Firediver je napisal/-a:Zmagovalna kombinacija: Zimski komplet gum na 15col jeklenih/ALU cenejših platiščih (ker pozimi ne divjaš ni potrebe po premium 17-18-19 col gumah), poleti pa letni komplet na 17-18-19col z premium znamko (pač glede na to, kako zahteven voznik si).
Prednosti:
- pozimi imaš lahko cenejšo in hkrati premium zimsko gumo, ni ti škoda 15col platišč (umazanija, praske, ketne), ker sta kompleta ločena, lahko prešravfaš sam v garaži.
- poleti pač imaš letne gume z lepimi platišči za "lepo" premium ceno.
Slabosti:
Če pogosto menjaš avtomobile, postane strošek dodatnega kompleta platišč nesmotrn, če delaš na leto malo km, ti gume prej ostarijo kot pa obrabijo.
Vsekakor je odvisno od tega, koliko uporabljaš avtomobil in isti recept ne pomaga ravno vsakemu.
Firediver je napisal/-a:No, saj pravim, da moj recept ni za vsakogar..je pa res, da ne moreš kaj prida šparati, če ti je lepota in velikost avtomobila bistvena, razen na kvaliteti (in s tem ceni) gum.
Da pa menjaš avtomobile tako pogosto ali pa da delaš tako malo letnih kilometrov, je pa sploh daleč od varčevanja. Če ne drugega, že zaradi zavarovanja in cestne takse ter nenazadnje padanja vrednosti avtomobila.
maniaxxx je napisal/-a:Men še niso nobene gume zdržale dlje kot 1 sezono spredaj, ali 2 zadaj
hippo je napisal/-a:Firediver je napisal/-a:No, saj pravim, da moj recept ni za vsakogar..je pa res, da ne moreš kaj prida šparati, če ti je lepota in velikost avtomobila bistvena, razen na kvaliteti (in s tem ceni) gum.
Da pa menjaš avtomobile tako pogosto ali pa da delaš tako malo letnih kilometrov, je pa sploh daleč od varčevanja. Če ne drugega, že zaradi zavarovanja in cestne takse ter nenazadnje padanja vrednosti avtomobila.
1. ne govorim o nekih čunga lunga gumah, ker Nexen to niso. So srednji razred in sploh niso slabe. Če pogledaš teste Conti 5 in Dunlop Sport BlueResponse boš videl, da so sicer super gume, ampak problem je v tem, da jih nenormalno pobira, kar pomeni velik manjko v denarnici, če jih misliš vsako drugo ali tretjo sezono menjat zaradi obrabljenosti. Proizvajalci so namreč pogruntal, da se jim ne splača delat srednje trde zmesi, ker hočejo potrošniki vsako leto boljše in superiornejše pnevmatike, tako da so začel delat super mehke gume, ki sicer odlično držijo, se pa (pre)hitro obrabljajo. In to je treba vzeti v zakup. Vsaj zaenkrat to ne drži za Michelin, ki ima izredno majhno obrabo, kar pa je dvorezen meč, ker po dveh sezonah tako otrdi, da je na mokrem nevarna in jih je spet treba zmenjat.
2. Sorazmerni del zavarovanja in cestnine dobiš nazaj pri odjavi, tako da pri tem popolnoma nič ne zgubiš. Izguba vrednosti avta je pa diskutabilna. Ta zadnjega, ki sem ga imel 9 mesecev sem ga uspel prodati za več kot sem ga kupil, tako da je to zelo relativno. Je pa res, da sem za zrihtal u nulo, ker vsakega ki ga imam zrihtam, pa ne za prodajo ampak zase, ker nisem preprodajalec. No, pa tudi za nek normalen denar sem ga dobil.
Firediver je napisal/-a:2. Si že kdaj pomislil, da si na izgubi na zavarovanju in cestnini, če delaš letno zelo malo kilometrov (o tem sem jaz govoril)? Cestnino in zavarovanje (razen nekih mini "eko" popustov na določenih zavarovalnicah zaradi malo prevoženih letnih kilometrov) plačaš vedno enako ali narediš na leto samo 5000km ali pa 50000km. In ugani, kdaj bolj se splača.
In ugani, kdaj bolj se splača.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost