pa ne za prodajo ampak zase, ker nisem preprodajalec. No, pa tudi za nek normalen denar sem ga dobil.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx So jan 07, 2017 10:14 pm

Men še niso nobene gume zdržale dlje kot 1 sezono spredaj, ali 2 zadaj tako, da ne gledam na obrabo. Rad sprobam nove znamke, včasih se pač zajebem včasih pa ne. Če smo pa realni, me pa zanima koliko od nas bi sploh opazilo razliko v gumah v istem avtu če ne bi vedeli katere imamo gor? Mislim razliko med npr conti in kako fuldo, ne zdaj razlike med najcenejšim kitajcem in naboljšo super sport gumo...jaz nisem prepričan da bi jo...
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Kraj: Dežela cvička

Napisal/-a dzuro.na.izi So jan 07, 2017 10:53 pm

maniaxxx je napisal/-a:Men še niso nobene gume zdržale dlje kot 1 sezono spredaj, ali 2 zadaj

Driftanje ne pomaga =P

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Ne jan 08, 2017 8:28 am

hippo je napisal/-a:
Firediver je napisal/-a:No, saj pravim, da moj recept ni za vsakogar..je pa res, da ne moreš kaj prida šparati, če ti je lepota in velikost avtomobila bistvena, razen na kvaliteti (in s tem ceni) gum.

1. ne govorim o nekih čunga lunga gumah, ker Nexen to niso. So srednji razred in sploh niso slabe. Če pogledaš teste Conti 5 in Dunlop Sport BlueResponse boš videl, da so sicer super gume, ampak problem je v tem, da jih nenormalno pobira, kar pomeni velik manjko v denarnici, če jih misliš vsako drugo ali tretjo sezono menjat zaradi obrabljenosti. Proizvajalci so namreč pogruntal, da se jim ne splača delat srednje trde zmesi, ker hočejo potrošniki vsako leto boljše in superiornejše pnevmatike, tako da so začel delat super mehke gume, ki sicer odlično držijo, se pa (pre)hitro obrabljajo. In to je treba vzeti v zakup. Vsaj zaenkrat to ne drži za Michelin, ki ima izredno majhno obrabo, kar pa je dvorezen meč, ker po dveh sezonah tako otrdi, da je na mokrem nevarna in jih je spet treba zmenjat.
2. Sorazmerni del zavarovanja in cestnine dobiš nazaj pri odjavi, tako da pri tem popolnoma nič ne zgubiš. Izguba vrednosti avta je pa diskutabilna. Ta zadnjega, ki sem ga imel 9 mesecev sem ga uspel prodati za več kot sem ga kupil, tako da je to zelo relativno. Je pa res, da sem za zrihtal u nulo, ker vsakega ki ga imam zrihtam, pa ne za prodajo ampak zase, ker nisem preprodajalec. No, pa tudi za nek normalen denar sem ga dobil.

1. Bom ponovil, da ne moreš kaj prida šparati, če imaš velik avto (z velikimi zavorami) tako, da ne moreš natakniti manjše dimenzije gum gor in da rabiš imeti še look povrhu. In zato lahko šparaš samo tako, da na 17-18-19 ali celo več col platišča pač daš cenejšo gumo. Me pa ni treba prepričevati, zakaj si dal nexen gor, čeprav je pa zanimiva razlaga, na podali katere si se odločil za Nexen. Jaz zase ne delam takih ekspertiz, vozim na Contiju in Michelinu in to v dimenziji, kjer bi prišparal samo cca 20eur, če bi šel na Nexen. Zaenkrat mi še ni treba tako stiskat...
2. Si že kdaj pomislil, da si na izgubi na zavarovanju in cestnini, če delaš letno zelo malo kilometrov (o tem sem jaz govoril)? Cestnino in zavarovanje (razen nekih mini "eko" popustov na določenih zavarovalnicah zaradi malo prevoženih letnih kilometrov) plačaš vedno enako ali narediš na leto samo 5000km ali pa 50000km. In ugani, kdaj bolj se splača.

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Ne jan 08, 2017 7:01 pm

Firediver je napisal/-a:2. Si že kdaj pomislil, da si na izgubi na zavarovanju in cestnini, če delaš letno zelo malo kilometrov (o tem sem jaz govoril)? Cestnino in zavarovanje (razen nekih mini "eko" popustov na določenih zavarovalnicah zaradi malo prevoženih letnih kilometrov) plačaš vedno enako ali narediš na leto samo 5000km ali pa 50000km. In ugani, kdaj bolj se splača.

Nimam izbire, tudi če delam samo 8k km z drugim avtom, ga rabim, tako da o tem ne razmišljam.

aborko
Nov uporabnik

Napisal/-a aborko Ne jan 08, 2017 7:43 pm

Meni se ne zdijo tako mini ti "eko" popusti... Zadnjih 5 let (5x podaljšanje) sem za zavarovanje avtomobila SKUPAJ zapravil 392,42 €. Se mi zdi še kr ugodno glede na cifre, ki jih poslušam pri kolegih...

In ugani, kdaj bolj se splača.

Zav. in registracija pri večini itak predstavlja relativno majhen odstotek stroškov pri avtomobilu. Če se malo voziš je resda ta odstotek večji, a še vedno v absolutnem smislu je to pri meni 15€ na mesec, kar za luksus da se lahko vsedem v avtu, ko mi zapaše ni nič... Več plačujem recimo za odvoz smeti, tako da jst se ne bi sekiral za teh nekaj € mesečno, da ne "izrabim" zav. in reg. kot tisti ki delajo 50 k km , zraven pa imajo seveda še par tisoč € drugih stroškov z avtomobilom. Pač izguba vrednosti, poraba goriva, obraba materiala, servisi - tle se največ izgubi,...

Uporabniški avatar
luxxx7
Stalni uporabnik

Napisal/-a luxxx7 Ne jan 08, 2017 11:09 pm

Kakšen avto pa potem imaš, da daš za obnovitev zavarovanja 78€ na leto? Samokolnico? :roll:
Vrni se na Aktualno področje: Zimske pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost